• No results found

134 SKF Årsredovisning 2019

elimineras, men om det inte är möjligt ska andra åtgärder vidtas, såsom utbyte, teknisk kontroll, administrativ kontroll och personlig skyddsutrustning.

SKFs koncernpolicy för miljö, hälsa, säkerhet och kvalitet delges samtliga anställda och finns tillgänglig på koncernens samtliga fabriker och kontor.

403­3 Företagshälsovård

Företagshälsovård erbjuds anställda på nästan alla enheter, men varierar i omfattning mellan länderna (beroende på enhetens behov, tillgången till extern hälsovård etc.). SKF kan inte redovisa exakt hur kvaliteten på sådan hälsovård bedöms och säkerställs.

Hälsovårdstjänsterna tillhandahålls i de flesta fall av externa före-tag som garanterar de anställdas datasekretess enligt gällande lagstiftning.

403­4 Arbetstagarinflytande, rådgivning och kommunikation om hälsa och säkerhet i arbetet

Arbetstagarrepresentanter väljs till hälso- och säkerhetskommittéer av de anställda enligt ett röstningssystem som har fastställts av SKFs fackliga världsråd. SKFs hälso- och säkerhetskommittéer arbetar på fabriks- och enhetschefsnivå med att sammanföra representanter för arbetstagare och ledning som ska komma över-ens om åtgärder som förbättrar hälsa och säkerhet på fabriker och enheter. Kommittéerna sammanträder minst en gång per kvartal och besluten som tas ska kommuniceras till de anställda och sedan genomföras och följas upp. Kommittéerna medverkar ofta i utred-ningar av olyckor och incidenter och kan sedan utifrån resultatet besluta om ytterligare korrigerande och förebyggande åtgärder.

Under 2019 genomfördes ett gemensamt projekt mellan SKFs fackliga världsråd, Group EHS och Group HR. Syftet med projektet var att hitta sätt att öka effektiviteten i dessa kommittéer och resulterade i uppdaterade rutiner, vägledande material och utbild-ning samt medvetenhet. Projektets resultat kommer att delges enheterna under 2020.

403­5 Utbildning av arbetstagare i hälsa och säkerhet i arbetet

I introduktionsutbildningen ingår för samtliga medarbetare och personal från bemanningsföretag även utbildning i hälsa och säker-het samt annan utbildning i de etiska riktlinjerna. De får också en mer specifik utbildning som baserar sig på deras arbetsbeskrivning.

Vid potentiellt riskfyllda arbeten, såsom arbete med elektricitet, arbete på höga höjder och heta arbeten får de anställda genomgå en specifik utbildning som är obligatorisk. SKF tillhandahåller också utbildningar i hälsa och säkerhet i form av obligatoriska webbaserade kurser. Alla dessa utbildningar genomförs under arbetstid. Effekti-viteten bedöms utifrån olycksfallsfrekvens i kombination med all-varlighetsgrad, vilken förväntas minska till noll över tid.

403­6 Främjande av arbetstagarnas hälsa

Förutom säkerhet i arbetet har SKF-koncernen under lång tid erbjudit olika hälsofrämjande aktiviteter. Cirka 95% av arbets-tagarna omfattas av hälsofrämjande program, såsom förebyggande av hiv/aids, drogmissbruk, övervikt, hälsosam livsstil och stress-hantering. Med dessa program och initiativ tar SKF ett helhetsgrepp på hälsofrågor och som ett led i denna process införde SKF 2018 en koncernomfattande policy som ska öka arbetstagarnas välbefinnande.

Policyn har tre fokusområden – psykisk arbetshälsa, balans mellan yrkes- och privatliv och hälsosam livsstil. Personernas integritet skyddas av allmänna dataskyddslagar.

403­7 Förebyggande av negativa effekter för arbetsrelaterad hälsa och säkerhet med direkt koppling till affärsrelationer För att kontrollera efterlevnaden av SKFs etiska riktlinjer hos leve-rantörer och underleveleve-rantörer genomför koncernen revisioner på plats och granskar då flera olika hållbarhetsfrågor. Hälsa och säker-het är centrala delar av dessa leverantörsrevisioner som beskrivs mer detaljerat på sidorna 140–141 i avsnittet Social bedömning av leverantörer.

SKF-anställda arbetar också hos kunder, leverantörer eller på andra platser utanför SKFs enheter. Som del i processen att god-känna arbete utanför anläggningar gör SKF en bedömning av hälso- och säkerhetsrisker. Ibland kan risker förekomma som kunden eller leverantören inte har identifierat och i dessa fall måste åtgärder vidtas innan arbetet kan påbörjas.

