• No results found

På förfrågan av Kungliga Vetenskapsakademien och UPP-centrum (Ut- vecklingscentrum för barns psykiska hälsa) vid Socialstyrelsen tog Sta- tens beredning för medicinsk och social utvärdering fram rapporten Pro-

gram för att förebygga psykisk ohälsa hos barn (SBU, 2010). SBU:s rap-

port visade att många insatser för att förebygga psykisk ohälsa hos barn används i Sverige. Inget av dem har dock utvärderats med RCT-design med minst sex månaders uppföljning (bl.a. KOMET, COPE, SET, Steg- Vis, Beardless familjeintervention, Connect och DISA). Läs mer om re- sultatet från SBU:s litteraturöversikt på sidan 112.

Family check-up (FCU)

FCU är en modell för att stödja och vägleda föräldrar. Den syftar till att minska barns beteendeproblem genom att stärka föräldrars strategier och ledarskap i familjen och riktar sig till familjer med barn mellan 2 och 17 år. Metoden bygger på en korttidsintervention som handlar om att minska bråk för att få ett trevligare klimat hemma, skapa fungerande rutiner i var- dagen, skapa ett bättre samarbete med skolan, sätta hälsosamma gränser och hitta fler positiva stunder med familjen. Metodens teoretiska förank- ring hämtas från social inlärningsteori, kognitiv beteendeterapi, systemisk familjeterapi och ekologisk utvecklingsteori (Ghaderi et al., 2018). FCU används av verksamheter som arbetar med barn och deras familjer, t.ex. socialtjänsten, elevhälsan och barn- och ungdomsmedicinska mottag- ningar. Modellen innehåller en kartläggning som tydliggör familjens styr- kor och utvecklingsområden och som motiverar och ökar familjens enga- gemang. Tillsammans sätts mål upp som möter varje familjs unika behov. FCU hjälper föräldrar att stärka sitt föräldraskap i praktiken genom att de får kunskaper om, och får öva på, positiv uppmärksamhet, kommunikat- ion och gränssättning. Mer än 20 års forskning på FCU i USA visar på positiva resultat för hur barn och tonåringar mår och uppför sig. Forskning visar också att symtom på depression minskar hos föräldrar som deltar i FCU, vilket även kan påverka barnens psykiska hälsa positivt. I Sverige har FCU implementerats i Västra Götalandsregionen av Utvecklingscent- rum för barns psykiska hälsa. En svensk studie av FCU publicerades 2018 med positiva utfall gällande barnens beteendeproblem och hemsituation. Effekterna kvarstod vid uppföljning ett och två år efter behandling (Gha- deri et al., 2018).

The Mental Health First Aid Training and Research program (MHFA), som på svenska fått namnet Första hjälpen till psykisk hälsa, kommer ur- sprungligen från Australien (Kitchener & Jorm, 2002) och baseras på psykoedukation. Se utförligare beskrivning om programmet i avsnittet om Australien, sidan 84.

Youth Aware of Mental Health, YAM

I Stockholms län genomförs nu YAM – en hälsofrämjande och preventiv insats med syftet att förbättra den psykiska hälsan och minska självmords- handlingar hos skolelever. YAM har under tre års tid genomförts som en pilot och som ett forskningsprojekt på 163 skolor med 10 000 elever (års- kurs 7–8) i Stockholmsområdet. Utbildningen leds av instruktörer utbil- dade av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) och skolornas personal deltar inte vid dessa tillfällen. En publicerad arti- kel beräknas komma under våren 2020. Se mer utförlig beskrivning av YAM på sidan 112.

PALS

PALS- Sverige är en anpassning av det amerikanska skolomfattande pro- grammet SWPBS (School Wide Positive Behavior Support, SWPBS). För närmare beskrivning av PALS upplägg, se sidan 109. I Sverige har PALS sedan 2010 implementeras i Västra Götalandsregionen på skolor i Marks kommun, Ale kommun, Ulricehamns kommun och i Göteborgs Stad. Im- plementeringen görs med stöd av Utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa, som också utbildar PALS-instruktörer som i sin tur handleder PALS-team ute på skolorna. I dagsläget har ca 20 instruktörer utbildats som i sin tur implementerat PALS på 32 skolor i Sverige. Utbildningen till PALS-instruktör omfattar 1.5 år där det ingår utbildning och handled- ning. Instruktörerna introducerar PALS vidare till skolpersonal parallellt med sin utbildning och får också handledning i detta. I PALS ingår tre moduler där modul ett är implementering på generell nivå och modul två och tre sker på indikerad nivå. Implementeringen av modul ett måste vara uppfylld innan efterföljande moduler kan påbörjas. Alla aktuella PALS- skolor i Västra Götalandsregionen befinner sig för närvarande i modul ett, som beräknas ha en implementeringstid på ca 3–5 år. Enligt ansvariga på Utvecklingscentrum (personlig kontakt, 2020) är utmaningarna att vara

