• No results found

Övergripande ansvar och nationella riktlinjer

Kanada är en konstitutionell federation som förutom den federala rege- ringen består av tio provinser och tre territorier (SOU 2018:90). Den fe- derala regeringen har vidare ett ansvar för viss finansiering av forskning, nationell statistik och hälsodata samt innehar ansvaret för den nationella folkhälsopolitiken (Marchildon, 2013). I Kanada har The Minister of

Health det övergripande ansvaret för befolkningens hälsa med stöd från

the Health Portfolio som innefattar myndigheterna Health Canada, the

Public Health Agency of Canada, the Canadian Institutes of Health Re- search, the Patented Medicine Prices Review Board and the Canadian Food Inspection Agency. Canadian Food Inspection Agency verkar för att

minska risken för hälsorisker i förhållande till mat. Detta sker i samarbete med industri, konsumenter, federala, kommunala organisationer. Cana- dian Institute of Health Research är Kanadas federala byrå för hälsoforsk- ning med syfte att skapa ny kunskap som kan förbättra Kanadas hälsa och ett mer effektivt hälso- och sjukvårdssystem. Health Canada är den fede- rala avdelningen som ansvarar för att hålla god kvalitet på de tjänster som erbjuds inom hälso- och sjukvården i Kanada. Patented Medicine Prices Review Board är en verksamhet som skyddar konsumenter och bidrar till vården genom att säkerställa att tillverkarnas priser på patenterade läke- medel inte blir för höga. The Public Health Agency of Canada arbetar för att förebygga kroniska sjukdomar och förebygga skador, samt svara upp mot folkhälsokriser och sjukdomsutbrott (Canada Health, 2020)

Mental Health Commission of Canada (MHCC)

På uppdrag av, och finansierat av Health Canada inrättades 2006 The Mental Health Commission of Canada [MHCC] (Mental Health Com- mission, 2020) vars syfte var att utveckla och sprida program och verktyg som syftar till att stödja befolkningens psykiska hälsa i Kanada. MHCC presenterade en första inledande rapport 2012 där en bred vision och lång- siktiga mål för arbetet med psykisk hälsa konkretiserades. Rapporten ut- mynnade i Kanadas första nationella strategi för psykisk hälsa 2012:

Changing directions, Changing lives: The Mental Health Strategy for Ca- nada. I augusti 2016 publicerade kommissionen åtgärdsplanen Advancing the mental health strategy for Canada - a framework For action (SOU

2018:90). MHCC har också i uppdrag att ta fram indikatorer och mäta utvecklingen inom psykisk hälsa och har bl.a. drivit forskningsprojektet At Home/Chez soi som syftat till att tillhandahålla praktisk och verk- ningsfullt stöd till personer som saknar bostad och som lider av psykisk ohälsa samt det nationella attitydprojektet Opening Minds med fokus på att minska stigma relaterad till psykisk ohälsa eller sjukdom (SOU 2018:90).

Satsningar och initiativ gällande ungdomars

psykiska hälsa - ett urval

The MHCC’s Youth Council (YC)

Som svar på rekommendationerna från Senaten i rapporten, Out of the shadows at last, inrättade MHCC ett ungdomsråd som ett sätt att göra unga med erfarenhet av psykisk ohälsa hörda (Mental Health Commission Youth Council, 2020). YC har varit aktivt sedan 2008 och representerar ungdomar med erfarenhet om psykisk ohälsa för att bistå MHCC i deras arbete. Medlemmarna i YC representerar hela Kanadas befolkning och har många olika bakgrunder. YC strävar efter att öka ungdomars delta- gande i beslut relaterade till psykisk hälsa. Resultaten från YC’s arbete redovisas nedan.

The Mental Health Strategy for Canada: A Youth Perspective

I mars 2013 påbörjade YC arbetet med att skriva om Changing

Directions, Changing Lives: The Mental Health Strategy for Canada ur

ett ungdomsperspektiv. Huvudsyftet med projektet var att utveckla ett kompletterande dokument som belyser erfarenheter och visioner bland ungdomar och därmed gör strategin mer lättläst och tillgänglig för alla (Mental Health Commission Youth Council, 2020). Ungdomsrådet arbe- tade med ungdomsversionen av den nationella strategin. Fyra perspektiv har varit vägvisare i detta arbete: 1) Hur kan psykisk hälsopolitik beskri- vas på ett mer lättbegripligt sätt, 2) Vilka exempel på bästa praxis kan göra strategin mer meningsfull för alla som deltar i psykiska hälsopoli- tiska diskussioner i hela Kanada, 3) Vilka delar av strategins rekommen-

dationer är mest relevanta för ungdomar, 4) Hur kan ett ungdomsperspek- tiv på strategin inspirera till förändring i systemet och inge känsla av hopp och optimism hos unga.