Säkerhet i arbetet ingår också i de kurser som SKF håller för kunder som monterar och demonterar lager.

403­8 Arbetstagare som omfattas av ledningssystem för hälsa och säkerhet i arbetet

Över 86%, eller cirka 38 000, av SKFs anställda, omfattas av den certifierade delen av ledningssystemet för hälsa och säkerhet.

I systemet läggs fokus på tillverkningsanläggningar, verkstäder samt logistik- och teknikcenter. Systemet omfattar dessutom 83%, cirka 3 000 personer, av de konsulter eller personal från bemannings-företag som står under SKFs ledningskontroll. Inga specifika typer av arbetstagare är exkluderade. Nyförvärvade företag och anlägg-ningar omfattas av SKFs certifierade ledningssystem först efter en viss tid. Samtliga enheter genomgår internrevisioner varje till var tredje år.

Data har samlats in från SKFs finansiella rapporteringssystem med uppgifter om totalt antal anställda på anläggningar och enheter som ingår i koncernens OHSAS 18001-certifiering.

Redovisningen av olycksfall sker dividerat på totalt antal anställda, inklusive konsulter och annan inhyrd personal.

SKF-koncernen är certifierad globalt enligt OHSAS 18001, ISO 14001, ISO 9001 och ISO 50001. SKF anlitar ett oberoende revi-sionsföretag för att kontrollera att dessa standarder efterlevs på koncern- och enhetsnivå. I tillägg till externa revisioner har ett antal SKF-anställda utsetts som internrevisorer på koncernnivå.

Internrevisorerna granskar även enheter för att försäkra sig om efterlevnaden av standarder, policyn för miljö, hälsa och säkerhet samt koncernens övriga krav och anvisningar. Läs mer om certifie-ringen på skf.com/18001.

403­9 Arbetsrelaterade skador

SKF gör ingen separat redovisning av olyckor bland personal som inte är SKF-anställda, utan inkluderar dem i det totala antalet som redovisas på nästa sida.

Hälso- och säkerhetsdata samlas in kvartalsvis med hjälp av SKFs rapporterings- och konsolideringsverktyg.

Olycksfallsfrekvens räknas ut genom R × 200 000/h, där R = antal rapporterbara olyckor och h = totalt antal arbetade timmar på anläggning/enhet.

135 SKF Årsredovisning 2019 Väsentlig fråga – GRI 404: Utbildning

103­1 Väsentlighet och avgränsningar

SKFs framgångsrika historia har till stor del berott på våra med-arbetares kompetens och erfarenhet. Med digitaliseringen, globali-seringen och ny teknik skapas nya möjligheter att leverera hållbara erbjudanden till våra kunder, men också att förbättra tillverknings-processer och arbetssätt. Detta innebär både utmaningar och möjligheter för SKF-anställda att utveckla nya kompetenser som är av värde både för dem själva, för SKF och för våra kunder. För att behålla vår konkurrenskraft i den globala konkurrensen är det nöd-vändigt att fortsätta kompetensutveckla vår personal. SKF har ett brett utbud av aktiviteter för personalutveckling, exempelvis kurser, utbildningsprogram samt allt fler kompetenshöjande möjligheter som riktar sig till koncernens anställda samt till återförsäljare och kunder. Något som har nära koppling till social påverkan är med-arbetarutveckling.

103­2–103­3 Hållbarhetsstyrning, dess komponenter och utvärdering

Utbildning och utveckling måste ske kontinuerligt för att SKF ska vara konkurrenskraftiga på marknaden. Medarbetarnas egna enga-gemang och motivation till kompetensutveckling är viktigt för att hålla kompetensen på en uppdaterad nivå. I dagens miljö blir det allt viktigare med ett kontinuerligt informellt lärande. Detta kan ske genom att dela med sig av kunskaper och samarbeta lokalt eller virtuellt med hjälp av sociala plattformar, att medverka i externa öppna forum, utföra självstudier eller använda IT-baserade stöd-verktyg etc. Dessa typer av inlärning är ytterligare en dimension till SKFs traditionella metoder. Både informellt och formellt lärande stöds på olika sätt av SKF, såsom erbjudande av utbildnings program, verktyg och forum. Ett nytt verktyg som stöder medarbetar-engagemang har nu börjat användas i hela SKF-organisationen, där en aspekt är att ta reda på arbetstagarnas uppfattning om utbildning och utveckling.

