• No results found

SKF Årsredovisning 2019 48

SKF Årsredovisning 2019 49

Den underliggande marginalen för industri-verksamheten var 14,7% vilket var högre än föregående år (14,4%), med en organisk försäljnings tillväxt på 0,1%.

Förståelsen för nya material och material-flöden i lager utvecklas i snabb takt i och med användningen av bildbehandlingsteknik och artificiell intelligens (AI). Detta ger möjlig-heter till ännu bättre prognoser. I förvärvet av startupföretaget Presenso Ltd ingick en kraftfull patentportfölj inom AI och prognos-teknik. SKFs nya livslängdsmodell lanserades under 2019. Det är en förutsättning för att kunna utnyttja tekniken med Industrial Inter-net of Things (IIoT). Det kommer också att förbättra AI för maskindriftsäkerhet.

0 20 000 60 000 40 000

0 4 000 12 000 8 000

2019 2018 2017

Försäljning och rörelseresultat1)

Försäljning

1) Tidigare publicerade siffror har räknats om enligt den nya segmentsinformationen.

Mkr Mkr

Rörelseresultat

Försäljning per kundindustri

Marin industri, 3%

Flygindustri, 9%

Järnväg, 7%

Tunga arbetsfordon, 7%

Övrig industri, 5%

Energi, 9%

Tung industri, 7%

Elektrisk industri, 1%

Jordbruk och livsmedel, 1%

Industriella drivsystem, 13%

Industriell distribution, 38%

other electrical Agri, food, bev marine Railway Off-highway Industry, heavy and special Energy Aerospace Industry drives Industry distribution

Industri och fordon

Stärka vindkraftssektorn SKF har i samarbete med den fran-ska vindkraftsproducenten Boralex utvecklat en ny instrumentpanel som hjälper vindkraftsoperatörerna att optimera vindkraftverkens effektivitet. Instrumentpanelen ger också operatörerna bättre möjlig-heter att sänka kostnaderna och fatta långsiktiga planeringsbeslut.

Besluten baseras på detaljerad data som hämtas från en rad kritiska källor, t.ex. system för tillståndsöver-vakning, uppskattad återstående livslängd och ledtiden för reservdelar.

Bättre produktionsresultat med mindre miljöpåverkan

2019 inledde SKF och BillerudKorsnäs ett samarbete för att förbättra Karls-borgsverkens prestanda. Realtidsdata från ett nytt system med 480 anslutna mätpunkter för tillståndsövervakning i Karlsborg analyseras vid SKFs Rotating Equipment Performance (REP)-center i Göteborg. Denna information, tillsammans med SKFs kunskaper om den roterande axeln och smörjhantering, kommer att förbättra produktionsresultaten och minska verkets totala förbrukning av lager, tätningar och smörjvätskor. På så sätt stödjer SKF verkets målsättning att mini-mera miljöpåverkan från verksamheten samtidigt som kostnaderna sänks.

Industri

50 SKF Årsredovisning 2019

Stark tillväxt på flygmarknaden

Flygmarknaden utvecklades starkt 2019. SKF tog marknadsandelar genom att bli utvalda till viktiga projekt med stora flygplans- och motortillverkare.

I exempelvis Kina hade SKF ett rekordår, både för befintliga och nya program med alla de viktiga kunderna. SKF stödjer tillväxten på flygmarknaden och dess verksamhet genom att investera i tillverkningskapacitet och teknik-förbättringar. Till exempel blev nya Industri 4.0-kanaler nästan helt färdig-ställda i flera olika fabriker under 2019.

Med den senaste hybridlagertekniken och kompositmaterialen har SKF utvecklat en rad produkter för flygplan, helikoptrar, motorer och växellådor.

Produkterna förbättrar motorernas prestanda och sänker bränsleförbruk-ningen, utsläppen och kostnaderna.

