• No results found

Závěrečná doporučení

Závěrem výzkumu lze dotazníkové šetření shrnout jako uspokojivé. Vzhledem k okolnostem, že výzkum probíhal mezi studenty, bez vynaložených finančních prostředků a s vlastním obstaráním údajů, je 34,11% návratnost přijatelná. Příznivá byla hned první zjištěná skutečnost a to ta, že podíl mužů a žen byl téměř vyrovnaný, což je pro dotazníkové šetření pozitivní. Na druhou stranu bylo mírně negativně ovlivněno neochotou některých studentů studijního programu Strojní inženýrství. Prvotní cíl výzkumu, tedy identifikace rozhodovacího procesu studentů ekonomického a strojírenského směru na TUL při výběru praxe, byl naplněn. Dalším cílem bylo mimo jiné vyhodnocení jednotlivých on-line a off-line zdrojů v rámci rozhodovacího procesu o praktikantském pobytu, což bylo také předmětem předchozí analýzy. V konečné fázi však zbývá to nejpodstatnější, tedy z výzkumu vyhodnotit doporučení pro společnost ŠA, za účelem oslovení a zaujetí více studentů z TUL a vzbuzení jejich zájmu o praktikantské pobyty ve ŠA. ŠA má rozhodně detailně propracovaný personální marketing, avšak z předchozího dotazníkového šetření vyplývají určitá doporučení, která by mohla pomoci personální marketing se zaměřením na praktikantské pobyty ještě zlepšit.

Pro společnost ŠA je rozhodně přijatelný výsledek jejího postavení mezi ostatními podniky. Umístila se na prvním místě mezi všemi studijními programy, avšak i přes tuto skutečnost je vhodné svou pozici neustále upevňovat pomocí správných nástrojů. V prvé řadě je pro společnost příhodné, že se trvalá bydliště praktikantů nachází (mimo jiné) zejména ve Středočeském a Královehradeckém kraji, jelikož právě v těchto krajích disponuje společnost svými závody. S tímto souvisí i jejich hlavní rozhodovací faktor – lokalita. Společnost by tedy mohla nabízet a propagovat více praktikantských míst v závodech Kvasiny a Vrchlabí. Pro závod v Mladé Boleslavi je pak příhodné propagovat možnost ubytování, aby odstranila studentům bariéru v podobě lokality. Jelikož z výzkumu vyplývá, že více jak polovina studentů nemá trvalé bydliště v Libereckém kraji, lze konstatovat, že velké množství studentů je ochotno za studiem dojíždět. Je tedy možné předpokládat, že by studenti byli ochotni dojíždět i za praxí, pokud by byli přesvědčení o jejím přínosu.

Důležité je tedy cílit na rozhodující faktory, které jsou pro studenty vybírající praxi, stěžejní. Jak již bylo zmíněno výše, prvním faktorem je lokalita a druhým je náplň praxe.

Vhodné je se také zaměřit na to, aby náplň nevzbudila přehnaná očekávání a odpovídala

52

výsledné realitě. Zanedbatelné však nejsou ani ostatní faktory, které studenty ovlivňují v jejich rozhodování. Je tedy důležité, aby se ŠA zaměřila i na příslib budoucího zaměstnání a interní personální marketing (z důvodu dobrých referencí od současných zaměstnanců podniku). Zde lze pozorovat již několikrát zmíněné propojení interního a externího personálního marketingu. S tím tedy souvisí i podniková kultura, atraktivita zaměstnavatele, spokojenost a stabilita zaměstnanců a další skutečnosti.

Rozhodně je vhodné vyvažovat on-line a off-line nástroje. Ideální je tyto nástroje propojovat, jelikož je mezi nimi téměř vyrovnanost. Může se jednat např. o to, že v rámci off-line zdrojů (informace ze strany školy, letáky, vývěsky aj.) budou zdůrazňovány odkazy na webové kariérní stránky ŠA, sociální sítě a další on-line zdroje. Kromě sociálních sítí, které ŠA již využívá, je možnost využít tento prostor více. Rozšířit kariérní stránky a informace na Pinterest a Blogger, dále je možné vyzkoušet i další sociální sítě jako CarThrottle, Brieffreude.de. Se sociálními sítěmi také souvisí virální marketing zaměřený na informace o praktikantských pobytech a celkově o společnosti nejen na pozici zaměstnavatele. Propracovaný virální marketing, jehož předmětem bude poutající sdělení, může zajistit rychlé šíření informací a přilákání nových uchazečů. Důležité je věnovat pozornost vlastním kariérním stránkám, které se potvrdily jako jeden z hlavních zdrojů.

