• No results found

Förslaget till lag om ändring i lagen (1967:531) om

10 d §

Paragrafen innehåller bestämmelser om en pensionsstiftelses användning av optioner och terminskontrakt och andra liknande finansiella instrument (s.k. derivatinstrument) i sin placeringsverksamhet. Övervägandena finns i avsnitt 4.1.

Andra stycket ändras på så sätt att den hittillsvarande hänvisningen till

föreskrifter som har meddelats med stöd av försäkringsrörelselagen (2010:2043), förkortad FRL, ersätts med ett bemyndigande för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter om användning av derivatinstrument enligt denna lag.

10 e och 10 h–10 j §§

Paragraferna innehåller bestämmelser om skyldighet för en pensions- stiftelse att anta principer för sitt aktieägarengagemang (10 e §), att offentliggöra viss information (10 h §) samt att redogöra för inslag i sin aktieinvesteringsstrategi och i sina överenskommelser med kapitalförvalt- are (10 i och 10 j §§). Övervägandena finns i avsnitt 4.1.

I paragraferna görs språkliga ändringar på så sätt att termen invest- eringar ersätts med termen placeringar, som används i övrigt i lagen. Det innebär ingen ändring i sak.

10 m §

Paragrafen innehåller bestämmelser om vilken information som en arbets- givare ska lämna till de personer som den tryggar utfästelser om pension till i en pensionsstiftelse och om pensionsbesked. Ändringen i paragrafen genomför artikel 44 c i andra tjänstepensionsdirektivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.2.

Enligt tredje stycket, som är nytt, ska arbetsgivaren på begäran av den som omfattas av en utfästelse om pension lämna information om de an- taganden som ligger till grund för prognoser i pensionsbeskedet. Det kan exempelvis röra sig om sådana antaganden om pensionsålder och ekonom- iska scenarier som legat till grund för prognoser om de individuella för- månerna.

16 g §

Paragrafen innehåller bestämmelser om styrdokument (riktlinjer). Ändringen i paragrafen genomför artikel 23.2 i andra tjänstepensions- direktivet. Övervägandena finns i avsnitt 4.2.

I tredje stycket införs en skyldighet för en pensionsstiftelse som tryggar utfästelser om pension till minst 100 personer att regelbundet offentliggöra information om sin ersättningspolicy. Det är inte hela ersättningspolicyn som behöver offentliggöras, utan bara relevant information om denna. Vad

94

som är relevant får avgöras utifrån pensionsstiftelsens enskilda ersättningspolicy och den verksamhet som stiftelsen driver. I 16 i § andra stycket införs en upplysningsbestämmelse om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan meddela föreskrifter om hur information om ersättningspolicyn ska offentliggöras.

16 i §

Paragrafen innehåller bemyndiganden för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer om att meddela föreskrifter inom de angivna områdena. Övervägandena finns i avsnitten 4.2 och 4.3.

Första stycket 1, som är ny, avser de krav som ska gälla för dem som är

verksamma i en pensionsstiftelse enligt 16 a och 16 e §§ och omfattar där- med dels styrelseledamöter och ersättare för dessa, dels dem som ska ut- föra arbete i riskhanteringsfunktionen och internrevisionsfunktion.

Första stycket 2 och 3, hittillsvarande första stycket 1 och 2, får ny

numrering till följd av att det införs en ny punkt 1.

I andra stycket, som är nytt, finns en upplysningsbestämmelse om att regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer kan meddela föreskrifter om hur information om ersättningspolicyn ska offentliggöras enligt 16 g §.

31 §

I paragrafen finns bestämmelser om tillsyn över pensions- och personal- stiftelser. Övervägandena finns i avsnitt 4.4.

Ändringarna i andra stycket innebär att kravet på att en pensionsstiftelse ska anmälas för tillsyn genast efter det att styrelsen har tagit emot sitt upp- drag utvidgas till att gälla samtliga pensionsstiftelser och inte enbart så- dana pensionsstiftelser som tryggar utfästelser om pension till minst 100 personer.

I tredje stycket införs en bestämmelse om att en anmälan från en pensionsstiftelse enligt andra stycket ska innehålla uppgift om omfatt- ningen av tryggandet i stiftelsen, utöver de övriga uppgifter som anges i tredje stycket. Uppgifter om hur många personer stiftelsen tryggar utfäst- elser om pension till enligt tredje meningen omfattas inte av skyldigheten enligt detta stycke att anmäla ändrade förhållanden till tillsynsmyndig- heten.

Ändringarna i fjärde stycket innebär att styrelsen för en pensionsstiftelse är skyldig att göra en anmälan till tillsynsmyndigheten genast efter det att tryggandet i stiftelsen nått upp till minst 16 personer eller när tryggandet inte längre har den omfattningen.

Enligt åttonde stycket ska tillsynsmyndigheten underrätta Finansinspektionen om en anmälan enligt andra eller fjärde stycket. 35 §

Paragrafen innehåller bestämmelser om Finansinspektionens möjligheter att vidta åtgärder mot en pensionsstiftelse och om vissa skyldigheter för styrelsen i en pensionsstiftelse. Övervägandena finns i avsnitt 4.4.

Femte stycket ändras på så sätt att vissa hänvisningar till tillämpliga be-

95 svarande bestämmelser i lagen om tjänstepensionsföretag. Det gäller be-

stämmelser om upplysningsskyldighet, platsundersökning, avgifter, in- gripande vid gränsöverskridande verksamhet, information till Eiopa och vite. I femte stycket tas även hänvisningen till föreskrifter som meddelats med stöd av 17 kap. 30 § FRL bort. Den ändringen innebär att föreskrifter om försäkringsföretagens upplysningsskyldighet och avgifter inte längre ska tillämpas vid Finansinspektionens tillsyn över pensionsstiftelser. I nya 35 a § införs i stället bemyndiganden för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela sådana föreskrifter med avseende på pensionsstiftelserna.

35 a §

Paragrafen, som är ny, innehåller bemyndiganden för regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer att meddela föreskrifter och en upplysningsbestämmelse angående verkställighetsföreskrifter. Överväg- andena finns i avsnitt 4.4.

Bemyndigandet i första stycket avser en pensionsstiftelses upplysnings- skyldighet enligt 14 kap. 5 § lagen om tjänstepensionsföretag. Den be- stämmelsen gäller enligt 35 § femte stycket även för pensionsstiftelser. Bemyndigandet gör det möjligt att meddela föreskrifter om t.ex. periodisk rapportering. Med stöd av bemyndigandet kan artikel 50 a–d och f i andra tjänstepensionsdirektivet delvis genomföras.

Bemyndigandet i andra stycket ger regeringen rätt att meddela före- skrifter om sådana avgifter som får tas ut av pensionsstiftelser för att täcka kostnader för Finansinspektionens verksamhet enligt 14 kap. 17 § lagen om tjänstepensionsföretag. Den bestämmelsen gäller enligt 35 § femte stycket även för pensionsstiftelser.

I tredje stycket finns en upplysning om att regeringen eller den myndig- het som regeringen bestämmer kan meddela föreskrifter om hur upplys- ningar ska lämnas enligt 14 kap. 5 § lagen om tjänstepensionsföretag. Den bestämmelsen gäller enligt 35 § femte stycket även för pensionsstiftelser.

11.2

Förslaget till lag om ändring i lagen (1981:131)