• No results found

nybyggnad av två flerbostadshus med totalt 18 lägenheter samt nybyggnad av två komplementbyggnader

, olovligt vidtagna åtgärder, sanktionsavgift

Skrea 18:104, nybyggnad av två flerbostadshus med totalt 18 lägenheter samt nybyggnad av två komplementbyggnader

S 2018-982

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov med liten avvikelse beviljas enligt 9 kap 31b § plan- och bygglagen (PBL).

Separat startbesked krävs för att få påbörja byggnationen.

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kontrollansvarig och byggherren ska enas om lämpligt datum och kontakta bygglovsenheten i god tid för tidsbokning.

Planstatus: Lagakraft vunnen 2005-09-22 (B60)

Planavvikelser: Åtgärden avviker från gällande detaljplan i följande avseenden:

- Gällande detaljplan anger en maximal byggnadshöjd om 10,0 meter, ansökan redovisar en byggnadshöjd på 10,159 meter vilket innebär en avvikelse på 0,159 meter (1,59%).

- Gällande detaljplan anger att fastigheten får bebyggas med 350 m2 huvudbyggnad på respektive tomt, ansökan redovisar en byggnadsarea för ”Hus A” på 360,32 m2 vilket innebär en avvikelse på 10,32 m2 (2,9 %).

Handläggningsavgift: 52 135 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Åtgärden bedöms uppfylla kraven i 2 kap, §§ 6, 8, 9 och 8 kap 1-3, 9 – 18 §§ PBL.

Avvikelserna från detaljplanen är förenliga med planens syfte och bedöms båda att utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i 9 kap 30-32 §§ PBL.

Åtgärden bedöms ej medföra en sådan betydande olägenhet för omgivningen som avses i 2 kap 9§ PBL, påverkan på omgivningen som lyfts fram av bland annat sakägare i ärendet avseende viss insyn, skuggning eller eventuell lukt från miljöhus bedöms inte vara större än vad som bör tålas i ett detaljplanelagt område av denna typ.

Miljöhuset bedöms ha en lämplig placering enligt 2 kap 5§ PBL, väl inom detaljplanens tillåtna avstånd till tomtgräns där byggherren har för avsikt att genom tekniska lösningar reducera omgivningspåverkan avseende lukt.

__________________________________________________________________________________

Justering

55 (80) /forts § 296/

Byggnadernas gestaltning bedöms vara lämplig i enligt med 2 kap, 6 § PBL då de i sitt formspråk ansluter till befintlig bebyggelse med sadeltak och träfasader i ljusa kulörer.

Trafikförsörjningen bedöms som god i enlighet med 2 kap, 6 § PBL då denna fråga är utrett vid framtagandet av detaljplanen för området samt att det för lokalgatorna har genomförts slutbesiktningar som har godkänts av både kommun, exploatör och vägförening.

Antalet parkeringsplatser för den planerade byggnationen överstiger Falkenbergs kommuns krav enligt den parkeringsnorm som antogs av kommunfullmäktige 2011-03-29 § 46.

Friytor för lek och utevistelse bedöms vara godtagbara enligt 8 kap 9 § PBL.

Åtgärden bedöms kunna uppfylla kraven enligt 8 kap 4 § PBL och 3 kap 9 § plan- och byggförordningen(PBF) vilket säkerställs vid det tekniska samrådet innan beslut om startbesked för åtgärden fattas. Kommunalt vatten och avlopp är utbyggt i området. VA- utredning och dagvattenutredning är gjord i samband med detaljplanearbetet.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL, flera sakägare har invänt mot förslaget vilket redovisas under ”Beskrivning av ärende”.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren

För att genomföra åtgärden krävs, enligt 10 kap 9 § PBL, en kontrollansvarig.

Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig:

Namn:

Adress:

Kontrollansvarig är certifierad enligt PBL (2010:900) och BSF 2011:14, KA4.

