• No results found

4. Empiri

4.8 Viktiga ledaregenskaper

● “Se människor och uppmärksamma sina medarbetare. Det hör ihop med att vara

närvarande. Detta är en utmaning för mig då jag har mina medarbetare på olika ställen i stan. Det kan också vara utmanande att som chef förstå att det är viktigt för medarbetarna.”

● “En annan egenskap är tydlighet, och detta kan vara en utmaning då man samtidigt

försöker skapa delaktighet. När man startar upp ett utvecklingsarbete kan man antingen bestämma saker direkt, eller så gör man som oss där man frågar medarbetarna hur man ska gå tillväga. Detta kan bli svårt då man ska få trettio personer att gå åt samma håll. Man får räkna med att det kan vara svajigt i början.”

● “Det tredje är mod, man ska våga ta upp jobbiga saker att diskutera. På en utbildning

fick jag lära mig att man som chef har en spegel där man hela tiden är på scen, detta kräver mod. Man kommer att göra misstag och man måste kunna hantera det. Man behöver då ha självempati, att vara snäll mot sig själv. Man ska rakryggad kunna säga att man gjort fel, och detta kräver mod. Min erfarenhet av en tidigare chef var att jag inte blev hörd, och den chefen bemötte mig inte bra. Detta resulterade i att jag slutade.”

● “En fjärde sak är att man ska vara prestigelös, att våga mötas. Jag vill att mina

medarbetare ska kunna våga säga vad som helst till mig och det gör dom. Det kräver också mod då man får höra mycket kritik som man måste kunna hantera och göra något bra av. Jag tror att mina personliga erfarenheter från tidigare arbete från att vara ledare på andra vis har varit fördelaktigt i mitt nuvarande ledarskap. Jag tror att man måste veta vad man inte vet. Har man dock mycket erfarenhet kan det också bli negativt då man kan bli restriktiv mot vissa förändringar.”

Citat från Respondent 2:

● “Att vara lyhörd. Jag tänker att man ska har förmåga att lyssna in sin arbetsgrupp

eller organisation, även det som inte direkt sägs. Det innebär att man har förmågan att känna av läget och lära känna sina medarbetare så att man snabbt kan uppfatta om någon mår dåligt, deras styrkor och svagheter med mera.”

● “Att vara tydlig är också viktigt. Kommunikation som är tydlig med förväntningarna

och att man ger feedback om man anser att förväntningarna inte uppfylls, men även om någonting fungerar bra.”

● “Att man har något slags rättvisepatos. Att man ser alla och att alla behandlas lika är

det viktigt att alla får komma till tals. Man ska kunna anpassa sig för att främja detta.”

● “Får jag säga två egenskaper till? Förtroendegivande och förtroendefull. Att man ger

förtroende men att man också utstrålar förtroende. Till exempel att jag känner

förtroende för min chef blir en viktig faktor för att vi ska kunna ha en bra relation och kunna arbeta på ett bra sätt. Det handlar om någon form utav tillit.”

Citat från Respondent 3:

● “Frihet under ansvar, tillit och att man kan delegera ett ansvar fullt ut och inte

kontrollera det. Det är viktigt för mig gällande min chef och viktigt för mig som chef.”

● “Stöttande/coachande, när det väl skiter sig så måste man kunna komma till sin chef

och bli stöttad. Chefen ska också finnas tillgänglig och närvarande. Detta behöver också ske ganska ofta.”

● “Föregå med gott exempel. Om jag förutsätter att mina medarbetare ska vara

hållbara så måste jag själv vara hållbar. Jag måste komma till jobbet utvilad, jag måste träna för att hålla mig hållbar och jag måste se till att jag inte mailar söndagskvällar.”

Citat från Respondent 4:

● “Jag tror det blir ett kluster av egenskaper, men tillit och öppenhet. Att man visar

tillit.”

● “Sedan tror jag tydlighet är väldigt viktigt speciellt vid förändringsarbeten. I

förändring, när saker ska röra sig, där något är otydligt blir ännu mer otydligt i förändring. Så allting måste nästan vara kristallklart vad uppdraget är, att man har en gemensam målbild och att målet är tydligt och nedbrytbart. Annars blir det lätt förvirrat.”

