• No results found

7   Analys och diskussion 75

7.1   Är företags uppfattning av lean enhetlig med teorin? 75

Här har vi tagit upp vad fallföretagen anser att lean är och en jämförelse med teorin har gjorts. Diskussionen belyser om företagens synsätt är enhetliga med teorin.

Vår tolkning av lean visar att det faktiska värdeskapandet är något som ofta belyses i lean litteraturen. För att öka det faktiska värdeskapandet menar många att eliminering av slöseri är viktigt (Reichhart & Holweg 2007; Hines, Holweg & Rich 2004; Chen, Li & Shady 2010). Detta är en uppfattning som till viss del även Scania, Husqvarna, Vädersta Verken samt Ericsson delar. Lean för Scania är ett standardiserat arbetssätt som används för att hitta avvikelser och säkerställa flödet. Avvikelser tolkar vi som en form av slöseri då det leder till stopp i produktionen, kvalitetsbrister eller dylikt. Husqvarna menar att ständiga förbättringar är i fokus, vilket också kan ses som ett sätt att öka det faktiska värdeskapandet. Vädersta Verken menar att kundvärdet är det viktiga och med det följer ständiga förbättringar; ett påstående som vi anser stämmer bra med Womack och Jones (1996A) principer om att kunden avgör värdet och att allt som inte skapar värde ska elimineras. Vi anser att det stämmer då vi tolkar det som att förbättringar görs för att öka kundvärdet och det är kunden som bestämmer vad som är värde. Ericsson menar att lean är ett resurssnålt arbetssätt vilket tyder på att de försöker få bort aktiviteter som inte skapar värde. På BT är fokus på kvalitet, förtroende och marknadsandelar. Det är viktigt för dem att kunden är nöjd, vilket faktiskt också indikerar att värdeskapandet är i fokus. Vi förknippar begreppen med kundvärde då kvalitet ofta är viktigt för kunder. Om förtroende finns och de har stora marknadsandelar kan det tolkas som att kunderna är nöjda.

Flera av företagen vi besökt har påpekat att lean är ett visst tankesätt, en kultur som alla anställda ska förstå och stå för. Företag X säger att de ser lean som en filosofi där engagemanget är stort, vilket tyder på att de ser lean som en kultur. En kultur av lagarbete och engagemang som tillåter flexibilitet samtidigt som kapaciteten är hög tack vare att alla arbetar åt samma håll och tillsammans. Ytterligare något som tyder på att lean är något mer övergripande, likt en filosofi eller en kultur är att Ericsson menar att förändringsförmågan eller förändringsviljan är viktig. Även Vädersta Verken ser ett annat värde i lean än lönsamhet då de menar att de vill att kunden kommer tillbaka, inte produkten. Detta är ett väldig brett uttalande och vi antar därför att det är en grov riktlinje, en önskan som sedan bryts ner i mer påtagliga delar. Vädersta Verken påpekade också att deras största utmaning i dagsläget är att få alla anställda att förstå hur den enskildes handlande påverkar kunden och företaget. Även Husqvarna menar att lean är en viss kultur som driver arbetet med ständiga förbättringar framåt. Vår uppfatting är att vi ser lean som en filosofi vilket även tidigare forskning tyder på. Hines, Holweg och Rich (2004) menar att en vanlig brist vid implementeringen av lean är att det är verktygen som prioriteras och inte att det är ett tankesätt som måste ändras. Diskussionen som vi har fört ovan visar på att de företag vi besökt har förstått att tankesättet är viktigt.

Att företagen som arbetar med lean har kunden i fokus är inte svårt att acceptera då troligen alla företag på något sätt bör vara kundorienterade för att överleva. Vi tror att det finns olika nyanser för hur denna orientering ser ut. Företag som arbetar med lean påpekar ofta, i alla fall de företag vi varit på, att de vill få med alla anställda och att de är dessa som ska driva merparten av arbetet vidare när det gäller både eliminering av slöseri och ökande av kundvärdet. Detta syns speciellt på både BT och Vädersta Verken som påpekar att de standarder som finns ”ägs” av operatören. Det är också tydligt att mycket ansvar ofta läggst på individerna när det gäller kvalitetsaspekter och dylikt. Vi tror alltså att kundorientering genomsyrar företagen som arbetar med lean på ett annat sätt än vad det annars kanske gör. Dock är det svårt att uttala sig om detta då vi inte har något empiriskt stöd som visar att andra företag, som inte arbetar med lean, inte arbetar på liknande sätt. Att vi valt att inkludera engagemang från alla under förbättringsarbete är något som tyder på att den teori (bland annat Womack & Jones 1996A) som finns belyser att alla anställda ska vara med och driva arbetet framåt.

Uppfattnigen av vad lean är varierar mellan företagen men det går ändå att se likheter om man reflekterar över vad de sagt. De företag vi besökt verkar se det som något större än bara ett sätt att producera. En kultur, ett tankesätt eller en filosofi är ord de har använt för att förklara vad lean är för dem. Fler av företagen nämner förbättringar, kundvärde, effektivitet och värdeskapande när vi frågar efter deras uppfattning av vad lean är. Att detta till stor del stämmer med vår uppfattning visar på att viss enhetlighet finns. Det är ändå svårt att uttala sig om vad lean är utifrån den empiri vi har. Många teorier finns och fler av företagen har en egen uppfattning och därmed finns det egentligen hur många svar som helst. Det är en fråga om hur generellt man vill uttala sig. Utifrån denna diskussion står vi ändå fast vid att vår uppfattning till stor del verkar stämma överens med hur de företag vi träffat uppfattar lean.