• No results found

Förvaltningsberättelse

In document wallenstam årsredovisning 2008 (Page 62-68)

Finansiell rapportering 61 Under hösten startades ytterligare två bostadsprojekt. I

Ham-marby Sjöstad, Stockholm och i Högsbo, Göteborg bygger Wal lenstam sammantaget 196 energieffektiva lägenheter. Lä-genheterna beräknas stå klara för inflyttning under det första halvåret 2010. Samtliga av Wallenstams nyproduktionsprojekt uppfyller Wallenstams kalkylkrav på en avkastning om 7 %.

Arbetet med att etablera vindkraftverk har fortsatt. Fyra nya vindkraftverk i Dalsland och Västra Götaland har tagits i drift under året. Vid årsskiftet hade Wallenstam sju vindkraftverk i drift med en total effekt om 10,1 MW. Under hösten inleddes markarbeten för fem vindkraftverk vid Stentjärnåsen i Jämt-land, som beräknas att tas i drift under hösten 2009.

Utöver dessa pågår ett stort antal vindkraftsprojekt som be-finner sig i olika utvecklingsfaser.

hållbarhetsarbete

Wallenstam engagerar sig i samhällsutveckling och viktiga frå-gor för ett långsiktigt hållbart samhälle. Exempel på detta är ett engagerat miljöarbete och sunda, trygga bostadsområden. Ar-betssättet innebär starkt kundfokus som präglas av omsorg för människa och miljö.

Wallenstams hållbarhetsarbete planeras, genomförs och följs upp utifrån en koncerngemensam policy. Det dagliga ar-betet styrs av respektive affärsområde. I arar-betet med att minska Wallenstams miljöpåverkan har de viktigaste miljöpåverkande aktiviteterna identifierats inom en rad miljöområden. För varje miljöområde har övergripande miljömål formulerats.

Wallenstam strävar efter att vara en aktiv samhällsmedbor-gare på de orter där verksamheten bedrivs och vill på olika sätt bidra till ökad trivsel och trygghet i städerna. Ett exempel är Wallenstams engagemang i förnyelsearbetet i Järvaområdet, där ett omfattande utvecklingsarbete med trygghetshöjande åtgärder pågår. Bland annat har Gula gången rivits och ersatts med öppna gångstråk. Genom att ta bort trånga och mörka ut-rymmen tar Wallenstam bort otrygga platser som lockar obe-höriga. Därutöver har entréer byggts om och utrustats med ny tvättstuga.

Wallenstams nyproduktionssatsning tillför förutom nya bostäder även arbetstillfällen. en fastighet om 100 lägenheter innebär att cirka 100 årsanställda får arbete.

En hjärtefråga för Wallenstam är att medverka till bra sys-selsättning för ungdomar. Med hjälp av de klubbar Wallenstam sponsrar arrangeras idrottsskolor där barn och ungdomar kan få pröva på olika idrotter.

Wallenstam försöker så långt det är möjligt att vara behjälp-lig för att tillmötesgå de speciella önskemål som ställs av kom-munen för att erbjuda och utforma boenden till människor med särskilda behov.

Wallenstam har valt att stötta organisationer som arbetar med hemlösa, drogproblem och som stöder barn som är utsatta på olika sätt. De största samarbetsavtalen inom socialt arbete har Wallenstam med Stockholms Stadsmission, Barn i Nöd, BRIS och Räddningsmissionen i Göteborg.

resultat

Resultat efter skatt uppgår till 368 Mkr (1 008). Resultat per ak-tie uppgår till 6 kr (17). Förändringen jämfört med före gående år beror framför allt på att förra årets stora värdeökning avseen-de fastigheter ersatts med en väravseen-deminskning unavseen-der 2008. Wal-lenstams löpande verksamhet med uthyrning och förvaltning av bostäder och lokaler går bra och utvecklas positivt. Överskotts-graden är oförändrat hög och uppgår till 65 %.