Společnost by měla stránky udržovat a neustále inovovat. Zaplňovat je kvalitním obsahem a tento obsah obměňovat. Na těchto stránkách by také měla odkazovat na všechny ostatní zdroje a naopak na ostatních zdrojích by měla odkazovat na kariérní webové stránky. Díky tomu se dostane více zdrojů do oběhu a tím se i rozšíří síť potenciálních zaměstnanců.

Na vlastních webových stránkách může také ŠA umožnit studentům zadat svůj e-mail, aby je firma mohla pravidelně kontaktovat s kariérními informacemi, např. informace o nových praktikantských pobytech, pozvánkami na akce, dny otevřených dveří, veletrhy, úspěchy jiných praktikantů, které by je motivovaly, a další. Zde by také mohla být možnost, aby si každý zvolil sám, jakou frekvenci e-mailu požaduje. Tedy např.

poskytnout nabídku se zasíláním týdenním, měsíčním a čtvrtletním, aby si každý vybral, jaká frekvence mu vyhovuje. ŠA by také měla neustále prohlubovat spolupráci s TUL, jelikož právě škola je pro studenty důvěryhodným zdrojem. Může také např. pořádat více přednášek pro studenty, na kterých by i upozornila na nabídku praxí a vyjádřila vstřícný přístup.

53

V rámci využívání on-line zdrojů by společnost měla zveřejňovat články související s kariérou, rozvojem, uplatněním studentů, praktikantskými pobyty a dalšími tématy, jelikož právě články byly studenty zvoleny za nejzajímavější. Dále jsou pak důležité inzeráty, které by bylo vhodné umisťovat nejen na výše zmíněné zdroje, ale také na pracovní portály jako jsou jobs.cz a prace.cz, které respondenti uvedli, že sledují.

V pořadí jsou také videa, která by byla vhodná právě na sociálních sítích.

Pro jednotlivé studijní programy jsou typické následující znaky. Bude-li chtít ŠA zvýšit počet praktikantů v oblasti ekonomiky a managementu, měla by cílit na základní faktory – lokalitu, náplň praxe a příslib budoucího zaměstnání. Tyto studenty pak zaujme zejména články, inzeráty a diskuzemi na kariérní témata. Studenti jsou pak aktivní na webových stránkách firem, pracovních serverech a také při spolupráci se školou.

Bude-li chtít společnost zvýšit počet praktikantů v oblasti systémového inženýrství a informatiky, měla by se snažit studentům nabídnout práci na zajímavých projektech a propagovat firemní kulturu. Mimo to tito studenti více využívají profesní síť LinkedId a zajímají je zejména videa, články a inzeráty. Informace získávají zejména na firemních webových stránkách a také od školy. A pokud bude chtít ŠA zvýšit zájem studentů ze strojírenské oblasti, měla by jim nabídnout zajímavé finanční ohodnocení a propagovat své dobré jméno. Inspirují se na webových stránkách podniků, pracovních serverech a pracovních veletrzích a na internetu je nejvíce zaujmou inzeráty, články a videa.

Jelikož se jako hlavní zdroj ukázala doporučení od současných zaměstnanců a praktikantů firmy a dalších přátel, rodinných příslušníků a známých, potvrzuje se role interního personálního marketingu. Tito lidé již mají se společností určitou zkušenost, a pokud by nebyla dobrá, podnik by nedoporučovali. Rozhodně je tedy interní personální marketing stejně důležitý jako externí, jelikož právě ten může firmě získat mladé talenty na praktikantské pobyty, ze kterých se časem mohou stát i stálí zaměstnanci.

