• No results found

4. Empiri

4.5 Etiska värderingar

● “Man har inom vår organisation tagit fram en väldigt tydlig värdegrund som man

jobbade fram tillsammans med ett universitet. Den utgår från alla människors lika värde och deras rätt att bestämma över sitt eget liv. Alla måste följa denna. Ett exempel där det kan diffa på arbetsplatsen är bland äldre, där dessa kan ha en annorlunda syn på invandrare. Detta utspelas ofta då äldre färdas med taxi. Detta hanterar man genom att försöka prata om detta, både med de äldre och även med medarbetarna. Man vill hitta en balans, och då man diskuterar detta kan det vara olika utfall, men man vill försöka prata om detta även om det kan vara svårt.”

Citat från Respondent 2:

● “Jag tror att man automatiskt söker sig till arbetsplatser som tilltalar en ur ett etiskt

perspektiv. Jag skulle till exempel inte välja att arbeta på en arbetsplats om jag inte stod för de värderingar som finns där. Jag jobbar här för att jag tror på de

värderingar som finns på min arbetsplats här. Jag tror på en samhällsutveckling och att jag vill vara med i den. Den här arbetsplatsen tror jag att folk väljer av andra skäl än just lönen.”

● “Jag tycker att jag får indikationer på att folk som söker sig hit gör det till viss del för

att deras värderingar ligger i linje med våra. Ett exempel på detta är en tjej som beskrev att hon sökt tills oss för att våra värderingar överensstämde med hennes egna. Dock när jag kom in 2015 så hade vi inte alls den här nöjdheten då vi hade många människor som både var sjukskrivna och som inte trivdes på sitt jobb. Vi hade en hög andel missnöjda medarbetare och det har vi inte längre. Några av dem har slutat för någonstans är det ju så att vi inte kan anpassa en hel organisation efter en eller några få individer. Om man kommer till en punkt där vi inte kan göra något mer för att anpassa rollen efter individen så framför vi att den individen kanske inte ska jobba här, och då hjälper vi till på ett schysst sätt.”

● “Jag har ju en HR-profil som behövdes när jag kom in där man skulle vara modig,

drivande och förändringsbenägen. Någonstans kommer man inte behöva mig längre, då man kanske behöver någonting annat. Då kanske jag ska jobba någon annanstans, och den öppenheten behöver vi ha. Vi letar efter en matchning mellan de vi rekryterar och med vår organisation och vårt DNA.”

Citat från Respondent 4:

● “Jag har inte stött på detta. Formellt tar bolaget fram etiska regler och policys vilket

tyvärr lätt enbart blir till ett dokument på intranätet. En sådan här sak är mer om hur man är och hur man upplever kulturen. Är klimatet exempelvis tillåtande och öppet så tror jag att du kan få ut outnyttjad potential i organisationer, där folk känner sig trygga och vill bidra.”

● “Då vi verkar på en internationell marknad blir det direkt många nationaliteter som

har daglig kontakt. Det är inom finansvärlden så det är huvudsakligen finanscentren som kontakterna finns i. Sedan är kunderna kommuner och landsting där de hanterar de stora frågorna kring exempelvis integration. De arbetar väldigt mycket med att informationen ska vara tillgänglig för alla. Detta för att överbrygga språkbarriärerna inom bland annat sjukvård och tolkstöd. Vår verksamhet har alltid strävat mot att alla ska vara helt jämställda. Jag har inte heller upplevt någon signal på att det spelar någon roll vilket kön man har exempelvis. Vi har dessutom flertalet anställda med otroligt många olika bakgrunder och vi söker aktivt för att få in olika kulturer då vi tror att det bidrar som en typ av korspollinering.”

Enligt Respondent 1 utgår organisationen utifrån en tydlig värdegrund som är tillgänglig för alla inom organisationen och skall följas av samtliga. Vid de tillfällen då konflikt har uppstått

beskriver chefen att hen på ett konstruktivt sätt diskuterar detta med medarbetare och övriga involverade även om det kan vara svårt och känsligt. Den värdegrund som finns skall alltid efterföljas och således ligger Respondent 1 ageranden i linje med denna.

Respondent 2- och 3 beskriver att deras uppfattning kring etiska värderingar redan utspelar sig i rekryterings-fasen hos medarbetare. Respondent 2 beskriver att medarbetare delvis söker sig till arbetsplatser som tilltalar ur ett etiskt perspektiv. Respondent 2

exemplifierar även detta genom att hens egna val av arbetsplats grundar sig till stor del i att de etiska värderingarna mellan hen och organisationen överensstämmer.

Respondent 3 menar på att hen får indikationer på att medarbetare sökt till hens organisation av samma skäl som Respondent 2. Vidare beskriver Respondent 3 på att antalet sjukskrivna och missnöjda medarbetare reducerats under åren som hen varit verksam, vilket enligt respondenten förklaras av att de etiska värderingarna genomsyrar en större del av organisationen än tidigare. Respondent 3 påpekar att matchning mellan medarbetare och organisationens ”DNA” är en avgörande faktor, både för att undvika etiska konflikter men även för att gynna trivsel och tillfredsställelse på arbetsplatsen. För att möjliggöra en god matchning mellan medarbetarnas- och organisationens värderingar krävs en öppenhet mellan chef och medarbetare där frågor relaterat till etik kan tas upp.

Respondent 4 förklarar att etiska konflikter inte har förekommit under hens verksamma tid i organisationen. Respondenten förklarar vidare på att detta sannolikt kan förklaras av den internationella och mångkulturella arbetsplatsen som respondenten verkar inom. Respondent 4 menar på att bolaget har tagit fram etiska regler och policys som skall efterföljas av samtliga inom organisationen, men att upprätthållandet av en sund arbetsplats fritt från etiska konflikter till största del ligger i hur både chefer och medarbetare beter sig mot varandra och bidrar till att skapa ett öppet klimat där medarbetare känner trygghet.

4.6 En gemensam målbild

Related documents