• No results found

Etablering av företag i New York

In document Sverige i New York : - (Page 39-43)

5. Empiri och analys

5.1 Great Works

5.1.5 Etablering av företag i New York

Att starta ett företag i USA är inte svårt. Däremot är det svårt att lyckas slå igenom och bli framgångsrik på marknaden. I dagsläget är det bara ett fåtal reklambyråer som är

framgångsrika på marknaden i New York. Ett av dessa företag är Great Works. För att lyckas krävs det att företaget är unikt, att det kan erbjuda något som konkurrenterna inte kan. Att vara duktig och framgångsrik i ett annat land garanterar inte att företaget även kommer att vara framgångsrikt i New York, menar Carlström.

“Kom inte hit och tro att det är enkelt. Det är den mest konkurrensutsatta marknaden i världen. Amerikaner är överlag ganska oimponerade av saker som har skett någon annanstans. Du kan ha gjort en jättebra kampanj för exempelvis Scan, som de inte har hört talas om då är det ju inte särskilt intressant” (Fredrik Carlström, Great Works, intervju 2008-05-06).

Vidare menar Carlström att det även gäller att ha rätt kunder för att lyckas.

“En av fördelarna som vi har är att våra är varumärken som folk känner igen. Hade H&M inte funnits här så hade folk inte varit intresserade av kampanjen” (Fredrik Carlström, Great Works, intervju 2008-05-06)

Innan man startar en reklambyrå i New York bör man, enligt Carlström, ha gjort research. Han menar att framförallt svenskar som kommer till USA tror sig veta hur det fungerar i USA eftersom invånarna i de båda länderna har gemensamma drag. Bland annat är svenskarna relativt duktiga på engelska, båda parter klär sig ungefär lika och det är samma religiösa tro i båda länderna. Men Carlström menar att det egentligen inte är samma sak. Han menar att det finns många skillnader där många faktorer, bland annat kulturen, spelar in. Som Stier (2007) skriver är kulturen i ett land ett sätt att leva på. Det är därför viktigt att företag anpassar sig efter de normer, lagar, värden och regler som gäller i landet. Annars finns det hög risk för att det inte kommer att bli framgångsrikt. Skulle reklambyrån utforma en kampanj där det egna landets kultur framhävs kan detta leda till misstolkningar eftersom individen inte är van vid dessa. Därmed sker det som Stier (2007) benämner som en kulturkrock. Detta kan även leda

till att projektet misslyckas då individen kanske inte kan identifiera sig med kampanjen och till följd därav inte tar till sig den.

Enligt Great Works är det helt irrelevant att det framkommer att företaget styrs av svenskar. “För oss spelar det ingen roll, jag tror inte att vi får mer jobb för att vi är svenskar eller inte”, säger Carlström. (Fredrik Carlström, Great Works, intervju 2008-05-06). Han menar att även om svenskar överlag har ett gott rykte i USA så kommer inte kunderna att välja dem bara för att reklambyrån har startats av en svensk. Trots att ”World vaules survey”10 visar att Sverige har ett unikt internationell perspektiv så anser svenska generalkonsulatet att denna bild måste förstärkas. Att visa livsstilen som präglar Sverige samt Sveriges värderingar yrkesmässigt kan leda till att attraktionen för den unika plattformen ökar. Mänskliga rättigheter, jämställdhet och hållbarutveckling är några av de positiva aspekter som Sverigebilden står för. Eftersom landet har en stark grund har de automatiskt starka motiv att bemöta omvärlden med sin plattform som de flesta länder önskar att tillämpa på sina arbetsplatser.

5.2 Mother

Mother är en reklambyrå i New York som startades 2002-2003 av två svenskar och två amerikanare. En av svenskarna som hjälpte till med att starta reklambyrån i New York, och som vi intervjuade, är Linus Karlsson. Reklambyrån är relativt liten då de endast har ungefär 52 anställda, om man jämför med övriga byråer i New York som enligt Karlsson normalt sett kan ha mellan 1000 och 1500 anställda.

5.2.1 Arbetssätt

Mother gör allt från vad man kan kalla för traditionell reklam, som exempelvis tv reklam, utomhusreklam, tidningsmagasin och tryckt material. Men utöver detta sysslar de även med events. De har en eventgrupp och företaget har bland annat förra sommaren organisera en rockkonsert för skivbolaget Virgin, som varje sommar anordnar en tvådagars konsert i

Baltimore. Andra kunder som reklambyrån arbetar/har arbetat med är bland annat Coca Cola, Dell, Johnsson & Johnsson och våren 2008 arrangerar de även ett projekt som är i samband med olympiaden i Kina (Linus Karlsson, Mother, intervju 2008-04-24). Event marketing är

10

Källa tagen från svenska generalkonsulatet:

nytt fenomen förklarar Behrer & Larsson (1998). Ett numera effektivt system är att framföra produkter eller tjänster direkt mot sina potentiella kunder. Det som är det mest positiva med denna typ av marknadsföring är att alla intressenter finns samlade på dessa events som underlättar för både mottagare och sändare av budskapet. Kunden ligger i fokus och det är dennes åsikter som ska vara utgångspunkten till det som skall lanseras. På samma gång får företaget, som är sändaren, en uppenbar bild via interkommunikationen, vad kunden har för behov.