Åtgärden får inte påbörjas förrän bygglovsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap 3 § PBL). Om arbetena påbörjas innan startbesked beviljats ska en byggsanktionsavgift, på minst ett halvt prisbasbelopp tas ut (prisbasbelopp 2018 är 45 500 kronor)

__________________________________________________________________________________

Justering

56 (80)

Innan startbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Kontrollplan (beslutsunderlag)

• Teknisk beskrivning/konstruktionsritningar

• Systemritning avseende grundplan och huvudsektion

• VVS-handlingar

• Verifikation avseende byggnadens beräknade specifika energianvändning och genomsnittliga värmegenomgångskoefficient.

• Brandskyddsbeskrivning

• Redovisning av mark- och grundläggningsförhållanden

• Redovisning av dagvattenhantering Beskrivning av ärende

Ansökan avser nybyggnad av två flerbostadshus med nio lägenheter i respektive huvud- byggnad, totalt arton lägenheter. Ansökan redovisar även två komplementbyggnader.

Den ena redovisar förråd och teknikrum och den andra förråd och miljöhus. Ansökan redovisar sadeltak, träfasad där huvudbyggnaderna målas i en ljus grå kulör.

Komplementbyggnaderna redovisar en mörk grå kulör med sedumtak. Befintlig bebyggelse omfattas av villor på 1-2 våningar med sadeltak och med träfasad målad i ljusa kulörer.

Fastigheten är belägen inom detaljplan B60 lagakraftvunnen 2005-09-22, genomförandetid 15 år. Ansökan redovisar en avvikelse på 0,159 meter (1,59%) i byggnadshöjd på bägge tomter. På ena tomten (Hus A) överskrids byggnadsarean med 10,32 m2 (2,9%).

Genom underrättelsen fick sakägare möjlighet att yttra sig över avvikelsen med överskriden byggnadsarea och förhöjd byggnadshöjd. Vid underrättelsen fick sakägare tagit del av samtliga handlingar men att byggnadsarean var fel angiven i utskicket. Kontrollräkning gjordes inför bygglovsbeslutet, det är 10,32 m2 (2,9%) som avviker inte 7,3 m2 (2%) från detaljplanen.

Bygglovsenheten bedömer att sakägare har fått yttra sig över avvikelsen oavsett felräkning.

Yttranden har inkommit från följande sakägare: Skrea 18:45, Skrea 18:46, Skrea 18:59, Skrea 18:65 och Skrea 18:66.

Sakägare motsätter sig en avvikelse i byggnadshöjd eller större byggnadsarea än tillåtet då de inte ser någon anledning till att bygga vare sig större eller högre än tillåtet. Den nya bebyggelsen beskrivs dominera området och skapa en negativ inverkan då de avviker kraftigt från övrig bebyggelse och dess arkitektur.

Den nya bebyggelsen beskrivs få en negativ inverkan avseende insyn, skuggning och en försämrad trafikmiljö. Lokalgatorna beskrivs vara för smala och underdimensionerade för den nya tillkommande trafikmängden. Sakägare anser att ansökan redovisar för få

parkeringsplatser vilket kan innebära parkering på lokalgatorna något som kan komma att påverka snöröjning och räddningstjänstens framkomlighet. Yttranden har även inkommit där vatten och avlopp ifrågasätts om det klarar den nya tillkommande bebyggelsen samt att de anser att utrymme för utevistelse är för liten.

Grönytan för utevistelse beskrivs som minimal. Angiven boarea på planritning är felaktig.

__________________________________________________________________________________

Justering

57 (80) /forts § 296/

Sakägare (Skrea 18:65) anser att komplementbyggnad B (miljöhuset) ska flyttas längre ifrån deras gemensamma fastighetsgräns. De upplever att den ansökta placeringen skulle innebära en sanitär olägenhet med lukten från miljöhuset och att de inte kommer kunna nyttja sin uteplats som vetter mot den gemensamma fastighetsgränsen. Sakägarna anser att Hus B bör flyttas närmare Strandåkersvägen för att skapa mer gräsyta och förbättra utomhusmiljön för både den tänka fastigheten och deras egna. Vidare har det framförts att byggnaden kommer att upplevas som en avskärmande vägg.