● “Samarbetsvilja och någon form av tro på individen och människan tror jag också är

viktig hos ledare.”

Samtliga respondenter ger uttryck för tre ledaregenskaper som dessa personligen anser skapar störst värde i egenskap av en chefstjänst. Respondent 1 förespråkar närvaro som en viktig komponent för att både se och uppmärksamma samtliga medarbetare. Respondenten menar på att detta kan vara en utmaning då flertalet av hens medarbetarna vanligtvis inte verkar på samma geografiska plats. Respondent 1 andra valda egenskap är att en ledare skall utge

tydlighet i sitt agerande gentemot sina medarbetare. I ett utvecklingsarbete kan beslut tas

direkt av chefer men på respondentens arbetsplats fattas istället beslut i samråd med de anställda för att på så sätt även skapa delaktighet. Den tredje egenskapen är mod som

innefattar att chefen skall våga ta upp svårsamma saker för diskussion och att kunna erkänna när man själv har gjort fel.

Respondent 1 förespråkar även en viktig fjärde egenskap där en ledare bör agera prestigelöst i sin position. Med detta menar hen att medarbetarna skall känna frihet i att uttrycka vad de känner för sin chef.

Respondent 2 menar att lyhördhet är en vital egenskap för chefer att besitta. Detta handlar om att ha förmåga att lyssna på sina medarbetare och organisation, och påpekar att detta är viktigt även om det som inte uttrycks i direkta ord. Detta då hen anser att snabbt agerande krävs om det råder indikationer på negativ hälsa eller välbefinnande hos medarbetare samt att bli uppmärksam på deras styrkor och svagheter. Tydlighet är också viktigt då tydlig kommunikation angående förväntningar och feedback till de anställda är avgörande. Detta gäller både när förväntningarna inte uppfylls men också när medarbetarna gör bra ifrån sig. Respondent 2 uttrycker rättvisepatos som sin tredje valda egenskap. En chef skall behandla alla medarbetare lika och att alla får komma till tals. Det är chefens ansvar att sådan anpassning förekommer så att rättvisa främjas. Respondent 2 ger uttryck för två ytterligare egenskaper som är väsentliga. Förtroendegivande så att förtroende ges men även

förtroendefull där chefen själv genererar förtroende.

Respondent 3 menar att tillit är en viktig egenskap där frihet sker under ansvar. Det handlar även om att hen skall kunna delegera ansvar fullt ut och inte kontrollera det.

Stöttande/coachande är också väsentligt, särskilt i svåra situationer. Chefen skall därför

kontinuerligt vara närvarande och tillgänglig för medarbetarna. Den tredje egenskapen är att

föregå med gott exempel för de anställda. Respondent 3 menar att om hen förutsätter att

medarbetarna skall agera hållbart så förväntas att hen själv agera likaledes. Detta innebär att hen måste vara ett föredöme för sina anställda och ständigt arbeta för att upprätthålla detta tillstånd.

Respondent 4 värdesätter tillit som en god egenskap att besitta i en chefsposition. Tillit i form av en öppenhet som hen själv skall erhålla från medarbetarna och vice versa. Tydlighet lyfts också fram då situationer när förändringar sker missgynnas av otydliga direktiv och som riskerar att resultera i ökad otydlighet. Tydlighet är också en viktig komponent som

målsättningarna skall bestå av för att den gemensamma målbilden skall bli lättförståelig för de anställda. Samarbetsvilja och någon form av tro på individen i sig lyfts också fram som viktigt hos chefer.

Granskning av samtliga respondenter visar på att det existerar skiljaktigheter vid val av väsentliga ledaregenskaper. Likartade åsikter upptäcks emellertid vilket därför bör redogöras mer specifikt. Tre (1,2,4) av fyra (3) respondenter anser att tydlighet är en av de mest vitala egenskaperna för att upprätthålla ett starkt ledarskap på arbetsplatsen. Egenskapen

tillit anser emellertid Respondent 3- och 4 som en direkt viktig ledaregenskap medan

Respondent 1- och 2 indirekt förespråkar egenskapen tillit. Respondent 1- och 3 beskriver även närvaro som en värdefull egenskap för ledare.

Related documents