• No results found

Hur kan en metodik utformas för att säkerställa en effektiv produktion med hög

5. Analys och diskussion

5.3 Hur kan en metodik utformas för att säkerställa en effektiv produktion med hög

Utformningen av metodiken har baserats på faktorerna litteraturöversikten och nulägesbeskrivningen urskiljt som är av betydelse för en effektiv produktion. Metodiken (se Figur 6) innehåller tre steg, första steget är att skapa en nulägesbeskrivning av situationen. En bild av nuläget är en förutsättning för att möjliggöra att en förändring av verksamheten ska lyckas (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). Andra steget är att med hjälp av nulägesbeskrivningen utvärdera hur arbetet med de nio faktorerna som är av betydelse för en effektiv produktion genomförs i nuläget. Sedan använda en eller flera av de åtgärder som presenteras i steg två för att förbättra effektiviteten. I steg tre anses en effektivisering av produktionen ha uppfyllts och leveransservicen ökat. Metodikens steg presenteras mer ingående nedan.

50

STEG 1

Första steget i metodiken är att skapa en beskrivning av nuläget och är därför placerad överst i metodiken (se Figur 6). För att skapa en nulägesbeskrivning ska en processflödesanalys genomföras, nulägesbeskrivningen bör innehålla en detaljerad beskrivning av informations- och materialflödet. Olhager (2013) betonar att en processflödesanalys kan användas för att bättre förstå en process helhet eller olika processaktiviteter.

STEG 2

I andra steget används nulägesbeskrivningen från steg 1 för att synliggöra vilka potentiella förbättringar som kan genomföras för varje betydande faktor. Varje faktor har ett eller flera tillvägagångssätt som kan användas för att förbättra en process och dessa tillvägagångssätt kommer benämnas som åtgärder i metodiken. Åtgärderna är verktyg eller strategier som enligt litteraturen kan påverka en process och leda till en ökad effektivitet. Flera av verktygen kommer från tankesättet Lean och är kända för att effektivisera processer. Nedan presenteras åtgärderna för respektive faktor.

Åtgärd kapitalbindning

Minskad kapitalbindning kan bidra till reducerade kostnader (Olhager, 2013) och följande åtgärder rekommenderas för att effektivisera användandet av kapitalbindning:

5S

“Just in time”

“Eliminera slöseri”

IT-stöd

“Just in time’’, “Eliminera slöseri’’ och 5S är alla verktyg från Lean. Leanverktyget 5S kan underlätta visualiseringen av en process genom att städa upp och standardisera den. Detta Leanverktyg är bra att börja med för att skapa en överblick över processen. Leanverktygen “Just in time’’ och “Eliminera slöseri’’ används främst för att minska onödigt användande av resurser och uppkomsten av lager. Dessa Leanverktyg är därför lämpliga att använda för att styra hur stort kapital som krävs i produktionen för att inga onödiga resurser blir stående och kostar pengar. IT-stöd kan även användas för att underlätta hanteringen av lagernivåer, dock rekommenderas det ej att förlita sig helt på ett IT-stöd då Tan, Pan, Chen & Huang (2020) påpekar att det kan uppstå störningar vid integrering av systemet.

51

Åtgärd kommunikation

Kommunikation påverkar prestationen i ett företag (Bui, Chau, Degl’Innocenti, Leone & Vicentini, 2019) och följande åtgärder rekommenderas för att öka kommunikationen:

IT-stöd

5S

Kommunikation kan ske både verbalt och elektroniskt, elektronisk kommunikation kan ske med hjälp av ett IT-stöd. IT-stödet kan sprida information effektivare mellan flera parter och även automatiseras. Om alla i ett företag använder kommunikation på samma sätt förloras ingen information. Leanverktyget 5S städar upp och standardiserar arbetssätt, vilket kan förtydliga brister inom kommunikationsprocessen därmed kan ytterligare förbättringsförslag framföras.

Åtgärd resurser

Resurser behöver användas på rätt sätt (Bruzelius & Skärvad, 2011) och följande åtgärder rekommenderas för att effektivisera användandet av resurser.