Hyresintäkterna för perioden uppgår till 1 250 Mkr (1 241) Av hyresintäkterna utgörs 688 Mkr (686) av hyresintäkter från affärsområde Bostad och 562 Mkr (556) från affärsområde Före tag. Ökningen är främst ett resultat av högre hyresnivåer, genomförda investeringar och en fortsatt hög uthyrningsgrad.

För Wallenstams kontorsfastigheter i Göteborg uppgår den genomsnittliga hyresnivån till 1 470 kr/kvm (1 390). Under året har Wallenstam hyrt ut drygt 18 500 kvm kommersiell yta i Göteborgsområdet.

Uthyrningsgraden i det kommersiella beståndet är 96 % (97).

Bostadsbeståndet är fullt uthyrt och den genomsnittliga uthyr-ningsgraden uppgår totalt till 98 % (99).

Wallenstam har fortsatt att arbeta med en kostnadseffektiv förvaltning och redovisar för 2008 samma överskottsgrad som föregående år. Driftkostnaderna uppgår till 440 Mkr (437).

Driftnettot för perioden uppgår till 810 Mkr (804).

Förvaltnings- och administrationskostnader uppgår till 181 Mkr (178). Kostnadsökningen beror främst på ett ökat genomsnitt-ligt antal anställda i bolaget.

Övriga rörelseintäkter och rörelsekostnader uppgår netto till 12 Mkr (28) och utgörs i huvudsak av försäljning av andelar i bostadsrättsföreningar. Avskrivningar på rörelsefastigheter har belastat resultatet med 29 Mkr (5), varav 10 Mkr utgör jus-tering från föregående år.

Värdeförändring förvaltningsfastigheter uppgår sammantaget till netto -197 Mkr (787) och beror i huvudsak på följande fak-torer:

Avkastningsförändring Mkr -934

Kapitalisering av driftnettoförändring 746

Framtida investeringsbehov -127

Färdigställda projekt 59

Realiserade värdeförändringar 59

Värdeförändring förvaltningsfastigheter -197 Finansiella intäkter uppgår till 14 Mkr (20) och utgörs i hu-vudsak av utdelning på finansiella placeringar. Finansiella kostnader uppgår till 429 Mkr (387). På bokslutsdagen upp-gick genomsnittsräntan till 4,23 % (4,26). Värdeförändring de-rivatinstrument uppgår netto till -78 Mkr (7), varav realiserad värdeförändring utgör 7 Mkr (-3). Den stora värdeskillnaden i derivaten beror främst på förändrade upplåningskostnader och priset på elterminer samt under hösten successivt större andel icke säkringsredovisade finansiella instrument.

62Finansiell rapportering realiserat resultat

Wallenstams realiserade resultat är lägre än föregående år, främst som en effekt av ett lägre resultat från fastighetsförsälj-ningar och ökade upplåningskostnader. Det realiserade resulta-tet uppgår till 292 Mkr (582).

skatt

Wallenstam redovisar en skatteintäkt om 445 Mkr (-68) varav 283 Mkr avser ett fastställt underskottsavdrag. Den aktuella skatten för inkomståret 2008 har beräknats utifrån en nomi-nell bolagsskatt om 28 %. Därefter har värdet av nya och befint-liga skattefordringar och skatteskulder omräknats till den lägre skattesatsen om 26,3 %, vilket har påverkat skatteintäkten med 77 Mkr.

fastigheter

Fastigheternas bedömda marknadsvärde uppgår till 18 881 Mkr (18 725), varav rörelsefastigheter utgör 657 Mkr (663). Som rö-relsefastigheter redovisas Wallenstams kontor i Göteborg och Stockholm samt tjänstebostäder.

Investeringar

Under perioden har Wallenstam förvärvat fastigheter för 220 Mkr (13). I ny- och ombyggnad av befintliga fastigheter har under året investerats totalt 750 Mkr (926). Av årets byggnadsinvesteringar har huvuddelen investerats i bostadsfastigheter.

