• No results found

29 (63) Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 28

In document ÖVRIGA ORGANISATIONSFRÅGOR (Page 29-34)

MEDLEMSAVGIFT/FÖRBUNDETS EKONOMI Motion nr 22

29 (63) Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 28

Sedan förra förbundsmötet har förbundsstyrelsen satsat på ett ökat stöd till både medlemmar och avdelningar/distrikt. Genom projektet med organisationsutveck-laren från våren 2009 till och med hösten 2012 skapades det en föreningshandbok med konkreta tips och mallar, fria för avdelningar och distrikt att använda. Tanken är att föreningshandboken ska fortsätta att utvecklas.

Förbundet har nu i samarbete med Bidragsstiftelsen ett projekt med en rådgivare i samhällsfrågor som riktar sig till medlemmar. När det gäller juridiska frågor och råd kring överklagande finns det möjlighet för medlemmar att få telefonrådgivning av en jurist.

Hittills har förbundsstyrelsens ledamöter kunnat besvara alla samtal som kommer under telefontiden. Skulle det i framtiden behövas ytterligare tid för hinna besvara alla samtal är förbundsstyrelsen öppen för att utöka nuvarande telefontid.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att anse motionen besvarad.

Motion nr 29

DHRs hemsida

Att ha en egen hemsida har ökat i betydelse på senare år och vi har sen några år tillbaka gjort egna hemsidor i länet efter DHRs centrala mall.

Att arbeta med den upplevs som krångligt enligt flera avdelningar i länet och vi tror att med en hemsida som är enklare att hantera skulle det innebära att fler

avdelningar skulle använda sig av den. Idag är det ju viktigt att få ut information snabbt och där måste vi hänga med. Även de som har datorvana upplever den som krånglig och vi vet att andra organisationer har en enklare variant.

Vi föreslår därför att förbundsmötet besluta

Att förbundsstyrelsen arbetar för att en enklare modell för att bygga och hantera DHRs hemsida tas fram.

DHR Jönköpings läns distrikt

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 29

DHRs hemsida är idag svår att administrera. Därför har vi arbetat fram en ny hem-sida som kommer ligga i plattformen Wordpress, som kommer bli betydligt mer lätt-arbetat både för förbundskansli och lokalavdelningar och distrikt.

Den nya webbplatsen är i skrivande stund (3 juni 2013) i slutskedet av utvecklingen och kommer ha lanserats i tid för förbundsmötet. Vi räknar med lansering i augusti 2013.

30 (63)

Tidsplan för utbildning i det nya verktyget för lokalavdelningar och distrikt är inte bestämd ännu.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att anse motionen besvarad.

Motion nr 30

Aktivera den DOLDA medlemsresursen med ambulerande förbundspersoner omorganisationsförslaget i höstas handlade mycket om att det fanns medlemmar som skulle bilda nätverk, jobba med de viktiga intressepolitiska frågorna, bilda nya föreningar om de bara fick gå ur nuvarande avdelningarna, där de idag INTE fick/kunde vara aktiva för avdelningarna.

Det är av stor vikt att dessa snarast kommer med i den intressepolitiska verksamheten. Förbundet måste snarast kontakta befintliga avdelningar och

informera om dessa "dolda" resurspersoner, som man tydligen vet finns, och som så väl behövs i avdelningar och distrikt.

De finns ett stort behov av styrelseledamöter för att hålla igång avdelningarna och här behövs alla "dolda" resurser. Jag har visserligen svårt att tro att dessa "doldisar"

finns, men jag kan ha fel. Det var så mycket i omorganisationsförslaget som byggde på en mycket stor "dold" resurs så detta får vi absolut inte missa.

De "dolda" är räddningen för avdelningar med begränsad verksamhet, nya avdelningar bör kunna bildas, och verksamheten i de befintliga bör blomstra.

Det skall bli väldigt spännande att se resultatet.

Jag föreslår förbundsmötet besluta:

ATT Förbundet snarast kontaktar befintliga avdelningar och informerar om dessa

"dolda" resurspersoner, för att snarast få dem aktiva inom våra avdelningar.

