• No results found

Vad föreställer de utvalda bilderna som publicerades strax efter attentaten?

5.1 Resultatredogörelse

5.1.1 Vad föreställer de utvalda bilderna som publicerades strax efter attentaten?

I Dagens Nyheters bildpublicering har 13 bilder analyserats där det framförallt är människor som står i fokus i deras bildmässiga gestaltning. Människorna som syns i bilderna är allt från civila personer till poliser och militärer och de är fotograferade antingen på avstånd eller på nära håll. I en av dessa närbilder syns det tre personer som kramas.

Majoriteten av bilderna, åtta av 13 bilder, är tagna utomhus. Det går att urskilja genom att det i bildernas bakgrunder syns husfasader, träd, fordon och asfalt. Detta gestaltar dessutom att bilderna är tagna i Paris stadsmiljö, utanför kaféer och restauranger.

Sex av bilderna är mörka eller endast upplysta av gatubelysning eller från ljuset från lampor inne i restauranger eller kaféer. Det gestaltar att dessa sex bilder är tagna under kvällen eller natten då attentaten skedde.

Ytterligare sex av bilderna är däremot ljusa och tagna i dagsljus. Detta speglar att dessa bilder är tagna dagen efter attentaten eftersom att attentaten utspelade sig på kvälls- och nattetid.

Bild 4.1 Det är bilden till vänster i bild som analysen syftar till.

I en av Dagens Nyheters bilder som de publicerat syns vita skynken utlagda på marken som täcker döda kroppar (se bild 4.1). Det går att urskilja genom att det sticker fram armar, fötter eller ben från under dessa skynken. Detta gestaltar att bilden är tagen under kvällen eller natten efter det att attentaten skedde.

Tio av bilderna och därmed en majoritet av dem är halvbilder. De resterande tre bilderna är en översiktsbild, en helbild och en närbild.

I Le Figaros bildpublicering, som bestod av totalt åtta utvalda bilder, är sju fotograferade utomhus och i alla bilder utom en syns det människor. Gemensamt för dessa bilder är att i de flesta syns husfasader och byggnader i bakgrunden, som gör det möjligt att utläsa att

de är tagna utomhus, men det gestaltar även att attackerna skedde i Paris stadsmiljö. I bildgestaltningen syns det i fem av åtta bilder hur skadade personer får hjälp av räddningspersonal, till skillnad från Dagens Nyheters bildgestaltning.

Bild 4.2 Det är den vänstra bilden, av de två mindre bilderna i undre delen av bilden, som analysen syftar på.

I en bild syns det även vita skynken som är utlagda på marken som täcker döda kroppar (se bild 4.2). Det går till och med att urskilja människors armar, ben och skor som sticker ut från dessa skynken. Trots att man kunnat urskilja döda kroppar i en av bilderna, så har

Le Figaro endast publicerats en bild där det tydligt går att urskilja blod under de valda datumen.

En av bilderna som sticker ut, förutom bilden som det gick att se döda kroppar i, är där man ser en person som är i fokus, som går med en vit tröja som är nerblodad.

Emellertid går det inte att se om det är personens eget blod eller om det kommer från någon annan. Personen bär på en silverfärgad filt och håller en telefon upp mot örat medan ansiktet är vänt åt ett annat håll, på ett sådant sätt att det ser ut som att personen tittar mot något. I bakgrunden av bilden går de att se en fullt utrustad polis som ser ut att gå efter personen. Att bilden är tagen under kvällen eller natten går att urskilja genom belysningen i bilden, i bakgrunden går det att se gatubelysning som är oskarp.

Majoriteten av bilderna, fem av åtta möjliga, är tagna under kvällen eller natten när attackerna inträffade, detta går att utläsa genom vilket ljus bilden är tagen i. Bilderna har en mörk ton i sig och gemensamt för dessa är att exempelvis bilar eller gatubelysning som används för att ljusa upp bilden. De resterande tre bilderna är tagna under dagsljus och även det går att utläsa på grund av ljuset i bilden. I en av dessa bilder går det exempelvis att se himlen i bakgrunden som är helt klarblå.

Gemensamt för majoriteten av bilderna är att det även är halvbilder och sedan är det en helbild och en närbild. I närbilden gestaltas inga personer utan handlar om en bild på en ros som sitter fast genom ett glasfönster.

I Daily Mails bildpublicering, som totalt bestod av tolv utvalda bilder, är det även här framförallt människor som står i fokus i deras bildmässiga gestaltning. Människorna i bilderna är allt från civila personer till poliser och annan räddningspersonal. I en bild syns även en person, som kan antas vara en gärningsman eller på något sätt inblandad i attentaten, bli tillfångatagen. Personen har ögonbindel på sig och sitter på knä på marken med huvudet ner på en avsats och med händerna bakom ryggen. Bakom personen står ytterligare två andra personer, allt detta gestaltar tillsammans ett tillfångatagande.

Gemensamt för majoriteten av bilderna, nio av tolv totalt, är att det syns husfasader, fordon, växtlighet och trafikljus i bakgrunden, vilket förmedlar att dessa nio bilder är tagna utomhus i Paris stadsmiljö. Flera av dem är mörka och endast upplysta av

gatubelysning eller belysning från kaféerna och restaurangerna som bilderna är tagna vid.

Bild 4.3 Det är den undre bilden i bild som analysen syftar till.

I en av bilderna som inte är tagen utomhus syns bland annat flertalet sittplatser, strålkastarlampor, två våningsplan och en öppen golvyta vilket gestaltar att bilden är tagen inomhus i en lokal (se bild 4.3). Dessutom syns utsmetat blod på den öppna golvytan och runtom på golvet intill blodet är det pixlade delar i bilden som är

censurerade kroppar. Det går att urskilja, genom att det går att se, människors ben eller armar intill censureringen. Till vänster i bilden syns även en människokropp på golvet som inte blivit censurerad. Blodet och de censurerade kropparna gestaltar att bilden är tagen i en lokal där ett av attentaten skedde.

I totalt fyra av Daily Mails bilder syns blod. Dels i den bild som beskrivits ovan, där också den största mängden blod syns, men det förekommer även i tre andra bilder i olika utsträckning. Det är dels en stor blodfläck på en persons tröja men det är också

blodfläckar intill skadade eller döda kroppar på marken. Detta gestaltar att bilderna är tagna samma kväll eller natt som attentaten skedde.

I tre bilder syns även vita skynken på marken som täcker döda kroppar. Det går att urskilja att kroppsdelar såsom armar, ben och fötter sticker ut från under dessa skynken.

Även detta gestaltar att bilderna är tagna under samma kväll eller natt som attentaten skedde och i samband med räddningsarbetet som följde.

5.1.2 Vad för konnotationer, associationer och känslor förmedlar de utvalda

Related documents