• No results found

förhandsbesked för avstyckning och

, olovligt vidtagna åtgärder, sanktionsavgift

Morup 16:1, förhandsbesked för avstyckning och

nybyggnad av enbostadshus, garage och stall. S 2018-895

Bygglovsnämndens beslut

Positivt förhandsbesked medges för nybyggnad av ett enbostadshus och komplement- byggnad på fastigheten på den avsedda platsen med stöd av 2 kap 4, 5, 6 §§ plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Handläggningsavgift: 7 545 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Den planerade åtgärden uppfyller kraven i plan- och bygglagen (PBL 2010:900) 2 kap.

4 och 5 §. Positivt förhandsbesked kan meddelas med tillhörande villkor och upplysningar med stöd av 9 kap. 17 och 31 §, 2 kap. 4, 5 §§ PBL samt 3 och 4 kap miljöbalken (MB) och bedöms inte medföra sådan betydande olägenhet för grannar som avses i 2 kap 9 § PBL.

Marken är lämplig för den avsedda åtgärden med avseende på omgivningen, karaktär och möjligheter till väganslutning.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL.

Ägarna på Morup 16:2 och 16:3 har lämnat sypunkter då de är oroliga för att det ska bli för mycket och tung trafik på den infartsväg som passerar längs deras fastighetsgränser i väster då de befarar att stallet ska hysa 10 hästar med 10 olika ägare. Stallet är enligt ansökan avsett för 2-4 hästar och en sådan verksamhet bedöms inte generera någon stark och tung trafik. Trafiken blir dock rimligen mer och tyngre under en begränsad tid under själva byggtiden.

Synpunkter har även kommit från ägarna av Morup 5:18 och 34:1 anser det vara olämpligt att bygga bostäder så pass nära deras svinstallar och att man ska bevara brukbar åkermark.

Närmaste djurhållning, förutom hästar, finns på ca 300 meters avstånd norr om den aktuella platsen.

__________________________________________________________________________________

Justering

40 (80) /forts § 289/

Vad gäller olägenhet för de två befintliga bostadshusen och närheten till stallet så finns det enligt Boverkets ”Vägledning för planering för och invid djurhållning” (2011) ett antal vetenskapliga artiklar som berör allergenspridningen som har publicerats. Studierna visar att höga koncentrationer av hästallergen kunde uppmätas i och mycket nära stall och hagar, medan halterna snabbt sjönk med avståndet från hästarna. Förhöjda värden kunde uppmätas i närområdet, men efter 50-100 m från källan var halterna mycket låga eller under

detektionsgränsen. Undersökningarna visar också på att vegetation effektivt hindrar allergen från att spridas.

De två bostadshusen ligger syd om den aktuella placeringen och den rådande vindriktningen i området är syd, sydväst och väst. Det närmaste kommer att ligga ca 85 meter från den planerade stallbyggnaden och en mindre träddunge finns i mellan bostadshusen och platsen för stallbyggnaden.

Bedömningen är även att placeringen inte strider mot vare sig Boverkets ”Vägledning för planering för och invid djurhållning” (2011) eller Falkenbergs kommuns hästpolicy ”Hästar i planeringen” antagen av kommunfullmäktige 2007-05-31, § 83.

Förslaget ligger nu, med aktuell placering enligt förslag från Planenheten, i linje med Strategi 1 i Översiktsplanen ÖP 2,0 (planera för en hållbar samhällsutveckling).

Förslaget ligger i linje med Strategi 2 i ÖP 2,0 (satsa på hållbara person-och godstransporter) och helt i linje med Strategi 5 (att skapa förutsättningar för bebyggelseutveckling på

landsbygden). Det är dock mycket viktigt att de kommande byggnaderna ansluter till lokalt bebyggelsemönster och byggnadstradition.

Placeringen strider inte mot riksintressen enligt MB 4 kap eller riksintresse enligt Mb 3 kap.

och den påverkar inte heller närliggande Natura 2000 eller Ramsarområdet negativt eftersom placeringen nu ligger i anslutning till befintlig bebyggelse och i utkanten av åkermarken och längre ifrån hotade arter. Platsen ligger utanför område med Natura 2000 och Ramsarområde.

Upplysningar

Detta tillstånd medför inte rätt att påbörja den sökta åtgärden.

Förhandsbeskedet gäller endast om bygglov för åtgärden söks inom två år från det att beslutet om förhandsbesked vunnit laga kraft.

