• No results found

Fakta om Alphaförskolan Gertrud

Förskolan Gertrud ligger i Västervik och drivs av Sjöstadens Förskola AB. På förskolan finns fyra avdelningar fördelat på två småbarnsavdelningar och två avdelningar för 3–5-åringar.

På småbarnsavdelningarna arbetar en förskolelärare och två barnskötare på

avdelningarna för 3–5-åringar arbetar två förskolelärare och två barnskötare. Det rör sig om 13 tjänster men alla är inte heltidstjänster. På förskolan arbetar en rektor som har ansvar för Gertrud och en till förskola och delar sin tid mellan dessa. Rektor arbetar i huvudsak inte i barngrupp.

Genomförande av tillsyn

Inför tillsyn skickar förskolan in efterfrågad dokumentation och rektor får information om hur tillsynen kommer att gå till. Vid det första mötet får rektor och förskollärare (2021-01-18) presentera sin verksamhet och utbildning. Vid andra mötet (2021-01-22) intervjuas huvudman, rektor och pedagoger för att barn- och utbildningsförvaltningen ska kunna informera om vad som iakttagits vid besöket och i dokumentationen. Vid intervjun ställs kompletterande frågor om utbildningen, ledning och styrning. De kompletterande frågorna berör också pedagogisk planering, syfte, reflektion och analys av hur

undervisningen lett till förändrat kunnande hos barnen. Vid intervjun kan det förekomma råd och vägledning.

På grund av rådande coronapandemi var det inte lämpligt att göra fysiska besök i

verksamheten. Det innebär att den samlade bilden inte kan vara lika omfattande som vid tidigare tillsynstillfällen. Tillsynen på Gertrud har skett via digitala möten. Gertrud visade sin verksamhet inomhus via videolänk och har lämnat information om utemiljön muntligt.

Helhetsbedömning

Förskolan Gertrud har fina och inbjudande lärmiljöer och har sedan senaste tillsynen, för två år sedan, utvecklat dem ytterligare. Det ser ut att pågå en rolig och spännande utbildning för barnen som utgår från deras intressen och områden som de är nyfikna på att utforska.

Rektor och pedagoger berättar bland annat om att de på småbarnsavdelningen arbetat i ett projekt om Kroppen. De beskriver hur barnens upptäckande avspeglar sig i

utbildningsmaterial som pedagogerna skapar med barnen (exempelvis ansiktspussel) och arbetar med för att gynna barnens fortsatta lärande. På avdelningarna för 3–5-åringar har ett projekt om Vatten fått växa fram och det har präglats mycket av gemensamt

upptäckande och experimenterande. Av det pedagogerna beskriver blir det synligt hur ett medforskande uppstår där de vuxna inte alltid på förhand har svaren utan det tar man reda på tillsammans. Barnens nyfikenhet och upptäckarlust får ta plats i utbildningen. Det samlade intrycket är att pedagogerna ser positivt på utmaningar och barns förmåga att klara dem.

Under våren 2020 pågick fortbildning med fokus på målen i läroplanen vilket pedagogerna beskriver som användbart eftersom det bidrog till att pedagogerna i högre grad

reflekterade kring de målen som inte lika tydligt hade berörts i utbildningen och som

Barn- och utbildningsförvaltningen, 593 80 Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

därmed behövde lyftas fram. Pedagogerna beskriver det ”nya tänket” som något de vill hålla fast vid och fortsätta med. Barn- och utbildningsförvaltningen ser att det kan vara gynnsamt att fortsätta på det spåret för att synliggöra måluppfyllelsen på förskolan på både enhets- och huvudmannanivå.

Förskolan har inte en inriktningsprofil men huvudmannen ser gärna att det satsas på språkutveckling, matematik, motorik och ser utomhusvistelse som en viktig del av verksamheten.

Barn- och utbildningsförvaltningen ser i sin helhet vid den här tillsynen, en fungerande förskola med goda förutsättningar att anordna utbildning i enlighet med läroplanens (Lpfö 18) intentioner. Barn- och utbildningsförvaltningen ser också att förskolans systematiska kvalitetsarbete har utvecklats sedan senaste tillsynen. Det finns en tydligare struktur för hur det ska genomföras och i vilket syfte. Trots det behöver Gertrud och huvudman i nuläget fortsätta att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet vilket förklaras utförligare längre ner i rapporten.

Allmänna förutsättningar

På Gertrud finns det 67 barn inskrivna i verksamheten och sju pedagoger som arbetar heltid och 6 som arbetar 80–90%. Barnen är fördelade över fyra avdelningar, två avdelningar med 1–2-åringar och två avdelningar med 3–5-åringar. Öppettiderna på förskolan varierar utifrån vårdnadshavares behov och generellt sätt är det öppet mellan 06:00 – 17:00 men med utökade öppettider vid behov (till kl. 18:30).

