• No results found

SOCIAL SERVICE (SoL och LSS)

In document ÖVRIGA ORGANISATIONSFRÅGOR (Page 38-43)

Motion nr 38

Minimera handläggarbyten

Vi medlemmar upplever ofta problem i kontakt med beslutsfattare och utredare inom kommunerna. Byte av handläggare medför att vi måste berätta om hela vårt liv på nytt. Många har svårt att klara av detta, det kan kännas kränkande och

diskriminerande. Hur många olika personer ska vi behöva blotta oss inför?

Jag föreslår att:

DHR ska arbeta för att kommunernas mål ska vara en låg personalomsättning så att våra medlemmar kan få trygga personliga kontakter med god kontinuitet.

Cecilia Solberg

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 37 och 38

Förbundsstyrelsen anser att motionären lyfter en viktig fråga som vi tror många medlemmar kan känna igen sig i. Konstanta personalbyten är något som lätt blir en persons vardag, i allt från handläggare till personal inom sjukvård och hemtjänst.

Oftast brister det i överlämningen till den nya personalen och personen som får insatsen måste berätta och beskriva de mest elementära uppgifterna om sitt liv och sin funktionsnedsättning. En procedur som kan kännas både svår och frustrerande då den upprepats ett otal gånger tidigare.

Förbundsstyrelsen åsikt är att en person ska ha rätt till att, så långt det bara är möj-ligt, behålla samma personal över tid. En uppgift många kommuner och landsting tar allt för lätt på i dagsläget. Förbundsstyrelsen vill också att det ska finnas klara rutiner vid överlämning till ny personal, så den som får insatsen slipper berätta sin livshisto-ria på nytt. Under kommande förbundsmötesperiod föreslår förbundsstyrelsen att Socialdepartementet och Sveriges kommuner och landsting tillskrivs i frågan.

39 (63)

delningar och distrikt uppmanas också i sina kontakter med kommun- och lands-tingsföreträdare att lyfta frågan om de ständiga personalbytena.

Förbundsstyrelsen förslår förbundsmötet besluta att bifalla motionerna 37 och 38.

Motion nr 39

Anhörigstöd

Långt ifrån alla kommuner och landsting erbjuder stöd till anhöriga och närstående.

Det är inte bara personen med funktionsnedsättning som kan behöva insatser. Hela familjen påverkas. Närstående och inte minst barn kan behöva information och samtalsstöd.

Jag föreslår att:

DHR arbetar för att kommuner och landsting uppmärksammar närståendes behov av stöd och erbjuder insatser som t. ex samtalsgrupper.

Cecilia Solberg

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 39

Förbundstyrelsen delar motionärens åsikt att även anhöriga till personer med funkt-ionsnedsättning kan behöva stöd, särskilt i ett akut skede eller då anhöriga har påta-git sig rollen som oavlönad ”assistent”. Det senare är tyvärr inte ovanligt, särskilt bland äldre personer med funktionsnedsättning.

Enligt Socialtjänstlagen 5 kap 10 § är kommunen numera skyldig att erbjuda stöd till

”närstående” - ”Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vår-dar en närstående som är långvarigt sjuka eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder.” Vem som är att betrakta som närstående bestämmer den som får eller ger stödet.

Från förbundets sida kan vi genom information till våra avdelningar uppmärk-samma den förändrade skrivning om kommunens skyldighet att tillhandahålla stöd till närstående när ordet ”bör” byttes ut mot ”ska”. I den informationen kan också råd om hur frågan kan drivas lokalt ingå.

En viktig aspekt ur ett DHR-perspektiv kring stöd från anhöriga är att det måste vara på frivillig basis som stödet både ges och fås. Vi vill inte se en utveckling där fler och fler blir beroende av anhöriga för att kunna ”leva som andra”, för att kunna ta hand om familj och barn, för att kunna studera eller yrkesarbeta eller bedriva fritidsakti-viteter.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att bifalla motionen.

40 (63)

Motion nr 40

Trygghetsinsatser för äldre med funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning, som från födseln, barn- eller ungdomsåren har levt livslångt med sin nedsättning av kroppsfunktionen. Med tillkommande ålder gör sig ålderskrämpor alltmer kännbara med åren.

Din skadade kropp ger allt mer bekymmer och med den tidigare

funktionsnedsättningen innebär behov av särskilt kompetent personal och med särskild medicinsk kompetens. Många av oss har därtill avancerade ortopedtekniska hjälpmedel som proteser och orthoser. Det betyder att man som enskild bör få et förhandsbesked av kommunen om vilken vård och omsorg man har rätt till för att slippa oroa sig och för att känna sig trygg inför ålderdomen.

Jag föreslår att DHR Riksförbund verkar för att det genom kommunen eller på annat lämpligt sätt görs en uppsökande verksamhet som riktas till personer med tidigare funktionsnedsättningar och med stigande ålderskrämpor i syfte att skapa en bild av situationen för oss som vid 65-årsgrånsen faller utanför rättigheten till LSS (personlig assistens) och hur våra behov av stöd och service kan tillgodoses med samma

kvalitetskrav som för LSS personkretsen.

Lund 2012-01-16

Inlämnad av Thyra Andersson

Motionen bifallen av DHR Malmöavdelningens årsmöte 2012-03-28.

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 40

Förbundsstyrelsen delar motionärens syn att äldre som levt stora delar av sitt liv med sin funktionsnedsättning kan ha andra behov och krav på äldreomsorgen än äldre som genom ”normalt åldrande” får funktionsnedsättningar. Erfarenheter av livslång funktionsnedsättning kan medföra att andra krav ställs på den äldrevård som kan komma ifråga.