Fastighetsvärdering

Fastighetsaffärer är en av Wallenstams verksamhetsgrenar och god värderingskompetens finns inom bolaget. Wallenstams fastigheter har, liksom de senaste 17 åren, värderats av ett in-ternt värderingsteam. Som underlag för bedömningen av fastig-heternas värde beaktas följande parametrar:

• Analys av genomförda och icke genomförda fastighetsaffärer.

• Bedömning av avkastningskrav på respektive marknad.

• Bedömning av fastigheternas specifika förutsättningar med avseende på bland annat skick och läge.

• Analys av hyresnivåer, kontraktslängd, vakans-, respektive hyresutveckling.

• Analys av befintliga hyresgäster.

• Förutsättningarna på kreditmarknaden.

Det är Wallenstams uppfattning att avkastningskraven generellt har ökat, framför allt på kommersiella fastigheter. Därutöver har intresset för ombildning till bostadsrätt i ytterområden i viss mån avtagit vilket har påverkat värdena för delar av bostadsbe-ståndet. Wallenstam har beaktat marknadens förändrade villkor i värderingen och höjt avkastningskraven. Första justeringen gjordes i samband årsbokslutet 2007 med i genomsnitt 0,25 % i det kommersiella beståndet. Därefter har justeringar av avkast-ningskraven gjorts i samband med tredje kvartalets bokslut och i årsbokslutet 2008. Sammantaget har avkastningskraven under 2008 höjts med 0,50 % för kommersiella fastigheter och i ge-nomsnitt 0,25 % (mellan 0-0,75 %) för bostadsfastigheter.

Av Wallenstams fastigheter utgör bostäder cirka 60 % av de

redovisade värdena. Bostadsbeståndet värderas enligt en av-kastningsvärdering i intervallet 3,5-6,5 %. Wallenstams kom-mersiella fastigheter värderas enligt en avkastningsvärdering i intervallet 5,25-10,0 %. Lägestillägg görs för de fall avkast-ningsvärdet avviker från ortspris. Förvärvade fastigheter vär-deras till bedömt marknadsvärde enligt samma principer som gäller för övriga fastighetsbeståndet. Projektfastigheter värde-ras till anskaffningsvärde. För nyproducerade fastigheter görs en omvärdering till bedömt marknadsvärde i samband med att fastigheten färdigställts. En fastighets bedömda marknads-värde är en realitet först då den säljs, varför en marknads-värdering är en bedömning.

VindkraftsinVesteringar

Wallenstam hade per den 31 december 2008 sju vindkraftverk i drift. Investeringarna i vindkraft uppgår till 278 Mkr (84) under året. Wallenstams kriterier för att investera i vindkraft är att verken ska generera en avkastning som överstiger 7 % år ett och minst uppgå till 15 % i genomsnitt per år över verkets ekonomiska livslängd. Wallenstam har hittills beslutat att in-vestera i 22 verk som gemensamt kan motsvara en elproduktion om cirka 40 MW. För att bli självförsörjande på el och täcka koncernens samt kundernas behov på månadsbasis krävs idag en sammanlagd elproduktion på 100 MW. För att säkerställa utbyggnadsplanen har Wallenstam tecknat ett avropsavtal med Enercon omfattande 29 verk.

finansiell stÄllning

Lånen uppgår per bokslutsdagen till 10 376 Mkr (9 468), vilket motsvarar en belåningsgrad om 55 %. Av den totala låneport-följen har 60 % en räntebindningstid överstigande ett år. Lånen löper utan valutarisk.

