• No results found

4.4. Rea- och kampanjskyltar

4.4.6. Klickbar GIF-annons

Klickbar GIF-annons definierades som en rörlig bild som kommunicerar samt länkar till rea eller kampanj. Attityden hos respondenterna till denna typ av element varierar beroende på annonsens rörelsemönster. Douglas, Emma, Olivia och Matilda kan tänka sig att de lockas av att gå in och browsa om GIF-annonser har ett bra erbjudande. Matilda upplever att elementet är ett bra sätt att fånga uppmärksamhet på vilket leder till ökad impulsivitet om erbjudandet lockar. Annonser som kommunicerar rea genom att blinka mottas dock inte positivt av respondenterna och många upplever appar som använder detta element som billiga och desperata vilket sänker deras shoppingnjutning.

“Stress om det är en reaskylt som blinkar. Jag hade kanske klickat ner sidan då. Blir inte den kvalitén jag är ute efter. När jag ska shoppa vill jag ha lugn, vill att det ska vara cleant och inte för rörigt vilket den här funktionen kan bidra till. De appar jag gillar använder inget drastiskt.” (Johan, 200415)

“Det stör mig, det känns b. Jag vet inte varför, det känns bara som ett billigt knep. Störande moment i synfältet. Min browsing påverkas negativt då det blinkar och stör synfältet, vilket får mig att överväga att stänga ner appen.” (Jessica, 200407) 4.4.7. Annons med tid som räknar ner

Detta element definieras i metoden som en ej klickbar animerad GIF med tid som räknar ner och kommunicerar en rabatt eller rabatterade priser som kan nyttjas under en viss tid. Den övergripande känslan som nämns i intervjuerna för elementet annons med tid som räknar ner är stress. Respondenterna upplever att det som frammanar stressen är att de ser tiden ticka ner och att känslan påverkar deras shoppingnjutning och underhållning på appen negativt.

“Nej jag blir stressad. Jag tycker inte att det tillför något till min shoppingnjutning. Jag vill ju hinna beställa men kanske inte hinner, så känslan är inte positiv.” (Jessica, 200407)

Viljan att browsa på shoppingappen upplever majoriteten också minskade på grund av stress då de ofta känner att tiden för erbjudandet inte är tillräcklig för att hinna söka runt på appen. Emma tycker att effekten av elementet är problematiskt om hon är ute efter en specifik produkt och inte hinner utforska fler produkter på grund av tidsbristen. Detta resulterar enligt henne i att företagen går miste om merförsäljning. Hon upplever också att om erbjudandet går ut innan hon hinner handla så vill hon inte köpa produkterna för ursprungspriset då hon vet att hon hade kunnat få rabatt.

“Om det är lite tid kvar så kommer man ju inte browsa om man vill köpa den produkten. Då tappar de ju försäljning på saker som man annars också kanske hade köpt.” (Emma, 200408)

Jessica upplever att funktionen bidrar till mer browsing då det påverkar hennes vilja att titta vidare eftersom hon vill ta del av erbjudandet. Olivia anser att funktionens effekt på hennes browsing avgörs av hur lång tid som återstår för henne att kunna nyttja erbjudandet då hon brukar avsätta tid på sin fritid till att gå in på shoppingappar och varva ner.

“Om det är en väldigt bra rabatt måste det minst vara en timmes tid kvar för att jag ska känna att jag hinner scrolla och välja. Vissa behöver nog inte alls lika mycket tid. Om jag har något specifikt jag redan vet att jag ska köpa passar jag på om det är kort tid. Om det hade stått 59 minuter kvar så hade det motiverat mig att leta efter grejer, men om det stod 10 minuter så hade jag inte orkat.”

(Olivia, 200415)

Impulsivitet i form av köp tror många av respondenterna ökar av elementet annons med tid som räknar ner. Bland annat för att de känner sig pressade att utnyttja erbjudandet samt för att de inte hinner tänka igenom beslutet innan de lägger en order.

