• No results found

10:2 Etnografiska och interdisciplinära rum Abstracts

Malin Sveningsson Elm

Att arbeta etnografiskt i massiva onlinespel

Datorspel har ökat i betydelse, både som ekonomisk faktor och som kulturellt fält. Med det ökade intresset för spel och spelande har forskningen inom dessa områden ökat också, och detta gäller kanske speciellt forskning som har att göra med kulturella och sociala aspekter av spelkontexter och de individer som befolkar dem. Att studera kultur inbjuder till användandet av etnografisk metod, och detta har också blivit en allt vanligare syn i game studies fältet. Men game studies är ett nytt och dynamiskt forskningsområde, och metodologiska frågor är fortfarande ämne för diskussioner, överväganden och förhandlingar. När man diskuterar metodfrågor i samband med spel kan det vara idé att specificera vilken typ av spel det är man studerar, för det har stor betydelse för hur arbetet kan gå till. Det finns stora skillnader mellan olika typer av spel som gör att de måste studeras på olika vis. Om man t.ex. studerar ett spel som spelas på dator eller konsol offline, dvs. inte uppkopplat mot internet, behöver det inte bli så annorlunda från en traditionell medieetnografiska ansats. Man har fysiska miljöer att ta hänsyn till om man gör observationer på internet- kaéer, hemma hos folk när de spelar, eller på små eller stora lan-evenemang. Men om man studerar ett MMOG (massively multiplayer online game, eller på svenska massivt onlinespel) som t.ex. World of Warcraft och gör en inom- spelsetnografi blir saker och ting lite annorlunda. Vad gör det för skillnad att den plats där fältarbetet äger rum finns inuti ett spel? Och att de människor man möter, liksom man själv som forskare, medieras via sina ava tarer, sina ”spel- gubbar”, på en datorskärm? Och att största delen av det människor säger sker via skriven text på skärmen, antingen i publika chattkanaler eller som privata meddelanden? Med dessa förutsättningar i åtanke, vad ska man ta upp i sina fältanteckningar? Och hur ska det som händer i spelet förstås och analyseras? Detta paper ska diskutera frågor som kan uppstå under fältarbetet i en inomspelsetnografi av ett MMOG, frågor som rör hur datorspelandet kan förvandlas till etnografiskt forskningsmaterial och i längden analytisk text. Utgångspunkten kommer att tas i ett pågående fältarbete i World of Warcraft.

Bodil Axelsson

Kunskapande i mötet mellan jo-jo-konstnären och den lokala etnografen

Som del i det konstnärliga forsknings- och utvecklingsprojektet ”Konst genom staden” har jag varit med i tillkomsten av Sound Machine, ett verk av Esther Shalev-Gerz. Verket blev till i ett samarbete mellan ett universitet och två lokala museer med medel från Vetenskapsrådet. Ett forsknings- material bestående av fältanteckningar, mejl och videofilmer skapades då jag utförde fotarbetet i projektet, det vill säga till fots guidade och följde den tillresta konstnären under hennes återkommande besök i den lokala kontexten och under hennes frånvaro på olika sätt samlade ihop och ko- ordinerade de resurser och deltagare på det lokala planet som konstnären definierade som nödvändiga för att hennes verk skulle kunna genomföras. Inom etnografisk forskning är rörelsen ”från erfarenhet till text” knappast en okänd och obearbetad problematik, men den får en särskild tvist när den aktualiseras i relation till ett konstnärligt forsknings- och utvecklingsprojekt. I det här fallet innebär rörelsen ett skifte i position, från konstnärens lokala assistent till att vara forskaren som tar kommando över sitt forskningsmaterial. I fotarbetet generades ett rikt material som spänner över flera överlappande kunskapande processer: den kunskap som de olika deltagande institutionerna i projektet utvecklade om varandra, den konceptuella och tekniska kunskap som konstnären utvecklade genom att genomföra sitt projekt samt den kunskap som utvecklades av mig om nätverkande och projektekonomi. I det här konferens- bidraget kommer jag att särskilt fokusera på axeln praktisk och konceptuell kunskap och ställa frågor kring vad mitt forskningsmaterial kan säga om den. Helene Egeland

Fra dialog til monolog? – Refleksjoner rundt mulige disiplinerende og kreative aspekter av metodiske og teoretiske valg

I løpet av 1980-tallet ledet omfattende politiske, teknologiske, produksjons- messige, økonomiske og organisatoriske endringer til at mange større industri- bedrifter rundt om i Europa ble sterkt redusert, eller også nedlagt. Dette fikk betydelige konsekvenser for mange samfunn hvor store deler av den yrkes- aktive befolkningen var sysselsatt innefor denne produksjonen. Geografen Doreen Massey er en av de forskerne som har problematisert de identitetsmes- sige og kjønnsmessige aspektene disse endringene fikk i ulike lokalsamfunn i England. Hennes analyser baserer seg først og fremst på kvalitative intervjuer.

miljømessige endringer, og endringer i kulturlivet i en tidligere industriby i Norge. Gjennom en diskursanalytisk tilnærming analyserer jeg hvordan fortellinger om et postindustrielt sted, og fysiske endringer i utformingen av byrommet, sammen skaper en tolkningsramme for samtidige image-byggingsprosesser. Analysen baserer seg på et etnografisk materiale som består av deltagende observa- sjoner på mediaevents, intervjuer, analyser av visuelt og audiovisuelt materiale (postkort og DVD), intervjuer, nettsider, lokalavisreportasjer og til slutt analyser av lokalhistoriske oppslagsverk om stedet. Gjennom analysen har jeg forsøkt å vise at to fortellinger om stedet etableres danner en tolkningsramme for stedet som fremmer visse identiteter, og samtidig aktivt ser bort fra andre. Således forsøker analysen å problematisere de identitetspolitiske konsekvenser samtidige imagebyggingsstrategier kan ha.

I etterkant har jeg stilt meg spørsmålet om hvilken rolle de metodiske, metod- ologiske og teoretiske valg jeg hadde tatt hadde spilt for den kunnskapen jeg hadde fått frem. Ville for eksempel et mye mer begrenset empirisk materiale nødvendigvis sagt noe annet? Og hvilken rolle spilte det teoretiske verktøyet – i mitt tilfelle et diskursanalytisk – i å åpne opp eller lukke analysen? Det er noen av disse spørsmålene jeg ønsker å reflektere over i dette paperet.

SESSION 11

ADOPTION, FAMILJ OCH NATION