• No results found

Samordningsöverenskommelse

Promemorians förslag: När Finansinspektionen är grupptillsyns- myndighet eller utövar tillsyn över ett enskilt försäkringsföretag som omfattas av grupptillsyn, ska inspektionen ingå en samordnings- överenskommelse med berörda behöriga myndigheter i tillsyns- kollegiet. En sådan överenskommelse ska avse inrättandet av tillsyns- kollegiet och verksamheten i det. Överenskommelsen ska undertecknas av Finansinspektionen.

En samordningsöverenskommelse ska åtminstone innehålla besluts- processen vid de beslut som avses i artiklarna 231, 232 och 247 i Solvens II-direktivet och det samråd som avses i artiklarna 218.5 och 248.4 i Solvens II-direktivet.

65 Om Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten har fat-

tat ett beslut om upprättande av en samordningsöverenskommelse ska Finansinspektionen, när inspektionen är grupptillsynsmyndighet, fatta sitt slutliga beslut i enlighet med Europeiska försäkrings- och tjänste- pensionsmyndighetens beslut. Finansinspektionen ska därefter över- lämna sitt beslut till de berörda behöriga myndigheterna.

Skälen för promemorians förslag

Samordningsöverenskommelse – ingående och innehåll

För att underlätta grupptillsynen ska ett tillsynskollegium, under ord- förandeskap av grupptillsynsmyndigheten, inrättas (artikel 248.2 i Solvens II-direktivet). Ett sådant kollegium ska bestå av grupptillsyns- myndigheten, tillsynsmyndigheterna i de länder där något dotterföretag har sitt huvudkontor och Europeiska försäkrings- och tjänstepensions- myndigheten (Eiopa) (artikel 248.3 första stycket). Tillsynsmyndigheter för betydande filialer och anknutna företag ska också ha rätt att delta i tillsynskollegiet (artikel 248.3 andra stycket). Inrättandet av och verk- samheten vid ett tillsynskollegium ska baseras på en samordningsöverens- kommelse mellan grupptillsynsmyndigheten och de övriga berörda tillsynsmyndigheterna (artikel 248.4 första stycket). Om det uppstår delade meningar mellan medlemmarna i tillsynskollegiet vid upprättandet av en samordningsöverenskommelse, får de hänskjuta en sådan fråga till Eiopa (artikel 248.4 andra stycket).

Det finns i dag inte några bestämmelser i svensk rätt om de samordnings- överenskommelser som avses i Solvens II-direktivet. För att fullt ut genomföra direktivet bör det införas bestämmelser om samordnings- överenskommelser i försäkringsrörelselagen.

Inledningsvis bör det införas en bestämmelse om när Finansinspek- tionen ska ingå en samordningsöverenskommelse. Detta ska ske när Finansinspektionen är grupptillsynsmyndighet eller när inspektionen ut- övar tillsyn över ett enskilt försäkringsföretag som omfattas av grupp- tillsyn. En samordningsöverenskommelse ska ingås med de berörda be- höriga myndigheterna i tillsynskollegiet, dvs. de myndigheter som ska in- gå i tillsynskollegiet. I kollegiet ingår grupptillsynsmyndigheten, de be- höriga myndigheterna i alla medlemsstater där något dotterföretags huvud- kontor är beläget samt Eiopa (artikel 248.3 första stycket). Vidare finns det därutöver myndigheter som har rätt att delta i tillsynskollegiet: be- höriga myndigheter för betydande filialer och anknutna företag (artikel 248.3 andra stycket).

I försäkringsrörelselagen ska det anges att en samordningsöverens- kommelse, i överensstämmelse med direktivet, ska avse inrättandet av tillsynskollegiet och verksamheten i det (artikel 248.4 första stycket). Det bör även, i enlighet med direktivet, införas en bestämmelse om att en sam- ordningsöverenskommelse ska undertecknas av Finansinspektionen. Av förordningen (2009:93) med instruktion för Finansinspektionen följer att Finansinspektionen får ingå sådana internationella överenskommelser som följer av Solvens II-direktivet, förutsatt att de inte kräver riksdagens eller Utrikesnämndens medverkan (4 b §). Denna bestämmelse gör det möjligt

66

för Finansinspektionen att ingå en samordningsöverenskommelse med berörda behöriga myndigheter (se prop. 2015/16:9 s. 414).

