• No results found

Faktor:
Interaktion
och
dess
effekter

Daimler använder sig som tidigare nämnts främst av sponsring men i viss utsträckning också egna event. Företaget har valt att sponsra evenemang inom hästsport och mode där målgrupper som yngre konsumenter, kvinnor och individer som efterfrågar bilar med dragkraft samlas.

Forumeffekten som uppnås när Daimler visar sitt varumärke i till exempel modesammanhang eller hästtävlingar blir därför att de skapar möjlighet att fokusera på en specifik målgrupp, samt att denne är fokuserad och mottaglig för deras budskap. Målet med det fysiska mötet är att deras konsumenter ska uppleva ett trevligt bemötande från företagets representanter på en plats

”utanför bilhallarna”, en upplevelse som ska uppfattas som något utöver det vanliga där man inte förväntar sig att träffa dem. Genom dessa forumeffekter skapas vidare interaktionseffekter såsom direkt kommunikation med målgruppen, lojalitetsskapande och personifiering av företaget.

Audi arbetar med EM i form av sponsring av sport- och kulturevenemang, mässor samt egna event i form av exempelvis provkörningar. Det fysiska mötet i alla dessa forum är mycket viktigt för företaget eftersom det annars inte leder till några interaktionseffekter. Viktiga forumeffekter i Audis evenemang uppstår exempelvis vid provkörningar och lanseringsevenemang, där en värdegemenskap byggs upp mellan deltagarna och även mellan företaget och deltagarna då de gör något tillsammans och de på plats får prova produkten och interagera med personalen. Vidare skapar detta ett uppbyggande av förväntningar på produkten och en social hänryckning som förstärker budskapet. Då de befinner sig på mässor som stämmer överrens med målgruppens intressen, såsom båtmässor, skapas också en kollektiv värdegemenskap med konsumenterna. Interaktionseffekterna som skapas ur interaktionen i dessa möten är att de direkt kan kommunicera med sin målgrupp, de kan bygga relationer samt förhoppningsvis personifiera företaget och dess varumärke och skapa lojalitet.

5.4.2 Företag i alkoholbranschen 

Jägermeister arbetar främst med sponsring och egna evenemang i sin EM. De vill synas i forum som fjällvärlden, men också på ställen såsom ”after beach” och musikfestivaler. Mässor skapar inte en önskad effekt eftersom Jägermeister är ett känt varumärke som inte anser sig behöva presentera något ”nytt för marknaden”. För Jägermeister är merförsäljning en viktig del i evenemangen då de har nästintill 100 % distribution. I de forum som företaget visar upp sig i är personalen mycket viktig eftersom det fysiska mötet hänger ihop med upplevelsen, som enligt Berntson Brands ska vara mycket positiv. Eftersom företaget erbjuder en alkoholhaltig produkt och inte får uppmuntra för mycket till ökad konsumtion blir istället upplevelsen under eventet extra viktig. På grund av detta lägger företaget stor vikt vid att personalen har en sprudlande personlighet och tillför mycket energi. Detta leder till social hänryckning som förstärker budskapet, en värdegemenskap mellan företaget och deltagarna och det bygger även upp förväntningar som förstärks av den egna insatsen från personalen. Den viktigaste interaktionseffekten som detta utmynnar i kan därför ses som personifieringen av företaget och dess varumärke, ett varumärke de vill ska förknippas med glädje, party och humor.

Carlsberg arbetar med sponsring men är också aktiva i mässor. En stor del av sponsringen är inriktad på sport, men de gör också event i krogmiljöer. De olika forumen syftar till olika forumeffekter; på mässor är det personliga mötet viktigt men i krogmiljöer satsar de mer på själva upplevelsen kring eventet. Dessa forum ska dock i det stora hela skapa interaktionseffekter som att öka försäljningen, bygga kundrelationer och förstärka företagets image.

