• No results found

4.4. Rea- och kampanjskyltar

4.5.2. Färg runt bild

Detta element går ofta ihop med ovanstående element då färgen runt bilden oftast är densamma som bakgrundsfärgen. Därav uppnås samma information om svart/mörk, vit och ljus färg runt bild som vid bakgrundsfärg. Även kring detta element är det svårt för respondenterna att tydligt se hur browsing och impulsivitet påverkas av färgen runt bilden specifikt. Den tredje varianten av färg runt bild kallas katalogdesign vilket innebär som nämnts i metoden att det inte finns någon färg runt bilden då denna tar upp hela skärmen. Majoriteten upplever detta element på ett positivt vis. Enligt respondenterna ger det en känsla av lookbook-utseende, lyx och att det blir mer fokus på produkten. Samtidigt hävdar de som har en positiv upplevelse av elementet att det inte spelar en stor roll för hur de upplever appen i sin helhet. Det kan dock påverka respondenterna till att browsa då de får större lust att titta vidare på appen.

“Jag föredrar att bilden tar upp hela sidan då det blir fokus på produkten. Hela bilden känns lyxigare på något sätt. Det är inte jätteviktigt dock, ingenting jag har tänkt på innan.” (Matilda, 200408)

Två av respondenterna upplever istället att detta element innebär negativa känslor för dem vilket motiveras av att de enkelt vill kunna se information om produkten så som pris och namn.

“Jag vill gärna se vad produkten heter och vad den kostar samtidigt som jag ser bilden så det är negativt för mig. Jag känner mig lite störd för man måste skrolla ner.” (Jessica, 200407)

“Jag vill se pris och så utan att behöva göra något på skärmen.” (Douglas, 200414)

För dessa två respondenter kan viljan att fortsätta titta på appen avta då de måste skrolla mer vilket tar energi från dem. Huruvida det påverkar deras impulsivitet är svårt för dem att svara på men Jessica menar ändå att det skulle kunna påverka negativt för att hon känner sig störd. 4.5.3. Textfärg

Elementet textfärg refererar till textfärgen på de sidor där produkterna presenteras i detalj, där kan det utläsas bland annat pris, färger, tyger och storlekar. Textfärg delas in i svart/mörk, vit och livlig/levande. Alla respondenter upplever en positiv känsla av textfärgen svart/mörk då den syns tydligt och ses som standard. Det är svårt för respondenterna att svara på hur deras impulsivitet och vilja till att browsa påverkas av en svart/mörk textfärg även om det är den färgen de föredrar. Flertalet menar att det viktiga är att texten syns och att det blir en kontrast.

“Huvudsaken är att det är kontraster dock. Om det är färger som går i linje med varumärket gör det inget, bara kontrasterna är bra.” (Emma, 200408)

Vit textfärg råder det delade meningar om bland respondenterna. Vissa av dem upplever att det är jobbigt att läsa vit text medan andra tycker att vit textfärg kan bidra med mer känsla om bakgrundsfärgen är svart eller i någon stark färg. Även här är det svårt för respondenterna att veta om det påverkar deras impulsivitet och vilja att browsa. En textfärg som är livlig/levande

livlig/levande färg upplevs som ful och konstig samt ger ett sämre intryck av appen om den används på andra delar än rea enligt flertalet respondenter. Denna textfärg skulle enligt fem av respondenterna kunna ha en negativ påverkan på deras vilja att stanna kvar på sidan.

“Nej jag gillar inte livlig textfärg, det blir sämre intryck. Jag blir inte lika benägen att scrolla omkring på en sådan sida.” (Jessica, 200407)

Respondenterna upplever inte att textfärg påverkar deras impulsivitet, varken positivt eller negativt om det inte kommunicerar rea. Är det röd textfärg, som kan räknas som livlig/levande, som kommunicerar rea kan det dock påverka majoriteten av respondenterna till att känna shoppingnjutning och de upplever sig mer impulsiva.

4.5.4. Färg på hemsida

Med hemsida menas den första sidan som syns, efter en eventuell introsida, när appen öppnas. I detta element ingår vit, fler färger och heltäckande bilder. Respondenterna har olika åsikter om hemsidan på en app överlag. Vissa respondenter anser att hemsidan inte är speciellt viktig om de redan vet att de gillar kläderna på en app innan de laddar ner den. Andra anser att hemsidan är väldigt viktig då den skapar ett helhetsintryck på appen vilket avgör om de tycker att det är kul att vara inne på den.

“Hemsidan bidrar mycket till helhetsintrycket och om det inte passar med det jag förväntar mig av en app så är det enkelt att jag inte tycker att det är kul att vara inne på appen.” (Emma, 200408)

En vit färg på hemsidan får alla respondenter att uppleva positiva känslor. Vit hemsida beskrivs som stilren och enkel och är den färg som uppskattas mest bland respondenterna. Även om alla uppskattar denna färg är det dock få som har någon tydlig upplevelse av att det skulle påverka deras impulsivitet eller vilja till browsing. Flertalet av respondenterna upplever heltäckande bilder som något positivt och de är också säkrare på att dessa skulle stärka deras vilja att browsa och göra dem mer impulsiva. Respondenterna upplever heltäckande bilder som inspirerande och att de bidrar till en bra känsla.

“Impulsiviteten väcks nog mest om appen har heltäckande bilder då det blir inspirerande. Blir som om man skulle läsa en modetidning fast digitalt.”

(Matilda, 200408)

Två av respondenterna upplever dock att heltäckande bilder på hemsidan kan se snyggt ut men att det gör dem förvirrade då de inte kan skapa sig en överblick. Det gäller utseendet men också navigeringen på appen. När en app består av fler färger på hemsidan kan det upplevas som rörigt, tråkigt och “för mycket” enligt respondenterna.

“Fler färger ser mer ut som en tråkig powerpoint.” (Fanny, 200407)

Ett fåtal av respondenterna upplever att fler färger på hemsidan kan bidra till en underhållande känsla så länge det är genomtänkt och inte blir för rörigt eller för mycket. Blir det för rörigt vill de inte fortsätta att vara inne på appen.

Related documents