• No results found

Fastighatsdrift – matris för värdering

6. Miljöpåverkan från stödverksamheter som kontor, transporter och resor

6.2 Utrustning till kontor

6.3.4 Fastighatsdrift – matris för värdering

Se särskild bilaga

6.4 Avfallshantering

Källsortering av avfall sker i sju fraktioner. Sorterat avfall forslas ned till "Skanskas miljörum", där Sellberg hämtar de olika källsorteringskärlen. Följande fraktioner hämtas: - Vitt papper - Färgat papper - Wellpapp/kartong - Batterier - Färgat glas - Ofärgat glas - Lysrör

Källsorteringen ska utökas den 1 januari 1998, då även förpackningar av hårdplast och metaller ska fraktioneras ut.

Icke sorterat avfall samt matavfall kastas som grovavfall och behandlas i Skanskas komprimator.

Verket har inga sifferuppgifter över mängden sopor eller mängden källsorterat avfall. Papper

Papperet sorteras i varje arbetsrum i en vit och en kulört fraktion och skickas till Skanskas miljörum. Även pappersavfall från interntryckeriet körs ned till miljörummet. Där hämtas det för återvinning av Sellbergs renhållning. Ca 70 ton papper lämnas för återvinning.

produkter ut. Det utgallrade materialet uppgick till 24 ton, vilket motsvarar 162 369 volymer, med ett försäljningspris om 1,7 miljoner kronor. Materialet skickades till återvinning.

Kartong mm

Wellpapp, kartong och frigolit sorteras ut och lämnas för återvinning. Kuvert

Kuvert lämnas inte för återvinning utan slängs som grovsopor. Plast

Papperspåsar/säckar, hårdplastförpackningar och muggar hamnar bland grovavfallet. I framtiden kommer hårdplastförpackningarna att sorteras ut och omhändertas för återvinning. Plastbehållare från interntryckeriet hämtas av leverantören för återvinning eller destruktion.

Datorutrustning

Naturvårdsverket har sedan januari 1997 ett avtal med Roda Marketing AB, för omhändertagande av uttjänta datorer och annan datorutrustning. Företaget skall antingen sälja produkterna vidare efter utförd nödvändig service och eventuella reparationer, eller överlämna dem till ett visst elektronikdemonteringsföretag. Detta avtal kommer förmodligen att ses över då producentansvar för elektroniska produkter har införts. För de PC som har anskaffats under senare år gäller ett frivilligt

återvinningsåtagande från tillverkaren. De anställda erbjuds vidare att överta

utrangerad utrustning mot att de förbinder sig att göra sig av med utrustningen på ett miljöanpassat sätt när de inte längre vill ha den kvar.

Följande artiklar har omhändertagits av Roda Marketing AB under 1997:

Återvinning Skrotning PC 11 st 15 st Skärmar - 35 st Hårddiskar 18 st 15 st Diskstationer 19 st - Kraftaggregat 29 st - Skrivare - 5 st

Verket har inget egentligt system för källsortering av mindre datortillbehör och material som t ex disketter ute på avdelningarna, men det material som på frivillig väg skickas till IT-enheten behandlas på samma sätt som uttjänta datorer.

Utrustning

Faxar - avtal finns tecknat med Roda Marketing AB som garanterar en miljöriktig skrotning.

Tonerkassetter och bläckpatroner

De stora behållarna för toner till kopiatorerna slängs som grovsopor. Av de små tonerkassetterna till skrivarna återlämnas 91 % och av bläckpatronerna 17 % till återvinning. Tonerkassetter och bläckpatroner samlas ihop och förpackas i lådor som sedan avhämtas av företaget Tor Distribution.

Batterier

Förbrukade batterier samlas in i speciella batteriholkar. Batterier till mobiltelefoner lämnas till leverantören Com Center. Övriga batterier forslas till miljörummet och hämtas av Sellbergs.

Avfall i lunchrum

I ett av lunchrummen har källsortering genomförts under en provperiod, med gott resultat. Man har nu beslutat att källsortering ska införas i samtliga lunchrum från och med 1 januari 1998. Avfallet ska sorteras i följande fraktioner:

- tidningar

- pappersförpackningar och pappmuggar - PET-returflaskor samt returburkar - färgat glas

- ofärgat glas

- hårdplastförpackningar - metallförpackningar.

De olika fraktionerna från lunchrummen insamlas vid olika tidpunkter och körs ned till ett mellanförråd där de placeras i olika plastkärl. När respektive kärl är fullt körs det ned till miljörummet för avhämtning av Sellbergs. Papper hämtas vid den vanliga

pappersinsamlingen. Övrigt avfall

Uttjänta lampor och lysrör lämnas i speciella behållare som hämtas av Sellbergs. Färg- och rengöringsrester från interntryckeriets tryckpress lämnas till SKAFAB:s miljöstation (Lövsta) för omhändertagande.

Negativpapper och rester av framkallningsvätska från reprokameran hämtas av leverantören för återvinning eller destruktion.

Stora tonerbehållare för påfyllning av kopiatorerna kastas i soporna. Fr o m 1 januari 1998 kan dessa sorteras i fraktionen för övrig plast.

All EPS-cellplast samlas in, placeras i ett kärl vid lastkajen, som gränsar till

miljörummet, och hämtas sedan för återvinning av Lundberg och Walstam AB. Företaget skall upphöra och ny upphandling göras.

ABS-plast lämnas inte för återvinning idag, men sortering och hämtning beräknas starta den 1 januari 1998.

"Post-it"-lappar samt vaxat, plastat eller tjärat papper kan inte återvinnas utan behandlas som grovsopor.

Styrkor

* Återvinningen av papper och batterier fungerar väl. * Uttjänt datorutrustning omhändertas.

* Källsortering i lunchrum påbörjad. Svagheter/förbättringsmöjligheter

* Kuvert och kartongpapper kan samlas in och återvinnas. * Tonerkassetter bör kunna återvinnas till 100 %.

* Hårda plastförpackningar kan källsorteras och återvinnas - källsortering planerad med start 1 januari 1998. De stora tonerbehållarna kan källsorteras i hårdplastfraktionen när den införs.

* System för källsortering av mindre datortillbehör och materiel som t ex disketter på avdelningarna kan införas.

* Pappersavfallet indikerar att stora mängder papper flödar in i verket. Onödig inkommande post borde kunna minskas genom att de anställda avsäger sig onödiga prenumerationer, utnyttjar e-post i större utsträckning och låter information cirkulera internt.

* Bättre kontroll behövs över vart elektronikskrot tar vägen. I första hand bör den tas om hand av leverantören. Det bör övervägas om detta bör krävas i samband med upphandling.

Related documents