Den genomsnittliga återstående räntebindningstiden upp-går till 30 månader (25). Den disponibla likviditeten, inklusive outnyttjade checkräkningskrediter, uppgår på bokslutsdagen till 428 Mkr (176). Genomsnittsräntan per bokslutsdagen upp-gick till 4,23 % (4,26).

eget kapital

Det egna kapitalet uppgår per bokslutsdagen till 8 028 Mkr (8 257), vilket motsvarar 137 kr per aktie (138). Soliditeten uppgår till 40 % (42). Det egna kapitalet och soliditeten har på-verkats av årets resultat, utdelning, återköp, värdejustering av aktier samt nettoeffekt av värdejustering av säkringsredovisade derivatinstrument.

skatt

I koncernen redovisas en nettoskuld för uppskjuten skatt om 1 146 Mkr. Denna består av en uppskjuten skattefordran på 1 124 Mkr och en uppskjuten skatteskuld om 2 270 Mkr. Uppskjuten skattefordran avser värdet av underskottsavdrag i koncernbolag.

Uppskjuten skatteskuld avser skillnader mellan redovisade vär-den respektive skattemässiga restvärvär-den på koncernens fastig-heter. Nettoskatteskulden har omvärderats till 26,3 % vilket har medfört en lägre skatteskuld och en skatteintäkt med 77 Mkr, samt ett under året fastställt underskottsavdrag om 283 Mkr.

Finansiell rapportering 63 substansVÄrde

Substansvärdet beräknas till 176 kr per aktie (181) exklusive uppskjuten skatt. Substansvärdet minskar vilket i huvudsak beror på minskade värden på fastigheterna. Wallenstam säljer fastigheter både direkt och via bolag, varför skattebelastning kan variera.

moderbolaget

Moderbolagets verksamhet består i första hand av att utföra koncerngemensamma tjänster, därutöver äger moderbolaget ett mindre antal fastigheter. Den totala omsättningen för perioden uppgår till 301 Mkr (275), varav hyresintäkterna utgör 68 Mkr (65). Resultat efter skatt uppgår till 1 383 Mkr (1 182). Mo-derbolagets resultat har belastats med kostnader för koncernens optionsprogram om 8 Mkr (7). Periodens resultat inkluderar utdelning från dotterbolag om 1 140 Mkr (1 185). Investeringar i anläggningstillgångar under perioden uppgår till 24 Mkr (31).

Moderbolagets lån uppgår på bokslutsdagen till 5 460 Mkr (4 443).

möjligheter och risker

Wallenstam verkar på orter där det råder stor bostadsbrist. Cirka 60 % av fastighetsbeståndet är bostäder. Detta i kombination med fastighetsbeståndets struktur och attraktiva läge samt en hög uthyrningsgrad gör att Wallenstams riskprofil är låg.

Belåningsgraden är låg och kassaflödet starkt, detta i kom-bination med bra hyresgäster ger Wallenstam en stabil grund i verksamheten. Bostadshyresintäkterna är förhållandevis säkra och förutsägbara. Mot bakgrund av detta bedöms risken för framtida vakanser som låg. Wallenstams tio största lokalhyres-gäster motsvarade vid årsskiftet cirka 9 % av Wallenstams totala hyresvärde eller motsvarande cirka 17 % av hyresvärdet i det kommersiella beståndet. Wallenstam tror på en fortsatt stabil lokalmarknad i Göteborg vad gäller det egna beståndet.

Fastigheternas värde

Wallenstam redovisar fastigheternas bedömda marknadsvärde i balansräkningen och med värdefö rändringar i resultaträk-ningen. Detta medför att resultat och ställning blir mer volatilt.

Fastigheternas värde är beroende av marknadens villkor och dessa förändras över tid. På bokslutsdagen uppgår det bedömda marknadsvärdet till 18 881 Mkr. En prisförändring på +/-10 % motsvarar ett förändrat substansvärde på cirka 32 kr/aktie. Un-der 2008 har de fastigheter som sålts i genomsnitt resulterat i försäljningspris som översteg värdering med cirka 13 %.