“Eliminera slöseri’’

5W&1H

Leanverktyget “Eliminera slöseri’’ kan användas för att reglera en överkapacitet av resurser, dock hjälper inte det mot underkapacitet. Leanverktyget 5W&1H kan användas för att analysera ett problems uppkomst och används enligt Suhardi et al. (2019) för att ständigt skapa förbättringar. Om det är resursbrist som skapat grundproblemet kan det upptäckas med hjälp av 5W&1H.

52

Åtgärd produktionsplanering

Produktionsplanering preciserar produktionen och följande åtgärder rekommenderas för att öka produktionsplanerings precisionen.

5W&1H

“Eliminera slöseri’’

IT-stöd

För att identifiera möjligheterna att förbättra produktionsplaneringen kan Leanverktyget 5W&1H användas. Fördelen med metoden är att den är enkel att använda och kan ge förbättringsförslag snabbt (Suhardi, Anisa & Laksono, 2019). Om materialbrist skulle uppstå inom produktionen kan metoden tillämpas för att finna rotorsaken till varför produktionen blev utan material. För att eliminera slöseri inom en produktion är det av stor vikt att ha en god produktionsplanering så att rätt mängd material produceras eftersom en överproduktion anses enligt Bergman & Klefsjö (2012) vara ett slöseri. För att underlätta produktionsplaneringen kan ett stöd implementeras, svårigheten att implementera ett IT-stöd är att företaget inte känner till hur processerna ska köras vilket resulterar att implementeringen av IT-stödet misslyckas (Tan, Pan, Chen & Huang, 2020). Att känna till hur processen ska köras är därför av betydelse att veta när ett IT-stöd ska implementeras.

Åtgärd kapacitet

Kapaciteten påtalar Olhager (2013) beror på efterfrågan och följande åtgärder rekommenderas för att anpassa kapaciteten efter behov.

TAK

“Eliminera slöseri’’

Flaskhals

Bergman & Klefsjö (2012) antyder att en produktion ska sträva efter ett sug genom produktionen, det menas att produktionsflödet är dragande. Om flaskhalsen placeras tidigt i flödet innebär det att de andra aktiviteterna en högre kapacitet och ett sug genom kan skapas i flödet Olhager (2013). Total utrustningseffektivitet rekommenderas att användas för att beräkna utrustningens tillgängliga kapacitet för att veta hur mycket kapacitet kan frigöras ytterligare. Sedan rekommenderas Leanverktyget “Eliminera slöseri’’ att användas då det kan frigöra kapacitet i ett produktionsflöde som tidigare slösats bort.

53

När slöseri har eliminerats kan flaskhalsar bli visuella i produktionsflödet, flaskhalsen har en lägre kapacitet än resterande aktiviteter betonar Olhager (2013). Placeringen av flaskhalsen kan begränsa produktionsflödet vilket leder till att den bör elimineras så kapaciteten blir jämnare i produktionsflödet.

Åtgärd kvalitet

En avvägning mellan kostnad och kvalitet är nödvändig enligt Hagberg & Henriksson (2018) och följande åtgärder rekommenderas för att skapa en hållbar kvalitetsnivå.

5S

“Eliminera slöseri’’

Kommunikation

För att kunna upprätthålla en god kvalitet bör en arbetsplats vara ren och strukturerad. 5S kan upprätta en standard för arbetsplatsen och arbetssätten vilket i sin tur kan höja kvaliteten. Leanverktyget “Eliminera slöseri’’ kan användas för att undvika felaktig producering genom att identifiera vart i produktionsprocessen kvalitetskontroller bör införas. Men den viktigaste åtgärden är att kommunicera med kunden och komma överens om vilket kvalitetskrav kunden har.

Åtgärd underhåll

Hagberg & Henriksson (2018) uppger att underhåll inverkar på produktionens hastighet, följande åtgärder rekommenderas för att upprätthålla underhåll och undvika stopp i produktionen.

FMEA

TAK

TPM

5S

Underhåll ska förebygga att fel uppstår och om riskerna i produktionen är okända kan inte förebyggande underhåll genomföras. FMEA är en metod som kan kartlägga de risker som finns och värderar hur allvarlig en risk är. Detta kan ge ett företag en prioriteringslista på vart förebyggande underhåll ska upprättas för att säkerställa ett högt maskinutnyttjande. För att skapa förbättringsförslag som kan förbättra produktiviteten kan TAK-metoden användas vilket innebär att utrustningens totala effektivitet mäts (Trattner, Hvam & Haug, 2020).

