• No results found

Den lokala vägledningen

Studie- och yrkesvägledarna vid den lokala vägledningen förklarade att de har förändrat deras arbete utifrån förutsättningarna.

Ja, det har det ju gjort, det har utan tvekan blivit förändringar. Kontakten med studenterna är inte likadan, speciellt inte med studenterna som går på utbildningarna. Mötet har blivit mer informativ och samtalen varar längre. Informationsbiten mot de presumtiva studenterna har blivit större än innan.

De har valt att fördela arbetet och arbetar med olika inriktningar och specialiserar sig inom ett visst område eller ett flertal områden.

Vi studie- och yrkesvägledare har delat upp arbetet och det har skett förändringar på så vis. Jag arbetar med ett visst område medan mina kollegor arbetar inom andra områden. Vi specialiserar oss mer.

De är överens om att förändringarna och utvecklingen inte enbart skett av det ökade antalet studenter utan mer kring det som händer inom kurser och utbildningar. I samband med att student antalet ökat, medför detta till att det blir förändringar i deras sätt att arbeta.

Det är mer en informatörsroll som man intar, man blir en teknisk funktion lite grann. Väldigt såhär hands-on grej istället för det djupliggande vägledningsmetodiska, ligger ju inte som en primär roll, utan lite annorlunda arbete faktiskt.

Vidare sade studie- och vägledarna att de lägger mycket mer tid på e-post eftersom det är där de anser sig vara hårdast belastade. De förklarade att de tyckte att det direkta mötet med individen är det bästa mötet eftersom e-post ibland kan skapa missförstånd, det gäller även telefonsamtal.

31

Under den intensiva perioden blir det så att studie- och yrkesvägledarna försöker ha mycket hjälp till självhjälp med hjälp av information. Samtidigt förklarade de att kontakten med studenterna, det direkta mötet har minskat eftersom de flesta väljer att kontakta studie- och yrkesvägledarna via e-post och telefon. Informationsbiten mot de presumtiva studenterna har blivit större enligt dem.

Den centrala vägledningen

En gemensam nämnare för studie- och yrkesvägledarna från den centrala vägledningen är att de anser att de har utökat bemanningen. De är fler som arbetar under det höga trycket men påpekar samtidigt att det är en organisatorisk fråga.

Efterfrågan är väldigt stor och vi fokuserar oss där det brinner som mest. Sen måste vi se över vilka vi ska lägga mer fokus på, de som går ut? De som ska ut på arbetsmarkanden? De som ska komma in till oss eller ska vi ha mer fokus på de som redan är på utbildningen?

Efterfrågan på hjälpen är väldigt stor och det de gör för att hinna med allt är att de lägger undan mindre projekt som de har vid sidan och fokuserar sig på den hjälp som krävs just då. ”Det krävs ju att man hela tiden följer utvecklingen inom det här området, studie- och yrkesvägledningen.” Samtidigt berättade de för oss att deras fokus förändras. Vilka är det som behöver hjälpen? Är det studenter som redan är i utbildning? Är det studenter som är på väg in i utbildning eller är det studenter som är redo för att utexamineras som behöver hjälp? ”Vi kan ju bara ta emot en viss, vi kan bara ta emot så många studenter som vi träffar.” De berättade även att de väljer att arbeta i grupper, eftersom de tycker att det är ett väldigt bra sätt att arbeta med studenter. Grupper ger så mycket mer än vad bara individuella möten ger. Samtidigt berättade studie- och yrkesvägledarna att de är måna om att utvecklas hela tiden, även om det finns strama tider som inte tillåter det.

Vi har ju märkt att trycket ökat och på vad man skall hantera. Problematiken är ungefär densamma och arbetet likaså, förväntningarna på oss är densamma, att man skall vara tillgänglig, träffa många och vara insatt och kunnig.

De förklarade att de så vitt det går försöker fortbilda sig, utveckla och komma på nya sätt att förbättra bemötandet och vägledningen i sig.

32

Fortbildning kostar och ibland får man inte lika mycket fortbildning som man önskar men det blir lite tuffare, hårdare och också en hårdare arbetsmarknad givetvis.

En sak som införts är att man går runt och träffar kollegor på olika instanser och håller sig uppdaterade på vad som sker inom utbildningarna. Vidare förklarade de att de har utvecklat flera verktyg och anpassat dem efter hur de arbetar. Det finns en gemensam bas men sen kan var och en utveckla sin egen metodik kring verktyget. Vidare berättade de att de fått två nya kollegor i karriärvägledare som inte har samma utbildning utan enbart arbetar med jobbcoaching. Sedan erbjuder man även karriäraktiviteter, CV-granskningar och workshops. Det är utvecklingar som skett på senare år. Samtidigt sker utveckling och förändring av deras hemsida. Förändringar sker regelbundet för att göra allt enklare och smidigare. De berättade även om det starka nätverket som de har och där de träffas ungefär en gång i månaden. Där talas det om samtal som man haft och där delar de med sig av tankar och idéer. De deltar även i utbildningar kring motiverande samtal och inom ämnen som känns givande.

Detta för att vi skall sättas på banan så att vi kan ge så korrekt information som möjligt till dem som träffar oss. Mina kollegor har även tagit fram verktyg som hjälper oss som vi använder under processvägledning.

Sammanfattningsvis berättade studie- och yrkesvägledarna att det sker förändringar och utveckling som gynnar studenter och själva vägledningsprocessen. Studie- och yrkesvägledarna specialiserar sig och utnyttjar nätverket de har kring sig och tar del av varandras verktyg.

33

Related documents