I Solvens II-direktivet finns en bestämmelse med materiella krav för en samordningsöverenskommelse (artikel 248.5 första stycket). Dessa krav bör framgå av lag och därför bör det införas en bestämmelse i försäkrings- rörelselagen med de krav som anges i direktivet. En samordningsöverens- kommelse som Finansinspektionen ingår med berörda behöriga myndig- heter bör alltså, i enlighet med direktivet, åtminstone innehålla förfaranden för beslutsprocessen bland berörda tillsynsmyndigheter vid de beslut som avses i artiklarna 231, 232 och 247 i Solvens II-direktivet och det samråd som avses i artiklarna 218.5 och 248.4 i Solvens II-direktivet.

Solvens II-direktivet innehåller även en bestämmelse om vad en sam- ordningsöverenskommelse får respektive kan innehålla. Detta handlar då om ytterligare uppgifter för grupptillsynsmyndigheten, tillsynsmyndig- heter eller Eiopa (artikel 248.5 andra stycket) och förfaranden för samråd mellan berörda tillsynsmyndigheter, särskilt enligt artiklarna 213–217, 219–221, 227, 244–246, 250, 256, 260 och 262 eller samarbete med övriga tillsynsmyndigheter (artikel 248.5 tredje stycket). Dessa ytterligare krav har som sitt huvudsakliga syfte att förbättra samarbetet i tillsynskollegiet och på så sätt bidra till en effektiv grupptillsyn, under förutsättning att den enskilda tillsynen inte försämras. Det har inte framkommit att det finns något särskilt behov av att införa ytterligare krav för grupptillsynen, och då särskilt beträffande tillsynskollegierna, för att samarbetet vid grupp- tillsynen ska fungera tillfredsställande. Eiopa har även tagit fram riktlinjer för kollegiernas operativa funktion med tillhörande mall för samordnings- överenskommelse (EIOPA-BoS-14/146), i det följande benämnd Eiopas riktlinjer. Sammantaget finns det inte anledning att införa ytterligare krav i lag på vad en samordningsöverenskommelse ska innehålla.

Hänskjutande av frågor till Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten för tvistlösning

Enligt Solvens II-direktivet får en medlem av tillsynskollegiet, om det uppstår delade meningar om upprättandet av en samordningsöverens- kommelse, hänskjuta frågan till Eiopa och begära dess hjälp. Grupp- tillsynsmyndigheten ska därefter fatta sitt slutgiltiga beslut i enlighet med Eiopas beslut och vidarebefordra beslutet till de berörda tillsynsmyndigh- eterna (artikel 248.4 andra stycket).

I försäkringsrörelselagen finns det i dag en bestämmelse om att Finansinspektionen får hänskjuta frågor som rör ett förfarande av en be- hörig myndighet inom EES till Eiopa för tvistlösning i de fall som framgår av artiklarna 248, 249, 255 och 260 i Solvens II-direktivet (19 kap. 53 §). Denna bestämmelse tillgodoser direktivets krav att Finansinspektionen, om inspektionen och de berörda behöriga myndigheterna inte kan enas om en samordningsöverenskommelse, får hänskjuta en sådan fråga till Eiopa för tvistlösning.

Det finns dock inte någon bestämmelse i försäkringsrörelselagen som motsvarar det som anges i Solvens II-direktivet om vad som ska gälla om Eiopa har fattat ett beslut om upprättande av en samordningsöverens- kommelse (artikel 248.4 andra stycket tredje och fjärde meningarna). För att fullt ut genomföra direktivet bör det införas en bestämmelse i för-

67 säkringsrörelselagen om att Finansinspektionen, när Eiopa har fattat ett

beslut om upprättande av en samordningsöverenskommelse och Finans- inspektionen är grupptillsynsmyndighet, ska fatta sitt slutliga beslut i enlighet med Eiopas beslut. Finansinspektionen ska därefter vidare- befordra sitt beslut till de berörda behöriga myndigheterna.