• No results found

Exempel på byggande: Nationalparkernas hus

I februari 1995 inbjöds några arkitekter att komma med förslag till ett naturum vid Tyresta. Huset skulle vara ca 450 m2 och innehålla utställningshall, bildvisningsrum och personal- rum. Ett miljötänkande skulle genomsyra bygget.

Naturvårdsverket antog ett förslag som hade Sverigekartan som idé. Huset är i skala 1: 31 000, vilket innebär att en centimeter i huset motsvarar 310 meter i verkligheten. Kravet på miljövänliga och återvinningsbara material har hela tiden varit styrande för projektet.

Byggnadens exteriör

Större delen av huset ligger på en betongplatta. För att slippa plast i huset valdes det miljövänliga isoleringsmaterialet foamglas, som består av glas som är skummat med kolpulver. Materialet har enastående isoleringsegenskaper mot fukt, värme och radon. Foamglas har också bra hållfasthet. Den är emellertid ca dubbelt så dyr som traditionell grundisolering. I betongplattan har lagts in värmeslingor för golvvärmen.

Hela stommen är byggd i trä. Byggnaden har 41 hörn och nästan alla vinklar har dessutom olika höjd, vilket gjorde det komplicerat att sätta upp väggarna och taket. Taket gjordes därför först.

Fasaden är klädd med lärkträ som skall vara obehandlat. Den nu rödlätta färgen kommer om ca 2 år att bli allt mer grå för att till sist anta en ljusgrå färg. Lärk är tåligare mot fukt än vad t.ex. furu är. Det lite annorlunda spaljemönstret har valts för att efterlikna de gamla gärdsgårdarna som nu återuppförts i Tyresta. Dessutom

påverkar denna spalje inomhusklimatet i positiv riktning, då luften närmast huset rör sig långsamt, vilket leder till mindre avkylning när det blåser.

Huset saknar nästan fönster eftersom det är en utställningshall. Ljuset kommer i stället in genom den långa taklanterninen som löper längs hela taknocken.

På taket har lagts torv från Norge. Torvtak är svårt att få tag på i Sverige. Torven medverkar till att det blir ett behagligt inomhusklimat på sommaren då torven avger sin fuktighet och på så sätt kyler huset. I torven har såtts gräs som kommer att klippas två gånger det första året. Därefter får det sedan växa och vissna så att ny torv bildas på taket.

Under torven ligger en miljövänlig platonmatta för att hindra att fukten förstör taket som är av trä. Man kan använda sig av näver i stället, vilket man gjorde förr. Men tyvärr har gräset kvickrot den benägenheten att rötterna växer igenom nävern och sedan in i taket.

Grunden i norra delen har en källare som är ca 110 cm hög. Den fungerar som en luftkammare där luften till huset tas in och förvärms på vintern och kyls på sommaren. I källaren hålls alltid mellan 5 och 10 grader varmt.

Husets interiör

Furugolvet, som är nedsänkt 90 centimeter, är senvuxen tall från Hälsingland. Det har enbart behandlats tre gånger med såpa. Skötseln består i att man sopar dagligen och när det blir smutsigt skurar man med såpa och kallt vatten. Då håller sig golvet vackert och ljust.

Väggarna är klädda med granpanel och isoleringen är gjord med ekofiber utan diffusionsspärr, vilken normalt består av plastfolie. Ekofiber medger att fukten kan vandra ut och in i väggarna och det skapar ett tilltalande inomhusklimat utan mögelproblem och dålig luft.

I taket sitter träullsskivor som består av träull och murbruk. För brandsäkerheten får man inte ha trä i taket. Det finns bara dessa träullsskivor, som dessutom är

Svanenmärkta, eller gipsskivor att välja mellan. Träullsskivorna valdes bl a därför att gipsskivor blir så kalla och sterila när de målas.