ATT förbundet med hjälp av distrikten snarast kontaktar dessa "dolda"

resurspersoner där det nu saknas DHR-avdelningar, i syfte att förbättra den intressepolitiskaverksamheten i landet även där ingen avdelning är aktiv i dag.

ATT något distrikt i taget får hjälp av ambulerande personal från förbundskansliet för att förbättra medlemskontakten.

ATT distrikten, med hjälp av ambulerande personal, ordnar träffar i distriktet där man samlar några avdelningar för diskussion om hur man kan öka den lokala intressepolitiska verksamheten.

31 (63)

ATT förbund/distrikt bjuder in de "dolda" medlemmarna, som vill engagera sig, till några träffar per distrikt, där personer från avdelningar-distrikt-förbund finns med.

ATT förbundet jobbar för att utbilda både de "dolda" resurspersonerna och andra intresserade till styrelseledamöter i avdelningar och distrikt.

Landskrona den 30 mars 2013

Jan Gadd, (DHR Landskronaavdelningen) Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 30

Motionen lyfter en intressant frågeställning om det skulle finnas en dold medlems-resurs inom DHR. Förbundsstyrelsen är övertygad om att de som är aktiva inom DHR idag skulle kunna vara många fler. Förbundet har därför sedan senaste för-bundsmötet utvecklat ny verksamhet som lockat nya medlemmar att engagera sig i högre utsträckning. I projekt Organisationsutvecklare låg fokus på organisations-frågor och medlemsvärvning på ett par distrikt, ett år i taget. Det ligger väldigt nära motionärens förslag med ambulerande kanslipersonal. Förbundskansliets personal har också ett flertal gånger agerat som föreläsare i sådana sammanhang då det gällt medlemsvärvning och organisationsfrågor.

Intressepolitiskt har förbundet gjort en satsning på att öka det lokala intressepolitiska arbetet genom att finansiera kurser och stå för innehåll som avdelningar och distrikt kan välja att arrangera inom förbundets prioriterade områden. Liknade kurser kom-mer även erbjudas kommande år.

Förbundsstyrelsen har arbetat aktivt sedan förra förbundsmötet med att vara öpp-nare och stödja arbetet i distrikten. Genom telefontiden varje måndag kan medlem-mar ringa en förbundsstyrelseledamot och ställa frågor eller framföra åsikter. Sen ett par år tillbaks är varje förbundsstyrelseledamot även kontaktperson för ett distrikt.

Det innebär att förbundsstyrelseledamoten har löpande kontakt med distriktsstyrelse och kan ge information och stöd i olika frågor, som till exempel medlemsrekrytering.

Minst en gång om året besöker också förbundsstyrelseledamoten sitt kontaktdistrikt.

Satsningarna på sociala medier, riktade kurser till avdelningar och distrikt, intresse-politiska paket och inte minst Torsdagsaktionen har gjort att många nya personer har engagerat sig inom DHR.

Detta tillsammans med att förbundsmötet kommer att besluta om ett nytt verksam-hetsprogram, en ny Idéskrift och förslag till en ny organisation kommer göra DHR än mer attraktivt för både befintliga medlemmar och andra som sympatiserar med våra mål.

32 (63)

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta:

att bifalla att-sats 5,

att anse att-sats 1, 2, 3, 4 och 6 besvarade.

Motion nr 31

Utbilda rättsombud!

De allra flesta som valt att vara medlemmar i DHR är det för att man vill delta i arbetet att göra vårt land bättre, tillgängligt, användbart och välkomnande för alla.

Och att arbetet bedrivs tillsammans med andra som vill samma sak. Det är själva kärnan i medlemskapet!

Men medlemskapet erbjuder också andra mervärden. Kamratskap, erfarenhetsutbyte, trivselaktiviteter som ibland har en öppen eller dold intressepolitisk touch!

