• No results found

5   Empiri 43

5.3   Husqvarna 50

Vi träffade Johan Carlsson som är Change agent för Diecasting & Machiningfabriken samt Riderfabriken. Change agent ska stötta arbetet med lean framåt. Husqvarna tillverkar utomhusprodukter så som gräsklippare och motorsågar. Arbetet med lean och införandet av Husqvarna Operating System (HOS)24 började i slutet på 2009. Johan menar att det är ett program som inte har något slut. Det är en kultur som måste införas. En kultur där alla ifrågasätter processen för att hitta slöseri. HOS bygger på ständiga förbättringar som är i fokus. Runt det kommer Just In Time, flexibilitet, personal och inbyggd kvalitet in.

Effekter som de har sett är att inställningen har ändrats och att de anställda ifrågasätter mycket mer än tidigare. Investeringar som har gjorts till följd av lean har lett till ökad effektivitet, dock har de ingen sammanställning över alla effekter som fåtts men de har sett att verksamheten blivit bättre. Det är bland annat tid som har

5.3.1 Förbättringsarbete

Husqvarna arbetar mycket med workshops, (se bilaga 1 för begreppsförklaring) där de ställer upp mål som skapats utifrån fabrikens nyckeltal. Alla anställda ska få vara med och förbättra något och se skillnaden. Kommunikationen och förståelsen har blivit bättre. Ett exempel som Johan tar upp är att stopptiderna i en produktionscell kunnat reduceras vilket har lett till lägre kostnader. De anställa har fått en positiv inställning. Johan Carlsson menar att OEE värdet som mäter tillgänglighet, prestation och kvalitet på maskiner, har höjts (se bilaga 1 för begreppsförklaring) samt leveranssäkerheten har ökat så alla små förbättringar leder på sikt till en högre måluppfyllelsegrad.

”…vi har ju höjt vårt OEE värde till exempel, ökat vår leveranssäkerhet så vi ser ju att många av de här små förbättringarna leder till att det ökar på sikt, alltså våra mål

för fabriken” (Johan Carlsson)

5.3.2 Kundorientering

Produktionen i gjuteriet styrs av prognos som kommer från monteringsfabriken. Kanban i form av skärmar som visar lagernivåer är det som styr avdelningarnas bearbetning och montering. Just nu arbetar de med att bygga upp säkerhetslager till önskad nivå för att sedan kunna undvika överproduktion och enbart producera det som krävs. Lagren har därför ökat tillfälligt men de tror att lagernivåerna kommer sjunka, speciellt mellanlager. Effekter som de redan sett är att de har bättre koll på produkter i arbete. På sikt vill de få in dragande produktion från montering, det vill säga helt sluta producera utifrån prognos.

5.3.3 Just In Time

De arbetar främst med att korta ställtiderna då de har varit väldigt långa tidigare. I gjuteriet har omställningar tagit ett helt skift och nu ligger de flesta på runt en timme.

”Ja och det är lite så vi känner att vi är typ aldrig klara. Om man säger nu; nu är vi klara då kommer man aldrig att tänka positivt utan man måste hela tiden ifrågasätta

sig, även om man har gjort en workshop så och man kan tycka att någonting är jättebra men sen tror jag att man måste alltid kunna tänka att det, det vi fått fram där

Redan innan de började med HOS hade de arbetat med att korta omställningstiderna så det är inte enbart en effekt av införandet av HOS. De arbetar mycket med batchstorlekar för att minska lager.

5.3.4 Standardisering och Visuell styrning

De har vissa standarder för hur arbetet ska utföras och vissa rutiner är standardiserade. De har bland annat dagliga styrningsmöten där personal, säkerhet, kvalitet leverans, flexibilitet, kostnad och förbättring berörs. 5S är också något som de arbetar med. Färgkoder och markeringar på golvet är ytterligare något som de har standarder för. Effekter som de har sett är att det blir en säkerhet för de anställda, de vet vad som är prioritet och vad som ska göras. I produktionen använder de sig av skärmar som i realtid visar hur lagernivåerna ser ut och vad som är prioritet. Standarder gör att det blir lättare att eliminera slöseri och alla ska arbeta på det sätt som för tillfället fungerar bäst.

5.3.5 Kvalitetsarbete

Mycket är automatiserat men maskinerna stoppas inte automatisk om något går fel. Husqvarna har mätmaskiner som mäter värden på de bearbetade produkterna. I framtiden vill de kunna koppla dessa mätmaskiner direkt till maskinen eller cellen som bearbetar produkten.

5.3.6 Helheten

Bättre samarbete med andra funktioner i produktionsprocessen eftersträvas, för att underlätta produktionen och minska slöseriet. Johan menar att det finns många verktyg som man kan använda sig av men ofta kan en avvägning göras utifrån vad en speciell avdelning eller fabrik behöver. HOS är framtaget av ett globalt team inom Husqvarnakoncernen för att passa deras verksamhet. Utredningar har då gjorts för att se vad som är nödvändigt att införa.

”…vi har ju liksom detta paketet som vi kör, som är framtaget liksom för hela vår organisation…” (Johan Carlsson)

steget var att se hur de kunde arbeta med standardiserade arbetssätt för att hitta avvikelser. Andra steget var att se hur avvikelserna kunde elimineras vilket gjordes med till exempel en grundorsaksanalys. Grundorsakerna delas in i olika delar som till exempel; maskin, människa, metod, miljö och material. Indelningen görs för att fokus ska vara på rätt område. Den tredje workshopen var för att förbättra flödet. Där gjordes sambandsanalys och flödesanalys. Det kommer komma workshops för kvalitet och dylikt då det ständigt utvecklas nya workshops.

En sammanfattning över effekterna som Husqvarna fått presenteras i tabellen nedan: Tabellen är uppbyggt så att läsaren ska läsa rad för rad och varje rad representerar ett arbetssätt och vilka effekter som företaget har fått när de arbetat med de olika principerna eller delarna.

Effekter som inte kopplats till specifik del

Ökad produktivitet (saker tar kortare tid att göra)

Ökad effektivitet Ändrad inställning (de ifrågasätter mer)

Förbättringar Färre stopp och korrigeringar Högre OEE, Högre leverans- säkerhet Positivare anställda, Bättre kommuni- kation och bättre förståelse

Kundorientering Bättre koll på saker Högre lager (tillfälligt tror de)

Just In Time Kortare ställtider

Standardisering och Visuell styrning

Eliminering av slöseri

Kvalitet

Tabell  9.  Effekter  som  Husqvarna  har  fått