I golvet finns de sex största sjöarna i Sverige inlagda i sten från respektive trakt. I entrén ligger Mälaren med granit från Ekerö och Hjälmaren i marmor från Glanshammar. Väggarna har målats med äggoljetempera. All färg som har använts har tillverkats i huset. 4 000 ägg har köpts av bonden i Tyresta By. Äggoljetemperan har blandats avfärgpigment, ägg, linolja, vatten och filmjölk. Den vackra gulbruna väggfärgen har först målats en gång sedan "svampats" med en tvättsvamp i en något ljusare färg. Takmaterialet har behandlats med en kalkfärg som har sprutats på plattorna. Den röda färgen på snickerierna är en linoljefärg i engelskt röd och den grå färgen i entrén är en linoljelasyr. Även dessa färger är blandade på plats.

Mellan sten och trä måste läggas en mjukare fog så att de olika materialen kan röra sig mot varandra. I vanliga byggen används silikon eller någon annan mjukmassa. Här har valts tjärindränkt hamprep som lagts i två varv.

Pelarna som håller upp den kraftiga nockbalken har klätts med olika träslag; bok i söder, ek från Visingsö, ask från Mälardalen, furu från Dalarna, gran och björk längst i norr. Pelarna har behandlats med bivax är som ett ytmaterial man ofta använde på möbler förr i tiden. Bivaxet värms med ca 10% balsamterpentin för att vaxet ska dra in i träet ordentligt.

Den magnifika öppna spisen har murats på plats och har sin förebild i norrländska öppna spisar. Kalkputs har använts till puts och ornamentering. Kalkputsen är överlägsen vanligt murbruk då den är lite seg och smidig och inte spricker så lätt. Runt spisen ligger glimmerskiffer ("Offerdal") med s.k. klovyta.

Bänkarna i bildvisningsrummet är specialtillverkade av rödbok och har behandlats med varm linolja. Den fasta filmduken sitter bakom draperiet som är handmålat med guldfärg. Tyget är engelskt kostymtyg av hög kvalitet. Även den blå färgen i bildvisningsrummet är äggoljetempera med koboltblått.

Personalrummet har målats med stänkfärg av linolja. Bordet är tillverkat av samma material som bänkarna i det blå visningsrummet.

Ventilationen i huset är s.k. fläktförstärkt självdrag, vilket innebär att det inte finns något

fläktsystem som kan surra, pipa och blåsa. Luften tas in genom en luftkanal som sitter 10 meter norr om huset. Luften förs in i källarutrymmet och förvärms på vintern och kyls på sommaren. När temperaturen ökar i huset öppnas automatiskt ventilationsluckor på sidorna av taklanterninen, luften drar ut och ny frisk luft kommer in genom

källarutrymmet. För att ventilationen ska fungera effektivt öppnar sig luckorna på västra sidan när det blåser från öster och på östra sidan när det blåser från väster för att få ett undertryck vid ventilen på utsidan. Luften dras då ut snabbare. I det automatiserade ventilationssystemet finns därför en vindgivare som anger varifrån det blåser och ger signal om vilka luckor som skall öppnas. På sommaren när termiken är svag kan luften pressas in genom luftintaget med en liten fläkt. Hela ventilationssytemet är

automatiserat och inställt på +18 grader.

I teknikrummet finns elcentralen och hela den automatiserade ventilationsstyrningen. I panelen kan man avläsa de olika temperaturerna i rummen, utetemperaturen,

vindriktningen m.m.

I pannrummet står värmepumpen på 18 kilowatt. Den tar sin värme ur två stycken 140 meter djupa hål i berget strax utanför pannrumsdörren. Värmen går sedan ut i

slangarna till golvvärmen, medan det i det blå rummet finns radiatorer med värme som också kommer från bergvärmepumpen. När det blir extremt kallt kopplas en elkassett till som värmetillskott. Men bergvärmen ska räcka större delen av året.

Vatten kommer från en egen nyborrad brunn. Avloppet renas i ett biologiskt reningsverk (BIOVAC) för hela Tyresta By.

Bilaga 6. Produktdeklaration plastprodukter

Related documents