Ett av de finaste erbjudanden som medlemskapet ger är det stöd och den hjälp du som medlem kan få av kamrater och personal i rörelsen. Men ibland räcker det inte med råd utan man behöver ett mer handgripligt stöd i sin situation! Man behöver hjälp av någon som vet hur ett överklagande går till, vad som bör lyftas fram. Någon som känner till processen och som kan förklara vad som kommer att ske i rätten och som kanske kan följa med som ett stöd in i rättssalen. Nu menar vi inte utbildade jurister eller advokater utan intresserade medlemmar. Dessa medlemmar som finns utspridda över landet kan erbjudas en grundläggande utbildning på några dagar med uppföljningar om hur processen går till och vad som är bra att tänka på. Vi kan kalla dessa för ideella rättsombud som finns som ett fysiskt stöd om nödvändigt utan att ta över ansvar eller process från medlemmen.

Vi föreslår förbundsmötet besluta uppdra åt Förbundsstyrelsen

att utarbeta en plan för att utbilda medlemmar till rättsombud enligt ovan och att denna utbildning förläggs centralt i förbundet.

Sundbyberg den 15 april 2013 DHR Stockholms läns distrikt Styrelsen

Gunder Wåhlberg Vice ordförande

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 31

Förbundsstyrelsen delar motionärens syn i att utbildandet av rättsombud skulle kunna erbjuda medlemmarna ett mer handgripligt stöd i vardagen.

33 (63)

Med det sagt, så finns det redan idag en projektanställning inom förbundskansliet vars roll är att förhoppningsvis beröra de punkter som motionären pekar på. Tjäns-ten ”rådgivare i samhällsfrågor” tillsattes i mars via medel från Bidragsstiftelsen och har som avsikt att erbjuda medlemmarna stöd och hjälp i vardagen. Tjänstens place-ring inom förbundskansliet erbjuder såklart inte direktkontakt på det lokala planet och inte heller ett fysiskt stöd i rättsalen, så som motionen förespråkar. Tanken är ändå att tjänsten skall kunna bidra med ett betydligt bättre stöd för medlemmarna än innan, då det finns en möjlighet till daglig kontakt via både telefon och mail. Sedan innan erbjuder DHR redan juridisk rådgivning till sina medlemmar, via Erik Ward, dit medlemmarna kan ringa en gång i veckan för att få juridisk hjälp. Förhoppningen med den nya projekttjänsten är att de medlemmar som inte behöver renodlad juri-disk hjälp, i så fall ska kunna vända sig till rådgivaren i samhällsfrågor med sina frå-gor och funderingar.

Till skillnad från exempelvis RBU och NHR som erbjuder rättsombud, så utgår DHRs arbete först och främst från ett politiskt påverkansarbete för att få till stånd samhällsförändringar som underlättar för individen. En aspekt vilken fångas av det intressepolitiska engagemanget som genomsyrar organisationens mål och ramverk, där arbete utförs kontinuerligt för att försöka bidra till långsiktiga politiska föränd-ringar. Förändringar som inte enbart gynnar DHRs medlemmar utan också övriga personer med nedsatt rörelseförmåga i samhället.

Det finns också en grundläggande aspekt att ta hänsyn till och det är de konsekven-ser som ett rättsombud kan tänkas ha. DHRs syn är att rättsväsendet skall kunna er-bjuda alla sina medborgare stöd. Vilket gör att detta förslag, i DHRs ögon, endast erbjuder en kortsiktig lösning, men inte den långsiktiga lösning som krävs för att komma till rätta med detta problem. Risken är att det i slutändan undergräver möj-ligheten för människor att få den rättmätiga hjälp som staten bör ansvara för, och att ansvaret istället läggs på den enskilda organisationen.

I detta skede så har vi därför inga planer på att utbilda medlemmar till rättsombud.

Detta beslut utgår först och främst från att en ”rådgivare i samhällsfrågor” redan har tillsatts för att tillgodose de frågor som faller utanför det renodlade juridiska fältet, detta som en medlemsförmån. Tjänsten har dessutom just startat och därför behöver den ges tid, detta för att efterfrågan hos medlemmarna för en sådan förmån ska kunna utvärderas.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att avslå motionen

34 (63)

REHABILITERING, HÄLSO- OCH SJUKVÅRD

In document ÖVRIGA ORGANISATIONSFRÅGOR (Page 29-34)

Related documents