54

Závěr

Tématem bakalářské práce je „Využití personálního marketingu ve vybraném podniku“, konkrétně se jednalo o automobilku ŠKODA AUTO a. s. Součástí každé úspěšné společnosti by měl být personální marketing. Jak uvádí literatura, personální marketing si klade za cíl celkové zlepšování kvality pracovního života. Společnosti by měly využívat potenciál, který se jim na trhu pracovních sil nabízí, a to nejen potenciál studentů, ale celkově všech dostupných zdrojů pracovních sil. Důležitá je snaha vyhledávat a získávat kvalitní pracovní síly. Nezbytnou součástí je však její následná stabilizace v organizaci, posilování vzájemných vztahů, udržení motivace a budování zaměstnavatelské pověsti.

Teoretická část popisuje personální marketing, marketingový mix v něm užitý, employer branding jako nástroj personálního marketingu a také teoretická východiska dělení personálního marketingu. Je představen potenciál studentů a absolventů, metody získávání pracovníků a zasazení personálního marketingu do on-line prostředí. Závěrem teoretické části jsou představena teoretická východiska marketingového výzkumu.

Praktická část charakterizuje ŠKODA AUTO a. s. a její personální marketing.

Praktikantský pobyt společnosti je popsán v jednotlivých částech marketingového mixu, který byl na praktikantský pobyt aplikován. Stěžejní částí této bakalářské práce je marketingový výzkum, jehož cílem bylo identifikovat rozhodovací proces studentů ekonomického a strojírenského směru na Technické univerzitě v Liberci při výběru praxe.

Pro dosažení cíle bylo nezbytné marketingový výzkum realizovat, a to prostřednictvím on-line dotazníku. Nejprve však bylo potřebné stanovit důvod a cíl výzkumu, dále výzkum naplánovat a vytvořit vzorek respondentů. Následně proběhl sběr dat, zpracování a analýza získaných informací. Výzkum prokázal, že respondenti absolvují praktikantské pobyty nejvíce ve ŠKODA AUTO a. s., identifikoval jednotlivé faktory v procesu rozhodování, porovnal informační zdroje, avšak s užším zaměřením na on-line informační zdroje, a také určil komunikační nástroje, které má ŠKODA AUTO a. s. použít pro oslovení studentů Technické univerzity v Liberci ekonomického a strojírenského zaměření.

Na základě získaných informací z výzkumu a literární rešerše byla zformulována doporučení pro personální marketing ŠKODA AUTO a. s. Autorka věří, že výsledky její práce a navrhnutá doporučení pomohou společnosti ke zlepšení personálního marketingu nejen v oblasti získávání praktikantů z Technické univerzity v Liberci ekonomického a strojírenského směru.

55

Seznam použité literatury

ARMSTRONG, Michael a Stephen TAYLOR. 2015. Řízení lidských zdrojů: Moderní pojetí a postupy. 13. vyd. Praha: Grada Publishing.

ISBN 978-80-247-5258-7.

BEDNÁŘ, Vojtěch. 2013. Sociální vztahy v organizaci a jejich management.

Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4211-3

BÖHMOVÁ, Lucie a Antonín PAVLÍČEK. 2013. Personalistika a budoucnost sociálních sítí ČR. Scientific Papers of the University of Pardubice. Series D, Faculty of Economics [online]. 20(27), 14-22 [cit. 2016-02-02]. ISSN 1211555X. Dostupné z:

http://web.b.ebscohost.com.ipac.kvkli.cz:8080/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=5&sid=f3d a5e74-f03a-424d-ad3b-a7168cf7a957%40sessionmgr102&hid=110

BOHMOVA, Lucie a Antonin PAVLICEK. 2015-01-1. The Influence of Social

Networking Sites on Recruiting Human Resources in the Czech Republic. Organizacija [online]. 48(1), - [cit. 2016-02-01].

DOI: 10.1515/orga-2015-0002. ISSN 1581-1832. Dostupné z:

http://search.proquest.com/docview/1697779826/EC834E07743B43C2PQ/1?accountid=17 116

BORÝSEK, Patrik. 2013. Význam sociálních sítí při hledání práce roste:

Jak toho využít? CDR server [online]. [cit. 2016-01-31]. ISSN 1213-2225. Dostupné z:

http://cdr.cz/clanek/vyznam-socialnich-siti-pri-hledani-prace-roste-jak-toho-vyuzit DUDA, Jiří. 2008. Řízení lidských zdrojů. Ostrava: Key Publishing.