Sakägare (Skrea 18:46) motsätter sig byggnationens höjd och att de tre balkongerna placerade på plan 2 och 3 då de kommer besväras av direkt insyn till dennes uteplats samt till bostadens sovrumsfönster på gaveln. Hus A beskrivs komma att skugga tomten till 40 % fram tills klockan 14.00. Sakägaren föreslår en placering som medför en

byggnation som inte medför en betydande olägenhet genom att hus A flyttas och placeras parallellt med Strandåkervägen där balkonger vetter mot Strandåkervägen. Sakägaren hänvisar till PBL 2 kap 9 § att hänsyn ska tas till grannar så att inte bebyggelsen skapar betydande olägenhet gällande skuggor, insyn och försämrad utsikt.

Sakägare (Skrea 18:66) anser att behovet att avskärma sig kommer att bli större med tanke på den nya bebyggelsen som motsätter det idag beskrivna väldigt öppna område utan plank. Sakägarna påpekar att de kommer besväras av insyn från 3 balkonger samt en stor väggyta.

Det har även inkommit synpunkter från övriga boende i området som inte bedöms vara sakägare: Skrea 18:41, Skrea 18:43, Skrea 18:44, Skrea 18:51, Skrea 18:54, Skrea 18:55, 18:60, Skrea 18:61 och Skrea 18:67.

Byggherren har efter genomförd underrättelse och efter dialog med kringliggande fastig- hetsägare planerat nedanstående åtgärder för att minska olägenheter till grannfastigheter:

- Flyttat huvudbyggnaderna 0,5 meter i nordvästlig riktning.

- Plantera 8-9 träd på grannarnas fastighet för att minska insyn.

- Utrusta miljöhuset med joniseringsaggregat som reducerar dålig lukt samt ventilation som släpper luften ovan tak.

__________

__________________________________________________________________________________

Vakttorpet 1, uppförande av LED-skylt. S 2018-989

Bygglovsnämndens beslut Ansökan avslås.

Handläggningsavgift: 6 825 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Åtgärden strider mot plan- och bygglagen 2 kap 6 § som anger att skyltar och ljus- anordningar ska placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god hel- hetsverkan.

Åtgärden strider mot de riktlinjer för skyltning som byggnadsnämnden i Falkenberg antog 1993-05-05 och till vilka det hänvisas i planbeskrivningen för detaljplan 326, vilken reglerar bebyggelsen på fastigheten Vakttorpet 1.

Ansökan avser uppförande av en 10 kvadratmeter storbildsskärm, placerad 6-7 meter från vägkant vid den blivande huvudentrén till Rejmes anläggning vid Varbergsvägen.

Rejmes anläggning är belägen i den norra ändan av Varbergsvägen, som sträcker sig från Lasarettsvägen till Tångarondellen, en sträcka på cirka en kilometer. Utmed vägens båda sidor ligger bostadsbebyggelse – sammanlagt ett fyrtiotal en- och två- bostadshus. Norr om Smidesvägen antar bebyggelsen en blandad karaktär: på Varbergsvägens västra sida fortsätter bostadsbebyggelsen, medan marken på vägens östra sida upptas av Rejmes och Willys anläggningar.

Varbergsvägen är den huvudsakliga infartsvägen från motorvägen (E6/E20) via väg 154 till Falkenbergs centrum, och trafikeras av cirka 6 000 motorfordon per dygn (Trafikias trafikrapport, december 2017) samt ett stort antal cyklister.

I avsikt att åstadkomma en attraktiv infart – en port till Falkenberg – har regleringar införts för bebyggelsen längs väg 154, vid Tångarondellen och i kvarteret Vakttorpet.