Prövning av ansökan om bygglov för åtgärderna kommer att ske på sedvanliga villkor och så att ärendet överensstämmer med bestämmelserna i PBL kap 3, 8 och 9 samt föreskrifter i PBF innan lov lämnas.

Formellt handläggs avstyckningsärenden av Lantmäteriet i Halmstad, Box 603, 301 16 Halmstad, varför sökanden upplyses om att ansökan om avstyckning skall göras hos denna myndighet. Dessförinnan skall tillstånd från miljö- och hälsoskyddskontoret för avloppsanläggning vara klart.

Hänsyn skall tas till befintliga stenmurar som omfattas av biotopskydd, vilket innebär att ingrepp inte får göras utan länsstyrelsens tillstånd.

__________________________________________________________________________________

Justering

41 (80)

Nya byggnader ska utformas på ett sådant sätt att de anpassas till landskapsbilden och traditionellt bebyggelsemönster i skal, material och kulör.

/forts § 289/

Beskrivning av ärendet/övervägande

Ansökan avser förhandsbesked för avstyckning om ca 42 000 m2 samt nybyggnad av ett enbostadshus med en byggnadsarea om ca 170 m2, garage om ca 70 m2 samt stall om ca 150 m2 avsett för 2-4 hästar. Cirka 2000-3000 m2 upptas av bostadstomt och gårdsplan.

Fastigheten ligger utanför detaljplanelagt område men inom sammanhållen bebyggelse och inom delöversiktsplan för norra kustbygden (DÖP-N).

Fastigheten ligger inom område för riksintresse kust, turism, friluftsliv (miljöbalken, MB, 4 kap 2 §) och högexploaterad kust (MB 4 kap 4 §).

Jordbruksmark klass 5 finns inom fastigheten.

Särskilda naturvärden: hotade fågelarter anges i norra delen av fastigheten.

Den valda placeringen (som är förslag nr 2 sedan ansökan kom in) tar nu stöd i landskap och bebyggelse i form av en mindre träddunge och två befintliga bostadshus.

Infart till fastigheten går via en väg som passerar väster om de två befintliga bostadshusen.

Vägen är placerad på sökandes fastighet Morup 16:1.

Stallbyggnaden kommer att placeras längst bort från de två befintliga bostadshusen och det beräknade avståndet blir ca 85 meter från det närmaste.

Närmaste djurhållning, förutom hästar, finns på ca 300 meters avstånd norr om den aktuella platsen.

De grundläggande kraven när det gäller planering för djurhållning i anslutning till den byggda miljön och vice versa finns i 2 kap. PBL. Här ställs krav på att kommunen ska beakta hälsorisker mot omgivningen från olika verksamheter, 2 kap. 5 § p1 PBL, i det här fallet närmast risken för allergenspridning från hästhållning till omgivningen. I 2 kap. 9 § PBL ställs krav på att kommun i största möjliga utsträckning ska undvika och/eller förebygga olägenheter gentemot grannar i samband med planläggning eller vid prövning av bygglov.

Ett av kraven i PBL är att kommunen ska beakta både allmänna och enskilda intressen, att göra s.k. intresseavvägningar. I de fall olika intressen inte sammanfaller bör kommunen söka hitta sätt att förebygga eller mildra negativa effekter på omgivningen och att därefter väga styrkan i dem mot varandra inom den lagliga ram som PBL ger.

Vid intresseavvägningen ska kommunen se till att hälso- och säkerhetsaspekter beaktas och att inget intresse gynnas eller missgynnas på ett otillbörligt sätt.

Skälig hänsyn ska tas till befintliga bebyggelse-, äganderätts- och fastighetsförhållanden som kan inverka på planens genomförande.

På landsbygden bör djurhållning och dess omgivningspåverkan vara i högre grad acceptabel än i miljöer där sådan normalt inte förekommer.

__________________________________________________________________________________

Justering

42 (80) /forts § 289/

Vad gäller olägenhet för de två befintliga bostadshusen och närheten till stallet så finns det enligt Boverkets ”Vägledning för planering för och invid djurhållning” (2011) ett antal vetenskapliga artiklar som berör allergenspridningen som har publicerats. Studierna visar att höga koncentrationer av hästallergen kunde uppmätas i och mycket nära stall och hagar, medan halterna snabbt sjönk med avståndet från hästarna. Förhöjda värden kunde uppmätas i närområdet, men efter 50-100 m från källan var halterna mycket låga eller under detektions- gränsen. I öppna landskap, och i vindriktningen kan dock fortsatt och succesivt avklingande nivåer av allergen uppmätas på längre avstånd från hästgårdar.

