• No results found

4. Empiri

4.7 Det framtida hållbarhetsarbetet

● “För det framtida hållbarhetsarbetet skulle jag skapa tydligare material för

målsättningarna. Idag upplever jag att mål kommer från politikerna som jag sedan, tillsammans med medarbetarna, ska realisera. När sedan politikerna sedan vill följa upp hur det går kan det vara svårt att på ett tydligt sätt presentera hur det går. Detta kan bero på att det är stora komplexa mål som ska realiseras och då behöver vi bättre strukturer.”

● “Jag tycker att vi behöver utveckla vårt kvalitetsarbete, vi behöver koppla

kvalitetsarbetet mer till verksamhetsplanen. Man ska göra på ett annat tydligare sätt, där man kan kvalitetssäkra arbetet på ett effektivare sätt. Detta pratar jag och min chef tillsammans om just nu för att förbättra detta. Kunduppföljning är viktigt, för de är kunderna som kan berätta för oss vad vi kan göra bättre.”

Citat från Respondent 2:

● “Jag tycker det fungerar bra men det är viktigt om hur man följer upp det hela. Detta

är viktigt så att vi kan se att vi faktiskt uppnår målen. Det blir en viktig faktor som jag tänker att ledningen kontinuerligt behöver bevaka och ge feedback på. När man har satt upp mål för hela verksamheten så behöver man få feedback på hur det går, vart vi befinner oss och hur det går att mäta. En del mål kan nämligen vara svåra att mäta. Det blir en viktig del i uppföljningen. Samma för oss på min avdelning där vi behöver bli bättre på att just mäta hur det går för oss gällande måluppfyllelserna.”

● “Vi har precis infört ett digitalt verktyg för verksamhetsplanering vilket gör att det

blir lättare att hålla dokumentet levande om man jämför med hur det var tidigare. Då producerade man ett dokument i pappersformat. När pappret väl är tryckt och

utskrivet blir det svårt att justera i efterhand. Med det digitala verktyget är det däremot lättare att fylla i och justera i efterhand under årets gång. Det blir sedan tydligare att se vilka mål som är uppfyllda. Det digitala verktyget är fortfarande nytt men jag tror att det kommer att vara bra för verksamheten.”

● “Att skapa en hög flexibilitet i vårt arbetssätt tror jag är ett sätt att attrahera

framtidens arbetskraft. Jag tror att ni vill ha flexibilitet, det vill säga att om ni vill jobba hemifrån så ska ni kunna göra det. Det är agila arbetssätt. Vi ska ta oss över floden och ni bestämmer hur vi ska göra det. Vi behöver bli duktiga på att berätta vart vi ska och varför vi ska dit, men medarbetarna har ett högt förtroende och kan ta reda på hur man gör det på bästa sätt. Där tror jag att man skapar engagemang. Där har vi en resa att göra ifrån den traditionella hierarkiska organisation som vi trots allt har idag, till att skapa mer flexibla team.”

Citat från Respondent 4:

● “Jag tror att vi har varit väldigt aktiva de senaste två åren med hållbarhet, så jag

skulle vilja säga att det området har man ryckt fram rejält på. Egentligen att förklara något som redan funnits där, men att vi har fått ut det mer i text. Organisationens affärsmodell är redan väldigt hållbar i grunden. Apropå hållbarhet, på HR-sidan och medarbetarsidan har vi definierat vad det betyder för oss och vad vi vill stötta med. Tidigare så var det lite odefinierat, alla var medvetna om att vi måste följa

arbetsmiljölagarna och arbetsrättslagarna. De är ju ganska långt in, det ställs ganska höga krav. Men det blir lite roligare om man tar innehållet därifrån och formulerar om till vad vi gör för att bli hållbara. Det blir lite mer kommunikativt än att man kommer dragandes med lagen. Vi har ju också diskuterat det på chefsdagar för att gå igenom vad vi gör och hur vi ser på det här. Sedan tar man vidare det till sin grupp där man pratar om det inom sin grupp. Sen blir det ju på något sätt att man inte pratar om hållbarhet, man försöker ju leva i det istället. Det ger signalvärde tänker jag.”

● “Kulturen tror jag också är superviktig, det är ju ett sätt att styra ett bolag. Det kan

vara svårt att förklara men den har väldigt stor betydelse. Jag tror det är viktigt att man lever det, att man göra saker och inte bara säger det. Jag tänker att om det blir ord och man skriver saker så kan det vara bra, men det är ju när man gör det som det blir trovärdigt.”

● “Man måste leva det praktiskt på något sätt. Många försöker förklara med ord och

koppla saker till sin verksamhet samt rida på modevågen. Men det fångar bara intresse om man gör det på riktigt. Det som lyfter och blir riktigt bra, det är när folk märker att det här är genuint, det är äkta.”

Respondent 1 beskriver att den egna organisationen kan förbättra underlaget för hur målsättningarna skall uppnås. Respondenten beskriver mer specifikt att det i dagsläget kan vara svårt att bryta ner målen tillsammans med medarbetarna då målen tenderar till att vara stora och komplexa. Detta medför även att uppföljningen blir otydlig och svår att presentera. Respondent 1 menar vidare på att organisationen behöver utveckla kvalitetsarbetet, något som vid intervjutillfället är i en pågående process mellan respondenten och hens chef. Som

respondenten förklarat i tidigare kategorier förefaller en fungerande kommunikation även för det framtida hållbarhetsarbetet vara fundamentalt.

Respondent 2 förklarar att uppföljning är av stor betydelse då både chefer och medarbetare skall kunna se att målen faktiskt uppnås. Respondenten beskriver vidare på att vissa mål kan vara svåra att mäta. Där förefaller det vara extra viktigt att följa upp och få feedback på hur det går. Nytt för Respondent 2:s organisation är en digitalisering av

uppföljningen som syftar till att underlätta för både chefer och medarbetare avseende på att följa upp sitt arbete. Gemensamt för Respondent 1- och 2 är således att tydlighet är något som båda av cheferna anser viktigt för det framtida hållbarhetsarbetet.

Respondent 3 belyser andra aspekter för vad ledningen kan göra för det framtida hållbarhetsarbetet. Respondenten beskriver att högre flexibilitet i arbetssättet kan bidra till både högre medarbetarengagemang och även attrahera framtida arbetskraft. Genom att visa tillit och delegera ansvar kan medarbetarna arbeta mer flexibelt och fritt gentemot tidigare. Detta indikerar på att Respondent 3 förespråkar nya och kreativa arbetssätt som syftar till att skapa högre medarbetartillfredsställelse på arbetsplatsen.

Respondent 4 tangerar Respondent 1- och 2 resonemang i sitt svar. Tydlighet förefaller även här vara av stor betydelse i det framtida hållbarhetsarbetet. Respondenten förklarar att den egna organisationen tidigare har varit aktiva med hållbarhetsarbetet men att det är först på senare tid som dessa idéer har kunnat realiseras till praktiska handlingar. Det råder en skillnad mellan att prata om hållbarhet och att leva hållbart, vilket i sin tur ger signalvärde enligt respondenten. Därmed menar Respondent 4 på att ett genuint

hållbarhetsarbete, inkluderat praktiska handlingar, förefaller vara avgörande för det framtida hållbarhetsarbetet. Likväl som vad Respondent 1 förespråkar, anses en fungerande

kommunikation vara betydande.

4.8 Viktiga ledaregenskaper

Related documents