• No results found

6. Resultat och analys

6.3 Pedagogernas generella uppfattningar gällande bildstöd i förskolan

6.3.1 Fördelar med bildstöd i förskolan

Informanternas svar visar att majoriteten av pedagogerna har utbildning inom bildstöd och att alla har tillgång till dataprogrammet InPrint för att själva kunna skapa de bilder som behövs i verksamheten. Svaren visar att pedagogerna upplever InPrint som ett bra verktyg och att tillgängligheten till dataprogrammet gör det enkelt att komplettera det befintliga bildstödet efter verksamhetens behov. Genom att pedagogerna har tillgång till dataprogrammet InPrint tolkar vi det som att de har bra förutsättningar till att använda bildstöd som hjälpmedel för att skapa stödstrukturer i arbetet med barnen jämfört med Tillgänglighetsmodellen (SPSM, 2019). Citaten nedan påvisar detta:

På min förskola använder vi InPrint och jag upplever det vara ett jättebra och även roligt material. (B2)

26

Pedagogerna beskriver att de får stöd och hjälp av specialpedagog hur bildstödet ska

utformas, användas och utvecklas i verksamheten, samt att de tar del av varandras kunskaper och erfarenheter inom arbetslaget. De flesta pedagoger anser att de har ett gemensamt

förhållningssätt och en samsyn i arbetslaget om hur och varför bildstöd ska användas i verksamheten. Detta kan jämföras med Tillgänglighetsmodellens beskrivning av att ett bra samarbete och ett gemensamt ansvar inom arbetslaget är en förutsättning för att utveckla arbetet och nå uppsatta mål (SPSM, 2019). Citatet nedan påvisar detta:

Hela avdelningens pedagoger använder bildstödet på samma sätt. Vi har skapat ett gemensamt förhållningssätt kring detta som ett arbetssätt. (F6)

Resultatet visar att pedagogerna anser att alla barn i förskolan oavsett ålder har ett behov av bildstöd då de menar att det ger barnen en ökad förståelse. Bildstödet används av pedagogerna i form av dagsschema för att synliggöra för barnen hur dagen ser ut i förskolan. De menar att bildstödet är ett bra redskap för att skapa tydlighet över dagen och över rutinsituationer, vilket de anser skapar trygghet och en lugnare barngrupp. Tillgänglighetsmodellen (SPSM, 2019) beskriver att den sociala miljön måste erbjuda ett begripligt sammanhang för barnen och genom att barnen visuellt kan titta på bilder över vad som exempelvis ska ske under dagen menar pedagogerna att barnen får en förförståelse. Gemensamt för dessa anser vi är att barnen behöver förstå vad de ska göra och vad som förväntas av dem. Bilderna fungerar även som minnesstöd, menar pedagogerna, då barnen kan återkomma till bildschemat under dagen vilket Förskollärare 4 beskriver i citatet nedan:

I gruppen ser vi att bildstöd i form av dagsschema hjälper barnen att förstå sin dag på ett annat sätt. (F4)

Utifrån att barnen kan återkomma till bildschemat under dagen tolkar vi det som att dagsschemat kan bli en mötesplats som skapar tillfällen där barnen kan ta del av andras perspektiv och känna gemenskap. Tillgänglighetsmodellen beskriver dessa som viktiga förutsättningar i den sociala miljön (SPSM, 2019). Det framkommer även att pedagogerna ser det som fördelaktigt att använda bildstödet i verksamheten för att stimulera och utmana barnen i deras språkutveckling. Det används som ett verktyg både av pedagogerna och barnen

27

för att kommunicera med varandra. Vi framhåller att pedagogernas beskrivningar ovan visar att de anpassar möjligheterna till kommunikation så att alla barn kan förstå och förmedla sig. Detta menar vi kan jämföras med Tillgänglighetsmodellens beskrivning av hur

undervisningen måste anpassas så den blir tillgänglig för alla (SPSM, 2019).

Resultatet visar att bildstödet är ett bra stöd till de barn som har ett annat modersmål än svenska och till de barn där språket inte är utvecklat än. Med bilderna kan barnet förmedla sig, visa vad det vill/menar och göra sig förstådd samt förstå sin omgivning. Pedagogerna beskriver att bildstöd är ett bra verktyg som öppnar upp för och underlättar kommunikation tillsammans med barnen. Citaten nedan visar detta:

Det blir ett komplement till barn där det ej finns ett språk än eller till barn som har ett annat modersmål än svenska. (F2)

Jag uppfattar att barnen har lättare att visa och kunna förmedla sig med hjälp av bilderna. (B1)

Vidare visar resultatet att pedagogerna anser att bildstödet är användbart vid språkinlärning för att träna in ord och begrepp, vilket förskollärare 5 och 3 beskriver nedan:

Det gör att barnen lättare lär sig språket och ger barnen en bättre förståelse. (F5) Till hjälp och stöd i språkutvecklingen för att lära in nya ord både hos yngre barn och barn med annat hemspråk än svenska. (F3)

Det framkommer även att pedagogerna ser bildstödet som ett bra verktyg för att förbereda barnen inför en viss aktivitet eller vid ett aktivitetsbyte. De beskriver att vissa barn kan ha svårt för övergångarna mellan aktiviteter och att bildstödet då kan vara till hjälp. Resultatet visar att vissa barn har ett större behov av stöttning och då används bildstöd mer intensivt. Se citaten nedan:

Alla barn mår bra av det, men de barn som har svårt med t ex övergångar ser vi en tydligare behovsbild. (F6)

28

Vi har också ett barn som vi jobbar extra mycket med bildstöd med, då hen har vissa svårigheter. Vi har bilder på en nyckelring med alla fasta rutiner och alla aktiviteter som vi använder när vi byter aktivitet. (B1)

Vi har en nyckelknippa på oss med dagsschema för enskilda barn. (B3)

Vi använder även bildstöd till viss del som extra stöd för barn med extra behov av tydlighet. (B2)

Related documents