• No results found

Vuxenutbildningen, Komvux (grundläggande- och gymnasialnivå, SFI) och Särvux

I läroplanen för vuxenutbildningen framgår bland annat:

Att vuxenutbildningen ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse.

Ingen ska inom vuxenutbildningen utsättas för diskriminering som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Alla tendenser till diskriminering eller kränkande behandling ska aktivt

motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans ska bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

I skollagen (2010:800) slås det fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskap och värden. Den ska främja elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Var och en som verkar inom vuxenutbildningen ska också främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö.

Utbildningen ska i överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism gestalta människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor. Undervisningen ska vara icke-konfessionell.

Vuxenutbildningen ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram.

Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana.

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

Undervisningen ska vara saklig och allsidig. När värderingar redovisas ska det alltid klart framgå vem det är som står för dem.

Alla som verkar inom vuxenutbildningen ska hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och läroplanen för vuxenutbildningen och klart ta avstånd från det som strider mot dem.

Årets arbete

Förbättra förutsättningarna för ett hållbart medarbetarskap Arbeta med förutsättningar, strukturer och rutiner - gemensamt

Under året har ett antal aktiviteter genomförts för att skapa förutsättningar för

verksamheten att på bästa sätt strukturerat kunna arbeta med de fokusfrågor som finns.

Syftet är att skapa tydlighet, trygghet och stabilitet för medarbetarna avseende information och struktur.

Verka för att rekrytera och säkerställa behörig personal

En förutsättning för ett hållbart medarbetarskap är kompetenta, behöriga kollegor och en trygg anställning. Under året har behörighetsgivandeutbildning av ett antal medarbetare genomförts och för andra medarbetare har planeringar för kommande utbildningar gjorts.

Arbetet kommer att fortsätta under 2021.

Arbeta för innovation och samverkan

Att utveckla samverkan med Västerviks gymnasium för att kunna bredda kursutbudet för eleverna

I ett försök att bredda kursutbudet erbjöds eleverna inom Komvux inför gy:s läsår 2019/2020 ett begränsat antal platser på några utvalda individuella kurser och ett par platser på

Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Delta och fortsätta utveckla arbetet inom VO College

Under 2020 har engagemanget och deltagandet inom ramen av VO College fortsatt. Komvux har aktivt deltagit i både lokala styrgruppen och som representant för BUN i den regionala styrgruppen.

Verka för utveckling av regional samverkan främst med Vimmerby och Hultsfred för att möta behov och efterfrågan

En regional samverkan är viktigt för att skapa en likvärdighet samt att arbeta för att skapa bra förutsättningar att möta individers behov både avseende utbud och kompetens.

Statsbidragen är oftast utformade att de söks i regional samverkan.

Fortsätta utveckla samverkan med andra aktörer (ex. AF och integration) för en bra integration genom samverkan med individfokus

Att i samverkan arbeta för att personer i etableringen får bra undervisning/aktiviteter på heltid som ger eleverna bra förutsättningar för en bra språkutveckling. Samordning sker mellan Komvux, integration, knutpunkten och Arbetsförmedlingen.

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

21 (25)

Öka undervisningens kvalitet

Inom ramen för de olika ämnena/kurserna arbetar lärarna och eleverna tillsammans med de grundläggande värderingarna och normerna som läroplanen för vuxenutbildningen lyfter fram. Detta sker genom diskussioner, fokusområden, val av material, introduktioner men även situations anpassat. Vår uppfattning om detta är att det är ett bra tillvägagångssätt för att nå så många elever som möjligt på ett naturligt och bra sätt.

Arbeta med riktade insatser inom ramen för Skolverkssatsningen kring nyanländas lärande Inom kommunen påbörjades detta arbete redan under 2018/2019 med olika kartläggningar och rutiner. Arbete med Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt var ett av behoven som lyftes fram och skulle ha startats igång under våren med en gemensam föreläsning 17/3 2020. På grund av Coronapandemin blev denna uppskjuten till 17/9 2020. Vi startade detta arbete med pedagogisk personal i augusti 2020 och har arbetat kontinuerligt med detta under hösten, information, diskussion, film, övningar, i olika konstellationer både ämnesvis och tvärgrupper. Arbetet kommer att fortsätta under 2021. Ett av syftena är att lärmiljön ska vara tillgänglig och utvecklande för alla antagna elever oavsett språklig bakgrund.

Arbeta med förutsättningar, strukturer och rutiner - gemensamt

För att analysera och reflektera över de resultat som verksamheten ger har det i den årliga planeringen skapats förutsättningar för gemensamma analyser av betyg, kursutvärderingar och elevuppföljningar, ämnesvis och i tvärgrupper. Detta sker i dagsläget en gång per år i juni, med en inplanerad uppföljning för fortsatt planering i augusti. I arbetet med plan mot diskriminering och kränkande behandling kommer även en ytterligare uppföljning att planeras in under 2021 som analyserar de riktade elevuppföljningar som görs avseende trygghet och studiero.