5.4.3 Läkemedel & Sjukvård  

Pfizers EM består av läkemedelsmässor och sponsring av utbildningsaktiviteter mot privatpersoner. När de sponsrar stöttar de olika föredrag genom att köpa en annonsplats eller köper lunch till deltagarna. De sponsrar ofta läkarföreningar då dessa samarrangemang är ett forum där läkare finns, något som skapar en forumeffekt i form av en fokuserad målgrupp som är mottaglig för information. Interaktionseffekten är här inte direkt kommunikation med målgruppen, utan huvudsyftet är att höja varumärkeskännedomen. Vid läkemedelsmässor är dock mötet en viktig aspekt, där företaget får träffa läkare och ha en dialog med dem. De får på så sätt en chans att beskriva läkemedlet och även bygga en relation med läkaren. Forumeffekten av detta är ännu en gång en högst fokuserad målgrupp, ett skapande av förväntningar då känslan av deltagande för alla parter är hög, samt att det redan från början finns en värdegemenskap mellan företaget och besökarna på mässan. Detta möte leder till en interaktionseffekt där direkt kommunikation sker i vissa aktiviteter, relationer byggs, lojalitet skapas och varumärket personifieras.

Siemens Healthcare använder sig främst av egna evenemang såsom konferenser som består av föreläsningar, seminarier och utställningar. De brukar även sponsra mässor med till exempel en föreläsare, samt samverka med företag i anslutning till utvalda kundaktiviteter för att komma i kontakt med spekulanter där de kan presentera sina produkter. De forumeffekter de önskar uppnå med sin marknadsföring är främst möjligheten att fokusera på en specifik målgrupp som är fokuserad och mottaglig för budskapet. Särskilt vid sjuk- och hälsovårdsmässor är det fysiska mötet och förmedling av budskap viktigt, medan upplevelsen kring eventet är mindre centralt.

Den viktigaste interaktionseffekten som önskas uppnå är därför relationsbyggandet med målgruppen genom direkt kommunikation.

5.4.4 Bemannings‐ och rekryteringsbranschen 

Plus Care är ett litet företag och satsar därför enbart på mässor i EM, där de ämnar träffa läkare som kan vara potentiella medarbetare. Till skillnad från att bara annonsera, skapas här forumeffekten att fokusera på en specifik målgrupp. Då Plus Care är ett litet företag anser de att det är viktigt att arbeta med interaktionseffekter såsom interaktion i det personliga mötet och relationsbyggande. För att få in folk till montern försöker de ibland också skapa en forumeffekt i form av social hänryckning då de anordnar ”leksamma aktiviteter”, något som även kan leda till att en värdegemenskap byggs mellan företaget och deltagarna. Strategin i EM är alltså att först

Genom en ökad marknadsföring av event och mässor önskar Adecco locka till sig både nya konsulter och kunder i jämförelse med traditionell marknadsföring. De forumeffekter som är viktiga under mässor sker under mötet med kunden och i dessa är placeringen och personalen betydelsefulla. Placeringen leder till att nå den specifika målgruppen medan en engagerad personal kan bidra med effekter såsom social hänryckning och uppbyggande av värdegemenskap och förväntningar.

5.4.5 Dagligvaruhandel 

Kexchoklad, som är Cloettas flaggskepp, använder sig främst av sponsring och events i EM. De sponsrar främst olika event och tävlingar i fjällen och anordnar butiksevent under sommarhalvåret. Provsmakningen vid butikseventen ska skapa forumeffekter i form av att höja förväntningarna på produkten, samt att interaktionen vid dessa personifierar och stärker varumärket. Eftersom Kexchoklad redan är ett känt varumärke som egentligen inte har en specifik målgrupp är sökandet efter ett forum där målgruppen finns inte lika viktigt, och inte heller att bygga nya relationer. Den viktigaste interaktionseffekten är att underhålla redan befintliga relationer. De forumeffekter som ska uppnås vid sponsringsaktiviteterna är att ge konsumenterna en positiv upplevelse som de kan ta med hem och sedan förknippa med produkten. Av den anledningen sponsrar Kexchoklad evenemang då konsumenterna befinner sig på semester, då de befinner sig i en positiv tillvaro och har lättare att ta emot budskap. Detta kan identifieras som en forumeffekt i form av social hänryckning, då det sociala sammanhanget får deltagarna att ”dra åt samma håll”. Även i sponsringsaktiviteterna är den önskade interaktionseffekten att underhålla befintliga relationer, men också att personifiera varumärket och skapa lojalitet. Då den svåra uppgiften för Kexchoklad är att knyta sig an den nya generationen av svenskar, är lojalitetsskapandet en viktig interaktionseffekt.

Related documents