• No results found

förhandsbesked för avstyckning och nybyggnad av enbostadshus och komplementbyggnad

, olovligt vidtagna åtgärder, sanktionsavgift

Olofsbäck 1:32, förhandsbesked för avstyckning och nybyggnad av enbostadshus och komplementbyggnad

S 2018-957

Bygglovsnämndens beslut

Med stöd av 2 kap 4, 5, 6 §§ plan- och bygglagen (PBL 2010:900) medges positivt förhandsbesked för nybyggnad av ett enbostadshus och komplementbyggnad på fastigheten på den södra av de två alternativa platserna, läge B.

Handläggningsavgift: 7 545 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Den planerade åtgärden uppfyller kraven i plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 2 kap.

4 och 5 §. Positivt förhandsbesked kan meddelas med tillhörande villkor och upplysningar med stöd av 9 kap. 17 och 31 §, 2 kap. 4, 5 §§ PBL samt 3 och 4 kap miljöbalken (MB).

Marken är lämplig för den avsedda åtgärden med avseende på omgivningen, karaktär och möjligheter till väganslutning. Placeringen i läge B innebär att framtida planläggning inte försvåras.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL.

Upplysningar

Detta tillstånd medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden.

Förhandsbeskedet gäller endast om bygglov för åtgärden söks inom två år från det att beslutet om förhandsbesked vunnit laga kraft.

Prövning av ansökan om bygglov för åtgärderna kommer att ske på sedvanliga villkor och så att ärendet överensstämmer med bestämmelserna i PBL kap 3, 8 och 9 samt föreskrifter i PBF innan lov lämnas.

Avstyckningsärenden handläggs av Lantmäteriet i Halmstad, Box 603, 301 16 Halmstad, varför sökanden upplyses om att ansökan om avstyckning skall göras hos denna myndighet. Dessförinnan skall tillstånd från miljö- och hälsoskyddskontoret för avloppsanläggning vara klart alternativt ett medgivande från Vivab om anslutning till det kommunala VA-systemet.

__________________________________________________________________________________

Justering

45 (80) /forts § 290/

Hänsyn skall tas till befintliga stenmurar som omfattas av biotopskydd, vilket innebär att ingrepp inte får göras utan länsstyrelsens tillstånd.

Nya byggnader ska inte placeras direkt framför bostadshus på fastigheten Olofsbäck 1:34 och utformas på ett sådant sätt att de passar in i landskapsbilden.

Vid placering av byggnad ska ledningsrätter för befintliga VA-ledningar beaktas.

Beskrivning av ärendet/övervägande

Ansökan avser avstyckning av ett ca 3,8 ha stort område från nuvarande lantbruksfastighet.

På området, som idag är obebyggt avses uppföras ett enbostadshus om ca 150 m2 och komplementbyggnad på ca 80 m2. I ansökan finns två alternativa placeringar för ny be- byggelse en nordlig, läge A, och en i den södra delen av området, läge B.

Fastigheten är belägen utanför detaljplanelagt område, inom område med sammanhållen bebyggelse och inom DÖP Centralorten.

Den sökta avstyckningen ligger inom område med jordbruksmark i klass 4 i område som i delöversiktsplanen pekas ut som naturområde.

Området omfattas av riksintressen för kust, turism, friluftsliv och högexploaterad kust.

Bedömning är att ny bebyggelse i läge B inte har en negativ påverkan på möjligheterna till en framtida utveckling i området. De aktuella riksintressena bedöms inte heller påtagligt skadas av bebyggelse i läge B, vilket och innebär en mindre påverkan på landskapsbilden om ny bebyggelse tillkommer i anslutning till befintlig bebyggelse.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen bedömer att positivt förhandsbesked kan medges.

Dock påpekar man att bullerpåverkan från omgivningen från framförallt trafik bör påverka val av lämplig plats. Samt att sökande bör undersöka möjligheterna att ansluta till det kommunala VA-nätet.

Planenheten förordar läge B då det totalt sett innebär minst påverkan.

Två rättighetsinnehavara har inkommit med yttrande. FAVRAB konstaterar att området ligger utanför verksamhetsområdet för vatten och avlopp men att det på fastigheten finns ledningsrätt för företaget utmed väg 741 för befintliga VA-ledningar.

Även fastigheten Olofsbäck 1:34 har inkommit med påpekande att man har rättighet för vattentäck m.m. med en ledning som troligen går mitt över området som avgränsas av tillfartvägar och väg 741 i närheten av läge B.

__________

__________________________________________________________________________________

Grieg 1, nybyggnad av flerbostadshus med 94 lägenheter och två komplementbyggnader. S 2018-1030

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov med liten avvikelse beviljas enligt 9 kap 31b § plan- och bygglagen (PBL).

Separat startbesked krävs för att få påbörja byggnationen.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsenheten i god tid för tidsbokningen.

Handläggningsavgift: 291 237 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Avvikelsen från detaljplanen är förenlig med planens syfte och bedöms utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i 9 kap 30-32 §§ PBL. Åtgärden bedöms uppfylla kraven i 2 kap, §§ 6, 8, 9 och 8 kap 1-3, 9 – 18 §§ PBL och bedöms inte medföra sådan betydande olägenhet för grannar som avses i 2 kap 9 § PBL.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL. Ett yttrande har inkommit.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren

För att genomföra åtgärden krävs, enligt 10 kap 9 § PBL, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

__________________________________________________________________________________

Justering

47 (80) /forts § 291/

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL). Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp tas ut (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor)

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning

• Systemritning avseende grundplan och huvudsektion

• VVS-handlingar

• Verifikation avseende byggnadernas beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient.

