• No results found

Pfizer är ett av Sveriges och världens ledande läkemedelsföretag. Företaget har över 85 000 medarbetare och finns i fler än 150 länder (Pfizer, 2009). Pfizers EM består av att vara delaktig

föredrag eller står för lunch under dessa. Inom läkemedelsbranschen finns det strikta regler för hur man får marknadsföra sina produkter. Vid sponsring får man till exempel inte betala ett allt för högt belopp, då det kan anses vara oskäligt. Föreningen som man går in och sponsrar tillåts ha olika sponsorer men de får dock inte gå med vinst. Ett läkemedelsföretag får heller inte göra reklam för läkemedel som är receptbelagda. Skogsmo (2009) berättar att skälet till att man deltar på mässor är främst att träffa och kunna föra en dialog med läkare. Detta är ett bra sätt att beskriva läkemedlet, prata om biverkningar och andra egenskaper hos produkten. Detta är extra viktigt vid nylanseringar av läkemedel. Företaget vill bygga upp relationer till läkarna och se till att de får all nödvändig information om läkemedlet (Skogsmo, 2009).

Valet av plats för mässan går enligt Skosmå (2009) inte att påverka alltför mycket. Företaget ställer ut med sin monter då det dyker upp en mässa med rätt inriktning. Skogsmo (2009) tillägger att det inte är speciellt många läkemedelsmässor per år och därför är det viktigt att vara med på de få som anordnas. Vad beträffar sponsring är valet av plats och evenemang viktigare.

Pfizer har som prioritet att sponsra läkarföreningar då dessa ofta är så kallade

”samarrangemang” och det är då lättare att locka dit läkare. Sponsringens huvudsyfte är att höja varumärkeskännedomen. De vill synas och genom att medverka vid olika föredrag, så kallade samarrangemang, blir det mindre kostsamt eftersom de då vet att det kommunicerar varumärket till rätt målgrupp.

Av de tre nyckelbegrepp som karakteriserar ett event anser Skogsmo (2009) att mötet är det viktigaste. Mötet leder till kontakter som kan vara mycket värdefulla om de upprätthålls och byggs vidare på. Skogsmo (2009) menar att vid en nylansering är budskapet ännu viktigare.

Informationen måste nå ut till läkarna för att läkemedlet ska få genomslagskraft.

Pfizers konkurrensstrategi är enligt Skogsmo (2009) att differentiera sig från konkurrenterna.

Inom läkemedelbranschen måste man ha en tydlig positionering på marknaden. Utan en tydlig positionering är det svårt att få godkännande för subventionering. Skogsmo (2009) berättar dock att deltagandet i mässor inte stärker differentieringsstrategin märkvärt, utan här är målet snarare att synas.

EM är en stor del av Pfizers marknadsföringsstrategi. Företaget arbetar mycket med att synas och stå för utbildningar och de anordnar även lokala träffar. Denna typ av marknadsföring visar att Pfizer vill förbättra läkares kunskaper och på så sätt även förbättra diagnostiseringen.

Skogsmo (2009) berättar vidare att det är viktigt hur läkarna ser på företaget och vad de förknippar varumärket med.

4.3.2 Siemens Healthcare 

Siemens Healthcare är en del av Siemens AB, som är ett av världens största företag inom elektronik och elteknik. De verkar inom sektorerna industri, energi och hälsovård. Siemens Healthcare Sector är en av världens största leverantörer av teknologi för sjukvården (Siemens AB, 2009). Jan Hernell, marknadschef på Siemens AB, berättar att denna enhet av Siemens använder sig av egna event såsom konferenser vilka består av föreläsningar, seminarier och utställningar. Utöver detta brukar de samverka med företag i anslutning till utvalda kundaktiviteter för att komma i kontakt med spekulanter varvid företaget kan presentera sina produkter. Aktiviteterna brukar anordnas i samband med stora konferenser såsom ”Vitalis”, vilken är en konferens som behandlar IT i sjukvården. Med EM önskar de främst öka företagets försäljning. Detta görs till exempel genom att träffa människor med ett intresse för produkterna och visa sin synlighet. Siemens Healthcare arbetar även med sponsring. På mässor som ”Vitalis”

bidrar de exempelvis med en föreläsare. De har även ett stipendium som går till bästa projekt inom deras område. EM är bland det mest centrala i marknadsföringen för Siemens Healthcare.

De satsar även på annonsering i speciella tidningar. Att träffa kunden personligen väger dock betydligt tyngre.

Vad beträffar platsen för eventet eller mässan ser Siemens till det som finns. Då tillfällena är få är svaret oftast givet. Det viktigaste är hur mycket man orkar satsa på dessa i förhållande till vad man får tillbaka. Då de sällan gör undersökningar om effekten efter själva mässan eller eventet resonerar en arbetsgrupp kring utfallet och jämför resultatet med tidigare år. De brukar dock göra uppföljningar med ett antal kontakter som de fått under exempelvis en mässa. Dessa får svara på frågor för att Siemens Healthcare bättre ska få en bild av sitt medverkande.

Mässorna är till för företag som behöver visa upp sig och marknadsföra sig i ett lämpligt forum.

Inom sjuk- och hälsovården har mässornas omfattning och storlek ändrats på senare år då de minskat i antal utställare och besökare. Under en mässa marknadsför de inte själva upplevelsen utan satsar på det fysiska mötet med kunden och att förmedla buskapet. Att synas är viktigt, såväl som att träffa kunden och skapa kontakter. Om man ser till det innehållsmässiga i montern tar Siemens själv beslut vad gäller designen, däremot får de hjälp med att bygga och sätta samman montern. De har länge arbetat med samma partner. Eftersom Siemens är ett stort företag har koncernen riktlinjer för vilka färger som får användas, mallar för logotyper, kundtidningar och produktblad.

Vad beträffar Siemens Healthcares konkurrensstrategi fokuserar de på ett specifikt område då de talar om journalsystem. Först och främst har de sjukhus som fokus, därefter medicinsk teknik, bilddiagnostik. Kostnadsstrategin är inte deras huvudsakliga inriktning utan de arbetar mycket med upphandlingar där stor fokus ligger på kvaliteten (Hernell, 2009).

4.4 Företag i bemannings‐ och rekryteringsbranschen 

Related documents