• No results found

Vad för konnotationer, associationer och känslor förmedlar de utvalda

5.1 Resultatredogörelse

5.1.2 Vad för konnotationer, associationer och känslor förmedlar de utvalda

5.1.2.1 Dagens Nyheter

Den mest framträdande känslan som Dagens Nyheter gestaltar är sorg, trots att det endast är fyra av 13 bilder som tolkar den känslan. Till skillnad från Le Figaro och Daily Mail har känslorna som speglats i Dagens Nyheter varit mer utspridda och varierande.

Fyra av bilderna som bildgestaltats i Dagens Nyheter har speglat en känsla av sorg.

Emellertid är endast två av dessa bilder fotograferade under kvällen och natten när terrorattentaten inträffade.

En bildgestaltning som sticker ut i Dagens Nyheters bildpubliceringar är en bild som är tagen utanför en byggnad, på marken skymtar man vita skynken som ligger

utplacerade. Under de vita skynkena kan man se fötter, armar och ben som sticker ut.

Känslan som denna bild gestaltar och förmedlar är sorg, en sådan sorg att det finns en ledsamhet i och med att personer mist sina liv i attackerna. Till vänster i bilden syns även en person som sitter ned på en stols med en hållning som kan tolkas som uppgiven då den inte är upprätt, på ett sådant sätt att det kan uppfattas som att personen är uppgiven.

Anledningen bakom varför Dagens Nyheter publicerat denna bild skulle kunna vara för att visa, på ett så tydligt sätt, hur terrorattentaten fått konsekvenser genom att människor mist sina liv, på ett sådant sätt som en inte får genom att endast läsa.

Känslan av sorg speglas även i en bild där en person får hjälp att gå någonstans, personen som får hjälp håller sin hand över munnen och ser ut att krama om någon annans hand. Man kan se att personens hållning är hukad och nästan framåtlutad, samtidigt som det ser ut som att personen tittar ner i backen. Gestaltningen av bilden tolkas som sorg, på ett sådant sätt som att vara ledsen. Tolkningen baseras på personens hållning, att det blir en framåtlutande hållning, och samtidigt hur personen håller för

munnen med hjälp av sin hand samtidigt som personen nästan kramar om den andres hand. Varför Dagens Nyheter har publicerat denna bild skulle kunna vara för att visa på den initiala chocken om vad som hänt, i denna bild gestaltas en person som uttrycker en tydlig reaktion.

En bildpublicering som Dagens Nyheter har gjort där tre personer kramar om varandra tolkas även som sorg. I bildgestaltningen ser man två personers ryggar

samtidigt som en persons ansiktsuttryck syns. Personen ser ut att vara ledsen och kramar om de andra två runt deras halsar samtidigt, personen i brunaktig jacka kramar om de två runt midjan och personen i svart jacka har båda sina händer på personens, vars ansikte man ser, huvud. Baserat på personens ansiktsuttryck så har bildgestaltningen tolkats som sorg. Publiceringen kan ha gjorts för att visa hur människor har reagerat på

terrorattentaten, att visa känslor via en bild i stället för text.

Bild 4.4 Det är den övre bilden i bild som analysen syftar till.

Något som sticker ut och skiljer Dagens Nyheter från Le Figaro och Daily Mail är att en bild som publicerats inte speglar eller förmedlat någon särskild känsla alls. Bilden gestaltar en person som är svartklädd och ser ut att antingen låsa upp eller låsa en grind, personen kollar ner mot låset samtidigt som nyckeln sitter i (se bild 4.4). Anledningen till att bilden inte speglar några speciella känslor beror delvis på att personen som gestaltas i bilden inte har några särskilda ansiktsuttryck mer än att personen tittar ner mot låset.

Emellertid kan gestaltningen av bilden tolkas som att ett samhälle öppnar upp för en ny dag och kan även vara anledningen till varför Dagens Nyheter valt att publicera bilden, för att visa att livet i Paris fortsatte trots tragedin, som terrorattentaten var.