54

TAK-metoden är starkt sammankopplad med Leanverktyget TPM som fokuserar till stor del på driftrutiner, kritiska faktorer, barriärer mellan ledning och produktion, ledarskapets inverkan i implementeringsprocessen av TAK och hur organisationen tar vara på informationen från TAK undersökningen (Binti Aminuddin, Garza-Reyes, Kumar, Antony & Rocha-Lona, 2016). Leanverktyget 5S kan användas för att städa och strukturera upp i produktionen för att enklare synliggöra vart potentiella fel kan uppstå.

Åtgärd standardisering

Följande åtgärder rekommenderas vid införandet av att standardiseringar.

5W&1H

5S

För att standardisera arbetet inom en produktion kan Leanverktygen 5S och 5W&1H användas för att effektivisera en process men också finna rotorsaken till uppkomna störningar och fel i produktionen. 5S kan användas när arbetsplatser vid maskinerna utformas för att se till att nödvändiga verktyg finns tillgängliga för att underlätta omställningar, enklare justeringar och reparationer.

Åtgärd Genomloppstid

Oskarsson et al. (2013) betonar att genomloppstiden kan påverka kapitalbindningen och följande åtgärder rekommenderas för att minska genomloppstiden.

Produktionsprocess “Eliminera slöseri’’ “Just in time’’ 5S TAK Flaskhals

Valet av produktionsprocess påverkar längden på genomloppstiden enligt Olhager (2013), därför är det en viktig del av produktionen. Produktionsprocessen väljs för att passa ett företags enskilda mål (Olhager, 2013) och skapar förutsättningen för genomloppstidens längd. Det finns alltid tidstjuvar i en produktion som kan elimineras, Leanverktygen “Eliminera slöseri’’ och “Just in time’’ kan användas för att undvika slöseri.

55

Sökning efter flaskhalsar kan användas för att lokalisera vilken process som kräver en ökning av kapaciteten. Metoden TAK kan användas för att beräkna en maskins totala utrustningseffektivitet för att sedan föreslå ändringar som kan öka kapaciteten.

STEG 3:

Metodiken har baserats på faktorerna litteraturöversikten och nulägesbeskrivningen har urskiljt vilket anses kunna förbättra effektiviteten i en produktion. I detta steg bedöms att en effektivisering skett i produktionen som anses kunna ge en hög leveransservice.

Leveransservice

Metodiken är utformad att främst effektivisera produktionen men påverkar även leveransserviceelementen. Åtgärderna för respektive faktor i metodiken är anpassade för att påverka effektiviteten men skapar även förutsättningen till en hög leveransservice. Kapitalbindning är den faktorn vid förändring som kan påverka delar av leveransserviceelementen negativt. De åtgärder som presenteras i metodiken bidrar till en minskad kapitalbindning, vilket ger en positiv inverkan på elementen ledtid och flexibilitet/ kundservice men påverkar lagertillgängligheten negativt. Väljer ett företag till exempel att använda färdigvarulager för att ge snabbare respons mot kund bidrar det till lägre flexibilitet vid bemötande av kundanpassade ordrar.

56

Metodikens koppling till hållbarhet

Metodiken som presenterats berör främst hållbarhetsdimensionerna ekonomisk och miljömässig hållbarhet då metodikens utgångspunkt är att möjliggöra en effektiv produktion med krav om hög leveransservice. Den ekonomiska hållbarheten uppfylls genom att metodiken främjar användandet av färre resurser i form av minskat slöseri och ändå uppfylla kundens förväntningar. De nio faktorerna som presenterats i metodiken kan användas för att effektivisera en produktion på olika sätt, till exempel kan omarbete eller kassation undvikas och resurser undvika att slösas på onödig lagring eller förflyttning. Metodiken fokuserar på att effektivisera produktionen men bidrar även till en miljömässig hållbarhet, den minskade användningen av resurser resulterar i att miljöpåverkan blir lägre. Miljöns resurser anses inte slösas bort i lika stor volym som innan metodiken införts i ett företag. Den sociala hållbarhets dimensionen uppfylls minimalt, metodiken underlättar arbetet i produktionen genom att införa enklare flöden och standardiserade arbetsuppgifter. Det ökar människors välbefinnande i form av minskad stress och välmående.

Related documents