• No results found

x Fördjupa studier kring amningsrädsla som fenomen

x Fördjupa vårdares upplevelser av att vårda kvinnor med amningssvårigheter

x Betydelsen av vårdares egna amningsupplevelser i relation till vårdande vid amning måste studeras vidare

x Studera hur reflektion kan påverka vårdandet som ges vid amning x Fördjupa studier kring innebörder av inledande amning ur ett längre

tidsperspektiv

x Utveckla ett mätinstrument som skattar kvinnors upplevelser av amning baserat på föreliggande studier

x Fördjupa studier som lyfter fram hur vårdandet kan tillgodose mänskliga rättigheter och reproduktiva rättigheter

x Studera strukturer och dimensioner som stärker respektive hindrar utveckling av vårdandet utifrån ett patientperspektiv - kvinnoperspektiv

x Fördjupa på vilket sätt sociala medier och naturliga vårdare som hjälpmammor kan vara stärkande eller hindrande för amningsupplevelsen

x Fördjupa innebörden av begrepp som ilska, ensamhet, glädje, meningsfullhet, hälsa och kroppslighet vid amning utifrån ett patientperspektiv - kvinnoperspektiv

x Fördjupa studier om hur vårdande och existentiella samtal kan stärka amningsupplevelsen

x Genomföra observationsstudier för att studera kvinnors och barns amningsupplevelser

TACK!

Då var det dags att säga TACK men inte adjö. Min amningsresa är inte slut än – den har bara börjat! Än finns mycket kvar att utforska.

Under 8 års tid har jag varit antagen som doktorand, på halvtid eller heltid. Under dessa år har det skett en hel del i mitt liv. Två barn har fötts till vår familj. Amning har varit i fokus både teoretiskt och praktiskt. Forskningen har till stor del bestämt takten i livet och bitvis har det varit mödosamt att kombinera småbarnsfamiljens liv med den akademiska tillvaron. Jag är, trots att det varit slitsamt, evigt tacksam att jag har fått vara med på denna resa. Den har berikat mitt liv på flera sätt.

Tack till er kvinnor som har berätta för mig hur det är att inleda amning. Ni är värdefulla och har bidragit till kunskap som förhoppningsvis öppnar för nya sätt att förstå amning ur ett existentiellt perpsektiv.

Tack till Linnéuniversitetet som antog mig som doktorand och som har bidragit med stimulerade forskningsmiljö och stöd kring att vara doktorand. Tack Catarina Gaunitz forskningssekreterare, som har varit till stor hjälp med det administrativa kring att vara doktorand.

Högskolan i Borås – Akademin för vård, arbetsliv och välfärd. Tack för att ni gjort det möjligt för mig att gå forskarutbildning! Ni trodde på mig och det är jag glad för. Utan er vilja hade jag inte fått denna möjlighet. Särskilt tack till akademichef Ann-Charlotte Dalheim Englund, sektionschef Ingela Rydström, f.d. studierektor Ingela Höglund och professor Margaretha Ekebergh. Tack Johan Norling för ditt administrativa stöd.

Mitt allra innerligaste tack till professor Maria Nyström. Du tog emot mig när jag som mest behövde det. Du har väglett mig på min färd i vetenskapens land - färden har känts trygg med dig vid min sida. Du har alltid varit redo att tålmodigt granska mina texter, utmana och vägleda mig. Du har fått mig att bli nyfiken, att reflektera och att ständigt problematisera vetenskap och empiri. Vi har i otaliga timmar diskuterat kunskapsteoretiska frågor som rör fenomenologi och hermeneutik och än finns det mer att diskutera! Tack för att du har lett mig in på hermeneutikens stig. En stig jag är beredd att fortsätta trampa på! Docent Gunilla Carlsson – Utan dig hade det fattats mig något.

Du stod också redo och tog emot mig när jag behövdet det. Din förmåga att ifrågasätta och få mig att reflektera, för att inte ta för givet vad jag ser, har varit värdefull. Du utmanar mig hela tiden med dina frågor. Du är fenomenologi. Så fort jag undrar något säger du - ”Gå tillbaka till kunskapsteorin så får du svar” – tack för det! Nog har jag försökt att söka svar i kunskapsteorin, ibland har jag hittat svaren men det finns lite kvar att ta reda på. Du vet vad jag menar! Du har lärt mig vad vetenskaplighet är! Professor David Brunt – Du har varit mitt ankare till Linnéuniversitetet. Tack för att du gjorde det möjligt för mig att studera vid Linnéuniversitetet. Forskarutbildningen har på många sätt berikat mig och jag har trivts väldigt bra. Den öppenhet och nyfikenhet som finns inom forskarutbildningen på Linnéuniversitetet har varit en stimulerande miljö att växa i. Med dina speciella glasögon har du varit värdefull och gett mig perspektiv på min forskning. Du har hjälpt mig se ”nya” saker i mitt material som jag inte trodde fanns. Tack också för språklig granskning. Margareta Mollberg – tack för ditt stöd i avhandlingens början.

