• No results found

Förslag till beslut

TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6)

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning Er beteckning

Florian Reitmann Tillsynshandläggare Bygglovsavdelningen

Florian.Reitmann@upplands-bro.se

2021-10-13

Bygg- och miljönämnden

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

UBK1005, v2.0, 2014-11-03

TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14,

Tryckfärgsvägen 6

Förslag till beslut

Bygg- och miljönämnden beslutar att förelägga

såsom ägare för fastigheten av Bro-Skällsta 1:14 att riva byggnaden A på fastigheten Bro-Skällsta 1:14 senast två månader efter att han har tagit del av detta beslut. Byggnad A visas och markeras i till beslutet bifogade foton, se bilaga 1. Föreläggandet förenas med ett löpande vite för om 100.000 kr för varje period om en månad som inleds utan att föreläggandet har efterlevts inom den föreskrivna tiden om två månader. Föreläggandet om rivning förenat med vite gäller omedelbart och beslutas med stöd av 11 kap. 20, 37 och 38 §§ plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Om detta föreläggande om rivning enligt 11 kap. 20 § PBL inte följs, får Bygg-och miljönämnden enligt 11 kap. 27 § PBL besluta att rivning av byggnaden A på fastigheten Bro-Skällsta 1:14 ska genomföras på bekostnad och hur det ska ske.

_______________________________________________________________

Detta beslut kan överklagas skriftligt. Ange diarienummer,

fastighetsbeteckning och skälen till överklagandet. Skrivelsen ska vara ställd till länsstyrelsen i Stockholms län men skickas till Upplands-Bro kommun, Bygg- och miljönämnden, 196 81 Kungsängen eller till

bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se som e-post. Skrivelsen måste ha inkommit till Bygg- och miljönämnden senast inom tre veckor från den dag ni tog emot beslutet.

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning 2 (6)

2021-10-13

Sammanfattning

Bygglovsavdelningen har vid platsbesök på fastigheten Bro Skällsta 1:14 uppmärksammat att det har byggts ett flertal byggnader på fastigheten utan att det har sökts bygglov för dem. En av byggnaderna, byggnad A, se till beslutet bifogade foton i bilaga 1, har förmodligen byggts enbart av ställningar och står mycket nära järnvägen. Byggnaden har uppförts under 2019 eller senare, se bifogat ortfoto i bilaga 1. Preskription för byggnad A har därför inte inträtt.

Med anledning av byggnadens placering mycket närmare än 30 meter från närmaste spårmitt samt dess utformning bedömer bygglovsavdelningen det som icke sannolikt att bygglov kan beviljas i efterhand.

När bygglovsavdelningen kontaktade fastighetsägaren bedömde denna att konstruktionen inte är bygglovspliktig. Byggnadsägaren, som är hyresgästen till fastighetsägaren, har efter påtalan inte heller kontaktat

bygglovsavdelningen för att utröna var på fastigheten byggnad A kan lokaliseras istället. Den 22 september 2021 gav bygglovsavdelningen

fastighetsägaren och byggnadsägaren möjlighet att senast den 6 oktober 2021 inkomma med synpunkter på bygglovsavdelningens utkast till förslag till beslut till bygg- och miljönämnden om att förelägga fastighetsägaren att ta bort

byggnaden, alternativt att komma in med dokumentation om att det gjorts rättelse genom att riva byggnad A.

Eftersom fastighetsägaren inte har velat göra rättelse ska fastighetsägaren föreläggas att riva byggnad A. Rättelseföreläggandet ska gälla omedelbart, eftersom byggnad A idag är hindrande för räddningsinsatser skulle det ske en olycka. Föreläggandet behöver vidare förenas med vite, eftersom

fastighetsägaren har meddelat att han inte anser att byggnaden är

bygglovspliktig. Byggnadsägaren har inte heller efter flera kontakter med bygglovsavdelningen vidtagit åtgärder för att ta bort byggnaden.

Beslutsunderlag

• Anmälan 3 juni 2021

• Fotografier från platsbesök tagna 5 maj 2021

• Tjänsteanteckning telefonsamtal med 3 juni 2021

• Underrättelse till Alanex Bygg AB 9 juni 2021

• Tjänsteanteckning telefonsamtal med 10 juni 2021

• Tjänsteanteckning telefonsamtal med 22 juni 2021

• Fotografier tagna 5 maj 2021

• Fotografier tagna 9 september 2021

• Ortfoto från 2021 med mätningar 20 september 2021

• Information om förslag till beslut 22 september 2021

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning 3 (6)

2021-10-13

• Utkast till förslag till beslut om rättelseföreläggande 22 september 2021

• Tjänsteskrivelse daterad 13 oktober 2021

Ärendet

Aktuella bestämmelser

9 kap. 2 § PBL

Det krävs bygglov för bl.a. nybyggnad.

11 kap. 20 § PBL

Om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid (rättelseföreläggande).