5.1.2.2 Le Figaro

De känslor som bilderna i Le Figaro framför allt gestaltar är sorg, en känsla som kan vara väldigt bred i sin form. Sorgen har framför allt speglat ledsenhet, genom att blod och döda kroppar har varit synliga i bilderna. Något som var framträdande var att i fyra av fem bilder där sorg har förmedlats har det funnits med människor i bilderna.

I majoriteten av bilder som publicerats i Le Figaro har gestaltningarna tolkats som sorg. I fyra av de publicerade bilderna där sorg har tolkats har det funnits människor med i bilden. Gestaltningen har varit på ett sådant sätt att man tydligt kunna se personers ansiktsuttryck, vad de har för kläder på sig och vad de gör. En av bilderna som är

framträdande är en publicerad bild där man ser skynken som ligger på marken, troligtvis för att täcka döda personer. Ben, fötter och skor sticker fram under skynkena samtidigt som man kan se räddningspersonal i bakgrunden. Det speglar känslan av sorg, på ett sådant sätt att man blir ledsen. Attacken kan bli mer påtaglig genom att se döda kroppar liggandes på marken. Varför Le Figaro har publicerat denna bild skulle kunna bero på att man vill visa hur terrorattentaten skördat liv och hur verkligheten såg ut i Paris.

Bild 4.5 Det är bilden till höger i bild som analysen syftar till.

I en bild där en person går med en silverfärgad filt runt axlarna, en vit tröja som är nerblodad samtidigt som en fullt utrustad polis ser ut att gå bakom personen (se bild 4.5) tolkas den främsta känslan också som sorg, på ett sådant sätt att den tolkats som sorglig.

Personen syns ha en telefon mot örat samtidigt som huvudet och blicken är riktad mot ett annat håll. Att sorg är känslan som tolkats i bilden har med att personen har en tröja på sig som det är blod på. Emellertid går det inte att utläsa om det är personens eget blod eller någon annans, men det kan peka på att man varit nära attackerna, och blod på en tröja är oftast inte förknippat med något positivt utan påvisar att något har hänt.

Gestaltningen är även framträdande på det viset genom att terrorattentatet inträffat.

Anledningen till varför Le Figaro valde att publicera denna kan ha varit för att visa att det inte bara är de som mist sina liv som blivit direkt drabbad av attentaten.

Bild 4.6 Det är bilden i mitten i bild som analysen syftar till.

Den sista bilden där gestaltningen har tolkats som sorg är en bild på en ros som sitter genom att skotthål i ett glasfönster (se bild 4.6). På rosen finns det ett rött band, där en lapp sitter fast med meningen ”Au nom de quoi?” skriven på lappen. Bilden sticker ut från resterande av bilderna som förmedlar sorg, då det inte gestaltas några människor i bilden.

Sorgen förmedlas som en form av ledsenhet, skotthålet och sprickorna i glasfönstret framställs som en påminnelse av attacken. Publiceringen av denna bild kan även tolkas som ett sätt att visa och förmedla att kärleken övervinner hatet. En anledning till att denna bild har publicerats i Le Figaro kan vara för att visa att personer försöker skapa något vackert ur tragedin som terrorattacken var.

En av de publicerade bilderna som stack ut från mängden var en bild som var tagen utanför en byggnad där flera hundra personer samlats. Intill byggnadens vägg går det att se blommor, ljus och lappar som satts upp. Gestaltningen i bilden gör att man kan tolka det som en minnesceremoni som anordnats för att hedra de som miste livet i attackerna.

Anledningen till varför denna bild sticker ut från mängden är för att den har tolkats med tre olika känslor: sorg, kärlek och hopp. Den främsta känslan som speglas är sorg, men inte på ett sådant sätt att man ser människor som tydligt gråter, utan mer som landssorg där en folksamling sluter upp för att alla känner en typ av sorg. Kärleken och hoppet gestaltades genom att så mycket blommor och ljus hade lämnats vid platsen men även att så många människor samlats tillsammans, troligtvis för att minnas och hedra nära och kära som dött under attacken. Publiceringen av denna bild kan ha gjorts för att visa att

attentaten inte kommer skapa rädsla eller splittra folket i Paris, men även för att visa hur många personer som drabbats av attentaten.