Förbundsstyrelsen tror också att det är viktigt att människor med lång erfarenhet av att leva med funktionsnedsättning ges möjlighet att ge sin bild och sina kunskaper kring sin funktionsnedsättning och att dessa tas tillvara i den äldreomsorg som kan vara aktuell.

Förbundsstyrelsen kommer söka dialog med kommunernas intresseorganisation Sveriges kommuner och Landsting SKL i den här frågan med syfte att söka lösningar på de behov av särskild kompetens hos ”vårdgivaren” när det handlar om stöd och service på äldre dar utifrån att ha levt med nedsatt rörelseförmåga under stora delar av livet.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att bifalla motionen.

41 (63)

Motion nr 41

Äldrefrågor på nationell nivå

Då besparingar sker i samhället, är det ofta de äldre som drabbas. Klyftorna ökar därmed mellan dem som är berättigade till LASS och LSS och dem som har bistånd enligt SOL. Detta är frågor som inte går att driva på lokal nivå.

Därför kräver vi:

att förbundet återigen tar upp äldrefrågor på central nivå.

Eksjö 2013-04-16

DHR Jönköpings länsdistrikt Styrelsen genom

Mona Joelsson ledamot

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 41

Förbundsstyrelsen delar motionärens beskrivning av utvecklingen inom äldre-omsorgsområdet. Det är också en verklighet som bekräftas genom olika under-sökningar och medias bevakning. Många är de exempel vi ser på hur äldre, med olika behov av insatser, inte får dessa tillgodosedda idag.

Förbundsstyrelsen menar att frågorna om goda levnadsvillkor genom högkvalitativa insatser går att driva på lokal nivå – och att det är i kommunerna som påverkans-arbete måste ske. Förbundsstyrelsen tror att lokala sampåverkans-arbeten mellan såväl funk-tionshinder- som pensionärsorganisationerna – skulle kunna vara en väg att gå.

Men frågor om kvaliteten i service och vård av äldre behöver också drivas nationellt utifrån allas rätt till ett värdigt åldrande. Förbundet har därför sedan en tid haft kontakt med PRO på tjänstemannanivå för att utröna vilka samarbetsmöjligheter som finns för framtiden. Vi tror på att alliera oss med pensionärsrörelsen i frågor som rör äldre – och vårt fall - äldre med funktionsnedsättning. Förbundet har för avsikt att fortsätta att utveckla det samarbetet.

Vår förhoppning och ambition är att pensionärsorganisationerna ska involvera funktionshinderfrågorna mera i sitt arbete. Pensionärsorganisationerna är stora organisationer med flera hundratusen medlemmar och kan vi få till ett konstruktivt samarbete med flera av dem så ”våra” frågor i högre grad också blir deras så har vi större möjligheter i vårt påverkansarbete.

Förbundet har inte lagt ner arbetet med äldrefrågorna som motionären hävdar. Vi hade senast 2012 en central kurs som endast behandlade perspektivet äldre med ned-satt rörelseförmåga. Förbundsstyrelsen har också en ledamot utsedd för att särskilt beakta äldrefrågorna. Möjligen har förbundskansliet tvingats att dra ned på den

42 (63)

pande bevakningen av äldreperspektivet av resursskäl, men det är också utifrån den medvetenheten vi närmat oss pensionärsrörelsen.

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att anse motionen besvarad.

HJÄLPMEDEL

Motion nr 42

Hjälpmedel

Allt fler hjälpmedel ska betalas av brukaren. Barn som kanske vill ha lite tuffare grejor har få eller inga valmöjligheter. Hjälpmedel är många gånger helt nödvändiga och besparingarna begränsar vår vardag. Det finns också skillnader mellan olika landsting.

Jag föreslår att:

DHR arbetar för goda och lika möjligheter att få hjälpmedel.

Cecilia Solberg

Förbundsstyrelsens yttrande, motion nr 42

Förbundsstyrelsen delar motionärens uppfattning att välfungerande hjälpmedel är en förutsättning för att personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna leva ett aktivt och självständigt liv. Förbundsstyrelsen anser vidare att behovet av hjälp-medel ska bygga på en helhetssyn kring den enskildes situation. Just nu präglas hjälpmedelsfrågan av stora geografiska skillnader och behoven bedöms olika be-roende på var personen är skriven. Det finns även regionala skillnader i landstingens och kommunernas avgifter/egenavgifter. Något som nyhetsprogrammet Ekots

undersökning under våren 2013 visade. DHRs uppfattning är att hjälpmedel är till för att personer med nedsatt rörelseförmåga ska nå samma livskvalitet som befolk-ningen i stort. De ska vara kostnadsfri och rätten till hjälpmedel ska vara lika över hela Sverige.

Det ska vara möjligt med fritt val men det fria valet får inte medföra att nya kostna-der läggs på individen. Vi vill också hänvisa till ställningstagandet vi gjorde tillsam-mans med RTP, om att fritt val just riskerar att leda till dyra hjälpmedel och skapa orättvisor inom systemet. Något som DHR arbetat aktivt emot under många år till-sammans med andra förbund, och det kommer vi fortsätta att göra under kommande förbundsmötesperiod på alla nivåer.

43 (63)

Förbundsstyrelsen föreslår förbundsmötet besluta att bifalla motionen.

In document ÖVRIGA ORGANISATIONSFRÅGOR (Page 38-43)

Related documents