11 kap. 27 § PBL

Om ett föreläggande enligt 11 kap. 20 § PBL inte följs, får byggnadsnämnden besluta att åtgärden ska genomföras på den försumliges bekostnad och hur det ska ske.

11 kap. 37 § PBL

Ett föreläggande enligt 11 kap. 20 § PBL får förenas med vite.

11 kap. 38 § PBL

I ett föreläggande enligt 11 kap. 20 § PBL får byggnadsnämnden bestämma att den åtgärd som föreläggandet eller beslutet avser ska genomföras omedelbart trots att föreläggandet eller beslutet inte har vunnit laga kraft.

Ärendets gång

Bygglovsavdelningen har vid platsbesök den 5 och 17 maj 2021 på fastigheten Bro Skällsta 1:14 uppmärksammat att det har byggts ett flertal byggnader på fastigheten utan att det har sökts bygglov för dem.

Fastighetsägaren uppgav den 3 juni 2021 i telefon till tillsynshandläggaren att det är Alanex Ställning AB som hyr marken där byggnaderna står. Han uppgav vidare att den stora konstruktionen (byggnad A) utgörs av enbart ställningar.

Enligt honom ska den därför inte betraktas som byggnad.

Bygglovsavdelningen gav den 4 juni 2021 Alanex Ställning AB såsom byggnadsägare möjlighet att inkomma med en förklaring varför byggnaderna har uppförts inklusive en beskrivning av byggnadernas syften och mått såsom höjd, bredd och byggarea.

Den 10 juni 2021 ringer från Alanex Bygg AB

tillsynshandläggaren och förklarar följande. Den stora konstruktionen utgör en ställningskonstruktion i vilken det ligger ställningar i. Konstruktionen är konstruerad som väderskydd för ställningar. Den är därför inte någon byggnad.

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning 4 (6)

2021-10-13

Tillsynshandläggaren förklarar för att bygglovsavdelningen bedömer att ställningskonstruktionen utgör en byggnad och är därför bygglovspliktig.

Problematiskt är framför allt att den stora byggnaden, byggnad A, står mycket nära järnvägen och behöver förmodligen flyttas längre bort.

Tillsynshandläggaren ger henne kontaktuppgifter till en bygglovshandläggare för att diskutera en eventuell ansökan om bygglov för byggnaderna samt

placering av byggnaderna. uppger att vill prata med sin chef och ta kontakt med bygglovshandläggaren.

Den 22 juni 2021 ringer tillsynshandläggaren och frågar

om redan har varit i kontakt med bygglovshandläggaren angående ärendet.

meddelar att chef är på semester och att kan avstämma med chefen veckan därpå angående bygglovsavdelningens underrättelse och därefter ta kontakt med bygglovsavdelningen.

Den 9 september 2021 gör tillsynshandläggaren ett till tillsynsbesök på fastigheten och uppmärksammar att byggnaden är kvar på platsen.

Den 22 september 2021 gav bygglovsavdelningen fastighetsägaren och byggnadsägaren senast den 6 oktober 2021 möjlighet att inkomma med

synpunkter på bygglovsavdelningens utkast till förslag till beslut till bygg- och miljönämnden om att förelägga fastighetsägaren att ta bort byggnaden samt allt material som ligger till grund för bedömning i ärendet. Alternativt gavs de möjlighet att komma in med dokumentation om att det har gjorts rättelse genom att riva byggnad A.

Bedömning

Bygglovsavdelningen bedömer att konstruktionen A utgör en byggnad och är därför bygglovspliktig enligt 9 kap. 2 § PBL. Byggnad A har inte uppförts med lov eller har sökts lov för. Byggnaden har uppförts under 2019 eller senare, se bifogat ortfoto från 2019 i bilaga 1. Preskription för byggnad A har därför inte inträtt.

Enligt Trafikverket bör generellt ny bebyggelse inte tillåtas inom ett område på 30 meter från järnvägen, räknat från spårmitt på närmaste spår. Ett sådant avstånd ger utrymme för räddningsinsatser om det skulle ske en olycka, och det möjliggör en viss utveckling av järnvägsanläggningen. Verksamhet som inte är störningskänslig och där människor endast tillfälligtvis vistas, till exempel parkering, garage och förråd, kan dock finnas inom 30 meter från spårmitt.

Hänsyn bör dock tas till möjligheterna att underhålla järnvägsanläggningen och bebyggelsen.

Enligt bygglovsavdelningens bedömning befinner sig byggnad A som närmast cirka 11,6 meter från järnvägens spårmitt, se bifogat ortfoto från 2021,

bilaga 10.

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning 5 (6)

2021-10-13

Med anledning av byggnadens placering mycket närmare än 30 meter från närmaste spårmitt samt dess utformning bedöms det som icke sannolikt att bygglov kan beviljas i efterhand. Fastighetsägaren ska därför inte föreläggas att söka lov i efterhand.

