• No results found

Förslaget till lag om ändring i förmånsrättslagen

In document Regeringens proposition 2002/03:40 (Page 195-200)

7 Författningskommentar

7.3 Förslaget till lag om ändring i förmånsrättslagen

4 §

Förslaget kommenteras i avsnitt 4.7.6.

7.4 Förslaget till lag om ändring i sekretesslagen (1980:100)

8 kap.

28 §

Förslaget kommenteras i avsnitt 4.7.15.

7.5 Förslaget till lag om ändring i ellagen (1997:857)

3 kap.

14 § Kostnaden för en mätare med tillhörande insamlingsutrustning och för dess installation i inmatningspunkten hos en elproducent skall av nätkoncessionshavaren debiteras elproducenten. Detta gäller inte de elproducenter som avses i 4 kap.

10 §.

Tvister i frågor som avses i första stycket prövas av nät-myndigheten. En tvist prövas dock inte om det visas att ansökan om prövning kommit in till nätmyndigheten senare än två år efter det att nätkoncessionshavaren sänt ett skriftligt ställningstagande till berörd part under dennes senaste kända adress.

Ändringen är en följd av det förslag som har behandlats i avsnitt 5.2.

Prop. 2002/03:40

196 4 kap.

9 § Vid skälighetsbedömningen av nättariffen för en ledning med en spänning om 220 kilovolt eller däröver (stamledning) skall de beräknade kostnaderna för den prestation som nätkoncessionshavaren har att utföra och hans sätt att utföra prestationen bedömas samlat för nätkoncessionshavarens samtliga ledningar i landet med undantag för utlandsförbindelserna. Tariffen får dock utformas med hänsyn till var på nätkoncessionshavarens ledningsnät en anslutningspunkt är belägen.

Om en sådan föreskrift som avses i 2 § andra stycket har med-delats skall, i fråga om de utlandsförbindelser som omfattas av före-skriften, de beräknade kostnaderna för den prestation som nätkon-cessionshavaren har att utföra och hans sätt att utföra prestationen omfattas av den skälighetsbedömning som görs enligt första stycket avseende nätkoncessionshavarens samtliga ledningar i landet.

Om nätkoncessionshavaren har systemansvaret för el enligt 8 kap.

1 § första stycket skall den del av verksamheten som inte kan hänföras till en viss kund eller kundkategori anses ingå i nätverksamheten.

Om nätkoncessionshavaren deltar i europeiskt samarbete, som syftar till att utveckla och vidmakthålla en fungerande europeisk marknad för el, skall verksamheten anses ingå i nätverksamheten.

Paragrafen reglerar hur skälighetsbedömningen av nättariffen på stam-nätet skall gå till.

Huvudregeln ges i första stycket. Stamnätet består inte bara av en enda lång ledning genom landet utan det utgör ett s.k. maskat nät. Det betyder att nätet består av flera parallella ledningar som med olika mellanrum är förbundna med varandra.

Dessutom omfattas stamnätet av ett flertal nätkoncessioner för linje, där varje koncession avser en del av nätet. Enligt huvudregeln i ellagen borde därför varje del av stamnätet som omfattas av en nätkoncession ha sin egen nättariff, vars skälighet skulle bedömas skilt från andra delar av stamnätet.

Denna huvudregel är dock satt ur spel genom bestämmelsen i första stycket. Denna bestämmelse innebär att det skall ske en samlad skälig-hetsbedömning avseende hela stamnätet. Följden av denna bestämmelse är att det skall finnas en nättariff omfattande hela stamnätet.

Trots att hela stamnätet omfattas av en nättariff får dock, enligt ytter-ligare en bestämmelse i första stycket, nättariffen utformas med hänsyn till var på stamnätet en anslutningspunkt är belägen. Med stöd av denna bestämmelse är nättariffen utformad så, att inmatning i södra Sverige och uttag i norra Sverige är billigare än inmatning i norra Sverige och uttag i södra Sverige. Skälet till denna utformning är dels att de flesta produk-tionsanläggningar är belägna i norra Sverige, varför den mesta inmat-ningen sker där, dels att de flesta elanvändare finns i södra Sverige varför det mesta uttaget sker där. Denna omfattande inmatning respektive uttag innebär att överföring av el från norr till söder måste ske i betydande om-fattning. Denna omfattande överföring ställer stora krav på stamnätets kapacitet och orsakar också stora nätförluster. För att uppmuntra till in-matning i södra Sverige och uttag i norra Sverige är sådan inin-matning och sådana uttag billigare än vid det motsatta förhållandet.

Prop. 2002/03:40

197 Den ändring som nu sker i första stycket innebär att bestämmelsen om

en samlad skälighetsbedömning anpassas till den nya huvudregeln om utformning av nättariffer som anges i 4 kap. 1 §.

Det nya andra stycket utgjorde tidigare paragrafens tredje stycke.

I detta stycke anges hur skälighetsbedömningen av nättariffen på en ut-landsförbindelse, som innehas av stamnätsinnehavaren, skall gå till.

Även denna bestämmelse anpassas nu till den nya huvudregeln om ut-formning av nättariffer som anges i 4 kap. 1 §.

Det nya tredje stycket utgjorde tidigare paragrafens andra stycke.