Hålla haven rena

Nya, stränga miljöbestämmelser för ren-göring av barlastvatten, både från Inter-nationella sjöfartsorganisationen (IMO) och USA:s kustbevakning (USCG), innebär att rederierna kan behöva använda sig av ny teknik. SKF har utvecklat ett nytt UV-baserat system kallat BlueSonic BWMS, en metod fri från kemikalier som använder ultraljud för att rengöra lamporna som dödar mikrober.

Under 2019 klarade SKF BlueSonic BWMS de landbaserade testerna vilket är ett stort steg framåt för att få typgodkännande från IMO och USCG. Efter detta har systemet genomgått omfattande tester ombord på ett containerfartyg. SKF har som mål att bli certifierade av både IMO och USCG i början av 2020.

Lager för proaktiv livsmedelssäkerhet

Antalet återkallade livsmedels-produkter har ökat avsevärt sedan 2012, och därför har livsmedels-säkerhet blivit den viktigaste frågan för livsmedelsindustrin. SKF lanse-rade 2019 de nya livs medelsklassade kullagerenheterna – Blue Range.

De ger fler möjligheter till hygienisk utformning och ger samtidigt livs-medelsföretagen bättre tillförlitlighet, lägre underhålls kostnader och ökad hållbarhet.

Förbättrade järnvägstransporter

SKF och Advanced Truck Systems (ATS) samarbetar för att utrusta det nya tvådelade boggisystemet från ATS med hjullager med hög kapacitet och ett system för tillståndsövervakning i syfte att minska haverier längs spåren och möjliggöra förutsägbart underhåll. SKFs lösningar bidrar både till lägre livscykelkostnad och ännu mer hållbara järnvägstransporter på världens största marknad för godstrafik.

51 SKF Årsredovisning 2019

Fordon

Försäljning och rörelseresultat1)

Mkr Mkr

Rörelseresultat Försäljning

1) Tidigare publicerade siffror har räknats om enligt den nya segmentsinformationen.

Den högsta orderingången någonsin Den underliggande marginalen för fordonsverksamheten 2019 var 4,5%

(6,9% föregående år) på grund av en minskning i organisk försäljning.

SKFs verksamhet för fordonslager, som fokuserar på OEM-tillverkare inom fordonssektorn, lyckades nå sin högsta orderingång någonsin, inklusive nya affärer för tredje generationens hjul-lagerenhet, spårkullager i elapplikationer samt navenheter för lastbilar.

SKFs verksamhet för fordonslager fokuserade under 2019 också på effek-tivitet och sänkta kostnader. Investe-ringar gjordes i Industri 4.0 i fabrikerna i Airasca i Italien samt i minskat CO2- avtryck och sänkta kostnader i alla anläggningar. Dessutom startades agila team för att stödja och öka takten i innovationsarbetet.

Försäljning per kundindustri

Lastbilar, 19%

Fordonseftermarknaden, 28%

Lätta fordon, 53%

Elfordon och högre verkningsgrad

Även om försäljningen av elfordon kommer att öka drama-tiskt, förväntas personfordon med förbränningsmotorer fortfarande stå för den stora delen av fordonsmarknaden under de kommande åren. Oavsett utformningen av driv-linorna är friktion den stora fienden. Effektförluster på grund av friktion ökar CO2-utsläppen för drivlinorna till traditionella fordon och hybridfordon, och det kan minska räckvidden för helt batteridrivna bilar.

Under 2019 har SKF arbetat med att utveckla koniska

rullager med låg friktion. De har i vissa applikationer visat sig kunna minska effektförlusterna med upp till 50% jämfört med konventionella koniska rullager. Avgörande för dessa lyckade resultat är det faktum att SKF kan skapa kundanpassade produkter baserat på specifika applikationsbehov.

För att elfordon ska kunna fungera effektivt måste motorn köras vid mycket höga varvtal. Det ger enorma påfrestningar på de använda lagren. SKF utvecklar lagerutföranden – med tillhörande polymerhållare och smörj-medel – som säkerställer att de kan klara de högre varvtal, accelerationer och temperaturer som de här motorerna ger upphov till.