Kompetensutveckling personal

För att kunna uppnå elevernas mål och skapa bra förutsättningar måste personalen ha bra och rätt kompetens för att möta de olika behoven. Under 2020 har ett antal insatser gjorts för att möta dessa behov.

En stor fokus har varit på digitaliseringsfrågor utifrån omställningen till distans i mars 2020.

Utbildningar i olika distansplattformar samt erfarenhetsutbyte kring hur undervisning kan ske på distans har genomförts.

För att skapa en bra grund för de kommande förändringarna kring nya kursplaner inom vård och omsorg har arbete skett med personalen under 2020 kring förändringarna som träder i kraft 1 juli 2021.

Betyg- och bedömningsdagen som var inplanerad hösten 2020 har fått skjutas upp utifrån den rådande pandemin då verksamheterna har behövt ställa om och det är inte inplanerat något nytt datum.

Under våren 2020 startade ett utvecklingsarbete kring kultur och värdegrund. Detta arbete inleddes med att skapa en gemensam bild av vad kultur innebär och hur det kan visa sig på olika sätt. Arbetsmaterial användes bland annat från Regionens IKO projekt

Kompetensverkstaden. Arbetet omfattade även självreflektion och gemensamma gruppdiskussioner. Arbetet avstannade lite i samband med att verksamheten behövde

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

fokusera på att övergå till distans. Under hösten återupptogs arbetet med lärares yrkesetik, värdegrund och därefter fokus på olika elevundersökningar inför ett arbete med att skapa en uppdaterad plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Utveckla arbetet med helhetssynen på lärande och hälsa Arbeta för elevers delaktighet

Vi har även under 2020 arbetat mycket med att de elever som uttrycker behov av extra stöd mycket tidigt får träffa en specialpedagog för att se över hur elevens studier kan underlättas.

Det kan bland annat handla om att finna strukturer/strategier, förmedla behov, individuell stöttning med mera. Detta arbete har givetvis också påverkats av Coronapandemin och vi försöker att upprätthålla kontinuiteten och genomföra även dessa samtal/uppföljningar på distans.

Bidra till en hållbar utveckling Miljöstation och systematisk källsortering

När ombyggnationen skedde på Östersjövägen under 2018/2019 fanns det med i planeringen att det även skulle ske en systematisk källsortering i verksamheterna. Det byggdes en

miljöstation som används av flera delar i verksamheten. Det som kvarstår är att ersätta traditionella papperskorgar med systematisk källsortering även här. Utifrån omställning till distans och även förändringar i personalstrukturen har denna fråga skjutits upp till 2021.

Arbete med rökfri arbetsmiljö

Arbetet med detta pågår på olika sätt. Det är viktigt att arbeta med förebildlighet och respekten för varandra och verksamheterna. Det är också viktigt med alla människors lika värde oavsett om man röker eller inte. Därför är det viktigt att betrakta alla elever likvärdigt och att tillsägelser sker på ett respektfullt sätt.

Resultat och analys

Skolan är en dynamisk mötesplats med många deltagare från olika länder och kulturer.

Olika kulturer har ibland olika åsikter kring vad som är rätt och fel. Vi arbetar mycket med och pratar och diskuterar kring alla människors lika värde och respekt för varandra. Utifrån läroplanens mål arbetar vi även med att skapa förståelse för olika kulturer och behov. Alla möten ska ske naturligt oberoende av nationalitet och kultur, precis som eftersträvas i samhället i övrigt. Vi arbetar med att varje individ ska få utbildning utifrån sina behov och förutsättningar. Det gäller alla våra elever oavsett bakgrund.

Arbetet under 2020 har präglats av omläggningen till distans/fjärrundervisning i samband med Coronapandemin. Vi har ställts inför frågor som normalt inte framkommer i så stor omfattning. Att inte i huvudsak fokusera på hur arbetsmiljön är på skolan och mellan elever, utan även vilken påverkan som elevers arbetsmiljö hemma har och även förutsättningar för att där bedriva studier har varit i fokus. En del elever har haft svårt att klara sina studier på egen hand både utifrån det psykosociala, men också utifrån ökat eget ansvar. Elevers varierade mående, utifrån att i högre grad vara mer utlämnade till egna studier, ökad psykosocial påverkan av att inte heller ha samma gruppdynamik eller struktur som tidigare, har vi försökt att stötta. Detta är inte alldeles enkelt i distansform men vi har försökt att

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

23 (25)

hjälpa eleverna med inplanerade studiestödstider, extra uppföljningar av lärare, specialpedagog och även av studie- och yrkesvägledare.

