• No results found

Externí personální marketing ŠKODA AUTO a. s

4 Charakteristika společnosti

4.4 Externí personální marketing ŠKODA AUTO a. s

Externí personální marketing ŠA, zaměřený na mladou generaci, je v zásadě koncipován na čtyři základní oblasti. Jedná se o zaměření na žáky základních škol, studenty středních odborných učilišť a středních škol, studenty vysokých škol a v neposlední řadě také absolventy vysokých škol.

Jednou z priorit společnosti je podpora vzdělávání. Právě tato podpora začíná již na základních školách, kde se ŠA snaží motivovat žáky ke studiu technických oborů. Mezi jednotlivé nástroje v této oblasti patří Grantový program, exkurze do výrobních závodů, soutěže, projekty a spolupráce se středními školami a odbornými učilišti, která hrají významnou roli při rozhodování žáků základních škol o budoucím studiu. V rámci další oblasti, tedy motivování studentů středních odborných učilišť a středních škol k technickému vzdělávání, nabízí společnost středoškolské praxe, učební pomůcky (např. motory, převodovky), exkurze do výrobních závodů, vzdělávací programy pro pedagogy, soutěže a projekty. Zároveň zde opět působí spolupráce s vysokými školami při rozhodování středoškolských studentů o dalším studiu. V rámci vysokých škol nabízí ŠA jednotlivé programy pro studenty. Jedná se zejména o nabídku praxí, zpracování závěrečných prací, stipendijní program a také doktorandský program. Zároveň s vysokými školami a studenty spolupracuje formou finanční podpory na vědu, výzkum a inovace, dále nabízí exkurze, přednášky, semináře a školení a také podporuje vysokoškolské projekty. V neposlední řadě realizuje tzv. ŠKODA Days, což jsou dny otevřených dveří pro vysokoškolské studenty, kteří tak mají možnost nahlédnout na jednotlivá pracoviště ve firmě. Čtvrtá oblast externího personálního marketingu společnosti je zaměřená na absolventy vysokých škol, kteří mají možnost účastnit se Trainee programu.

34

Tento program jim nabízí možnost podpory dalšího rozvoje, získání zkušeností a praxe a také celkového nastartování kariéry (ŠKODA AUTO, 2016).

4.4.1 Praktikantský pobyt ve ŠKODA AUTO a. s.

Jak již bylo výše zmíněno, praktikantský pobyt je jedním z programů ŠA na přípravu mladých talentů. Nabízí studentům spojení studia s kariérou a úspěšnou značkou.

Společnost věří, že mladí odborníci jsou zárukou budoucnosti společnosti.

Na praktikantské pobyty hledají takové uchazeče, kteří se nebojí výzvy a chtějí poznat nové věci. Praktikanti mohou nahlédnout do procesů společnosti a firemní kultury. Díky praxi mohou získat odbornost v určité oblasti a také navázat další spolupráci s firmou formou vypracování závěrečné práce.

Profil praktikanta se skládá z určitých náležitostí. Jednou z nich je předpoklad, že praktikant je studentem prezenční formy studia vysoké nebo vyšší odborné školy. Uchazeči s technickým vzděláním by měli disponovat znalostí alespoň jednoho světového jazyka (německého nebo anglického) na hovorové úrovni. Po uchazečích s ekonomickým nebo jiným vzděláním je požadována znalost dvou světových jazyků na hovorové úrovni. Důležitou podmínkou je také délka spolupráce, na kterou musí brát uchazeč při přihlašování na odbornou praxi ohled. Minimální délka praktikantského pobytu jsou tři měsíce a pro zahraniční studenty šest měsíců. Pokud se student uchází o praxi ve ŠA, měl by tyto podmínky znát a při výběru praxe je zvážit. Pro přihlášení je nezbytná registrace do náborového systému společnosti. Do tohoto systému pak uchazeč vkládá strukturovaný životopis a motivační dopis v českém i anglickém nebo německém jazyce. V systému pak nalezne veškerá volná pracovní místa společně s jejich popisy.

Po výběru odpovídajícího praktikantského místa absolvuje jazykové testy a následně probíhá užší předvýběr. Poté je uchazeč již kontaktován a vyzván odbornou oblastí k telefonickému nebo osobnímu pohovoru. Při úspěšném absolvování pak zajišťuje náborové centrum nástupní formality (ŠKODA AUTO, 2016).