uthållig för att dra nytta av det systematiska och övergripande upplägget som insatsen bygger på. I metodmanualen finns det verktyg för systema- tisk bedömning, beslutfattande, planering och utvärdering av insatsens olika åtgärder och metoder. Utöver dessa används även kvalitativa upp- följningar av Utvecklingscentrum för att fånga upp PALS-instruktörers och PALS-teamens upplevelser och behov av att stärka implementerings- processen.

Tidiga och förebyggande insatser till barn och unga - exempel på sam- verkansmodeller i Stockholms län

Hamnen: På den öppna mottagningen Hamnen i Gustavsberg som star-

tade 2008 får barn och ungdomar mellan 0–18 år och deras föräldrar stöd vid psykisk ohälsa. Syftet är att hitta en modell för att bedriva första lin- jens barn - och ungdomspsykiatri (landstingets uppdrag) samt att ge före- byggande stöd till barnfamiljer i kommunen (kommunens uppdrag). Verksamheten är kostnadsfri och drivs i samarbete med Värmdö kommun och Region Stockholm. Med öppen mottagning menas att det inte behövs något beslut om insats från en myndighet eller remiss från läkare för att besöka Hamnen. Hamnen strävar efter att arbeta med evidensbaserade metoder för att ta fram flöde för mottagningen, mätinstrument för bedöm- ning och behandlingsutvärdering. Viktiga erfarenheter från mottagning- ens verksamhet visar bl.a. att en organisation bestående av psykolog med KBT utbildning, socionom samt specialpedagog med kunskap i föräldra- stödsprogram har kunnat möta de behov som funnits, ingen ytterligare profession har saknats av personalen eller efterfrågats av familjerna. Den största bristen gällande bedömning av psykisk ohälsa sågs vid neuropsy- kiatrisk problematik. För alla behandlingar på Hamnen tyder data på att barnen mår signifikant bättre efter insatsen. För barn som gått i KBT upp- nåddes måttliga till stora effekter (Stockholms läns landsting, u.å.).

Skolsociala team: Dessa team består av personal från skolan och social-

tjänsten med syfte att stötta och hjälpa elever med upprepad eller långva- rig skolfrånvaro. År 2013 startade "Pilotprojekt samverkan skola och so- cialtjänst" (PPSS) i åtta stadsdelsförvaltningar i Stockholms stad. Syftet med projektet var att hitta metoder som stöttar elever med skolfrånvaro

upp 2015 intervjuades 17 elever som berättade att deras frånvaro hade minskat och samtliga elever skulle rekommendera insatsen. Vidare ansåg både skolan och socialtjänsten att projektet hade en positiv påverkan på samarbetet mellan myndigheterna. Med erfarenheter från PPSS-projektet startades 2018 sju skolsociala team i Stockholms ytterstadsdelar. Syftet med teamen är att minska skolfrånvaron, öka måluppfyllelsen och öka andelen gymnasiebehöriga. För att öka skolnärvaro och minska skolfrån- varo behövs det insatser på olika nivåer, dvs närvarofrämjande insatser, förebyggande och målinriktade insatser samt insatser där skolfrånvaron redan är problematisk. För de skolsociala teamen är det viktigt att jobba på samtliga nivåer.

Coze: Chatbot som digital följeslagare för hälsofrämjande insatser

Region Skåne och RISE har tillsammans med unga, sjukvården, idéburen sektor och näringsliv utvecklat ett koncept som kallas Coze. Arbetet har skett i samarbete med flera regioner, företag och ideell sektor. Upptakten till Coze är många års arbete (personlig kommunikation med Jonas Matt- hing vid RISE 2020-04-08). Under hösten 2018 genomfördes ett antal workshops tillsammans med ungdomar, ideella organisationer, elevhäl- san, socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin, ungdomsmottagning- arna och Innovation Skåne. Arbetet har resulterat i konceptet Coze, som är en digital hälsofrämjande följeslagare. I grunden är det en chatbot som kan lära sig användarnas unika känslor och ge dem stöd. Tanken är att barn och unga, när som helst ska kunna prata med Coze i en trygg miljö. Chatboten lär sig varje användares unika känslor, vanor och rutiner. Sam- tidigt lär sig användaren hur olika interaktioner med chatboten påverkar det egna välmåendet, något som kan avläsas i så kallade EPOIs (emot- ional points of interest) som mäter känslor som ilska, stress, oro och glädje. Det går också att dela erfarenheter med andra användare (Innovat- ion Skåne, 2020). Förhoppningen är att konceptet så småningom ska kunna omsättas i en digital applikation.