Elevers olika socioekonomiska/kulturella bakgrund framträder också tydligare i den situation som har varit under 2020. Elever som bor trångt eller har många barn har ofta inte samma möjlighet till studiero hemma och elever som inte har en egen dator har inte samma möjlighet att bedriva studier. Komvux har under denna period lånat ut datorer för att öka likvärdigheten och underlätta för elever att klara sina studier.

Förbättra förutsättningarna för ett hållbart medarbetarskap

En bra struktur och tydlighet är viktigt för att skapa trygghet. Vi har under 2020 haft en bra grundstruktur i konferensplanen. Vi har gjort lite revideringar inför hösten 2020 både utifrån vårens arbete, och den digitala omställning som skedde under våren. Detta har fallit väl ut och den digitala strukturen för interna möten/kollegialt lärande har fungerat över förväntan.

Detta har skapat bra grunder för att arbeta med verksamhetsfrågor och utveckling på ett bra sätt. Intranätet har dock varit lite haltande. Detta mycket på grund av att strukturen för att bygga upp egna grupper inte har varit helt klar. Personalen inom en organisation kan inte enkelt läggas till utan det är oklart vilka som ingår i själva gruppen som bjuds in. Detta kommer kommunikation tillsammans med IT att arbeta med under inledningen av 2021, vilket förhoppningsvis leder till en ökad funktion av intranätet för all personal.

Arbeta för innovation och samverkan Delta och fortsätta utveckla arbetet inom VO College

Arbetet med att skapa en likvärdighet både kring utbildningen och även i bedömningar av lärandet fortsätter inom ramen för VO College. Under 2020 har arbetet delvis handlat om att nå ut till olika målgrupper, vilket delvis försvårades av pandemin som bröt ut i början av året.

Covid-19 har inneburit stor fokus på vårdbehov och har också inneburit att fler personer söker utbildningarna än tidigare, framför allt inom gymnasieskolan, men även på Komvux.

Verka för utveckling av samverkan lokalt och regionalt

Under 2020 har ett antal aktiviteter genomförts för att utveckla samverkan både internt i kommunen och med andra kommuner i länet samt andra aktörer. Utifrån att Komvux har ett behov av att ha en bredd av kurser för att möta individers behov gjordes ett försök att synliggöra platser på vissa kurser inom gymnasiets individuella val. Det är ett begränsat antal platser eftersom gymnasieleverna har ”första prioritet” på dessa platser. För eleverna på Komvux innebär det en möjlighet att kanske läsa kurser på plats som annars endast kan erbjudas på distans eller inte alls. Dock är det inte alldeles enkelt eftersom schematekniskt är det två verksamheter som är helt beroende av vitt skilda faktorer. Gymnasiet måste anpassa efter alla klasser och Komvux måste anpassa efter alla ämnen och elever. Detta är inte alltid förenligt. Kurserna på gymnasiet ligger i princip alltid utlagda på ett läsår vilket inte alltid passar eleverna inom Komvux.

Två platser inom restaurang- och livsmedelsprogrammet fanns med bland platser att söka inför höstens start. Dock kom dessa ut ganska sent, men ändock fanns tre intressanta sökanden. Tyvärr tackade två nej, men en elev påbörjade och läser fortfarande.

Arbetet med att utveckla samverkan med Vimmerby och Hultsfred fortsätter. Dock är det vissa utmaningar när det handlar om att tre ”mindre” kommuner med visst avstånd ska

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

samverka utifrån att det är svårt att erbjuda utbildning på plats och tro att elever åker emellan. Däremot ser vi en ökad möjlighet att erbjuda kurser via digitala forum utifrån den erfarenhet som har skapats under 2020. Därmed kan kanske kursutbudet ytterligare breddas något.

Projektet 100%

Under våren 2020 var tre grupper igång. En avslutades i februari månad och två grupper berördes av omläggningen till fjärr-/distansundervisning. Under våren avstannade projektet helt utifrån omläggningen. Dessa elever hade ingen eller liten erfarenhet av arbete via digitala forum och även personerna som var ledde de olika aktiviteterna inom projektet hade liten eller ingen erfarenhet av att gå över på distans-/fjärrundervisning. Den del som fortsatte fast i annan form var SFI. Under hösten togs ett beslut att starta igen v. 45. Precis när detta kom igång för den ena gruppen kom det nya beslutet om att igen övergå till

fjärr-/distansundervisning. Istället för att ställa in, ställde vi gemensamt om till digitala lösningar.