För att garantera en kompetensutveckling som stöder strate-giska utmaningar har SKF olika akademier på plats som arbetar på uppdrag av affärsdimensionen. Ett av de senaste initiativen är programmet Rotating Equipment Performance (REP) med work-shop och utbildning av försäljningsteam som ska hjälpa till att styra om affärserbjudanden till värdebaserade tjänster. Andra exempel är programmen Sales Excellence for service engineers, Supply Chain Global Accelerate och olika Industri 4.0-relaterade initiativ. På SKFs större anläggningar finns lokala utbildningscenter och experter som ansvarar för genomförande och lokal anpassning av SKFs globala utbildningsprogram samt arrangerar utvecklingsprogram och initiativ som uppfyller de lokala behoven.

Koncernens HR-funktion samordnar den övergripande strategin, metoderna och de viktigaste globala verktygen för kunskapsutveck-ling inom SKF. Med hjälp av en central plattform kan arbetstagarna exempelvis söka och anmäla sig till formella program samt ge för-slag på och dokumentera sina egna kompetenshöjande aktiviteter i en individuell utvecklingsplan. Den individuella utvecklingsplanen tas fram tillsammans med chefen och utbildningsaktiviteterna kan variera från arbetsrotation, arbetsplatspraktik och mentorskap till specifik teknisk utbildning inom områden som projektledning, kvalitet eller inbyggnadsteknik. SKF utvecklar också korta video- och webb-kurser för att tillhandahålla kostnadseffektiv utbildning.

Engagemang och stöd från chefer är viktigt för de anställdas personliga och yrkesmässiga utveckling och för att inspirera dem att utnyttja de utbildningsmöjligheter som finns tillgängliga. Chefer förväntas föra en ständig dialog om utvecklings- och karriärmöjlig-heter. Det globala systemet kan användas som ett stöd för en sådan dialog eller för dokumentation, men andra sätt finns också.

Med de samlade resurser som finns hos koncernens HR-avdelning, SKFs akademier, lokala sakkunniga specialister, chefer och med-arbetare har SKF en gedigen grund för effektiva kompetens höjande aktiviteter.

Utbildning

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012

Olycks-frekvens för

koncernen 0,77 0,81 0,85 0,87 0,99 1,13 0,99 1,06 Frekvens av

olyckor med allvarliga

skador 0,013 0,013 0,013 — — — — —

2019 2018

Arbetsrelaterade dödsfall 0 0

Allvarliga, registrerbara olyckor 5 5

Registrerbara olyckor 281 319

Första hjälpen-incidenter 2 539 2 920

Tillbud 7 893 5 731

Arbetade timmar (x 200 000) 374 398

På vissa enheter sker tillbud och första hjälpen-incidenter som hanteras lokalt utan att redovisas på koncernnivå. Ambitionen med pyramiden är att höja medvetenheten om och öka rapporteringen av tillbud och riskfyllda arbetsförhållanden, vilket skulle förbättra det förebyggande arbetet och i sin tur minskat antalet rapporter-bara och allvarliga olyckor.

Allvarliga registrerbara olyckor

Riskfyllda arbetsförhållanden har lagts till i pyramidens bas för att öka en proaktiv rapportering, dvs. upptäcka och undersöka situationer innan de får konsekvenser för arbetstagarna.

136 SKF Årsredovisning 2019

Väsentlig fråga – GRI 405: Mångfald och lika möjligheter 103­1 Väsentlighet och avgränsningar

Lika möjligheter och icke-diskriminering är viktiga delar av SKFs etiska riktlinjer. För SKF är det av högsta vikt att samtliga med-arbetare konkurrerar på lika villkor om lediga tjänster. I den stän-digt ökande konkurrensen om talanger har inte SKF råd att endast attrahera en viss typ av människor. Utgångspunkten är de etiska riktlinjerna som fastställer vikten av att uppmuntra mångfald i alla bemärkelser som ett sätt att skapa konkurrensfördelar.

103­2–103­3 Hållbarhetsstyrning, dess komponenter och utvärdering

Enligt ”International Labour Organization” (ILO) beräknas den globala löneklyftan till över 20% och utgör en av de främsta ut maningarna när det gäller frihet och jämlikhet i samhället.

SKFs övergripande strategi är att skapa jämlikhet och se till att alla inom SKF har möjlighet att utvecklas och konkurrera på lika villkor baserat på yrkesskicklighet.

Koncernen arbetar för att integrera mångfald i relevanta processer, som utbildning, successionsplanering och rekrytering.