Finansiering

Wallenstams verksamhet, resultat och ställning påverkas av ett antal riskfaktorer. En av dessa är räntekostnaden då nivån på marknadsräntan kan förändras snabbt. Kreditoron som kul-minerade under hösten har satt sin prägel på finansmarknaden.

Sedan dess har reporäntan sänkts och ytterligare sänkning är att vänta. Wallenstam är tryggt både avseende refinansiering och pris. Wallenstams finanspolicy reglerar förhållandet mel-lan andelen rörliga respektive bundna lån. För att minimera refinansieringsrisken reglerar finanspolicyn även fördelningen

mellan antalet långivare samt förfallostrukturen på låneport-följen. Wallenstam arbetar inte med covenantsavtal utan enbart traditionella lån med säkerhet i fastigheter och aktier.

För att minimera valutaexponeringen får lån i utländsk va-luta endast tas upp under förutsättning att de vid upplånings-tillfället säkras på sådant sätt att valutarisken elimineras. Wal-lenstam har idag inga lån i utländsk valuta.

Inköp av vindkraftverk sker i utländsk valuta (EUR). Wal-lenstam arbetar med terminssäkring av inköp för att eliminera kursrisker och för att säkerställa kalkylkursen.

Pågående skatteärende

Skatteverket har under december 2008 meddelat att bolag inom Wallenstamkoncernen kommer att upptaxeras avseende det skat-temässiga resultatet av ett antal aktie- och andelsförsäljningar.

Den sammanlagda upptaxeringen uppgår till 675 Mkr. Revisio-nen omfattar perioden till och med taxeringsår 2007. Skattever-kets beslut har medfört ett sammanlagt skattekrav om 189 Mkr för denna period. Bolaget har beviljats anstånd med betalningen.

Wallenstam har starka skäl att bestrida Skatteverkets beslut, vilka har överklagats. Det är Wallenstams bestämda uppfattning att försäljningarna redovisats och deklarerats enligt gällande regel-verk varför ingen reservering görs i Wallenstams balansräkning.

Wallenstams uppfattning delas av externa jurister som analyserat försäljningarna och skatteverkets argumentation.

Känslighetsanalys

Mkr Hyresförändring bostäder, 1 % 7

Hyresförändring lokaler, 1 % 6

Förändring av driftkostnader, 1 % 5

Förändring av låneränta helår, 1 %-enhet 32 Wallenstamaktien

Under året minskade Stockholmsbörsens OMXS-index (SAX) med 41,96 % och Carnegie fastighetsindex med 27,29 %. Vid årets slut var Wallenstams aktiekurs 67,50 kr (120,50). Årets högsta betalkurs var 128,00 kr och lägsta var 52,00 kr. Totalt omsattes drygt 10 miljoner Wallenstamaktier (17) till ett värde av 1 024 Mkr (2 501). Under 2008 gjordes avslut i aktien med en genomsnittlig omsättning av cirka 41 000 aktier (70 000) per dag. Vid utgången av året uppgick Wallenstams börsvärde till 3 983 Mkr (7 471).

Wallenstam har återköpt aktier i enlighet med årsstämmans beslut. Sedan Wallenstam startade återköp av aktier, augusti 2000, har aktier motsvarande cirka 35 % av det ursprungliga antalet återköpts. Under 2008 har 1 151 685 aktier återköpts till en genomsnittskurs om 114,42 kr.

Substansvärde per aktie beräknas till 176 kr (181). Wallen-stams B-aktie är noterad på OMX Nordiska Börs, Mid Cap-listan.

64Finansiell rapportering

Uppsägningstid och avgångsvederlag

För ledande befattningshavare ska en ömsesidig uppsägningstid om sex månader gälla. Avgångsvederlag, utöver lön under upp-sägningstiden, ska inte överstiga 24 månadslöner.

efter rapportperiodens utgång

Den 15 januari såldes fastigheten Oljan 27 i Stockholm till en bostadsrättsförening bildad av hyresgästerna till ett pris som översteg 2007 års värdering med drygt 20 %.