Integration med fokus på SO och Integration i samverkan med Knutpunkten gällande arbetslivsorientering och i samverkan med SFI och Komvux. Med uppehåll för förberedelser på ett par veckor startade sedan den ena gruppen igen. Dock med lite modifiering utifrån ordinarie upplägg eftersom distans ställer andra krav på både utförare och deltagare. Men genom ett fantastiskt engagemang och lösningsfokus från alla inblandade har nu SO

(samhällsorienteringen) och arbetslivsorienteringen slutförts för den ena gruppen, samtidigt som de har studerat SFI.

Inom ramen för arbetslivsorientering tas olika oskrivna regler kring normer och värderingar som handlar om arbetslivet upp samt jämlikhet.

Arbetet med att öka undervisningens kvalitet

Under 2020 har vi arbetat med ett flertal aktiviteter för att öka kvalitén i undervisningen. En del av insatserna fokuserade på att öka kunskaperna och dela erfarenheter kring digitala verktyg. Detta fick extra fokus utifrån omständigheterna under 2020 och även omsättningen i praktiken blev intensifierad. Vi finner att dessa har varit lyckade, men eftersom

omställningen till fjärr-/distansundervisning skedde under våren och under hösten har inte allt kunnat utvärderas än. Arbetet med personalen inom kultur och värdegrund har gett ökad insikt i olika kulturer och reflektion kring den egna, skolans och andras värdegrund. Detta ger en bra grund att skapa en ny plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Arbetet med Språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt har pågått under hösten 2020 tillsammans med pedagogerna och har lett till ökade insikter kring kopplingen mellan språk och kunskapsutveckling inför det fortsatta arbetet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling (tidigare likabehandlingsplanen) Det finns en likabehandlingsplan sedan tidigare inom vuxenutbildningen där de olika verksamheterna finns med. Revidering av denna ska ske varje år, men det har tidigare inte skett. Under 2020 har extra fokus lagts på att skapa förutsättningar för en ny plan.

Verksamhetsstrukturen har förändrats och även målgrupperna har förändrats vilket ger behov av ytterligare förebyggande arbete utifrån nya situationer som uppkommer. Flytten till Östersjövägen är också viktigt att ta med i likabehandlingsarbetet. Detta behöver också finnas med i planen. En revidering har ännu inte skett men underlag har tagits fram och ett utkast kommer att skrivas i början av 2021.

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00 E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

25 (25)

Elevers delaktighet

Vi har inte genomfört någon elevenkät under 2020 utifrån att Coronapandemin kom fick planeringen göras om, men genom kontinuerliga avstämningar mellan personal och elever kan vi konstatera att vi har en bra och trygg lärmiljö där det finns en stor respekt. Dock kan vi se att elever har mått väldigt olika i och med omläggningen till distansundervisning. Det är också svårare att följa upp elevers studier på nära håll eftersom eleverna inte varit på plats.

Fortsatt arbete

De flesta av de aktiviteter som är genomförda under 2020 kommer att fortsätta även 2021, vissa av dem fortsätter och vissa med nya målsättningar. Förutom detta kommer fokus att vara på:

 att arbeta för att genomföra en elevenkät och/eller att i någon form genomföra

organisera forum eller referensgrupper där elever har möjlighet att lyfta fram det som är bra och det som behöver förbättras. För att genomföra detta kommer vi att utifrån de erfarenheter som verksamheten fått av de undersökningar som hann genomföras under hösten 2020.

 att skapa planen mot diskriminering och kränkande behandling utifrån det arbetet som har genomförts under hösten 2020.

 att fortsätta arbetet med språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt bland annat med utgångspunkt i utvalda lärmoduler från Skolverket.

 att fortsätta utveckla samverkan både lokalt och regionalt för att skapa bästa förutsättningar för elever och verksamheten.

 att arbeta med utvalda områden utifrån medarbetarenkäten som genomfördes under hösten 2020.

 att fortsätta att arbeta för att underlätta för elever som blir negativt drabbade av fjärr-/distansundervisning och elever som är i behov av extra stöd.

 att avsätta tid till och genomföra förändringarna inom vård- och omsorgsutbildningen på ett strukturerat sätt tillsammans med vårdlärarna och VO College för att underlätta arbetet och övergången för medarbetare och elever.

Diarienr: 2021/75 Tjänsteskrivelse

Barn- och utbildningsförvaltningen, 59380 Västervik, Besöksadress: Fabriksgatan 21, Växel: 0490-25 40 00

E-post: barn.utbildning@vastervik.se Webbplats: www.vastervik.se

2021-01-28 Grundskolechef

Ewa Myhrén

ewa.myhren@vastervik.se

Barn- och utbildningsnämnden

Förslag till ny ledningsorganisation för