Forskarnas slutsatser är att relativt låga halter av hästallergen sprids inom en hästanläggnings närområde, främst inom de närmaste 50-100 m, men spridningen är beroende av de lokala förhållandena på platsen. Undersökningarna visar också på att vegetation effektivt hindrar störningar och även allergen från att spridas.

Djurhållning kan medföra negativ påverkan på omgivningen dels i form av olägenheter:

damm bildning, buller (höfläktar, maskiner, djurens läten, transporter), lukt (framför allt från gödsel och gödselhantering, vissa foder m.m.), flugor, starka strålkastare kring ridbanor, travbanor m.m. dels i form av risk för hälsopåverkan (främst risk för allergenspridning från hästhållning). Verksamhetens omfattning och art måste dock beaktas.

De två bostadshusen ligger syd om den aktuella placeringen och den rådande vindriktningen i området är sydväst och väst. Det närmaste kommer att ligga ca 75 meter från den planerade stallbyggnaden och en mindre träddunge finns i mellan bostadshusen och platsen för stall- byggnaden.

Bygglovsnämnden är medvetet om att omfattande olägenheter i vissa fall kan betraktas som hälsorisker men gör dock bedömningen att det mycket sällan i situationer som behandlas här kan bli fråga om så omfattande olägenheter vare sig från stallbyggnaden eller trafiken till och från den.

Bygglovsnämndens sammanvägda bedömning är att årgärden lämpar sig på platsen och att positivt förhandsbesked kan medges.

Remisser

Planenheten: Avstyckning för hästgård är generellt positiv då den innebär att delar av jordbruksmarken i området även i fortsättningen kommer att bestå som jordbruksmark och det öppna landskapet kommer att bevaras.

Förslaget ligger nu, med aktuell placering enligt förslag från Planenheten, i linje med Strategi 1 i Översiktsplanen ÖP 2,0 (planera för en hållbar samhällsutveckling) än det först inlämnade förslaget.

__________________________________________________________________________________

Justering

43 (80)

Förslaget ligger någorlunda i linje med Strategi 2 i ÖP 2,0 (satsa på hållbara person-och godstransporter) och helt i linje med Strategi 5 (att skapa förutsättningar för bebyggelse- utveckling på landsbygden).

Bedömningen är även att placeringen inte strider mot kommunens hästpolicy.

Mycket viktigt att de kommande byggnaderna ansluter till lokalt bebyggelsemönster och byggnadstradition.

Placeringen strider inte mot riksintressen enligt MB 4 kap eller riksintresse enligt Mb 3 kap.

Den påverkar inte heller närliggande Natura 2000 eller Ramsarområdet negativt.

Miljö-och hälsa: Yttrar att positivt förhandsbesked inte ska lämnas då placeringen (enligt första inlämnade alternativet som nu är ändrat) riskerade att fragmentera jordbruksmarken (klass 5) och att det i gällande ÖP är ett område för jordbruk och naturvård/friluftsliv.

Eon: Har svarat att de inte har några ledningar i området.

Falkenberg energi: Har svarat att de inte har några ledningar där.

Underrättelser

Synpunkter från ägarna på Morup 16:2 och 16:3 har inkommit vid första underrättelsen.

De är oroliga för att det ska bli för mycket trafik på den infartsväg som passerar längs deras fastighetsgränser i väster då de befarar att stallet ska hysa 10 hästar med 10 olika ägare.

Ny underrättelse utskickad efter ny placering och synpunkter kom åter igen från Morup 16:2 och 16:3 rörande trafiken på vägen längs med deras fastigheter. De anser att vägen inte är gjord för tung trafik som ett bygge innebär och att vägen ligger allt för nära deras hus. De bestrider både nybygge och väg.

Synpunkter har även kommit från ägarna av Morup 5:18 och 34:1 anser det vara olämpligt att bygga bostäder så pass nära deras svinstallar och att man ska bevara brukbar åkermark.

___________

__________________________________________________________________________________

Olofsbäck 1:32, förhandsbesked för avstyckning och