• No results found

3   Teoretisk referensram

3.5   Just In Time 25

Just In Time (JIT) är när komponenter och råvaror kommer till rätt ställe vid rätt tid (Gupta & Al-Turki 1998). Enligt Pettersen (2009) är produktionsutjämning, dragande produktion (Kanban)19, taktad produktion och processynkronisering begrepp som ryms under Just In Time. Matsui (2007) belyser att det ska vara rätt kvantitet som produceras och att allt slöseri ska elimineras. Viktigt är att produkterna har rätt kvalitet samt att möta kundernas efterfrågan, (Gupta & Al-Turki 1998) vilket ofta görs genom att införa en dragande produktion (Matsui 2007). Eftersom komponenterna endast skall finnas tillgängliga då de behövs finns inget lager, vilket gör det viktigt att produktionen går att planera samt att den flyter på som det är tänkt (Gupta & Al-Turki 1998; Matsui 2007; Womack & Jones 1996A). Om störningar förekommer är risken stor att buffertar skapas för att kunna tillfredsställa efterfrågan vid de tillfällen produktionen håller fel takt (Womack & Jones 1996A).

Alla sätt att arbeta med och för flöde i produktionen har Shah och Ward (2003) lagt under Just In Time, då de menar att målet med Just In Time är att kontinuerligt och fullständigt eliminera alla former av slöseri (Sugimori et al. 1977 se Shah & Ward 2003 s. 137). Produkter i arbete (PIA) som mellanlagras samt förseningar i flödet är slöseri som kan elimineras genom arbete som berör produktionsflöde. Små batchstorlekar, snabb omställning, arbete i celler samt eliminering av flaskhalsar är exempel de ger. (Shah & Ward 2003)

Anledningen till att Just In Time införs är enligt Womack och Jones (1996A) för att kunna hålla ett jämnt flöde i produktionen. Flödet ska enligt dem säkerställa att kunden får produkten vid den tidpunkten som önskas, därför är minskning av produktionsstorlekar viktigt. För att säkerställa att rätt produkt kan tillverkas i rätt tid är korta omställningstider, korta ledtider samt hög kvalitet ett måste (Womack & Jones 1996A). När omställningstiderna är kortare kommer det faktiska

värdeskapandet att öka och slöseriet minska genom att tiden som maskinerna

verkligen producerar ökar (Reichhart & Holweg 2007; Womack, Jones & Roos 2007). Då buffertar saknas krävs att alla maskiner är pålitliga och tillgängliga vid rätt tid. Detta säkerställs med Total Productive Maintenance (TPM) (Shah & Ward 2003).

TPM innebär att maskiner kontinuerligt underhålls för att undvika oplanerade stopp och hålla flödet uppe (Shah & Ward 2007). TPM inkluderar arbetssätt för att maximera effektiviteten hos utrustningen genom förebyggande underhåll samt användande av optimeringstekniker (Shah & Ward 2003).

I och med att arbetet måste flyta i en speciell takt är standardiserat arbete viktigt och den tid varje arbetsmoment skall ta bör specificeras. Målet är att hela tiden hålla flödet uppe så att en produkt blir färdig innan produktionen av nästa påbörjas, det vill säga enstycksproduktion. Detta för att reducera slöseri i form av att lager för produkter i arbete samt att undvika onödig förflyttning av produkterna. Arbetet i celler där det är naturligt att hela tiden hålla produkten i rörelse blir ett bra sätt att styra flödet. (Womack & Jones 1996A)

Att arrangera maskiner och verktyg i en u-formad cell är ofta ett bra sätt att säkerställa flödet (Womack & Jones 1996A). Arbetaren behöver då röra på sig så lite som möjligt, det blir en kort transportsträcka, vilket leder till eliminering av det tidigare nämnda slöseriet i form av att arbetarna måste röra på sig (Womack & Jones 1996A; Warnecke & Hüser 1995). I denna cell bör en produkts alla förädlingssteg genomföras vilket kräver att arbetarna klarar av alla dessa uppgifter samt att de arbetar i samma takt (Womack & Jones 1996A; Spear & Bowen 1999). Matsui (2007) menar att Just In Time måste samverka med produktionsstrategin, kvalitetsarbetet samt HRM vilket pekar mot att det är helheten och inte de enskilda delarna som är det viktigaste.

När produkten produceras vid rätt tillfälle och i ett flöde minskar ledtiden och därför även kapitalbindningen, (Womack, Jones & Roos 2007) om produkten hela tiden flödar behövs ingen lagring av produkter i arbete därför minskar även lager (Lim, Ahmed & Zairi 1999). Womack och Jones (1996A) visar ett fall där produktiviteten ökat med 160 procent på tre år efter införandet av enstycksproduktion, Just In Time och Total Productive Maintenance. De menar vidare att enstycksproduktion leder till färre kvalitetsbrister, 42 procent på ett år tar de upp som exempel.

Matsui (2007) påstår att maskinernas placering är viktig och påverkar hur lönsamt införandet av Just In Time är. Han menar att företag bör placera maskiner och verktyg i celler samt ha mindre maskiner som är placerade på ett sätt som främjar flexibiliteten. Att minska lagret och att omsätta det direkt leder till stora

kostnadsbesparingar och högre effektivitet i termer av lageromsättningshastighet. (Matsui 2007)

3.5.1 Takttid och Produktionsutjämning

Begreppet takttid betyder enligt Womack och Jones (1996A) att produktionen varje dag bestäms av efterfrågan samt tiden som produktionen är igång. Produktionen bör enligt dem hålla samma takt hela dagen, inga toppar eller dalar ska nås. Anledning till detta är att kvalitet ofta blir bättre om stress samt tristess undviks i den mån det är möjligt (Womack & Jones 1996A). Produktutjämning används för att hålla produktionen så jämn som möjligt och för att undvika omställningar (se bilaga 1 för begreppsförklaring) vid de tillfällen det inte är nödvändigt (Womack, Jones & Roos 2007). Vidare är syftet att minimera svängningar i dagsefterfrågan för att kunna säkerställa den långsiktiga efterfrågan (Womack & Jones 1996A). Enligt Sandberg och Bildsten (2011) bör koordinering av olika slag bidra till eliminering av slöseri, vilket visas av Womack och Jones (1996A) påstående att inget företag hur mycket ”lean” det än är klarar alla svängningar eftersom det skulle kräva överkapacitet, ett slöseri, samt omställningstider som är noll.

Effekterna från Just In Time sammanfattas i tabellen nedan: Tabell är ett sätt att visa hur arbetet med Just In Time har påverkat olika aspekter av verksamheten. Tabellen läses kolumn för kolumn.

Ledtider Lager Produktivitet Effektivitet Korr/ stopp Övrigt

Kortare Mindre Högre Högre Färre Färre resurer1

Tabell  3.  Effekter  av  Just  In  Time  teori.  

1- Om omställningstiden minskar tack vare detta så ökar värdeskapandet, även mindre produkter i arbete. Förflyttningen av produkter bör också minska om de produceras på samma ställe.