ISBN 978-80-87071-89-2.

GADDAM, Soumya. 2008. Modeling Employer Branding Communication:

The Softer Aspect of HR Marketing Management. ICFAI Journal of Soft Skills [online].

2(1), 45-55 [cit. 2016-01-17]. ISSN 0973-8479. Dostupné z:

http://web.a.ebscohost.com.ipac.kvkli.cz:8080/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=6&sid=296 703d8-1dff-4042-a8fc-178ae00a0059%40sessionmgr4002&hid=4107

56

JANIŠOVÁ, Dana a Mirko KŘIVÁNEK. 2013. Velká kniha o řízení firmy:

[praktické postupy pro úspěšný rozvoj]. Praha: Grada Publishing.

ISBN 978-80-247-4337-0.

JANOUCH, Viktor. 2010. Internetový marketing: prosaďte se na webu a sociálních sítích.

Brno: Computer Press. ISBN 978-80-251-2795-7.

JIRÁSEK, Jaroslav. 2008. Management budoucnosti: (řízení z prvního sledu).

Praha: Professional Publishing. ISBN 978-80-86946-82-5.

JURÁŠKOVÁ, Olga a Pavel HORŇÁK. 2012. Velký slovník marketingových komunikací.

Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-4354-7.

KARLÍČEK, Miroslav a Petr KRÁL. 2011. Marketingová komunikace:

Jak komunikovat na našem trhu. Praha: Grada Publishing.

ISBN 978-80-247-3541-2.

KARLÍČEK, Miroslav. 2013. Základy marketingu. Praha: Grada Publishing.

ISBN 978-80-247-4208-3.

KOCIANOVÁ, Renata. 2010. Personální činnosti a metody personální práce.

Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2497-3.

KOTLER, Philip a Gary ARMSTRONG. 2010. Principles of Marketing. 13th ed. NJ:

Pearson Education. ISBN 978-0-13-700669-4.

KOUBEK, Josef. 2007. Řízení lidských zdrojů: Základy moderní personalistiky.

4. vyd. Praha: Management Press. ISBN 978-80-7216-168-3.

LUHAN, Martin. 2008. Co je Personální marketing. Bosston [online].

[cit. 2015-12-30]. Dostupné z: http://www.bosston.cz/clanek/co-je-personalni-marketing MACHKOVÁ, Hana. 2009. Mezinárodní marketing. 3. vyd. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2986-2.

57

MARŠÍKOVÁ, Kateřina a Světlana MYSLIVCOVÁ. 2015. Personnel marketing in czech businesses. ACC Journal [online]. 21(2), 22-31 [cit. 2015-12-22]. DOI:

10.15240/tul/004/2015-2-002. ISSN 1803-9782. Dostupné z:

https://dspace.tul.cz/bitstream/handle/15240/13255/ACC_2015_2_02.pdf?

sequence=1

MEJSTŘÍK, Jakub. 2014. Odkud studenti čerpají informace o firmách? Kromě Facebooku je populární i Primát. iList [online]. [cit. 2016-01-31]. ISSN 1213-8568. Dostupné z:

http://www.ilist.cz/clanky/odkud-studenti-cerpaji-informace-o-firmach-krome-facebooku-je-popularni-i-primat

MENŠÍK, Tomáš. 2013. Personální marketing v praxi. Firemní sociolog [online].

[cit. 2015-12-30]. ISSN 1805-6520. Dostupné z: http://www.firemni-sociolog.cz/cz/clanky/139-clanek-od-tomase-mensika

MICHL, Petr. 2013. Infografika: Sociální sítě v Česku. Marketing journal [online].

[cit. 2016-02-01]. ISSN 1803-957X. Dostupné z:

http://www.m-journal.cz/cs/internet/socialni-site/infografika--socialni-site-v-cesku__s416x9788.html PANCZAKOVÁ, Zuzana. 2011. Firmy verbují už i studenty.