På förskolan finns rutiner för att säkerställa barns säkerhet och skydd. Det finns rutiner för brand, klagomålshantering, barnsäkerhetsrond, orosanmälan och registerutdrag ur belastningsregistret. Förskolan har också en aktuell likabehandlingsplan. Vårdnadshavare bjuds in till föräldramöte regelbundet och har möjlighet att boka utvecklingssamtal om de så önskar. Det finns också rutiner framtagna för utvecklingssamtal.

I inomhusmiljön har barnen tillgång till många olika lärmiljöer på sina respektive avdelningar. Utöver det så finns det i lokalen tillgång till ytterligare lärmiljöer såsom rummet ”hjärnkontoret”, ”musik- och rörelserummet”, en stor ateljé, ett sagorum och ett rum som håller på att skapas, nämligen ”skattkammaren”. Barnens projekt visas på olika

”projektväggar” och det avspeglas i avdelningarnas inredning (exempelvis regndroppar i en mobil etc.). Det finns ett stort utbud av lärmiljöer. Rektor ser att det finns behov av att vidareutveckla och hitta arbetssätt kring digitalitet och har därför utsett en digitaliserings-ansvarig.

Huvudman berättar att ”lilla gården” utomhus har rustats upp och anpassats till de yngsta barnens behov och förutsättningar och det finns planer på att fortsätta upprustningen av utemiljön på ”stora gården”. ”Lilla gården” har bland annat fått konstgräs, ny rutschkana, hinderbana anpassad för de yngre barnen och ny sandlåda med solskydd.

Vid tidigare tillsynstillfällen har det framkommit att toaletterna på plan två endast hade skärmväggar mellan toaletterna. Det är nu åtgärdat så att en av toaletterna är mer avskärmad. Den toaletten har fått en dörr och fungerar som ett toalettbås. Förskolan

Barn- och utbildningsförvaltningen, 593 80 Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

4 (6)

beskriver också att de har rutiner för barn som vill kunna stänga om sig helt och hållet. De kan då antingen bara vara ett barn på toaletten i taget eller besöka en toalett på att annat våningsplan.

Bedömning

Förskolans personaltäthet får anses vara god och avvägningen mellan förskollärare och barnskötare också. Den nuvarande huvudmannen tog över verksamheten i slutet av 2017 och hade då som målsättning att öka utbildningsgraden i personalgruppen. Numera har fem av sex förskollärare som arbetar i barngrupp på Gertrud förskollärarlegitimation.

Sjöstadens Förskola AB driver numera en till förskola i Västervik vilket ger Gertrud möjligheter att samarbeta kring stängningsdagar, fortbildning och kollegialt lärande.

Förskolan bedöms ha relevanta och tillräckliga rutiner och eventuella handlingsplaner för att värna barnens säkerhet och skydd.

Inomhusmiljön som Gertrud bedriver sin verksamhet i erbjuder barnen många fina lärmiljöer och avdelningarna ändrar till viss del skepnad utifrån de projekt som barnen arbetar med. Det är positivt att huvudmannen återinvesterar i verksamheten och just nu satsas det mycket på att förbättra utemiljön och ”lilla gården” har redan färdigställts.

Arbete mot målen

Förskolan beskriver att de utgår från det som barnen visar intresse och nyfikenhet för och det utgör startskottet för olika projekt som förskolan arbetar med. Förskolan har valt fem övergripande områden som de särskilt fokuserar och utvärderar i utbildningen och i det systematiska kvalitetsarbetet. De fem fokusområdena är värdegrund/helhetssyn/

omsorg, fri och styrd lek, språk – kommunikation/skapande/matematik, natur – hållbarutveckling och motorik – hälsa och välbefinnande.

I ett reflektionsprotokoll följs verksamheten under året. Förenklat beskrivet utgår reflektionsprotokollet från olika frågeställningar såsom vilka behov finns i barngruppen, vilka läroplansmål jobbar de mot, hur projektet ska genomföras, vad som gick bra och mindre bra och hur de ska gå vidare. Reflektionsprotokollet kompletteras med ett dokumentationsprotokoll. Till båda protokollen finns det en lathund kopplad i syfte att ringa in mer specifikt vad pedagogerna ska titta på och varför. Sammantaget bildar det och annan dokumentation ett underlag för förskolans systematiska kvalitetsarbete.

Pedagogerna dokumenterar barnens olika projekt och deras tillvaro på förskolan på ett flertal olika sätt. Barnen kan följa projekten via olika ”projektväggar” och barnen återvänder dit själva och tillsammans med pedagogerna för att reflektera över vad de gjort. Utöver det finns foto, bild och barnens egna alster runt omkring i verksamheten och vårdnadshavare kan följa barnen i ”avdelningspärm”. Vårdnadshavare får också

information via Schoolsoft (skolans digitala kommunikationsverktyg) som har en typ av verksamhetslogg och via Instagram. I båda forumen kan vårdnadshavare kommentera och följa verksamheten. Förskolan genomförde 2020 två olika enkäter ställda till

Barn- och utbildningsförvaltningen, 593 80 Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

vårdnadshavare men har haft svårt att få tillräckligt många svar för att kunna använda det för att utveckla samarbetet med hemmen och verksamheten.