Den 16 januari tillträdde Wallenstam fem fastigheter samt del i en exploateringsfastighet i Älta (Nacka kommun). Fas-tigheterna omfattar cirka 50 000 kvadratmeter, varav cirka 42 000 kvadratmeter utgör bostadsarea. Totalt ingår 556 ut-hyrda lägenheter samt färdiga byggrätter motsvarande 7 000 kvm bruttototalarea och mark som är under planläggning.

Efter rapportperiodens utgång har marknadsräntorna sjunkit betydligt vilket bidrar till sänkta räntekostnader för Wallen-stam.

framtid

Wallenstams styrelse har fastställt en affärsplan som löper till och med 2012. Wallenstam planerar för ett ambitiöst nypro-duktionsprogram av bostäder, en fortsatt utveckling av bostads-områden med avseende på hållbarhet och en omfattande inves-teringsvolym av förnyelsebar energi.

Trots den finansiella oron kvarstår bolagets ambition att uppnå målet för 2012: Att substansvärdet per aktie ska över-stiga 300 kr. Wallenstam har ännu ej haft anledning att ändra den långsiktiga målsättningen.

Det råder stor bostadsbrist på de orter där Wallenstam har valt att verka. Historiskt sett brukar inflyttning till städer öka under lågkonjunktur. Samtliga fastigheter i Wallenstams be-stånd har bra lägen i Stockholm, Göteborg och Helsingborg vilket skapar en stabil hyrestillväxt som på sikt ökar Wallen-stams driftnetton. Wallenstam räknar med att kunna bibehålla en fortsatt hög uthyrningsgrad i det kommersiella beståndet.

Hyresgästerna visar fortfarande ett intresse att bilda bo-stadsrättsföreningar med avsikt att köpa de fastigheter de bor i.

Wallenstam förhandlar kontinuerligt med ett antal av hyresgäs-terna bildade bostadsrättsföreningar.

Allianspartiernas överenskommelse gällande energi- och klimatpolitik skapar goda förutsättningar för Wallenstams vindkraftssatsning. Planprocessen ska förenklas, systemet för elcertifikat utvidgas och planeringsmålet för 2020 för energi producerad av vindkraft, innebär en stor höjning. Ambitionsni-vån för andelen förnyelsebar el har höjts till 50 %. Wallenstams satsning på produktion av förnyelsebar energi fortsätter och ett flertal projekt befinner sig i utredningsfas.

Regeringens förslag om ägarlägenheter som ska införas i maj 2009 innebär en för Sverige helt ny upplåtelseform. Wallenstam ser ägarlägenheter som en ny och mycket intressant affärsmöj-lighet.

I dagens läge är Wallenstams valda strategi med ett attrak-tivt fastighetsbestånd som är koncentrerat till Stockholm, Gö-teborg och Helsingborg en trygg plattform – det ger en stabil grund för framtida tillväxt.

utdelning

Mot bakgrund av Wallenstams starka ställning föreslår styrel-sen en oförändrad utdelning om 3,00 kr per aktie (3,00), vilket motsvarar en direktavkastning om 4,4 %. Styrelsens grundprin-cip är att det redovisade resultatet i första hand ska återinveste-ras i rörelsen för en fortsatt utveckling och en ökad substanstill-växt i bolaget. Styrelsens ambition är dock att upprätthålla en långsiktig och stabil utveckling över tiden. Vid bedömningen av utdelningens storlek ska hänsyn tas till bolagets investeringsbe-hov, konsolideringsbehov och ställning samt bolagets framtida utveckling. Det utdelningsbara beloppet ska dock aldrig över-stiga realiserat resultat efter skatt.

