• No results found

I detta avsnitt presenterar vi vad respondenterna har sagt angående konkurrens inom branschen. För att öka tydligheten bland svaren redogör vi först för vad Mölnlycke Health Care har framfört. Därefter vad respondenter från Regionservice Inköp, sjukhus och sterilcentraler har svarat i och med intervjuerna.

5.3.1 Mölnlycke Health Care

Mölnlycke har stor kapacitet. Ur kunders synpunkter är det en trygghet att handla av större leverantörer, som klarar av att leverera under kontraktsperioden säger Per-Olof Olsson. För att undvika copy cats måste företaget ständigt uppdatera effektiviteten i produktionen och produktpriserna. Effektiviteten i produktionen påverkar priset påpekar han. Till service räknar företaget att sina leveranser sker i tid och att snabba svar ges från sälj- och servicepersonal. Service innebär för Mölnlycke att alltid ha ett brett sortiment, och att erbjuda träning och utbildning till sina kunder. Mölnlycke vill ha minst antal reklamationer jämfört med sina konkurrenter berättar han.

”Vi anser att avgörande faktorer för att få ett leverantörsavtal är 50 % pris, 30 % kvalité och

20 % service.” Per-Olof Olsson (2009-05-08)

Per-Olof Olsson nämner en konkurrent till Mölnlycke. Det här företaget säljer billiga engångsset som kostar 2-3 SEK. Det är inget Mölnlycke vill eller kan konkurrera med enligt honom. Flergångsprodukter, som är självplockade av egenperson på sjukhusens sterilcentraler, är också konkurrenter till Mölnlyckes engångsprodukter inom operationssortimentet fortsätter han.

”Våra konkurrenter är bland andra producenter av standardprodukter, som kan erbjuda

lägre kostnader när de ofta har hela sin tillverkningsprocess i Asien.” Fredrik Westman (2009-05-08)

∗MRSA är en stafylokockbakterie, som är motståndskraftig mot våra vanliga antibiotika. I

vården smittar bakterier genom direktkontakt mellan patienter och personal. Särskilt stor är risken att smittas om man vårdats på sjukhus utanför Sverige där MRSA är vanligare. (www.vardguiden.com)

5.3.2 Regionservice Inköp

Virpi Turpainen berättar att Regionservice som ser till sjukvårdens behov, styr om leverantörers anpassning av produkter blir en konkurrerande faktor. Leverantörer som är de mest konkurrensstarka är dem som erbjuder riktigt bra produkter, dessa uppfyller bör och skall kraven. Bör krav är subjektiva åsikter. Skall krav förklarar hon som kravet att pennan exempelvis skall vara blå. En kravspecifikation har skall och bör krav som leverantörernas produkter ska uppfylla. Dessa krav summeras, och därefter är leverantörernas pris på produkten avgörande för vem av leverantörerna som får anbudet. Hon vill förtydliga att det är produkterna som blir utvalda efter ställda krav, och inte relationer eller liknande med leverantörerna. Hon tillägger att avtalstiden med en leverantör är tre år plus minus ett år och att varje sjukhus är en enhet. Det finns en leverantör för varje produktsegment.

Hur leverantörer konkurrerar med varandra för att få ett anbud beror på antalet produktsegment de erbjuder. Det är en tuff bransch säger Virpi Turpainen. Det är känsligt att byta ut ett sortiment en avdelning känner till mot ett nytt sortiment, som oftast innebär en ny leverantör. Hon berättar att Regionservice ska minska antal leverantörer och fakturor, och skaffa bra villkor i stora volymer. Om inte en leverantör klarar av att leverera ett produktsortiment är den leverantören tvungen att skaffa en annan leverantör, som måste godkännas av Regionservice. Hon försöker att ha mindre korgar vid inköpen, det vill säga att inte ha för stora beställningar från vissa leverantörer. Det vore negativt, för att man vill inte vara alltför beroende av en leverantör säger Virpi Turpianen, som vill hålla en balans på marknaden.

”Priset har stor betydelse, men priset är i förhållande till produktkvalitén.” Virpi Turpainen (2009-04-28)

Monica Jacobsson berättar att konkurrensen för företag, som vill introducera nya produkter är tuffast vid upphandlingen. Leverantörers nya produkter ska presenteras för Regionservice. Konkurrensen är mindre för unika produkter. Men nya produkter beställs bara om det finns behov säger hon. Dessa behov upptäcks genom att Regionservice jobbar med projekt- och styrgrupper. Leverantörer konkurrerar med varandra i pris för att få ett anbud säger hon, och tillägger att det alltid sker en utvärdering av produktkvalitén. Vidare säger hon att det inte bara är priset som avgör, för de flesta produkterna är kvalitén värd mer än vad priset är. Många gånger görs produktgrupper. En produktgrupp innebär att en leverantör står för tre olika storlekar. Regionservice offererar denna grupp, och sedan sker utvärdering förklarar hon.