Bedömning

Förskolan har utvecklat ett reflektionsprotokoll sedan senaste tillsynen och skapat en tydligare struktur kring sin pedagogiska dokumentation. Vid tillsynen ser barn- och

utbildningsförvaltningen att det finns ett stort underlag av pedagogisk dokumentation och att ett lärande sker på många olika nivåer på förskolan men barn- och

utbildningsförvaltningen bedömer att det med fördel kan läggas mer fokus på uppföljning, utvärdering och utveckling (Lpfö 2.6). Barnens lärprocesser dokumenteras i stor

utsträckning på förskolan men det är i den efterföljande analysen av vad barnen har lärt sig som utvecklingsområden blir synliga och visar på vad förskolan har att arbeta vidare med.

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att det har skett en förändring och förbättring i det systematiska kvalitetsarbetet sedan förra tillsynen samtidigt behöver förskolan fortsätta att utveckla sitt kvalitetsarbete så att dokumentationen på ett mer utförligt sätt beskriver barnens förändrade lärande och kunnande kopplat till läroplansmålen (skollag 4 kap. 4–6

§). Vid nästa tillsyn kommer förskolans systematiska kvalitetsarbete att följas upp.

Styrning, ledning och dokumentation

Förskolan Gertrud har Sjöstadens Förskola AB som huvudman. Huvudmannen har en rektor som ansvarar för verksamheten på Gertrud som i sin tur har en personalgrupp som innefattar sex förskollärare och sju barnskötare. Huvudman och rektor beskriver att de har en kontinuerlig dialog och veckovisa möten. Huvudman skapar ramar för

personaltäthet, utbildningsgrad, investeringsbudget och rambudget för rektor för den dagliga verksamheten (bl.a. löner, kost, personalvård och fortbildning för personal).

Förskolan har ett systematiskt kvalitetsarbete som tagits fram i samarbete mellan huvudman och rektor. Förskolan beskriver att de kontinuerligt följer upp arbetet via arbetsplatsträffar, stängningsdagar, avdelningsmöten, planerings- och reflektionstid, medarbetarsamtal, föräldramöten och utvecklingssamtal och föräldraenkät. Förskolan har fem olika fokusområden som de belyser i sitt systematiska kvalitetsarbete. Som redan nämnts tidigare i rapporten så behöver dokumentationen, på enhetsnivå, på ett mer utförligt sätt beskriva barnens förändrade lärande och kunnande kopplat till

läroplansmålen. Det underlaget som beskriver och synliggör verksamheten och

måluppfyllelsen ger huvudman underlag för att skapa förutsättningar utifrån förskolans behov.

Huvudman beskriver att det nu finns bättre ekonomiska förutsättningar för förskolan än vid skiftet från tidigare huvudman till nuvarande, vilket skedde 2017. Huvudman har arbetat för att skapa en god ekonomisk styrning vilket lett till att huvudman kunnat satsat på rekrytering av personal med adekvat utbildningsgrad och omfattande upprustning av utemiljön. Att huvudmannen skapat en stabil ekonomi ger förskolan förutsättningar att kunna utveckla sin verksamhet.

Barn- och utbildningsförvaltningen, 593 80 Västervik, Besöksadress Fabriksgatan 21, Växel 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

6 (6)

Huvudman nämner ett utvecklingsområde för förskolan som handlar om att skapa en röd tråd eller ett sammanhållet koncept som ska genomsyra utbildningen från

småbarnsavdelning till avdelningen för 3–5-åringar och eventuellt vidare vid överlämning till skolan.

Huvudman nämner att ett arbete är initierat för att dokumentera det systematiska kvalitetsarbetet på huvudmannanivå och att det är ett utvecklingsområde som huvudman kommer att arbeta vidare med.

Bedömning

För att vidareutveckla verksamheten kan huvudman tillsammans med rektor vara hjälpt av att analysera behovet av fortbildning för personalgruppen dels i syfte att stimulera utvecklingen av att förskolan vilar på vetenskaplig grund, dels för att skapa en samsyn som kan bidra till den röda tråden som huvudman vill skapa i förskolans utbildning.

Barn- och utbildningsförvaltningen ser att det har skett en förändring och förbättring i det systematiska kvalitetsarbetet. För att vidareutveckla utbildningen behöver huvudman skaffa sig en övergripande bild över förskolans samlade måluppfyllelse i relation till läroplansmålen. Analysen av det visar sedan på vilka behov som finns på förskolan och vilka förutsättningar som förskolan behöver för att kunna vidareutveckla sin verksamhet (skollag 4 kap. 3 §). Vid nästa tillsyn kommer huvudmannens systematiska kvalitetsarbete att följas upp.

Christine Andersson Lisa Lidström

Verksamhetschef för förskola Utredare

Diarienr: 2021/108 Tjänsteskrivelse

Barn- och utbildningsförvaltningen, , Besöksadress: Gatuadress, Växel: 0490-25 40 00 E-post: e-post Webbplats: www.vastervik.se

2021-02-23 Verksamhetschef för förskola

Christine Andersson 0490 - 25 42 16

christine.andersson@vastervik.se