“Det tror jag påverkar att impulsiviteten blir högre för man känner sig lite pressad. Om jag känner att jag vill köpa produkter här och ser att erbjudandet går ut, då är

det troligare att jag gör en beställning på en gång även om jag inte hade gjort det annars. Den här funktionen kan nog vara den som påverkar min impulsivitet mest för man vill hinna fynda annars är det försent.” (Jessica, 200407)

4.5. Färg

Den sista kategorin av de miljömässiga elementen är färg och respondenternas upplevelser av dessa redovisas nedan. Kategorin är uppdelad i bakgrundsfärg, färg runt bild, textfärg och färg på hemsida.

4.5.1. Bakgrundsfärg

Elementet bakgrundsfärg refererar till bakgrundsfärgen på de sidor där produkterna presenteras i detalj, där kan det utläsas bland annat pris, färger, tyger och storlekar. Bakgrundsfärgen delas in i vit, ljus och svart. Alla respondenter upplever positiva känslor av en vit bakgrundsfärg. Några ord som används för att beskriva vad en vit bakgrund bidrar med till appen är tydlig, enkel, stilren, fräsch och snygg. Tre av respondenterna tycker att det bidrar till att det blir tydligare fokus på produkterna på appen vilket gör att det blir lättare och känns mer avslappnat att vara inne på appen. Fanny menar till och med att det är avgörande för henne att appen har vit eller i alla fall ljus bakgrund.

“Jag gillar inte mörka appar för det känns deppigt… vitt tror jag är jättebra för det blir tydligt och jag vill inte leta efter info om produkter. Det är avgörande för att jag ska fortsätta vilja vara inne på appen.” (Fanny, 200407)

Jessica menar att vit bakgrundsfärg känns bra för att det är något hon känner igen vilket gör att det känns tryggt. Emma tror att det handlar mycket om en vanesak då de flesta appar har vita bakgrunder. Vit är den färgen som föredras av majoriteten av respondenterna men andra ljusa färger bidrar också till liknande känslor. En så ljus färg som möjligt är dock att föredra. Fyra respondenter upplever mörka och svarta färger som något negativt i detta avseende. Svart bakgrundsfärg får respondenterna att bli lite trötta och mindre alerta. Tre av respondenterna är öppna för mörk och svart bakgrundsfärg på appar även om de också tycker om vit och ljus bakgrundsfärg. Mörka bakgrundsfärger upplevs som cleant och snyggt av dessa respondenter. Både Johan och Olivia berättar att det blir tydligt vart bilderna slutar och börjar med svart

bakgrundsfärg till skillnad mot vit där bilderna kan smälta ihop mer med bakgrunden. Johan menar att det handlar om kontraster och att det i vissa fall inte passar med vit bakgrund.

“Om det är en vit tröja med en vit bakgrund kan jag tycka att det är lite jobbigt. Där hade jag hellre velat ha en svart bakgrund. Det handlar om kontraster.” (Johan, 200416)

Den svarta bakgrundsfärgen påverkar de som upplever den positivt till att vilja stanna kvar på appen annars påverkar den svarta bakgrundsfärgen snarare till att respondenterna inte vill vara kvar på appen. Den vita och ljusa bakgrundsfärgen kan påverka respondenternas vilja att stanna kvar på appen och titta vidare då det känns igen, ser trevligare ut och är lättare att fokusera på produkterna. Det var dock många av respondenterna som menade att det är svårt att svara på frågor om browsing och impulsivitet angående specifikt bakgrundsfärgen då färgen snarare bidrar till ett helhetsintryck och att de inte medvetet påverkas av specifikt det elementet.

“Är de vitt känns det bra utan att man tänker på det vilket gör att man stannar kvar på appen.” (Jessica, 200407)

Ett fåtal av respondenterna upplever att deras impulsivitet påverkas av bakgrundsfärgen. Det motiveras av att de lägger märke mer till produkterna med den vita eller ljusa bakgrunden samt att de upplever att den vita färgen matchar olika klädesplagg i större utsträckning.

Related documents