Vidare brukar Mother, enligt Karlsson, även göra pro-bono uppdrag, för

välgörenhetsorganisationer som de anser göra något viktigt. För tillfället arbetar de precis på ett projekt som handlar om att hjälpa en organisation som hjälper immigranter, mestadels från Mexico, som inte har sjukvårdsförsäkring.

“Vi hjälper den organisationen med deras marknadsföringsuppdrag för att få mer sponsorer för att hjälpa människor utanför sjukvårdssystemet i USA. Det är ett projekt som vi har precis börjat med.” (Linus Karlsson, Mother, intervju 2008-04-24).

Enligt Karlsson kan man säga att Mother fokuserar på idéer och det mer konceptuella i reklamkampanjer. De kommer på idéerna, hur det ska se ut, hur det ska det skrivas, layoutas, designas och positioneras. Men sen är det andra företag som trycker upp idén eftersom Mother inte har eget tryckeri i huset. Däremot kontrollerar Mother slutprodukten, så att allt är som det ska vara. De köper heller inte media på Mother. Istället arbetar de med andra företag som är specialiserade på att göra sådant.

De brukar tillverka ”dummies”11 i form av exempelvis animationer.

“Större företag vill ju testa konceptet innan det filmas och går ut på TV. Då lägger man ner lite mer tid på det. Mindre företag, kanske vet lite mer vad de vill, vad de tycker är bra, vad de har för erfarenheter och kanske en åsikt om, vad som fungerar, och väljer att inte lägga så mycket pengar på att testa det. Istället väljer att lägga pengarna på att köpa mer media” (Linus Karlsson, Mother, intervju 2008-04-24).

5.2.2 Arbetsmiljö

Vi besökte byrån i samband med vår intervju med Linus Karlsson. Vi hade förväntat oss att se människor som var klädda i kostym och som arbetade på sitt kontor, men det vi möttes av var en avslappnad atmosfär där alla var klädda i normala, vardagliga kläder. Vi hade även

förväntat oss att företaget skulle vara lokaliserat i ett fint “affärs-område”. Istället stannade taxin i området NoHo, North of Houston Street, utanför en byggnad som snarare såg ut som ett hyreshus än en byggnad där en reklambyrå var lokaliserat. Vi gick in genom en liten port och hamnade direkt framför hissen. När vi anlände upp till femte våningen öppnades

hissdörrarna och istället för kontor möttes vi av en öppen yta och en avslappnad atmosfär. Trots att det var en reklambyrå såg det snarare ut som ett café. I ett hörn spelade anställda musikinstrument som bland annat gitarr medan andra rullade iväg på sin skateboard. I ett annat hörn låg köket helt öppet och en köksö med höga barstolar där människor satt och drack sitt kaffe och småpratade. I mitten av lokalen låg alla skrivbord bredvid varandra som en linje. Allas skrivbord satt ihop med varandra vilket innebär att alla arbetade relativt tätt inpå

varandra, men ändå hade ett eget, privat utrymme. Hela våningen hölls upp av massiva trästockar istället för pelare, vilket var väldigt fascinerande. Vi blev väldigt förvånade, men samtidigt otroligt imponerade över den ovanliga arbetsmiljön.

I intervjun nämner Linus att de inte slumpmässigt sitter som de gör. Det finns en poäng med det hela.

“Poängen är att vi tror att det kommer bättre energi i att man sitter och pratar med varandra och att olika människor träffas hela tiden och stöter på varandra och springer på varandra, och det är så idéer faktiskt händer”, säger Karlsson.

Vidare berättar han att alla inte tycker om den atmosfär och arbetsmiljö som finns på Mother.

“Vi är inte för allihopa. Att vi sitter såhär är också lite självuppfyllande för sig själv. En del kunder kommer ju in och säger ’nej men det här är ju alldeles för stökig, såhär vill jag inte ha det. Jag vill ha en finare reklambyrå med en fin reception och allt det där.’ Andra kommer in och säger ’vad kul, kan jag vara med och hjälpa till’” (Linus Karlsson, Mother, intervju 2008-04-24).

11

Här kan man tala om det som Stier (2007) benämner som attribution, att människor dömer någon/något utifrån vad de ser. De som inte vill arbeta med Mother då de ser reklambyråns arbetsmiljö skulle, som Karlsson menar, kunna anse att det inte är något för dem.

In document Sverige i New York : - (Page 39-43)

Related documents