På mittseminariet granskades avhandlingsarbetet av Professor Ingela Lundgren, Lektor Elisabeth Björk Brämberg och dåvarande doktorand, numera lektor Sepideh Olausson. Ingela Lundgren – du trodde på mig och var den som inspirerade mig att söka forskarutbildning. Det är din förtjänst att jag började denna resa. Ett stor tack för din granskning på mittseminariet. Du bidrog med en barnmorskas ögon! Elisabeth Björk Brämberg – min före detta kollega. Tack för ditt bidrag. Du tillförde en hermeneutikers ögon på texten och ställde frågor från ett utifrånperspektiv – det har hjälpt mig. Sepideh Olausson - Du och jag började som doktorander samtidigt. Du har funnits vid min sida, i med- och motgång. Du kan inte ana vad din vänskap och dina kritiska ögon har betytt för mig. Tack för din granskning på mittseminariet. Vi har vuxit tillsammans – tack för det!

På kappaseminariet granskade Professor Karin Dahlberg, Docent Marie Oscarsson och doktorand Hanna Holst manuset. Karin Dahlberg – din vetenskapliga och vårdvetenskapliga hållning har stimulerat mig och gett mig stryka. Du har på olika sätt funnits med på min resa och jag vill tacka dig för det. Stort tack för din granskning av min kappa – du fick mig än en gång att förstå samtidigt som jag inser att det är mycket jag ännu inte förstår! Marie Oscarsson – tack för att du granskade mitt manus! Det känns tryggt att du med din erfarenhet av forskning inom barnmorskans område har läst och granskat texten. Tack för en fin diskussion på seminariet. Hanna Holst – tack till för att du tog dig tid att ge kloka synpunkter. Lycka till med din egen avhandling!

Mitt varma tack till alla doktorandkollegor, särskilt till Niklas Andersson, Katarina Karlsson, Camilla Eskilsson, Karin Högberg, Laura Darcy och f.d. doktorandkollegor Ulrica Hantilson, Sepideh Olausson och Elisabeth Lindberg vid Linnéuniversitetet och Högskolan i Borås. Vi har rest hela eller delar av resan tillsammans. Ni har alla, var och en på sitt sätt, varit

betydelsefulla för mig. I vått och torrt, har vi ömsom rivit vårt hår, och ömsom klappat varandra. Er närvaro har gett mig kraft och mod att våga. Utan er hade jag gått vilse och aldrig hitta hem igen! Katarina Karlsson – ett särskilt stort jättetack för din varma vänskap. Din dörr har alltid varit öppen och din telefon har varit på när jag behövt prata. Jag vet inte hur många timmar vi diskuterat ontologi, kunskapsteori och annat viktigt i livet. Det är med din vänskap som jag har blivit klockare. Stor kram Katarina.

Familjen. Min livskamrat Henrik och våra barn Teo och Egon. Det finns inte ord att beskriva vad ni har gett mig. Ni har funnit som min trygga bas. I er närvaro har jag vilat. Ett innerligt tack för er närhet! Tillsammans har vi utforskat livet. Ni har räddat mig när jag fallit och ert stöd har gett mig styrka att resa mig. Vår resa fortsätter mot okända mål – jag hoppas det blir spännande!

Anita och Ulf - mamma och pappa. Det var i ert beskydd som jag började min resa i livet. Det var genom er jag mötte amning första gången. Kanske har det mötet bidragit till denna avhandling. TACK för att ni finns. Ni har gett mig stöd och kraft att utmana mig själv och tro på mig själv. Ni betyder allt! Emma och Johan – genom livet har vi vandrat tillsammans hand i hand. Jag är så tacksam för vårt syskonskap och vår vänskap. Ni gör mig stark!

Helena Dahlberg – tack för att du guidat mig i filosofins värld! Våra möten har berikat mig som forskare och människa. Tillsammans har vi utforskat amning i teorin och praktiken och ännu finns det mer att utforska.

Tack Natali Mårtensson för din illustration till avhandlingen. Din tolkning av avhandlingens resultat visar sig i den bild som finns på framsidan. Det har varit intressant att följa ditt arbete att omvandla mina ord till en bild. Mathias Karlsson och Martin Borg – tack för ert tekniska stöd. Eva Medin- tack för din språkliga granskning.

Sist men absolut inte minst vill jag tacka Lisbeth Grahn. Du om någon har inspirerat mig på amningens resa. Tack för att du tog dig an mig som nybliven barnmorska och berikade mig med dina amningskunskaper. Din entusiasm, kunskap och vilja att vårda kvinnor som vill amma är enorm. Du har gett mig stryka och tro på förändring!