• No results found

Berntson Brands AB är ett av de ledande varumärkesföretagen på den svenska marknaden för alkoholhaltiga drycker. Jägermeister är ett ibland flera märken som företaget säljer. Berntson Brands strategi är att via lokal marknadsexpertis och varumärkesfokus stärka och vidareutveckla sina partners varumärken och därmed säkerhetsställa långsiktig tillväxt på den svenska marknaden (Berntson Brands, 2009).

De typer av EM som Jägermeister använder sig av är främst sponsring och events. Enligt Revedal (2009) brukar företaget avstå från mässor då syftet med dessa oftast är att presentera

något nytt för marknaden. Eftersom Jägermeister redan är väletablerade på marknaden finns därför inte detta behov. De är också försiktiga med sponsring, då företaget gärna själva vill kontrollera de aktiviteter de är med på. Det händer dock att Jägermeister sponsrar vissa evenemang som de anser ger ett mervärde för varumärket, men då är de väldigt tydliga med vad de vill få ut av sponsringen. Exempel på detta är projektet ”Bandit Unsigned” där Jägermeister är huvudsponsor. Jägermeister arbetar mycket med evenemang och under 2009 har företaget hittills anordnat ungefär 300 stycken. Majoriteten av dessa äger rum i fjällvärlden, som enligt Revedal (2009) är ”hjärtat” för Jägermeister. De gör även många evenemang på sommaren såsom ”after beach” och musikfestivaler. Anledningen till att de arbetar med denna typ av evenemang är att Jägermeister har nästintill 100 % distribution och därför lägger företaget stort fokus på att skapa merförsäljning. De utvecklar olika koncept som både krögaren som säljer Jägermeister ska dra fördel av men också Jägermeister som varumärke. Ett sådant koncept är

”Jäger-Combo” där de marknadsför Jägermeister tillsammans med öl.

Att bygga kundrelationer är också viktigt för företaget och det är också en anledning till varför företaget gör många events/aktiviteter som ska ses som ett mervärde för kunden. Berntson Brands är kända för att göra aktiviteter som är roliga och som sticker ut, vilket ofta uppskattas av återförsäljaren då dennes gäster erbjuds något utöver det vanliga. Själva försäljningen är en viktig grund i företagets verksamhet men på lång sikt arbetar de mycket med att bygga upp varumärket. När man jobbar med alkohol är det enligt lag viktigt att inte driva på försäljningen för hårt och på Jägermeisters events måste man därför enligt Revedal (2009) även sträva efter en ansvarsfull alkoholkonsumtion.

Urvalet av tid, plats och rum är viktigt för Berntson Brands. Jägermeister har tydliga målgrupper som de arbetar emot. Fjällvärlden är som tidigare nämnts ett exempel på detta och då läggs mycket resurser på EM under vintersäsongen. Under vintern 2009/2010 kommer företaget ha eventpersonal i Sälen under 10 veckor som arbetar på afterski på olika enheter. En annan målgrupp finns också på olika musikevenemang i rockgenren och då fokuserar de på musikfestivaler som anordnas på sommaren. Under 2009 medverkade Jägermeister på festivaler som ”Sweden Rock Festival”, ”Hultsfredsfestivalen”, ”Sonisphere”, ”Metal town” och

”Arvikafestivalen”. Aktiviteterna och strategierna under de olika eventen skiljer sig något beroende på målgruppen, men i grund och botten handlar det om att Jägermeister ska vara ett glatt varumärke som står för ”party” och ”mycket humor”.

Enligt Revedal (2009) hänger det fysiska mötet ihop med hela upplevelsen. När besökaren kommer till en aktivitet arrangerad av Jägermeister är det meningen att denne ska få en positiv upplevelse. Eventpersonalen har därför en mycket viktig roll då de är ansiktet utåt för varumärket. Jägermeister söker efter personal med en sprudlande personlighet och med mycket energi. Budskapet som Jägermeister vill förmedla är att de är ett varumärke som ”inte är rädda för att sticka ut”. Alkoholbranschen är som tidigare nämnts restriktiv när det gäller att uppmuntra till konsumtion i marknadsföringen och då detta minskar möjligheterna att påverka gästerna och därigenom bygga en image blir upplevelsen viktig. Vid eventen jobbar Jägermeister därför hårt med att bygga en ”hype” kring varumärket. Exempel på detta kan vara det eventkoncept som görs i samband med ”Guitar Hero”, där Jägermeister har en egen scen komplett med exempelvis ljus, ljud och rökmaskin. Här är det enligt Revedal (2009) meningen att gästerna ska få leva ut sin dröm som rockstjärna för en kväll.