Den första direkta e­handeln med komponenter för fordonseftermarknaden

Fordonseftermarknaden märkte av en allmänt vikande marknad på de vikti-gaste marknaderna under 2019. SKF ompositionerade sina tre produktlinjer:

motor, chassi och tunga applikationer, och begynnande tillväxt skedde under andra kvartalet. Den första direkta e-handeln med komponenter för fordons-eftermarknaden lanserades under 2019 i Storbritannien följt av Tyskland.

Införandet i ytterligare europeiska länder och Nordamerika har påbörjats.

Kostnadsläget började förbättras avsevärt under 2019, vilket är viktigt både för att återfå konkurrenskraft och för framtida tillväxt, och framsteg gjordes inom inköp och logistik.

Nya affärer i viktiga tätningssegment

SKFs tätningsverksamhet verkade på en utmanande marknad under 2019.

Trots en kraftigt minskad försäljning var rörelsemarginalen bättre än 2018 tack vare starkt förbättrad lönsamhet i försäljningen. Dessutom tog SKF nya affärer inom segment och program som är viktiga för framtiden, t.ex. nästa generations transmission och viktiga chassiapplikationer.

2019 gjordes flera investeringar i SKFs koncept för tillverkning i världs-klass, men även i teknikförbättringar för att stödja nyligen vunna affärer, utöka fabrikskapaciteten och förbättra kvaliteten. SKF arbetade också med en strategi och optimering av värdekedjan för att ge snabbare kundservice och åstadkomma övergripande effektivitetsförbättringar i hela företagets tätnings verksamhet. Dessutom lanserades flera åtgärder för bättre kostnads effektivitet.

52 SKF Årsredovisning 2019

72% 28%

92% 8%

Andel av

försäljningen Andel av

försäljningen

Andel av

rörelseresultatet Andel av

rörelseresultatet

Viktigaste framsteg 2019

• Fördubblad testkapacitet för SKFs järnvägsgodkännande med huvuddelen av testutrustningarna nu förlagda till Kina.

• SKFs forskningsverksamhet flyttad till en toppmodern byggnad i Houten i Nederländerna.

• Lansering av appen ProCollect för underhållsplanering avsedd för industri- och marinsektorerna, tillsammans med en ny version av QuickCollect-sensorn.

• En rad lösningar för fiberoptisk avkänning för processtyrning av pumpar och kompressorer lanserades och användes för första gången på stora lager till processindustrin.

Viktigaste framsteg 2019

• Viktiga nya affärer för tredje generationens hjul lager-enhet, spårkullager i elbilar samt navenheten för last-bilar.

• Genomförande av Turn Around Plan genom stärkt fokus på strategiska produktlinjer och upprensning av delar som inte tillhör kärnverksamheten.

• Direkt e-handel till konsumenter (B2C) av komponenter till fordonseftermarknaden lanserad i flera EU-länder.

Fokus 2020

• Fortsatt konsolidering och modernisering av FoU- kapaciteten.

• Fortsatt utbyggnad av SKFs AI-excellenscenter i Haifa i Israel.

• Lansering till fler kunder av ”hybridalgoritmer”, utvecklade genom att kombinera AI-teknik med SKFs praktiska erfarenhet och nya livslängdsmodeller.

• Nytt eftermonteringsbart verktyg inom fiberoptisk avkänning för att förbättra produktionen och kvaliteten i processindustrin.

• Slutförda fälttester av flera nya lösningar för den kinesiska metallindustrin vilket leder till lanseringen av nya produkter för stränggjutningsanläggningar och valsverk.

Fokus 2020

• Fortsatt fokus på kostnadssänkningar i hela affärsprocessen.

• Ytterligare aktiviteter för lansering av e-handel.

• Öppna två nya fabriker i Kina och Mexiko.

• Stärka produktinnovationerna för tätningar avsedda för elektriska drivlinor.

• Digitalisering av värdekedjan på eftermarknaden.

Industri Fordon

Aut om otiv e, 2 8%

Ind ust ria l, 7 2%

Sha re o f net s ale s

Aut om otiv e, 8

% Ind ustri al, 92%

Sha re o f ope rat ing p rofi t

53 SKF Årsredovisning 2019