Fastighetsägaren har hittills inte velat göra rättelse genom att riva byggnaden på egen hand. Fastighetsägaren ska därför föreläggas att riva byggnad A med stöd av 11 kap. 20 § PBL. Rättelseföreläggandet ska gälla enligt

11 kap. 38 § PBL omedelbart, eftersom byggnad A idag är hindrande för räddningsinsatser skulle det ske en olycka.

Föreläggandet behöver vidare förenas med vite, eftersom fastighetsägaren har meddelat att han inte anser att byggnaden är bygglovspliktig.

Alanex Ställning AB såsom byggnadsägare har inte heller efter flera kontakter med bygglovsavdelningen vidtagit åtgärder för att ta bort byggnaden. Det allmänna intresset av att få bort byggnaden och att kunna ge utrymme till möjliga räddningsinsatser överväger byggnadsägarens intresse att kunna nyttja byggnaden respektive överväger fastighetsägarens intresse att kunna förfoga över sin mark. Vitesbeloppet har fastställts utifrån fastighetsägarens

ekonomiska förhållanden och har bestämts med hänsyn till att beslutet avser skydd av personers liv och hälsa.

Barnperspektiv

Inga barn berörs av beslutet.

Samhällsbyggnadskontoret Olof Forsberg

Bygglovschef Florian Reitmann

Tillsynshandläggare

Samhällsbyggnadskontoret

Datum Vår beteckning 6 (6)

2021-10-13

Bilagor

1. Fotografier tagna den 9 september 2021 samt Lantmäteriets ortfoto från 2021 av byggnad A på Bro-Skällsta 1:14

2. Anmälan 3 juni 2021

3. Fotografier från platsbesök tagna 5 maj 2021

4. Tjänsteanteckning telefonsamtal med 3 juni 2021 5. Underrättelse till Alanex Bygg AB 9 juni 2021

6. Tjänsteanteckning telefonsamtal med 10 juni 2021 7. Tjänsteanteckning telefonsamtal med 22 juni 2021 8. Fotografier tagna 5 maj 2021

9. Fotografier tagna 9 september 2021

10. Ortfoto från 2021 med mätningar 20 september 2021 11. Information om förslag till beslut 22 september 2021

12. Utkast till förslag till beslut om rättelseföreläggande 22 september 2021

Beslut sänds till

Med mottagningsbevis till:

• Alanex Bygg AB, 559153–6411, Majvägen 21, 177 61 Järfälla

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 1. Fotografier

1 (3)

Samhällsbyggnadskontoret

Florian Reitmann Tillsynshandläggare Bygglovsavdelningen

Florian.Reitmann@upplands-bro.se

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

Bilaga 1 till beslut i Tillsyn.2021.21

Fotografier tagna den 9 september 2021 samt Lantmäteriets ortfoto från 2021 av byggnad A på Bro-Skällsta 1:14:

Byggnad A

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 1. Fotografier

2 (3)

Byggnad A

Byggnad A

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 1. Fotografier

3 (3)

Ortfoto från Lantmäteriet från 2019:

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 2. Anmalan_489127

Från: Florian Reitmann Till: Bygg- och miljönämnden

Ärende: Nytt tillsynsärende BRO-SKÄLLSTA 1:14 Datum: den 3 juni 2021 15:49:02

Hej,

Vänligen lägg upp ett nytt tillsynsärende på BRO-SKÄLLSTA 1:14 där fastighetsägaren är part samt denna verksamhetsutövare:

Alanex Bygg AB MAJVÄGEN 21 177 61 Järfälla info@alanex-bygg.se 073-9808182

Med vänlig hälsning Florian Reitmann Tillsynshandläggare

Bygglovsavdelningen, Samhällsbyggnadskontoret Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, 196 40 Kungsängen 08-410 79 241

florian.reitmann@upplands-bro.se www.upplands-bro.se

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 3. Fotografier_489212

Foton tagna av Florian Reitmann vid tillsynsbesök 5 maj 2021 på BRO-SKÄLLSTA 1:14.

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 3. Fotografier_489212

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 3. Fotografier_489212

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 3. Fotografier_489212

Foton tagna av Florian Reitmann vid tillsynsbesök 17 maj 2021 på BRO-SKÄLLSTA 1:14.

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 4. Tjänsteanteckning telefonsamtal med 3 juni 2021

123 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 - BMN 21/0013-2 TILLSYN.2021.21, Misstanke om olovligt byggande, BRO-SKÄLLSTA 1:14, Tryckfärgsvägen 6 : 5. TILLSYN202121utkasttillrattelseforelaggande_503444

Upplands-Bro kommun UNDERRÄTTELSE 1 (1)

Postadress: Upplands-Bro kommun, 196 81 Kungsängen Besöksadress: Furuhällsplan 1, Kungsängen Telefon: 08-581 690 00 Fax: 08-581 692 40 E-post: kommun@upplands-bro.se Webb: upplands-bro.se

Samhällsbyggnadskontoret

Vår beteckning

Florian Reitmann

Bygglovsavdelningen TILLSYN.2021.21