Hospodářské noviny [online]. [cit. 2016-01-29]. ISSN 1213-7693.

Dostupné z: http://ekonom.ihned.cz/c1-51410950-firmy-verbuji-uz-i-studenty

STÝBLO, Jiří. 2010. Management podniku světové třídy. Praha: Professional Publishing.

ISBN 978-80-7431-033-1.

ŠKODA AUTO. 2016. ŠKODA AUTO nejatraktivnějším zaměstnavatelem.

ŠKODA AUTO [online]. [cit. 2016-04-09]. Dostupné z: http://www.skoda-auto.cz/news/pages/2016-04-08-skoda-nejatraktivnejsi-zamestnavatel.aspx ŠKODA AUTO. 2016. Studenti a žáci. ŠKODA AUTO [online]. [cit. 2016-04-09].

Dostupné z: http://www.skoda-kariera.cz/studenti-a-zaci

ŠKODA AUTO. 2016. Studenti vysokých škol. ŠKODA AUTO [online].

[cit. 2016-04-09]. Dostupné z: http://www.skoda-kariera.cz/studenti-a-zaci/studenti-vysokych-skol

58

ŠKODA AUTO. 2016. ŠKODA Výroční zpráva 2015. ŠKODA AUTO [online].

[cit. 2016-04-09]. Dostupné z:

http://www.skoda- auto.com/SiteCollectionDocuments/company/investors/annual-reports/cs/skoda-annual-report-2015.pdf

ŠLAPÁK, Čeněk Tim a Martin ŠTEFKO. 2015. Praktický personální marketink: Řízení lidských zdrojů v pracovněprávních souvislostech. Praha: Ústav státu a práva AV ČR.

ISBN 978-80-87439-19-7.

ŠOVČÍKOVÁ, Irena. 2015. Infografika: 93 % zaměstnavatelů využívá pro nábor nových zaměstnanců sociální sítě. Marketing journal [online]. [cit. 2016-01-31].

ISSN 1803-957X. Dostupné z: http://www.m-journal.cz/cs/aktuality/infografika--93---zamestnavatelu-vyuziva-pro-nabor-novych-zamestnancu-socialni-site__s288x10982.html VAŠTÍKOVÁ, Miroslava. 2008. Marketing služeb: efektivně a moderně. Praha: Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2721-9.

VOJTÍŠEK, Petr. Výzkumné metody: Metody a techniky výzkumu a jejich aplikace v absolventských pracích vyšších odborných škol [online]. Praha: Vyšší odborná škola sociálně právní, 2012. ISBN 978-80-905109-3-7.

VYSOKAJOVÁ, Margerita, Jiří STÝBLO a Jan URBAN. 2011. Personalistika: výklad je zpracován k právnímu stavu ke dni 1. 1. 2011: [včetně průběžné aktualizace obsahu na www.aspimeritum.cz]. 4. vyd. Praha:

Wolters Kluwer Česká republika. ISBN 978-80-7357-627-1.

ZAMAZALOVÁ, Marcela. 2009. Marketing obchodní firmy. Praha:

Grada Publishing. ISBN 978-80-247-2049-4.

ZIKMUND, Martin. 2011. Kde brát zaměstnance aneb metody získávání zaměstnanců.

Business Vize [online]. [cit. 2016-01-31]. ISSN 1805-0263.

Dostupné z: http://www.businessvize.cz/obsazovani-pozic/kde-brat-zamestnance-aneb-metody-ziskavani-zamestnancu

59 ŽUFAN, Jan, Jan HÁN a Monika KLÍMOVÁ. 2013.

Kapitoly z personálního a interkulturního managementu. Praha: Wolters Kluwer Česká republika. ISBN 978-80-7478-328-9.

Anon. Jak na virální marketing v náboru. 2013. HR News [online]. [cit. 2016-02-01].

ISSN 2464-5184. Dostupné z: http://www.hrnews.cz/lidske-zdroje/personalni-marketing-id-148675/jak-na-viralni-marketing-v-naboru-id-1930742

60

Seznam příloh

Příloha A Dotazník ... 61

61

Příloha A Dotazník

62

63

64

65