Bestämmelsen utgör grunden för att Svenska kraftnät via nättariffen skall kunna täcka de kostnader för systemansvaret för el som inte skall betalas av en viss kund eller kundkategori. Bestämmelsen får nu en ändrad lydelse på så sätt att den verksamhet som är förknippad med systemansvaret för el skall anses ingå i nätverksamheten, dock bara vad gäller den del av verksamheten som inte kan hänföras till en viss kund eller kundkategori. Detta i sin tur innebär att även denna verksamhet skall bedömas enligt den nya huvudregeln om utformning av nättariffer som anges i 4 kap. 1 §. Tidigare utgick man, vid skälighetsbedömningen, från de kostnader som följde av systemansvaret, oavsett hur verksam-heten bedrevs. Nu skall man i stället utgå från de objektiva förutsätt-ningarna att bedriva den verksamhet som följer av systemansvaret. Med det sistnämnda uttrycket avses, något förenklat, de kostnader som kan beräknas uppstå i verksamheten om denna drivs på ett rationellt sätt.

Ett nytt fjärde stycke har nu lagts till i paragrafen. Den nya bestämmel-sen medför att Svenska kraftnät får möjlighet att täcka kostnaderna för sitt deltagande i det europeiska samarbete, som har beskrivits i avsnitt 5.1 via nättariffen. Även denna verksamhet skall nu anses ingå i nätverk-samheten. Därmed skall verksamheten bedömas på samma sätt som beskrivits under tredje stycket.

13 kap.

5 § Beslut av nätmyndigheten enligt 2 kap. 18–20 §§, 3 kap. 3 §, 6--8 §§, 11, 14 och 15 §§, 4 kap. 6, 7 och 10 §§ samt 12 kap. 8 och 11 §§, beslut av en tillsynsmyndighet enligt 12 kap. 2–4 §§ samt beslut av den systemansvariga myndigheten om ersättning till den som enligt 8 kap. 2 § beordrats öka eller minska produktionen av el får överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd krävs vid överklagande till kammarrätten.

Regeringen får meddela föreskrifter om överklagande av andra beslut enligt denna lag eller enligt föreskrifter som meddelats med stöd av lagen.

De beslut som meddelades enligt 3 kap. 11 a § kunde tidigare överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Då nu denna paragraf upphävs tas den bort från uppräkningen i den aktuella paragrafen.

6. Bestämmelserna i 3 kap. 6 § andra stycket, 7 § andra stycket, 11 § tredje stycket, 14 § andra stycket och 15 § tredje stycket samt 4 kap.

10 § tredje stycket i deras nya lydelse tillämpas på sådana tvister, i

Prop. 2002/03:40

198 vilka ansökan kommit in till nätmyndigheten den 1 juli 2004 eller

senare.

Tidigare ingick 3 kap. 11 a § bland de uppräknade paragraferna. Då den paragrafen nu upphävs har den tagits bort från uppräkningen i den aktuel-la punkten.

Prop. 2002/03:40

199

7.6 Förslaget till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229)

17 kap.

4 §

Genom tillägget tydliggörs att 97-procentsregeln inte är tillämplig på elcertifikat.

22 a §

I en ny paragraf slås fast att elcertifikaten skall behandlas som lager för certifikatberättigade producenter, samt för den som är kvotpliktig. Vid beskattningen får elcertifikaten tas upp till det lägsta av anskaffnings-värdet och verkliga anskaffnings-värdet även om de tas upp till högre värde i räken-skaperna. Av huvudregeln i 17 kap. 3 § följer att elcertifikaten utgör lager för den som bedriver värdepappersrörelse. För övriga näringsidkare torde certifikaten utgöra en kapitaltillgång.

Prop. 2002/03:40

200

7.7 Förslaget till lag om ändring i lagen (2001:1227) om självdeklarationer och kontrolluppgifter

11 kap.

12 och 13 §§

I bestämmelserna föreslås att kontrolluppgift skall lämnas om innehav och avyttring av elcertifikat. När det gäller innehavet är det uppgift om antalet innehavda certifikat vid årets utgång som skall lämnas. Upp-gifterna, som skall lämnas för fysiska personer och dödsbon, kommer att kunna förtryckas i självdeklarationerna. När det gäller avyttring av elcer-tifikat är det uppgift om antalet avyttrade cerelcer-tifikat och försäljningspriset.

Även i det här fallet skall uppgifterna lämnas för fysiska personer och dödsbon. Det är Affärsverket svenska kraftnät som skall lämna kontroll-uppgifterna. Svenska kraftnät kommer att ha tillgång till uppgifterna i elcertifikatsregistret. Svenska kraftnät skall, i egenskap av kontoförande myndighet, kontoföra alla elcertifikat på certifikatkonton i ett elcertifikat-register. När ett elcertifikat har överlåtits skall detta, efter ansökan till Svenska kraftnät, registreras i registret. I ansökan skall uppgift bl.a. läm-nas om försäljningspriset. Svenska kraftnät kommer däremot inte ha kän-nedom om eventuell försäljningsprovision el. dyl. I de fall överlåtaren har haft sådana kostnader måste han eller hon själv redovisa dem i sin självdeklaration.

In document Regeringens proposition 2002/03:40 (Page 195-200)