• No results found

I detta avsnitt presenterar vi vad respondenterna har sagt kring förvärv. För att öka tydligheten bland svaren redogör vi först för vad Mölnlycke Health Care har framfört. Därefter vad respondenter från Regionservice Inköp, sjukhus och sterilcentraler har svarat i och med intervjuerna.

5.1.2 Mölnlycke Health Care

Eric Miranda berättar att Mölnlycke får ett utökat sortiment och en effektiv produktion av engångsprodukter inom operationssortimentet genom Pharmaset. Dessa produkter ligger i mindre engångsset som innehåller fler än två komponenter. Denna nya produktlinje har de valt att sälja till sitt primära marknadssegment med stora användare som sjukhus och sterilcentraler. Mindre användare som vårdcentraler och hemvård är ett sekundärt marknadssegment. Eric Miranda tror att Pharmasets produkter kan leda till effektivare arbetssätt för sjukvården.

”Fördelarna med engångsprodukterna, som tillverkas av Pharmaset, är att de är kostnadseffektiva och har bättre aseptik än flergångsprodukter.” Eric Miranda (2009-05-08) Aseptik är att använda sterila injektionslösningar och instrument. Vidare berättar Eric Miranda att det finns komplikationer i förvärvsprocessen. Integrationen har varit det svåraste. Detta på grund av den mänskliga faktorn när olika kulturer möts förklarar han. Han har upptäckt skillnader i till exempel logistik och tankesätt med mera. Fredrik Westman håller med om att det finns skillnader mellan Mölnlycke och Pharmaset. Han tillägger att något som skiljer företagen åt är att Pharmaset försöker standardisera produkterna och försöker få kunderna att anpassa sig till dem. Medan Mölnlyckes största konkurrensfördel är att anpassa sina produkter till varje kund.

Per-Olof Olsson anser att förvärv är viktigt för företagets tillväxt. Han förklarar att aktieägarna vill se att Mölnlycke växer. Ökade marknadsandelar höjer värdet på företaget. Förvärvet av Pharmaset har ökat pressen att prestera och sälja mer. Han menar också att förvärv underlättar eftersom det innebär att Mölnlycke slipper starta upp från grunden. Vidare berättar Per-Olof Olsson att det inte är aktuellt att göra fler företagsförvärv, speciellt inte på den nordiska och europeiska marknaden där Mölnlycke redan har en bra marknadsposition. Men att det kan vara ett sätt att växa i nya marknader där de inte är etablerade. Att förvärva ett företag som Pharmaset, som redan har lokalerfarenhet, är en stor fördel. Frankrike är ledande i Europa för lågprisprodukter inom hälsosjukvården tillägger han.

5.1.2.1 Fördelar med Pharmaset

Per-Olof Olsson berättar att Pharmaset innebär fördelar som ett utökat sortiment för Mölnlycke, som nu får tillgång till en ny produktlinje. Pharmaset har en stor marknadsandel i Frankrike, ungefär 90 %. Det är fördelaktigt för Mölnlycke som vill vinna fler marknadsandelar. Genom den nya produktlinjen kan företaget rekommendera sina kunder nya arbetssätt och effektiva lösningar påpekar han.

”Pharmaset har en effektiv produktion av sina engångsprodukter som bidrar till mindre kostnader.” Per-Olof Olsson (2009-05-08)

5.1.2.2 Svårigheter med Pharmaset

Per-Olof Olsson berättar att det svåraste med företagsförvärvet har varit integrationen mellan företagen. Det är olika kulturer och organisationskulturer som möts, och det medför att interna konflikter kan uppstå. Båda företagen har dessutom olika processer. Mölnlycke har och vill ha alla produkter på lager medan Pharmaset producerar efter order. Produkterna är utvecklade för den franska marknaden och den franska sjukvårdens rutiner. Kvalité, standard och rutiner skiljer sig mellan kulturer. Det finns även kulturella skillnader i produktanvändning, vanor

och rutiner i arbetet mellan Frankrike och Sverige tillägger han. .

”Produkter vars förpackning innehåller PVC-plast är inte miljövänliga, och det kan vara svårt för miljömedvetna kunder i Sverige att acceptera dem.” Per-Olof Olsson (2009-05-08)

5.1.3 Regionservice Inköp

Virpi Turpainen och Monica Jacobsson tror att alla leverantörer har sin tillverkning utomlands idag. Vidare berättar hon att produktioner som flyttas utomlands kan medföra en försämring på produkterna. Till exempel på produkter med hög känslighetsgrad beroende på om leverantören utomlands använder annat grundmaterial.

”Det är skillnad när det handlar om återförsäljare och världsledande tillverkare. För att mindre återförsäljare inte alltid har så mycket att säga till om produktionen.” Virpi Turpainen (2009-04-28)

Monica Jacobsson berättar att produktsegmenten är olika stora mellan en stor och liten återförsäljare. För leverantörer som producerar i Asien får det ekonomiskt bättre säger hon. Men kvalitén har försämrats därigenom tillägger hon, och säger att detta märks på rapporterade avvikelser som inte har registrerats tidigare.

5.1.4 Sjukhus och sterilcentraler

Inga-Lill Eriksson och Katarina Mellbin-Johansson tror att de flesta leverantörer har sin tillverkning utomlands idag. Även Sofia Sjöström och Monica Berggren-Åkesson säger att de inte tror att någon leverantör inom branschen har sin tillverkning i Sverige idag. Monica Berggren-Åkesson berättar att det tar längre tid att påverka och förändra produkter som har beställts av en utländsk tillverkare. Det kan handla om att produkterna ska ha streckkoder.

Exempelvis om det är en amerikansk leverantör tar det lång tid att förändra saker som skulle underlätta vårt arbete säger hon. Men leverantörerna erbjuder generellt bra service och är öppna för deras synpunkter.

”Även om firmorna är svenska har de ofta sin tillverkning i Asien. Det spelar ingen roll att det

är tillverkat utomlands, så länge det tas hänsyn till kvaliteten på produkterna.” Inga-Lill Eriksson (2009-05-04)

Det är rörigt att veta vilka leverantörer som har sin tillverkning av engångsprodukter inom operationssortimentet utomlands tycker Inger Wetterlin. Företag köper upp varandra hela tiden menar hon. Vidare berättar Monica Berggren-Åkesson att Sverige har en välutvecklad sjukvård, det märks i höggradigt rena produkter jämfört med många andra länder. Hon tillägger att det finns skillnader som märks. Till exempel produkter som packas lite slarvigare. Beroende på var någonstans tillverkningen sker, kan skräp och insekter vara svåra att hålla borta vid produktionen. Inga-Lill Fröberg säger att det märks att kvalitén på vissa produkter blivit sämre hos leverantörer i enstaka fall efter att avtalet gjorts. Ann-Christin Garbers säger att var någonstans produkterna kommer ifrån är något som inte tänks på. Så länge kvaliteten på produkterna är bra tillägger hon.

Related documents