• No results found

Vilka faktorer är av betydelse för effektivitet i produktion?

5. Analys och diskussion

5.1 Vilka faktorer är av betydelse för effektivitet i produktion?

Under litteraturöversikten kunde sju faktorer urskiljas som är av betydelse för en effektiv produktion. Valet av de sju faktorer har baserats på litteraturens beskrivning av faktorerna, hur stark kopplingen är mellan faktorn och påverkan på en produktionsprocess. Nulägesbeskrivningen från fallföretaget kunde urskilja åtta faktorer som är av betydelse för en effektiv produktion, två av dessa åtta stöds inte i litteraturöversikten. Valet av faktorer från nulägesbeskrivningen är baserat på de problemområden som påträffats i fallföretaget, dessa problemområden har en negativ påverkan på logistikkostnader.

Tabell 7 visar de faktorer litteraturöversikten och nulägesbeskrivningen urskiljt, en förklaring av varje faktor finns efter tabellen.

Tabell 7: Faktorer som valts ut från litteraturöversikten och nulägesbeskrivningen.

Faktorer Litteratur Fallföretag

Kapitalbindning X Kommunikation X X Resurser X X Produktionsplanering X X Kapacitet X X Kvalitet X X Underhåll X X Standardisering X Genomloppstid X

42

Kapitalbindning

Kapitalbindning kan minska kostnaderna i form av minskade resurser enligt Olhager (2013). I nulägesbeskrivningen framgår det att fallföretaget har fokus på att utveckla produktionsprocesserna och således effektivisera produktionen. Fallföretagets fokus är inte att minska kapitalbindningen, detta kan bero på att fallföretaget är i uppstart av produktionen och är i behov av det kapital som existerar i produktionsflödet. Hade fallföretagets processer varit färdigutvecklade kan situationen varit annorlunda då hade fokus troligtvis varit att minska kapitalbindningen.

Kommunikation

Kommunikation påverkar prestationen i ett företag enligt Bui et al. (2019). Det återges i nulägesbeskrivningen att kommunikationen inom produktionen är av betydelse för att säkerställa att rätt produkt tillverkas vid rätt tillfälle. Däremot är kommunikation inget som fallföretaget prioriterar då den enda kommunikationen som sker inom företaget är mellan marknadsavdelningen och produktionen. Kommunikationens inverkan på prestationen för små och medelstora företag är tydligt bevisad enligt Bui et al. (2019) . Då fallföretaget kan klassas som ett litet företag är det därför märkligt att kommunikationen inte fått en högre prioritering inom fallföretaget. Anledningen att fallföretaget inte prioriterar kommunikation kan bero på att det inte framgått under datainsamlingen att kommunikation kanske sker frekvent men verbalt.

Resurser

Bruzelius & Skärvad (2011) påpekar att fokus på resurser krävs. Det framgår av nulägesbeskrivningen att det pågår projekt med att utveckla fallföretagets resurser till exempel produktionsprocesser, installering av IT-stöd, införandet av underhållsrutiner och standardisering av kvalitetskontroller. Problemet som uppstår är att inget av projekten har en bestämd sluttid. Bruzelius & Skärvad (2011) betonar att rätt användning av resurser är grunden till att uppnå konkurrensfördelar. Problem som kan uppstå med resurser är att de är för få eller för många, tyvärr kan felanvändning av resurser leda till att resurserna upplevs vara för få. Risken att resurser slösas bort i ett företag har bidragit till att resurser anses vara en betydande faktor.

43

Produktionsplanering

Fallföretaget använder produktionsplanering på lång sikt och kort sikt. Det framgår i nulägesbeskrivningen att fallföretagets produktion varit stillastående på grund av materialbrist, vilket kan bero på att den varierade produktionsvolymen försvårar planeringen. I detta sammanhang betonas vikten av att en produktionsplanering utförs även om produktionsvolymen varierar. För att skapa en fungerande produktionsplanering behöver företaget bestämma produktionsstrategi, till exempel ska de producera mot lager eller kundorder. Har företaget en strategi över hur de ska producera kan det bli lättare att bestämma hur produktionen ska köras. Däremot kan det vara svårt att bestämma vilken produktionsstrategi som är mest fördelaktig för ett företag i uppstartsfasen då efterfrågan kan vara okänd.

