• No results found

Hur uppfyller man studentens vägledningsbeho

Den lokala vägledningen

Här berättade studie- och yrkesvägledarna att det hela handlar om hur man bemöter studenten och att det är väldigt viktigt att de känner sig välkomna. De förklarade att det finns väldigt många studenter som är nervösa och lite rädda inför det första vägledningsmötet, de vet inte riktigt vart det bär av och vad som förväntas av dem.

Då är det viktigt att vi får dem att förstå att de kommit till ett ställe där de får den hjälp så gott som det går och att vi alltid tar det från den punkten där de står.

Deras mål är att skapa ett tryggt samtal där de känner sig tillmötesgående och att de får ett bra samtal. Annat som också är viktigt är att hjälpa studenterna i det de vill veta, det är vägledningens nyckel, att hitta punkter de själva inte känner till.

De kommer hit med ett mål och en utbildning framför sig men så visar det sig att det kanske är någonting annat ändå men ändå något liknande. Det är ju lite det som frågan lyder att uppfylla studentens behov, dem vet ju inte riktigt om det här men dem är ute efter något annat fast dem inte känner till andra vägar.

Vidare berättade studie- och yrkesvägledarna att det är viktigt att man ser vad ens roll är och vad ens kompetens handlar om och vad man kan erbjuda studenten. Det är viktigt att man känner sig säker i sin roll och vet vad den innefattar så man inte klampar in i okänd mark. Det är viktigt att veta var gränsen går och att man hänvisar studenten vidare om det skulle dyka upp andra komplikationer än det man är kapabel till att hantera. Det viktiga är att man inte släpper studenten utan redskap för vart denne skall vända sig. Eftersom yrkesrollen är så individuell och rätt så ensamt så måste man vara stark och kapabel till att ta beslut om vad studenten behöver och inte behöver.

36

Den centrala vägledningen

Studie- och yrkesvägledarna på den centrala vägledningen talar om att man bokar in studenter vars syfte är studie- och karriärvägledning. De berättade för oss att de anser att tillgängligheten är viktig för att uppfylla studenternas behov av att vara där för dem och redo för att tala om studenternas behov. Inledningsfasen är viktig eftersom det är där man tar upp problematiseringen, tillgängligheten skall vara bra och hög. Samtidigt förklarade de att de arbetar tätt ihop med kuratorer och en grupp som tar hand om studenters väldmående och hälsa. Eftersom det finns studenter som kommer med olika bekymmer så är det viktigt att man kan hänvisa dessa vidare, de kan ha andra problem som ligger i bakgrunden som man inte kan tala om vid vägledningsmötet. Dessa studenter får man hänvisa vidare och be dem återkomma när de är mottagliga för den information som studie- och yrkesvägledarna kan erbjuda. Man arbetar med en motivationsskala för att se hur pass hög eller låg studentens motivation är för att studera. Samtidigt berättade de för oss att de arbetar mycket med föreläsningar i studieteknik. Där talar de om hur man kan göra för att förebygga stress och även om studieplanering och studieteknik.

Syftet är att studenterna ska förstå att det finns saker de själva kan göra men samtidigt att vi får chansen att presentera oss och att vi finns. För att uppfylla studentens behov och välmående så är det väldigt individuellt, men vi förser dem med den individuella hjälpen som de behöver.

Samtidigt förklarade de att studentens behov och välmående inte har förändrats utan det är samma förvirring kring studenterna. Studenterna kommer med samma frågor men studie- och yrkesvägledarna försöker hitta olika angreppssätt på detta och hjälpa dem på bästa möjliga vis.

37

Sammanfattning

Sammanfattningsvis visar resultatet att både den lokala och centrala vägledningen på högskolan/universitetet har en liknande basservice som de arbetar utifrån. Vidare kan man konstatera att de arbetar på olika sätt eftersom den lokala vägledningen arbetar med studenter som har specifika behov inom olika utbildningsområden och den centrala vägledningen arbetar med generell vägledning. Studie- och yrkesvägledarna på den lokala vägledningen arbetar mer specifikt kring utbildningar och utgår ifrån studentens specifika situation och önskemål. Den centrala vägledningen är generell och omfattar många områden. Förutsättningarna har påverkat studie- och yrkesvägledningen på så sätt att studie- och yrkesvägledarna har fått omprioritera mindre viktiga saker för att hjälpa och att vara tillgängliga för studenterna. De har fått specialisera sig och se över vilka individer som behöver hjälp. De studenter som vet vad de vill utbilda sig till söker hjälp hos den lokala vägledningen medan de presumtiva studenterna söker sig till den centrala vägledningen. Samtidigt har dessa instanser olika strategier på att hjälpa studenten. Vidare är tid och ekonomi minst lika viktigt eftersom det är resurser som används på olika vis och inom olika områden. I och med de nya förutsättningarna har studie- och yrkesvägledningen dubbelbemannats på båda väglednings instanser. Arbetsätten i den lokala vägledningen blir utifrån de nya förutsättningarna annorlunda, då de uttrycker att det blir en löpande band funktion och studie- och yrkesvägledarna intar en informatörsroll och hjälper studenterna till självhjälp. Studie- och yrkesvägledarna på den centrala vägledningen lyfter fram vikten av att ha kollegor i arbetet. Det hjälper dem att konstruera nya metoder och arbetsätt. Samtidigt nämner en del av studie- och yrkesvägledarna att de känner ett tryck främst under ansökningsperioderna. Detta tryck varierar enligt dem eftersom de uppfattar den olika och att det kan vara många olika faktorer som påverkar det höga trycket. De har även fortbildning inom sitt egna nätverk för att hålla varandra utvecklade kring nya förändringar. Studie- och yrkesvägledarna har i och med sitt täta samarbete en bra struktur för att studenter hamnar rätt och får rätt hjälp.För att uppfylla studenternas behov och välmående samarbetar man med varandra och utomstående organisationer. Studie- och yrkesvägledarna berättade att de försöker vara tillgängliga och hjälpa studenter där de just är för att uppfylla studenternas behov.

38

Analys

I detta kapitel kommer vi att analysera den insamlade empirin utifrån våra teoretiska utgångspunkter vilka är teorin om KASAM och Empowerment. Vi kommer att lyfta fram studie- och yrkesvägledarnas arbetssätt för att sedan analysera hur KASAM och Empowerment kan hjälpa oss att analysera hur studie- och yrkesvägledarna resonerar i deras arbete gentemot de nya förutsättningarna.

Hur arbetar studie- och yrkesvägledarna på den lokala och

Related documents