”Engångskit beställs inte alltid utan packas på en del av sjukhusens egna sterilcentraler.” Virpi Turpainen (2009-04-28)

En världsledande leverantör har en annan bredd på sitt nätverk jämfört med en mindre leverantör. Det är en fördel när nya produkter ska introduceras och konkurrera sinsemellan för att få ett anbud säger Virpi Turpainen. Exempelvis beställdes operationsrockar för Skandinavien av en leverantör, men visade sig vara i fel storlekar. Redan nästa vecka hade leverantören ordnat testrockar från Thailand. Sådant är uppskattat, men det är inte alla som har kapaciteten till det menar hon.

Monica Jacobsson berättar vilka leverantörsegenskaper hon anser som mest konkurrensstarka. Dessa är kvalité och pris. Miljö är viktigt, men räknas med generellt genom miljöcertifikat

tillägger hon. Vidare berättar hon att det finns en miljösamordnare i Regionservice organisation, som även ansvarar för etniska aspekter. Hon menar att det kan finnas produkter eller förpackningar som kan bestå av latex, PVC-plast, gjort av viss råvara, eller papper som behöver vara av viss kvalité vid en upphandling. Monica Jacobsson berättar att service och utbildning som leverantörer erbjuder inte utvärderas. Detta för att avtalen för upphandlat sortiment med leverantörer innebär att de ska vara behjälpiga att visa produkter på bland annat avdelningar. Det kan vara en lång process och uppfattas som svår när leverantörer kommer med nya produkter tillägger hon.

”Efter upphandlingen vill vi inte ha något spring på avdelningarna, det har vi sagt till

leverantörerna. Det ska finnas möjlighet att jobba med produkterna som är upphandlade.” Monica Jacobsson (2009-05-11)

Lagen säger att leverantörer ska ligga lågt under upphandlingstillfället, det gäller för en kort period säger Monica Jacobsson. Hon tycker inte att den offentliga upphandlingen gör det svårare för leverantörer att presentera eller komma med nya produktsegment.

”Nej det tycker jag inte på det sättet. Däremot försöker nog leverantörerna många gånger

komma till avdelningarna ändå.” Monica Jacobsson (2009-05-11)

5.3.3 Sjukhus och sterilcentraler

”Det är bra med engångsprodukter, som gör arbetsprocessen effektivare.” Marie Engelin (2009-05-05)

Marie Engelin berättar att de använder flergångs- och engångsprodukter idag. Hon träffar en del leverantörer, men inköpen går via Regionservice. Inger Wetterlin säger att Regionservice ger en bra översikt över priserna. Pris spelar stor roll om leverantörer väljer att konkurrera i pris med varandra. Det ska vara så billigt som möjligt i förhållande till kvalitén menar hon. Snabba leveranser vid behov, är en viktig egenskap även enligt Monica Berggren-Åkesson. Monica Berggren-Åkesson säger att vid akuta tillfällen har inte priset så stor betydelse som det annars har. Hon anser det som en fördelaktig leverantörsegenskap när leverantörer lyssnar till vilka behov som finns. Detta särskiljer dem från andra, och bidrar till en flexibilitet och kundanpassning. Hon tror att större företag har kapaciteten till att lyssna och anpassa sig efter sjukvårdens behov. Leverantörens flexibilitet har stor betydelse vid akuta leveranser. Anpassning av engångsprodukter är en avgörande faktor vid val och rekommendation av leverantörer tillägger hon. Sofia Sjöström berättar att hon köper det som finns upphandlat inom sortimentet som finns med i avtalen med leverantörerna. Det finns en lista på leverantörer, och man kan gå utanför denna lista när vi väljer produkter vi vill köpa in, om Regionservice godkänner detta berättar hon.

”Leverantörer kommer och får bara komma hit efter att avtalet skrivits, och kanske om de har

ändrat i sortimentet.” Inga-Lill Fröberg (2009-04-22)

Sofia Sjöström berättar att de produkter som inte uppfyller de krav som ställts, kan försöka beställas genom en inköpsförfrågan till inköpsavdelningen på Regionservice. Regionservice ska i sin tur se efter om önskade produkter finns hos redan upphandlade leverantörer eller hos nya leverantörer utanför upphandlingen. Sofia Sjöström säger att hon inte bör neka de leverantörer som inte är upphandlade när de kommer och vill visa sina produkter. Det är

möjligt att de erbjuder andra produkter som inte finns upphandlade, men som behövs. Exempel är en silikonmatta som man lägger instrument på. I en sådan här situation berättar Sofia Sjöström att hon motiverar fördelar och nackdelar till inköpsavdelningen, som kanske köper in dessa produkter. På så sätt, genom att besöka avdelningarna, kan nya leverantörer komma in på marknaden menar hon.

”Ibland är Regionservice ett hinder när jag vet om fler produkter som är bra, men inte får beställa in dem. Just för att de inte blir godkända.” Sofia Sjöström (2009-05-12)

Related documents