4.4.2 Marketingový mix praktikantského pobytu

V pododdíle 1.2.1 byl marketingový mix personálního marketingu představen z teoretického hlediska. Následující část je zaměřena na aplikování marketingového mixu

35

na praktikantský pobyt ve ŠA a detailní popis všech jeho pěti P, tedy produktu, ceny, místa, propagace a osobnosti.

Produktem je pro praktikantský pobyt konkrétní pracovní místo přizpůsobené pro praktikanta. Pracovní místo může být v kterékoli oblasti v rámci ŠA. Databáze pracovních míst i s jejich popisy je pro praktikanty dostupná v náborovém systému.

V systému volí uchazeč zájmovou skupinu „Praktikant“ a následně vybírá z jednotlivých odvětví. V nabídce je celkem 22 možností, některé z nich jsou např. Prodej a Marketing, Management, Ekonomika a podnikové finance, Informační systémy a technologie, Nákup, Výroba, Technický vývoj, Vzdělávání a školství, Design, Komunikace a další. Pro lepší představu lze uvést příklad. Do systému bylo zadáno vyhledávání „Praktikant“ a „Prodej a marketing“. Systém vygeneroval celkem 13 volných praktikantských pozic v tomto odvětví. Pokud by se uchazeči např. líbila pozice „Praxe – Veletrhy a motorshows“, z vygenerovaných informací by se dozvěděl krátkou specifikaci místa, náplň své práce, požadavky a také co on sám může od společnosti získat. V neposlední řadě je uvedena kontaktní osoba a postup, jak se o dané místo přihlásit.

Cena za praktikantský pobyt je jasně stanovena. Pro praktikanty studující bakalářský stupeň studia, popř. vyšší odbornou školu, činí jejich mzda 60 Kč za hodinu. Pro studenty magisterského stupně se jedná o 70 Kč za hodinu a pro praktikanty doktorského stupně studia činí mzda 80 Kč za odpracovanou hodinu. Zde se však jednalo o čistě peněžní odměnu. Celkovou cenu nelze přesně vyčíslit, jelikož praktikanti získávají i další odměny různých podob. Jedná se o dotované stravování, nabídku ubytování pro praktikanty mající trvalé bydliště ve vzdálených lokalitách, získání cenných zkušeností v odborné oblasti a možnost pokračování ve spolupráci na závěrečné práci. Samotnou výhodou je i celkové poznání firemní kultury a práce pro perspektivní společnost.

Praktikanti dostávají příležitost nahlédnout do procesů fungování společnosti, užít cizí jazyky a prohlubovat své komunikační schopnosti. Důležitou součástí je také flexibilní pracovní doba, jelikož většina projektů a témat není tak časově náročná, aby vyžadovala docházku pět dní v týdnu, což by se navzájem vylučovalo s požadovaným prezenčním studiem. Praktikant tak může na praxi docházet např. dva dny v týdnu a tak mu zbývá dostatečný časový prostor na studijní povinnosti. V neposlední řadě pak praktikanti také ocení obdržení Certifikátu o absolvované praxi, kterým se mohou dále prokazovat při hledání dalšího zaměstnání.

36

Místem se v marketingovém mixu personálního marketingu míní konkrétní podniková kultura a image firmy. Celková atraktivita zaměstnavatele, oblíbenost společnosti mezi studenty a podniková kultura již byla zmíněna v oddíle 4.3. Je však nezbytné, aby tyto hodnoty společnosti byly prezentovány do externí oblasti, jako je tomu např.

na webových kariérních stránkách společnosti. Uchazeči tak mohou alespoň teoreticky poznat firemní kulturu. Pro lepší specifikaci jsou zde představeny firemní hodnoty značky ŠKODA. Důmyslná, Autentická, Přístupná, Prostorná, Precizní a Pečující, to jsou hesla, která definují podnikovou kulturu společnosti ŠA. V souhrnu lze říci, že značka ŠKODA chce nabízet funkční řešení, být důvěryhodným partnerem, být přístupná pro všechny, nabízet dostatek prostoru a flexibility, udržet si smysl pro detail a precizní zpracování a v neposlední řadě se vždy snažit porozumět svým zákazníkům. Nezbytnou součástí je také soulad politiky společnosti s firemním kodexem, dodržování právních předpisů, zlepšování interních procesů a dodržování etického chování.

