• No results found

3. METOD

4.2 FÖRETAG Y

4.2.1 VERKSAMHETOCHVISION

Enligt företag Ys hemsida så grundades verksamheten på en ide, att ge alla möjligheten att handla tavlor online dygnet runt oavsett vart man bor, då företaget levererar till oändligt många länder i världen. Vid hemsidan framgår det att både privatpersoner samt företagskunder kan beställa företag Ys produkter från e-handeln. Chefen berättar att företag Y omsätter ungefär 10 miljoner kronor samt består av åtta anställda som är fördelade på produktion och tjänstemän.

27

Det företag Y gör, vilket presenteras på företagets hemsida, är att designa, producera, köpa och sälja canvastavlor, oljemålningar och posters via e-handel av högsta kvalité till rätt pris. Företaget erbjuder även en möjlighet för kunder att skapa unika canvastavlor och även även oljemålningar gjorda av kundens personliga foton. På hemsidan förmedlar företaget även en vision om att vara ledande inom sin bransch både i Sverige och i Europa. Det redogörs också för en målsättning att företag Y ska utvecklas och växa tillsammans med företagets kunder och samarbetspartners. Chefer anser att en stor konkurrensfördel hos företaget är de digitala kanalerna som sortimentet presenteras igenom.

4.2.2 WEBBOCHE-HANDEL

Under intervjun berättar chefen tydligt att företag Y är ett e-handelsföretag där man enbart har e-handel som handelsform. Företaget har sedan dag ett alltid sett e-handel som en del utav den primära affären, berättar chefen. Det var således ett självklart val att företaget skulle vara e- handelsbasera, men chefen uttryckte inga vidare drivkrafter vid intervjun. Presentationen av sortimentet på hemsidan är starkt fokuserade på att framhäva produkterna i färg och stil, där bilder på produkterna upptar mestadelen av utrymmet på hemsidan.

E-handeln kräver ingen inloggning från kunderna som ska handla på hemsidan utan det går bra att endast lämna sina kontaktuppgifter för att leveransen ska göras. Däremot så går det bra att skapa ett konto på företagets hemsida. Hemsidan innehar en inspirationssida med deras produkter för kunder att ta del av som är integrerad med applikationen Instagram, där det även förklaras att köp kan göras genom applikationen om så önskas. Företaget Y uppmuntrar sina kunder på hemsidan att använda sig av en hashtag (#) med företagets namn vid publicering av bilder på produkterna, på applikationen Instagram. Möjligheten att utforma sin egen canvastavla och beställa hem denna är även möjligt på e-handeln.

4.2.3 ANVÄNDNINGAVNYCKELTALVIDE-HANDEL

Nyckeltal är något som företag Y använder sig utav i sin organisation när det kommer till uppföljning samt utvärdering utav sitt nuvarande tillstånd, nämner chefen i intervjun. Utifrån årsredovisningen för räkenskapsåret 2017, finner man förvaltningsberättelsen som enbart innehar en flerårsöversikt där nettoomsättningen, soliditet och resultat efter finansiella poster presenteras. Information om förhållanden som företagets förväntade framtida utveckling, väsentliga risker, osäkerhetsfaktorer, forskning och utveckling presenterades inte i förvaltningsberättelsen.

När det kommer till nyckeltalen hänvisar chefen både till finansiella -och icke finansiella nyckeltal där snittorder samt konverteringsgrad används på hemsidan och omsättning och kundnöjdheten är aktuella för mätning på e-handeln enligt chefen. Chefen kunde inte nämna konkreta exempel på nyckeltal som de använder för utvärdering av e-handel när det kommer till deras interna processer inom organisationen. Ytterligare berättar chefen att företag Y inte

använder några nyckeltal när det kommer till att utvärdera e-handeln i förhållande till lärande -och tillväxt arbetet inom organisationen. Chefen ansåg däremot att Företag Y delvis arbetar med integrering av nyckeltalens resultat i affärs -och finansieringsplaneringen, men kunde inte ge några konkreta exempel alls.

“På vilket sätt då? Om du tänker delvis liksom?” - Författare

“Nej..att jag tänker på det, men inget jag har kommit längre med att implementera.” - Respondent, Företag Y.

Det strategiska initiativet företag Y innehar för att jobba med utvecklingen, baserat på nyckeltalens resultat, är att företaget alltid försöker använda nyckeltalens resultat som underlag för sina investeringar för att få maximal avkastning på sina satsningar berättar chefen i intervjun. Respondenten refererar det till att vara ett strategiskt kontinuerligt arbete som både grundar sig utifrån trafiken, budgeten, sortimentet, utveckling av värdeerbjudandet och interna processer berättar chefen i intervjun.

Chefen berättar även att företaget inte prioriterar förmedling av visionen och de strategiska målsättningar, då företag Y anser att de är ett litet företag och därför inte jobbar så aktivt med just den biten. När det kommer till återkoppling och inlärning berättar chefen att det inte sker på ett systematiskt sätt utan ses mer som ett kontinuerligt arbete som kan variera beroende på situation. Istället ska var och en som är anställd på företaget vara fokuserade och påpassliga för bemötande av krav från omvärlden, där erfarenhet och nyfikenhet skapar inlärning, nytänkande och utveckling. Det sker dock inte på ett systematiskt sätt, utan processen genomförs på ett mer kontinuerligt sätt där det kan variera beroende på situationen som uppkommer menar chefen i intervjun.

4.2.4 AKTIVITETER

Företagets hemsida redogör för företag Ys miljömedvetenhet, då företaget prioriterar miljöfrågor högt. All tryck av canvastavlor utförs i Sverige och all tillverkning sker på ett miljömedvetet sätt. Jajja (2019) är en ledande digitalbyrå med en djup expertis av Google, som hjälper kunder att lyckas med bland annat Google ads, sökmotoroptimering (SEO), webbproduktion, content och sociala medier. Jajja (2019) har hjälpt företag Y med att öka trafiken till deras hemsida med 152,24% samt antalet nya användare med 131,42%. Företag Y satsar mest på sökmotoroptimering och sedan 2014 har företaget Y fått hjälp med sökmotoroptimering av Jajja för att kunna nå ut med information om sitt företag på nätet (Jajja, 2019). Sökmotoroptimering beskriver arbetet som görs på en hemsida för att Google och andra sökmotorer vidare ska kunna hitta till den och presentera hemsidan i sökresultatet (Jajja, 2019). Företaget Y började med ett basic-paket för sökmotoroptimering hos Jajja (2019), men gick över till ett medium-paket istället efter ett års period, då konverteringsgraden på företag Ys hemsida ökade med 48,83%, antalet ordrar ökade med 275,41% samt intäkten som ökade med 331,79%.

29

Hemsidan beskriver även hur företag Y presenterar nya motiv varje vecka för att kunna erbjuda ett brett sortiment och säkerställa att deras kunder finner det de söker efter. Vid besök på företagets hemsida dök det även upp en kampanjruta med ett erbjudande så fort man kom in till startsidan och krävde att denna skulle klickas bort för att fortsätta titta runt på vad hemsidan hade att erbjuda.

Related documents