För fastigheten Vakttorpet 1 gäller planbestämmelsen f, som anger att ”fasader ska vara bearbetade med olika typer av fasadmaterial och ha inslag av glaspartier”, detta

”för att byggnaden ska ges en framsida mot vägen och tillföra det exponerade läget en omsorgsfull gestaltning”.

__________________________________________________________________________________

Justering

59 (80) /forts § 297/

I planbeskrivningen (sidan 14) hänvisas uttryckligen till kommunens skyltpolicy, ”detta för att skapa en attraktiv infart till Falkenberg och för att trafikanters uppmärksamhet ej ska störas”. Den skyltpolicy som avses är de ”Riktlinjer för utformning och placering av skyltar med mera” som antogs av byggnadsnämnden i Falkenberg 1993-05-05 (§ 1208).

I riktlinjerna anges (sidan 20) att ”Bildväxlande och elektroniska tavlor får ej förekomma inom områden med rörlig biltrafik”.

Planbeskrivning och planbestämmelser uttrycker en ambition att gestalta infarten till

Falkenberg – ”stadsbilden” – på ett medvetet och genomtänkt sätt. Den tydliga hänvisningen till skyltpolicyn görs med syftet att ”skapa en attraktiv infart till Falkenberg och för att trafikanters uppmärksamhet ej ska störas.

Bygglovsnämnden anser därför att en bildskärm placerad i ett exponerat läge nära den hårt trafikerade Varbergsvägen är olämplig med hänsyn till stadsbilden och intresset av en god helhetsverkan.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Bakgrund

Fastigheten Vakttorpet 1 omfattas av detaljplan lagakraftvunnen 2013-07-20 (326).

Sökande har i brev 2018-09-14 informerats om att förslag till beslut är avslag, och getts möjlighet att återta sin ansökan.

_________

__________________________________________________________________________________

Ullarp 2:57, uppförande av mur, bygglov i efterhand. S 2018-1137

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov i efterhand med liten avvikelse kan medges med stöd av 9 kap 31b § plan- och bygglagen (PBL).

Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23§ PBL.

Tekniskt samråd och kontrollansvarig krävs inte i detta ärende (mindre åtgärd enligt 10 kap 10 § PBL samt 7 kap 5§ plan- och byggförordningen (PBF)).

Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2018-08-20 fastställs.

Handläggningsavgift: 4 360 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Avvikelsen från detaljplanen är förenlig med planens syfte och bedöms utgöra en sådan liten avvikelse från detaljplanen som avses i 9 kap 30-32 §§ PBL.

Åtgärden bedöms uppfylla kraven i 2 kap, §§ 6, 8, 9 och 8 kap 1-3, 9 – 18 §§ PBL.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men har inte invänt mot förslaget.

Upplysningar

Beslut om lov får verkställas först 4 veckor efter att beslutet kungjorts i Post- och Inrikes tidningar. Om åtgärden påbörjas 4 veckor efter att beslutet kungjorts men det då inte vunnit laga kraft, sker byggnationen helt på byggherrens egen risk.

Beslut om bygglov upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (9 kap 43 § PBL).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren

Byggnadsdelen får tas i bruk innan slutbesked meddelats av bygglovsnämnden enligt 10 kap 4§ PBL.

__________________________________________________________________________________

Justering

61 (80) /forts § 298/

Innan slutbesked kan ges ska följande lämnas in till bygglovsnämnden:

• Verifierad kontrollplan

• Sakkunnigintyg om utförd lägeskontroll.

Beskrivning av ärendet

Ansökan avser bygglov i efterhand för uppförande av mur.

Fastigheten är belägen inom detaljplan lagakraftvunnen 1948-04-14 (Å 9) Förslaget innebär att en mur delvis placeras på prickmark (som enligt detaljplanen ej får bebyggas) och delvis placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter.

__________

__________________________________________________________________________________