• Brandskyddsbeskrivning

• Redovisning av mark- och grundläggningsförhållanden inklusive markradonundersökning

• Redovisning av dagvattenhantering Beskrivning av ärende/övervägande

Ansökan avser uppförande av tre stycken flerbostadshus med sammanlagt 94 hyres-lägenheter samt två komplementbyggnader på innergården.

För fastigheten gäller detaljplan Vi 51 lagakraft vunnen 2011-02-03 med 10 års genomförandetid.

Detaljplanen anger bostadsändamål i 3 – 5 våningar, handel och kontor tillåts i bottenvåningen, högsta byggnadsarea är 2300 kvm.

Förslaget avviker från gällande detaljplan avseende högsta tillåtna byggarea, ansökan omfattar 2 396 m2, en avvikelse med 96 m2 eller 4 %.

Detaljplanens målsättning är enligt planbeskrivningen att skapa förutsättningar för en varierad stadsdel där kvartersstad, villastad och naturnära flerbostadshus avslöser varandra i en tydlig övergripande struktur. I den västra delen närmast gatan som leder till järnvägsstationen eftersträvas en traditionellt stadsmässig bebyggelsestruktur med slutna kvarter. Olika hushöjder och våningsantal förskrivs i syfte att åstadkomma rumslig och visuell variation.

De tre bostadshusen är i enlighet med detaljplanen grupperade kring en gård med planteringsytor, plats för utevistelse och lek. På gården finns dessutom ett cykelförråd, ett miljöhus och markparkeringar för bilar och cyklar.

De tre loftgånghusen har genomgående trapphus i bottenvåningen som kan nås både från gatan och gården. Samtliga lägenheter har fönster mot minst två väderstreck. Det finns 17st 1,5RoK, 43 st 2RoK, 31 st 3RoK och 26 st 4RoK

Lägenheterna i bottenvåningen på hus 2 och 3 har sina entréer mot gatan medan de i hus 1 nås från gården. I hus 1 vid korsningen Tubavägen/Vingrens väg finns även en lokal i bottenvåning.

__________________________________________________________________________________

Justering

48 (80)

Byggnadernas placering med tre slutna hörn definierar en gårdsbildning som öppnar sig mot bebyggelsen på grannfastigheten i nordost. De klippta häckarna tillsammans med fasadernas tegelbeklädnad bidrar till den stadsmässighet som eftersträvas i den här delen av planområdet. Markparkeringarnas utbredning innebär dock att kvarteret inte blir helt slutet. De tegelklädda fasaderna har kulörer som tar fasta på kulören i grannfastigheten men är ljusare. För att bryta ned husvolymerna varierar tegelkulören på fasaderna på de två vinkelbyggnaderna.

Enligt inlämnad bullerutredning överskrids varken de bullervärden från spårtrafik som planen förskriver eller de värden som anges i trafikbullerförordningen. Förutsättningen är dock de redovisade primära uteplatserna vid hus 1 och hus 3.

Ett gemensamt yttrande från 7 boende i kvarteret Peterson-Berger har inkommit.

1) Sakägarna befarar förutom att utsikten ändras, att ljusförhållandena i deras bostäder och vid uteplatser kommer att försämras främst p.g.a. att hus 3 har 5 våningar och en förhöjd del för teknikutrymmen. Man efterlyser en utredning om skuggningen från de planerade byggnaderna.

2) Det framförs också att grillplatsen på gården bör tas bort

3) Slutligen påtalas att Trombonvägen blivit en starkt trafikerad in- och utfartsväg till järnvägen, varför gatuparkering inte kan tillåtas.

Bygglovsenheten konstaterar att en detaljplan tas fram i en omfattande demokratisk process där hänsyn tas till allmänna och enskilda intressen. I en detaljplan bestäms bebyggandets omfattning, placering och utformning efter utredning av förhållanden på platsen och vilka konsekvenser åtgärderna kan få. För den aktuella planen finns en byggrätt i kvarteret på 2300 kvm och byggnaderna ska utföras med 3, 4 eller 5 våningar. En variation i antal våningar eftersträvas. Någon byggnadshöjd anges inte.

Avvikelsen med 4 % av byggarean är förenlig med planens syfte och är en sådan liten avvikelse som avses plan- och bygglagen 9 kap. 31 b§.

Gaveln på hus 3 som vetter mot kvarteret Peterson-Berger är belägen ca 42 m från närmaste uteplats på det befintliga bostadshuset på fastigheten Peterson-Berger. Den förhöjda delen med teknikutrymmen på hus 3 är belägen på ca 63 m:s avstånd i horisontalplanet.

En grillplats är inte en bygglovspliktig åtgärd och ingår därmed inte i nämndens bedömning.

Vad gäller parkering på kvartersmark utmed Trombonvägen och Kornettvägen föreskriver planen att kvartersmark närmast körbanan ska vara tillgänglig för gemensamhetsanläggning. I planbeskrivning och gestaltningsprogram förtydligas detta som längsgående parkeringar.

Sammantaget bedöms den redovisade bebyggelsen uppfylla detaljplanens syfte och bestämmelser.

___________

__________________________________________________________________________________