5.1.2.3 Daily Mail

De främsta känslorna som bilderna i Daily Mail gestaltar är sorg och förtvivlan. Många av bilderna visar skadade eller döda människor vilket speglar just sorg och förtvivlan.

Emellertid får man i några av bilderna se stödet och hjälpen som alla offer får vilket i sin tur gestaltar känslor av hopp och trygghet.

I en bild syns en stor folkmassa stå samlad på gatan utanför en restaurang. Framför folkmassan ligger hundratals blommor intill restaurangens ingång och runt alla blommor står ännu fler tända ljus. Folkmassan har tillsammans skapat en minnesplats för att hedra och sörja de offer som mist livet och drabbats av terrorattentaten. Bilden gestaltar en känsla av sorg och den sorg som ett land och ett folk gemensamt kan känna vid terrorattacker. Att Daily Mail valt att publicera den här bilden kan vara för att gestalta den sorg som uppstår efter terrorattentat och som de lämnar efter sig.

Bild 4.7 Det är den undre bilden i bild som analysen syftar till.

I en annan bild (se bild 4.7) står en person med händerna på huvudet, något öppen mun och med blicken riktad ner mot marken där ett vitt skynke ligger och täcker över en kropp. Personens kroppsspråk och ansiktsuttryck förmedlar en känsla av förtvivlan och förskräckelse. Återigen kan anledningen till att den här bilden publicerades vara för att gestalta och förmedla förskräckelsen som terrorattentaten förde med sig och chocken som attentaten lämnade efter sig.

I en bild hänger personer ut genom fönster två eller tre våningar upp längs en husvägg.

Nedanför på gatan står fler personer, vissa är på väg därifrån och vissa ser ut att stå redo för att fånga någon av de hängande personerna ifall de skulle tappa taget och falla ner.

Bilden är tagen på långt håll och det är på så sätt inte möjligt att tolka personernas ansiktsuttryck men ändå förmedlar bilden förtvivlan och rädsla. Anledningen till att Daily Mail valt att publicera den här bilden kan vara för att gestalta den skräck och desperation som kan tänkas ha funnits hos de människor som var med om attentaten. Att personerna

i bilden hänger ut genom fönster flera våningar upp och riskerar att falla ner i marken och skada sig gestaltar en känsla av att känna sig desperat och inte veta vart man annars ska ta vägen eller att inte se någon annan utväg än att fly för sina liv.

I ytterligare en bild som utifrån dess gestaltning kan tolkas vara tagen samma kväll eller natt som terrorattentaten skedde kan man se personer bära på en bår där det ligger en person. Man kan urskilja att det ligger en person på båren genom att man ser en fot sticka fram vid bårens kortsida. Ovanpå personen ligger en silvrig filt som associeras med silvriga värmefiltar vilket speglar att personen på båren fortfarande är vid liv men kan tolkas som skadad. Personerna som bär på båren och den skadade personen bär båren bort från en restaurang och ut mot gatan där det står ett räddningsfordon. Intill restaurangen ligger det även vita skynken på marken som täcker döda kroppar, det går att urskilja genom att det syns kroppsdelar såsom armar och ben sticka fram från under skynkena.

Den främsta känsla som bilden förmedlar är sorg, i och med att döda kroppar och en skadad person går att urskilja i bilden. Men bilden gestaltar även en form av hopp och trygghet på så sätt att de personerna som skadats tas om hand av andra personer. Den speglar att det finns hopp i att det trots allt finns människor som ställer upp och hjälper de drabbade och det visar därmed en medmänsklighet. På så sätt förmedlar den även en trygghet genom att gestalta att man som människa ställer upp och hjälper varandra i svåra tider.

Related documents