• No results found

Vilket samband finns mellan hög leveransservice och effektiv produktion?

5. Analys och diskussion

5.2 Vilket samband finns mellan hög leveransservice och effektiv produktion?

Det finns enligt Oskarsson et al. (2013) ett samband mellan leveransservice och logistik. Företag vill uppnå hög leveransservice till en låg kostnad vilket kan bland annat uppnås med hjälp av logistik. Olika strategier och verktyg kan användas för att minska logistikkostnaderna men samtidigt upprätthålla en hög leveransservice. En hög leveransservice har enligt Lumsden (2012) en koppling till hur ett företag utnyttjar sina resurser och vilken genomloppstid flödet har (kapitalbindning). Nedan presenteras en matris där samband mellan leveransserviceelementen och de identifierade faktorerna som är av betydelse för en effektiv produktion. Sambanden mellan leveransserviceelementen och faktorerna har baserats på litteraturöversikten och nulägesbeskrivningen. Genom att studera Tabell 8 kan faktorernas inverkan på leveransserviceelementen påvisas.

Tabell 8: Samband mellan leveransserviceelementen och faktorer som påverkar effektiviteten.

Det som tydligt illustreras i Tabell 8 är att de två leveransserviceelement som blir mest påverkade av faktorerna är ledtid och flexibilitet/kundanpassning. De fyra resterande leveransserviceelementen leveranspålitlighet, leveranssäkerhet, lagertillgänglighet och information påverkas inte lika mycket av förändringar i faktorerna. Det existerar ett samband mellan elementen och faktorerna vid minskning av resursanvändning. Det påverkar majoriteten av leveransserviceelementeten positivt i form av ett effektivare företag.

46

Tabell 8 ger en översikt av vilka leveransserviceelement som blir påverkade av en förändring av faktorerna. Kapitalbindning ska till exempel vara låg för att gynna ledtiden men vara hög för att gynna lagertillgängligheten. Exemplet betonar att ett företag måste veta vad de strävar att uppnå för leveransservice och hur effektivisering av produktionen kan försvåra eller gynna arbetet med leveransserviceelementen. Nedanför förklaras faktorernas samband till leveransserviceelementen.

Ledtid

Leveransserviceelementet ledtid är kopplat till kapitalbindning, resurs, produktionsplanering, kapacitet, underhåll, standardisering och genomloppstid. Kapitalbindning påverkar på ledtid på samma sätt som genomloppstiden, då en lång genomloppstid bidrar till högre kapitalbindning och en kort genomloppstid bidrar till en lägre kapitalbindning (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). Resursernas påverkan på ledtiden kan bero på vilka kritiska resurser som finns inom företaget. Finns inte rätt kompetens kan leveranserna bli försenade på grund av att det till exempel inte finns någon i företaget som kan utföra olika produktionsprocesser och därför är det viktigt att ha rätt kompetens inom företaget.

Produktionsplaneringens inverkan på ledtiden är tydlig då produktionsplaneringen schemalägger vid vilken tidpunkt en order ska vara färdig producerad (Lumsden, 2012). En hög kapacitet bör därmed medföra korta ledtider och en låg kapacitet bör därför ge längre ledtider. Något som anses påverka ledtiden är faktorn underhåll då Trattner, Hvam & Haug (2020) uppger att oförutsägbara maskinfel kan bidra till att en maskin kan bli stillastående en längre period och kan förlänga ledtiden. Standardiseringar som påverkar ledtiden kan vara visuella signaler som signalerar när störningar uppkommer i produktionen till exempel maskinfel och materialbrist. Genomloppstiden påverkar ledtiden eftersom genomloppstiden beskriver tiden det tar att utföra olika aktiviteter eller en hel produktionsprocess.

47

Leveranspålitlighet

Leveranspålitlighet beror till stor del av hur pålitlig ledtiden är och påverkas därför av samma faktorer som ledtiden. Istället för att upprepa dessa faktorer presenteras faktorer som påverkar att leveranser faktiskt sker här. När leveransserviceelementet leveranspålitlighet är separerad från ledtiden är det tre stycken faktorer som påverkar leveranspålitligheten på ett annat sätt än vad de påverkar ledtiden. Kommunikationen påverkar leveranspålitligheten då det är viktigt för producenten att kommunicera när leverans av produkt till kund kan ske och även om det skulle ske förändringar med leveransen. Något som anses påverka leveranspålitligheten är standardiseringar, upprätthålls ett standardiserat arbete är risken mindre att information försvinner och leveransen levereras på fel dag eller uteblir helt. Genomloppstiden påverkar leveranspålitligheten eftersom det är viktigt att förutse hur lång tid det tar att producera en produkt och sätta ett leveransdatum till kund.

Leveranssäkerhet

Leveranssäkerheten i ett företag beskriver hur väl företaget kan leverera rätt produkt med rätt kvalitet och rätt mängd till kund (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). För att uppfylla det påverkar faktorn kommunikation eftersom det är viktigt för företaget att kommunicera mot kunden vilken kvalitet kunden är villig att betala för. Faktorn standardisering inverkar på leveranssäkerheten då en standardisering kan vara att fasta rutiner över hur företaget hanterar och dokumenterar en order för att säkerställa att rätt produkt, mängd och kvalitet skickas till kund.

Lagertillgänglighet

Lagertillgänglighet används för att mäta ett företags prestation (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). Hög kapitalbindning kan betyda en hög lagernivå, detta innebär om företaget har en hög lagernivå kan företaget leverera till kunden snabbare. Produktionsplaneringen påverkar lagertillgängligheten då produktionsplaneringen anger hur produktionen ska producera (Olhager, 2013), produktionsplaneringen anses påverka om företaget strategi ska vara att producera mot lager eller mot kundorder. Rätt kapacitet krävs för att möta efterfrågan utan att tömma lagernivåer.

48

Information

Information kan handla om att synliggöra lagersaldo, när en produkt förväntas levereras och möjlighet att spåra en leverans (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). Sambanden som kan identifieras med information är kommunikation, standardisering och genomloppstid. Dessa tre faktorer kan öka informationsutbytet genom att kommunikation förbättrar informationsdelningen till kund, standardisering utformar när och hur frekvent informationen ska uppdateras. Genomloppstiden påverkar informationen genom att informationen kommer fram i rätt tid. Till exempel om en bekräftelse på att en order är lämnad till ett postombud anländer till kund efter att paketet redan anlänt till kund har informationsdelningen skett för långsamt.

Flexibilitet/kundanpassning

Flexibilitet/ kundanpassning kan till exempel vara kundens specifika krav som inte ingår i företagets standard service, till exempel önskemål om kortare ledtider eller ett annat emballage (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013). Kapitalbindningen kan påverka flexibiliteten eftersom det kan begränsa ett företag att ha olika emballage som kan användas eftersom emballagen måste förvaras och bör därmed binda upp kapital. Flexibilitet handlar om att lyssna på kunden därför beror flexibiliteten till stor del av kommunikationen mellan kund och företag. För att korta ner ledtiden på grund av önskemål från kund anses resursutnyttjandet i avseende att rätt kompetens finns tillgängligt i produktionen inverka på flexibilitet. Det finns olika produktionsstrategier med olika anpassningar, vilken strategi som väljs kan vara avgörande hur pass flexibla mot kund företag kan vara. Genom att minska genomloppstiden kan företaget ge snabbare respons på kundorder (Oskarsson, Aronsson & Ekdahl, 2013) därför kan genomloppstiden påverka flexibiliteten.

49

5.3 Hur kan en metodik utformas för att säkerställa en

Related documents