HiDi (Hälsofrämjande insatser för Digitalt Infödda1)

1 ”Digital natives” eller ”digitalt infödda” syftar på de som är födda under eller efter att digital teknik blev en

väsentlig del av vårt samhälle 1997 och senare. Andra som föddes innan den digitala tidsålder som har fått lära och anpassa sig till den senare i livet, är ”digital immigrants”, det vill säga ”digitala invandrare”. https://si- tes.google.com/view/hi-di/startsida

HiDi är ett samarbete mellan Region Skåne, Innovation Skåne och RISE. Syftet med samarbetet är att underlätta för samhällets olika aktörer att mötas med sina olika uppdrag och förutsättningar i samskapande av häl- sofrämjande insatser med digitalt infödda. Målet med samarbetet är att utveckla dynamiska samarbeten för hälsofrämjande insatser som är data- drivna och utgår från ett angreppssätt där digitalt infödda både deltar och påverkar som experter om sig själva. Arbetet kommer att resultera i ett antal förslag, prototyper och koncept som ska ligga till grund för fortsatta samarbeten mellan olika samhällsaktörer. Projektet centreras kring tre olika aktiviteter som utgår från projektets grundprinciper om deltagande design. Tre olika aktiviteter genomfördes 2018; “Experiment workshop” - om hälsa, teknik och data med skolelever på grundskolor och gymna- sium, samt “Prototyp workshop” - där olika aktörer (BUP, BRIS, m.fl.) diskuterade lösningar på utmaningar de hade med sig. I den tredje aktivi- teten i projektet - Analys workshop - möttes representanter från Innovat- ion Skåne, Region Skåne, BUP, SLL och RKUF för att skapa samsyn gällande organisationens uppdrag, drivkraft, resurser, förmågor, varumär- ken och utmaningar. Texten är direkt tagen från projektets hemsida där

också utförliga information om projektet finns att läsa (https://si- tes.google.com/view/hi-di/startsida).

Första linjen - en satsning med digitalt inslag i Karlstadsområdet

Första linjen i Karlstadsområdet (Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil) startade i början av 2015 och vände sig till barn och ungdomar i åldrarna 6–20 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa och/eller riskbruk. Denna specifika satsning har varit ett samarbete mellan Experio Lab och Första linjen i Karlstad. Syftet med projektet har varit att med hjälp av användarinvolvering och designmetodik skapa förutsättningar för att bygga upp en Första linje-verksamhet som möter unga på deras villkor. Målet i projektet har varit att utveckla digitala användarvänliga vårdtjäns- ter tillsammans med digitalt infödda ungdomar; att utveckla nya arbetssätt och kompetensutveckling för vårdpersonal på första linjen. En viktig ut- gångspunkt har varit att utnyttja kraften i att ungdomarna är “digitalt in- födda” genom att ta vara på deras mobila vanor av tjänster som är anpas- sade, flexibla och tillgängliga. Projektet startade våren 2015 och pågick under hela 2016. Verksamheten har ett delat ägarskap mellan landsting

och kommun, för att minimera risken för luckor mellan olika verksam- heter och ansvarsområden.

Under våren 2015 genomförde Experio Lab en designutbildning med personalen på Första linjen där man provade olika designmetoder och verktyg för att öka intresset för och kunskaper om hur kan använda design i sitt utvecklingsarbete. Med start hösten 2015 drev ett designteam, bestå- ende av tjänstedesigner och vårdpersonal, tillsammans ett gemensamt re- searcharbete för att identifiera ungas behov och beteenden. Analysarbetet pekade tydligt mot behovet av tidiga, förebyggande insatser för att öka kunskaperna om psykisk ohälsa och minska barriärerna till att söka hjälp. Arbetet resulterade i ett koncept för en webbtjänst som ska göra den första kontakten med verksamheten mer lättillgänglig och trygg. I projektet har en rad olika aktiviteter genomförts som bidrar till ökad innovationsför- måga och kunskapsöverföring från Experio Lab till Första linjen. Resul- tatet av projektet är webbtjänsten hurmårdu.nu som ger unga en enkel och lättillgänglig ingång till Första linjen och hjälper dem att på ett bekvämt sätt formulera sina bekymmer så att Första linjen snabbt och säkert kan erbjuda det stöd den unga behöver. För mer information se projektets slut- rapport (Landstinget i Värmland, 2017).