Headstrong: The Youth Anti-stigma Initiative

Headstrong är ett initiativ mot stigma för ungdomar i åldrarna 12-18. He- adstrong syftar till att inspirera ungdomar att vara modiga, nå ut och tala om psykisk ohälsa. Headstrong lär eleverna att känna igen och minska stigma och bli ledare i sina skolor. Ungdomar med egen upplevd erfaren- het är en viktig del av Headstrong -programmet. Det har visat sig att an- knytning, engagemang och empowerment är viktiga element i anti-stig- maprogram för ungdomar (Headstrong, 2020).

Det finns många program för psykisk hälsa som implementeras i kana- densiska skolor. Detta har resulterat i ett lapptäcke av testade och otestade initiativ för skolan över hela landet. I ett försök att börja organisera detta arbete har SAMHSA Consortium sammanställt en sökbar databas genom vilken programinformation har syntetiserats och delats. Databasen går att hitta här: http://www.excellenceforchildandyouth.ca/sites/scandb/

The YouthCan IMPACT

The YouthCan IMPACT -modellen utvecklades som ett svar på de långa vårdköerna för ungdomar med psykisk ohälsa. Modellen liknar de svenska Första Linjen-verksamheterna som är kommunbaserad, med multidisciplinära team och drop-in system. Det pågår för tillfället en ut- värdering av verksamheten i Kanada där man använder en RCT-design för att jämföra utfallen från IMPACT med en vanlig, traditionell, sjuk- husbaserad psykiatrisk konsultation (Youth Can IMPACT, 2020)

Frivilligorganisationer (ett urval)

Youth Mental Health Canada är en ungdomsdriven, icke-vinstdrivande

gräsrotsorganisation som fokuserar på att utbilda om, och driva frågan om ungdomars psykiska hälsa. Youth Mental Health arbetar för att få ett större och mer effektiva insatser, samt för suicidstrategier i skolan (Youth Mental Health, 2020).

Canadian Mental Health Association [CMHA](2020) arbetar med att

driva frågor om psykisk hälsa och beroende. De bidrar med kunskap och resurser för att utveckla och implementera policys, i samarbete med andra organisationer. CMHA har filialer på provinsnivå och t.ex. i Ontario har man ett antal program för att stödja barn och ungas psykiska hälsa

:

The Centre for Innovation on Campus Mental Health; Strengthening Chil- dren’s Mental Health: an in-person training program; Working with Chil- dren and Youth with Complex Mental Health Needs: an online training resource. CMHA har också ett ungdomsråd som ger återkoppling på stra- tegier, arbetar med empowerment bland unga. En särskilt viktig grupp unga är ursprungsbefolkningen (CMHA Youth, 2020).

Exempel på specifika insatser

Youth Net (Réseau Ado)

Youth Net startade 1994 och är ett regionalt hälsofrämjande intervent- ionsprogram som drivs av ungdomar, för ungdomar, i olika delar i Onta- rio. Syftet med Youth Net är att nå ut och hjälpa ungdomar att utveckla och upprätthålla en god psykisk hälsa och hälsosamma strategier för att hantera stress och samtidigt minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa. Detta görs genom utbildning och intervention. Upplägget kan se olika ut men inkluderar ofta gruppdiskussioner med teman såsom tankar kring psykisk hälsa och ohälsa, orsaker till stress, coping strategier, samt vikten av goda sociala relationer.

Strengthening Families for Parents and Youth (SFPY)

SPFY är ett program som vänder sig till familjer med ungdomar i åldern 12–16 år. Det är en förkortad, anpassad version av det framgångsrika 14- veckors programmet Strengthening Familes (som riktar sig till barn i åld- rarna 7-11) som utvecklats vid University of Utah. SFPY är ett förebyg- gande program för föräldrar och ungdomar som är i riskzonen på grund av oro för psykisk ohälsa. Det anpassade nio-veckors programmet har ut- värderats och visade positiva effekter gällande ungdoms-, föräldrar- och familjefunktion, i linje med det ursprungliga 14-veckors programmet.