Kapacitet

Kapaciteten omfattar storleken av personalstyrkan, maskinparken och antalet byggnader (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). I nulägesbeskrivningen framgår det att fallföretaget planerar att utöka maskinparken och personalstyrkan eftersom efterfrågan ökar baserat på marknadsprognoser. Anledningen till att fallföretaget planerar att öka kapaciteten beror på att det existerar flaskhalsar i produktionen som begränsar kapaciteten. Skulle ett företags kapacitet inte bemöta marknadens efterfråga kommer troligen kunderna vända sig till en konkurrent, en produktion med rätt kapacitet kan därmed bidra till ett lönsamt företag.

Kvalitet

Olhager (2013) citerar kvalitet som ’’kvalitet är vad kunden vill ha och är villig att betala för’’ (s.52). Kvalitet utvärderas subjektivt av kunden och god kvalitet leder oftast till god försäljning (Olhager, 2013). I nulägesbeskrivningen framgår det att fallföretaget behöver arbeta med att hålla en jämnare kvalitetsnivå. Tillverkningsmetoderna som används för att framställa produkterna är relativt obeprövade vilket kan vara en bidragande faktor till ojämnheten i kvalitet. Fallföretaget arbetar med att utveckla nya och effektivare kvalitetskontroller. För att skapa kvalitetskontroller är det viktigt för företaget att veta vilka krav kunden har på produkten. Med hjälp av teknisk försäljningen vet fallföretaget vilken kvalitet kunden vill ha till skillnad från andra företag. Andra företag med mindre kunskap om kundens kvalitetskrav kan definieringen av kvalitet vara en utmaning.

44

Underhåll

Hagberg & Henriksson (2018) menar att underhåll har en inverkan på produktionshastigheten vilket påverkar den totala utrustningseffektiviteten. I litteraturöversikten framgår det att underhåll har en inverkan på effektiviteten, till exempel genom att bidra till kortare stopptider. För att motverka akuta stopp kan förebyggande underhåll utvecklas men det krävs att företag vet vilka aktiviteter som är i behov av underhåll. I nuläget saknar fallföretaget rutiner för att utföra de underhållsåtgärder som krävs och dokumentation över återkommande fel. För att skapa en pålitlig produktion krävs det att de förebyggande underhållet sker frekvent och att möjliga fel kan upptäckas i tid innan det skapar ett stillestånd i produktionen.

Standardisering

En del av Leanarbetet är att öka standardiseringen menar Jadhav & Ekbote (2021). Standardiseringar står för en stor del av arbetet med Lean men att standardiseringar ökar effektiviteten i produktionen utan kopplingen till Leans förbättringsarbeten nämns inte i litteraturöversikten. Standardiseringar kan möjliggöra förbättringsförslag genom att visualisera fel i ett arbete men om inget arbete med att finns felaktiga arbeten utförs bidrar inte standardiseringar till förbättringar. Fallföretaget vet att de har problem med kvaliteten och en standardisering av arbetet skulle kunna hjälpa dem att finna orsaken till problemet. Standardiseringar kan användas för att visualisera om det är en del i arbetssättet som skapar kvalitetsvariationen eller inte.

Genomloppstid

Oskarsson et al. (2013) påpekar att en minskning av genomloppstiden kan leda till minskad kapitalbindning och ge en snabbare respons på kundorder. I nulägesbeskrivningen betonar fallföretaget att genomloppstiden inverkar på ledtiden mot kund och att genomloppstiden är längre på grund av att processerna i produktionen är under utveckling. Resultatet från litteraturöversikten indikerar Lumsden (2012) att genomloppstiden beror på kapitalbindningen och kapitalbindningen framstår som en mer betydande faktor än genomloppstiden. Genomloppstidens längd kan vara avgörande om en kund väljer att handla från ett företag och kan därmed bidra till konkurrensfördelar. Den kännedom som framkommer är att genomloppstidens inverkan på en effektiv produktion kan vara högre än vad kapitalbindningen kan ha i vissa situationer.

45

5.2 Vilket samband finns mellan hög leveransservice

Related documents