Propagaci se ŠA věnuje v mnoha oblastech. Ať už se jedná o samotnou atraktivitu zaměstnavatele, kterou společnost prezentuje, nebo konkrétní zveřejňování pozic, cílem je vždy navození motivace, vzbuzení zájmu, oslovení uchazečů a celkové působení na trhu práce. ŠA v rámci propagace praktikantských pozic využívá nástroje v on-line i off-line prostředí. Mezi tyto nástroje patří:

 vlastní webové stránky organizace „www.skoda-kariera.cz“;

 působení na sociálních sítích Facebook, LinkedIn, Instagram, Youtube.com, Google+ a Twitter prostřednictvím účtu „ŠKODA AUTO – Kariéra“ nebo „ŠKODA AUTO – Career“;

 informační portál pro studenty Primat.cz (působení jako ŠKODA AUTO Vysoká škola);

 online HR marketingové kampaně – aktuálně „Za kterou inovací budete vidět vy?“;

 pracovní servery např. jobs.cz, proudly.cz, registrpraxi.cz;

 spolupráce se školami;

 reklama v televizi (jen pokud je dostupná na školách);

 pracovní veletrhy;

 odborné časopisy;

 přímé oslovování;

 letáky, poutače a plakáty.

37

Existují i další možnosti, které může ŠA při oslovování uchazečů využít. Tyto možnosti budou vyhodnoceny pomocí dotazníkového šetření v dalších kapitolách a formulovány v konečné fázi této závěrečné práce.

Osobnost, poslední P marketingového mixu v personálním marketingu, představuje soulad firmy a pracovníka, tedy vzájemné dobré vztahy. Tento faktor nelze přesně vyčíslit na praktikanty, avšak ze statistik společnosti, které se týkají fluktuace, lze říci, že od roku 2007 fluktuace spíše klesá a pracovníci se tak více stabilizují. ŠA se snaží dobré vztahy budovat, podporovat a prohlubovat např. využíváním systému Corporate Governance & Compliance. Cílem tohoto systému je odpovědné, kvalifikované a transparentní vedení podniků, které je zaměřeno na dlouhodobý úspěch ŠA a ochranu zájmů zainteresovaných skupin, tedy i praktikantů. Jedná se o dodržování předpisů, etických pravidel a ochranu zájmů, životního prostředí a zaměstnaneckých vztahů včetně zajištění rovných příležitostí.

Jestliže praktikant prokáže dostatečně své kvality, má možnost být odměněn i pravidelným stipendiem v rámci stipendijního programu. Z toho programu plynou pro praktikanta výhody v podobě stipendijní podpory 5 000 Kč měsíčně po dobu navazujícího magisterského studia (maximálně však dvacet měsíců), zázemí největší průmyslové firmy v České republice, rozšíření teoretických znalostí o praktické poznatky a možnosti účastnit se rozvojových aktivit. Pro stipendijní program je předpokladem absolvování praktikantského pobytu ve ŠA v minimální délce tří měsíců. Mezi další předpoklady patří aktivita studenta, správné plnění zadaných úkolů a následná nominace od vedoucího praxe do výběrového řízení. Zároveň musí být studentem magisterského stupně technického nebo ekonomického směru, případně studentem posledního ročníku bakalářského programu. Praktikant ve stipendijním programu je povinen absolvovat další praktikantský pobyt ve ŠA v minimální délce tří měsíců, aktivně podporovat personální marketing ŠA (např. účastí na veletrzích, spoluorganizací projektů, ŠKODA Days aj.) a také je povinen uzavřít pracovní poměr se ŠA a setrvat v něm minimálně takové časové období, jako trvala délka pobírání stipendijní podpory (ŠKODA AUTO, 2016).

38

5 Marketingový výzkum

Další podstatnou částí této bakalářské práce je marketingový výzkum. Marketingový výzkum se skládá z přípravné a realizační fáze. Tyto dvě fáze zahrnují celkem pět etap, jak již bylo řečeno v teoretické části o marketingovém výzkumu (viz kapitola 3).