• No results found

4 Resultat

4.2 Förlag

4.2.2 Förlagsrepresentant 2

Under en intervju som gjordes 2016-03-03 med Förlagsrepresentant 2 skildrar hen, förlaget som ett av Sveriges mest framgångsrika läromedelsförlag. Tidigare har förlagets fokus primärt legat på högskole- och universitetslitteratur. Men då efterfrågan blivit större på kurslitteratur, har de även satsat på att tillhandahålla hjälpmedel för låg, mellan – och högstadiet.

Den läromedelslösning som Förlag 2 presenterar kallar de för ” digital produkt”, vilket är ett läromedel helt i digital form men interagerade övningar och uppgifter. Enligt

Förlagsrepresentant 2 (2016) är det viktigt att både studenten som är slutanvändare av den interaktiva produkten men också läraren som ansvarar för att kunskapsmålen uppfylls trivs att jobba med deras interaktiva helhetslösning. Därför är det viktigt att arbeta när lärarna som kan se vad som behövs för att tillgodose både elevernas och lärarnas behov, som pedagogisk och innehållsmässig kvalitet, tekniska funktioner och användbarhet i ett interaktivt lärsystem.

Förlagsrepresentant 2 (2016) belyser även att det är mycket vanligt att även skolledningen är med och påverkar vilken typ av produkt som ska köpas in för just den skolan. Då det ofta är ett större ekonomiskt beslut om vilken typ av läromedel som skolan ska tillhandahålla. Därför är det viktigt att läromedel levererar möjligheter till varierad undervisning med en mängd olika övningar och pedagogiskt innehåll, vilket är något som Förlag 2:s digitala produkt uppfyller. Förlagsrepresentant 2 (2016) ser för övrigt en mängd fördelar med att använda sig av deras interaktiva läromedel. Hen menar det ökar individualiseringen och sparar mer tid hos

pedagogen. Vidare anser Förlagsrepresentant 2 (2016) att då valbarheten hos deras interaktiva läromedel är så stor, leder detta också till att eleven själv kan uttrycka vilket inlärningssätt de anser vara bäst lämpad hos dem. Vissa elever tar lättare till sig kunskap och information som de får uppläst, andra kan trivas bäst med att stryka under sin text med färg och ta anteckningar vid sidan.

Stor fördel med ett interaktivt läromedel ligger i att både pedagogerna och studenterna i princip kan utöka programvaran så mycket de vill. Där finns inte bara personliga inställningar, vad som passar individen bäst, utan där finns också många extra funktioner som att kunna länka till andra sidor, använda diskussionstrådar vid hemstudier och olika chattfunktioner. Dessutom anser Förlagsrepresentant 2 (2016) att det finns en stor fördel, med att använda multimedia i ett läromedel, inte bara då kan det tilltala eleverna mer via andra inlärningsformer än de brukliga. Utan det kan också anpassas efter elevens individuella nivå och förmågan att inhämta kunskap genom exempelvis ljud, bilder och text. Det uppstår också en smidigare inlärning vid övningar

med direktrespons, både för elever med självrättande övningar men också för pedagoger som spar tid.

Fördelen är också att vi som utvecklare alltid kan gå in och uppdateras systemet om det skulle vara något fel som antingen vi eller användarna lokaliserar.

(Förlagsrepresentant 2, 2016-03-03)

Genom detta menar Förlagrepresentant 2 att Förlag 2 enkelt kan utnyttja teknikens fördelar med snabb uppdatering av information och fakta i läromedlet. Men de tekniska fördelarna kan också tas i beaktan ur en ekonomisk synvinkel, då produkten aldrig blir ”gammal” – vilket är något som kan ske med de mer traditionella pappersburna läromedlen. Vid större uppdateringar eller omarbetningar av kapitel, antingen ur ett innehållsperspektiv eller rent tekniskt brukar detta ske en gång om året. Med Förlag 2:s interaktiva läromedel kan pedagogen inspirera och vägleda både klassen och den enskilde individen, där pedagogen själv skapa och dela ut ”uppdrag” och uppgifter, skicka påminnelser följa elevernas resultat. Genom detta är det enklare att

uppmärksamma den enskilde individen, samt få en lättöverskådlig bild över elevernas prestationer. I läromedlet medföljer det även ett lärarmaterial där det finns tips, resonemang, diagnoser och prov som hjälper pedagogen att enkelt följa elevernas utveckling. Vilket också är något som bidrar till en god översikt för den enskilde pedagogen. Förlagsrepresentant 2 (2016) berättar också att alla deras läromedel är kvalitetssäkrade, och allt material i läromedlet är kopplade till målen i läroplanen. Förlagsrepresentant 2 (2016) berättar vidare att Förlag 2 ständigt utvecklar produkterna, och har en kontinuerlig dialog med pedagogerna som ska använda läromedlet. ”Det är för dem vi gör det till, därför måste vi lyssna till deras behov och vad just de tycker är viktigt i ett läromedel” (Förlagsrepresentant 2, 2016-03-03).

Detta ökar också vår medvetenhet och möjligheten att göra produkten användarvänlig, pedagogisk och funktionell. Innan produkterna släpps testas dessa, både för att minska buggar och få systemet att löpa så smidigt som möjligt. Men också för att försäkra sig om att det finns ett tilltalande innehåll som ständigt är uppdaterad med aktuell information. Efter varje

”terminssläpp” görs utvärderingar och uppföljningar på den feedback som kommit in från systemanvändarna som lärarna och eleverna kommer med. Dessutom uppmärksammas

driftstörningar som de som arbetar med läromedlet dagligen har sett fungera bra och mindre bra. Detta blir en form av kvalitetssäkring och en ständig förbättring mot vad kunden önskar, vilket är något som Förlag 2 vill arbeta för, allt för att kunna skapa en bättre och mer användarvänlig produkt.

Förutom feedback från eleverna och pedagogerna görs också användartester och betaversioner innan produkterna släpps. Detta för att säkerhetsställa att systemet fungerar som det ska och minimalera framförallt de tekniska buggar som kan finnas vid utvecklingen av en ny produkt. Både pedagogiska experter som lärare, testare, och systemutvecklare används för att framställa en så optimal och välfungerande produkt som möjligt.

Det är inte lång tid vi hinner ha ute en produkt där någonting är fel, som en länk som inte fungerar eller en video som inte kan spelas upp. Utan de som har köpt programmet är vanligtvis väldigt snabba med att höra av sig om något är fel. Och med detta kan vi direkt åtgärda problemet samtidigt som vi kan se det som en form av kvalitetssäkring.

( Förlagsrepresentant 2, 2016-03-03)

Då denna intervju inriktar sig på högstadieelever och framförallt pedagogerna som undervisar denna målgrupp då de är de som väljer läromedel baserat på kvalitet, inlärningsstil och användbarhet i läromedlet. Då det är en stor målgrupp anser Förlagsrepresentant 2 att det är svårt att tillgodose allas önskemål och krav. Dock tycker hen att de som läromedelsproducent aktivt lyssnar på lärarnas önskemål om både det kvalitativa innehållet men också om funktioner som ska finnas för att uppnå en bra slutprodukt. Samtidigt att det är en stor fördel med denna nya form av teknikutveckling är att den till stor grad kan individualiseras vilket gör att flera kan ”plocka de tårtbitar de själv vill ha med i sin undervisning. Som lärare kan man själv bedöma i hur stor utsträckning man vill använda sig av det interaktiva läromedel som vi tillhandahåller”. (Förlagsrepresentant 2, 2016-03-03).

Related documents