Den konkurrensstrategi som Berntson Brands och Jägermeister använder sig av är differentiering. Detta beror på att Jägermeister är så pass unikt att priset inte ska vara det centrala. Revedal (2009) tror att konsumenterna dricker Jägermeister för att det är en riktigt bra produkt, men också för att de gillar det varumärket står för. På frågan hur EM gynnar konkurrensstrategin berättar Revedal (2009) att Jägermeister har blivit ett naturligt inslag i till exempel fjällvärden. Folk tänker skidåkning, afterski - och Jägermeister. Tack vare dessa events öppnas en möjlighet att skapa en miljö som andas Jägermeister och som gästerna sedan kommer ihåg.

EM är en stor del av Jägermeisters huvudsakliga marknadsföringsstrategi. De idéer och koncept de använder sig av tas i huvudsak fram internt men vid större evenemang tar de dock hjälp av PR- eller eventbyråer. Jägermeister försöker också hålla sig uppdaterade på vad konkurrenterna gör för att på så sätt alltid kunna ligga steget före. Enligt Revedal (2009) är Jägermeister idag störst när det gäller EM i sin bransch och avsikten är att fortsätta vara det. Vid urvalet av samarbetspartners för större evenemang är det viktigt att de externa parterna har en bra känsla för varumärket och att de har en bra kännedom om vilka lagar och restriktioner som gäller för marknadsföringen inom branschen. När de väljer en extern partner läggs även stor vikt vid den kreativitet som denne kan erbjuda.

4.2.2 Carlsberg 

Carlsberg Sverige utvecklar, tillverkar och säljer öl, mineralvatten och läsk samt distribuerar ett brett vin- och spritsortiment. Några av de varumärken som ingår i sortimentet är Carlsberg,

Pripps Blå, Falcon, Ramlösa, Pepsi, Festis och Schweppes. Carlsberg Sverige ingår i den internationella koncernen Carlsberg Breweries som har verksamhet i över 40 länder (Carlsberg Sverige, 2010). Carlsberg använder sig av samtliga typer av EM. Företaget är aktiva när det gäller både små och stora mässor. Som det ser ut idag sponsrar Carlsberg även hockeylag i elitserien och fotbollslag i allsvenskan. Tidigare har de även sponsrat svenska landslaget i fotboll, Alpina VM i Åre och ”Volvo Ocean Race Stop Over Stockholm”. Företaget gör också olika events i krogmiljö som till exempel ”Where’s The Party?” under sommaren 2009. Med EM vill de uppnå en ökad försäljning, förstärka imagen och bygga kundrelationer. Enligt Nordberg (2009) skall en aktivering av deltagarna stärka varumärket och relationen med konsumenten och därmed leda denne till att göra ett aktivt val. Då det är viktigt att inte uppmuntra till en ökad konsumtion ska aktiviteterna istället leda till att konsumenterna väljer något av Carlsbergs varumärken gentemot något annat. Corporate Social Responsibility är även en viktig del i företagets strategi och detta vägs också in i planeringen av event.

Carlsbergs val av tid, plats och rum görs genom att de bland de förfrågningar de får hittar aktiveringsmöjligheter som är lämpliga för målgruppen. Företaget försöker dock vara så proaktiva som möjligt på egen hand och även hitta egna eventformer och evenemang som de vill synas på. Ett exempel på detta är ”High Five” som man anordnar i Åre denna vinter. Det förväntade målet med varje aktivitet och de tre nyckelbegreppen väljer Nordberg (2009) att inte gå in närmare på då han inte vill gå in för djupt på de strategier företaget har. Det som avgör vilket av de tre begreppen som är viktigast vid vilken aktivitet avgörs dock ofta av platsen samt målen de har med denna. På exempelvis mässor är det lättare att få till ett personligt möte än det är vid ett nattklubbsevent där själva upplevelsen isstället är i fokus.

Carlsberg tycker att det är viktigt att komplettera den traditionella marknadsföringen med events där man kan komma närmare konsumenten och få dem att uppleva varumärkenas värden och associera varumärkena till en speciell känsla eller upplevelse. Vid framtagandet av EM har Carlsberg en intern projektgrupp (Nordberg, 2009).

4.3 Läkemedel och sjukvård 

Related documents