styrelsens arbete under året

Wallenstams styrelse består av sju ledamöter. Under 2008 har styrelsen haft sju protokollförda möten utöver löpande kontak-ter. Styrelsens viktigaste uppgift är att fatta beslut i strategiska frågor. Generellt gäller att styrelsen behandlar frågor av väsent-lig betydelse för koncernen. Huvudfrågorna under året har varit fastighetsaffärer och satsningarna på nybyggnation och förnyel-sebar energi. Under 2008 genomfördes också en utvärdering av styrelsens arbete. Arbetet bedöms fungera mycket väl.

riktlinjer för bestÄmmande aV lön till ledande befattningshaVare

Styrelsen för Wallenstam AB (publ) föreslår att följande rikt-linjer för bestämmande av lön och annan ersättning till ledande befattningshavare i bolaget ska gälla för avtal som ingås under tiden från årsstämman 2009 intill slutet av årsstämman 2010.

Fast lön

Ledande befattningshavare ska erbjudas fast lön som är mark-nadsmässig och som baseras på den anställdes ansvarsområde och prestation.

Pensionsförmåner

Ledande befattningshavare ska erbjudas marknadsmässiga pen-sionsvillkor i form av premiebaserade pensionsavtal.

Icke-monetära förmåner

Ledande befattningshavare ska erbjudas sedvanliga icke-mone-tära förmåner som bland annat underlättar utförandet av arbetet såsom exempelvis fri bil, mobiltelefon och företagshälsovård.

Därutöver kan även förmån i form av fri bostad erbjudas i en-skilda fall.

Rörlig ersättning

Ledande befattningshavare kan erbjudas bonus som fastställs av styrelsen i de fall synnerligt goda resultat redovisas. Sådan bonus ska utbetalas i form av lön och ska inte överstiga den fasta ersättningen för aktuell befattningshavare under den tidsperiod som bonusen avser. Bonus ska inte vara pensionsgrundande.

Aktierelaterad ersättning

Ledande befattningshavare kan erbjudas incitament i form av så kallade syntetiska optioner om ett sådant erbjudande riktas till samtliga tillsvidareanställda i bolaget.

Finansiell rapportering 65 Förslag till vinstdisposition

Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel:

Balanserat resultat 1 386 407

Årets resultat 1 382 762

Kkr 2 769 169

Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så att:

Till aktieägarna utdelas 3,00 kr/aktie 175 643

I ny räkning överförs 2 593 526

Kkr 2 769 169

Styrelsens förslag till vinstdisposition är att utdelning ska ske med 3,00 kr per aktie. Antalet utdelningsberättigade aktier kan komma att ha minskat till årsstämman genom att bolagets inne-hav av återköpta aktier har ökat.

Styrelsens yttrande över den föreslagna utdelningen

Koncernens egna kapital har beräknats i enlighet med de av EU antagna IFRS-standarderna och tolkningarna av dessa (IFRIC) samt i enlighet med svensk lag genom tillämpning av Rådet för Finansiell Rapportering RFR 1:2. Moderbolagets egna kapital har beräknats i enlighet med svensk lag och med tillämpning av Rådet för Finansiell Rapportering RFR 2:2.

Den föreslagna utdelningen till aktieägarna reducerar bola-gets soliditet från 27 % till 26 %. Koncernens soliditet reduceras från 40 % till 39 %. Soliditeten är betryggande mot bakgrund av att bolagets och koncernens verksamhet fortsatt bedrivs med lönsamhet. Likviditeten i bolaget och koncernen bedöms kun-na upprätthållas på en likaledes betryggande nivå.

Styrelsens uppfattning är att den föreslagna utdelningen ej hindrar bolaget och övriga i koncernen ingående bolag, från att fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt, ej heller att

Styrelsens uppfattning är att den föreslagna utdelningen ej hindrar bolaget och övriga i koncernen ingående bolag, från att fullgöra sina förpliktelser på kort och lång sikt, ej heller att

In document wallenstam årsredovisning 2008 (Page 62-68)

Related documents