• No results found

Fallstudie 7

In document Företagsledares arbete och tillväxt (Page 127-131)

7. Grupp D

7.4 Fallstudie 7

”Jag bollar med väldigt många människor”

Efter att utbildat sig till gymnasieingenjör klev Ulf in i fordonsbranschen, inom vilken han är kvar än idag. Några år inom ett annat större bolag och erfarenheter från en tillväxtresa med börsnotering följdes av en tid inom Volvo i USA. Därefter bar flyttlasset hem till Sverige igen, men nu lockade inte någon större organisation. Istället ville Ulf tillsammans med en vän bygga något eget och nytt, en verksamhet som inte kopierade alla andra konsultföretag inom branschen, utan där det fanns utrymme för nytänkande. För just nytänkande var något som Ulf lockades av.


Ulf: Jag får inspiration när det händer saker som inte har hänt innan, när man gör saker på ett annat sätt så att det lyfter. Det inspirerar mig, det tycker jag är riktigt kul.


Den nya verksamheten ”Fordonsdesign AB” hade Volvo som sin största kund, och snart fick de en utmaning: Volvo beslöt att minska antalet leverantörer från 130 till 40 stycken, de ville ha färre och större underleverantörer. En situation där Ulf fick användning för sitt sätt att tänka utanför ramarna.


Ulf: Eftersom jag jobbat i stora bolag innan så kände jag att lösningen inte var att bli stor, utan lösningen var att vara kvar som entreprenörs- drivna företag och istället samla ett antal företag som tillsammans skapar en volym. Så vi presenterade ett koncept för Volvo Personvagnar där fem bolag går samman under ett leverantörsavatal, så att de därigenom fick en kanal för fakturering, orderhantering… och en kotaktperson. Systemet byggde då på att alla förfrågningar skulle läggas på bordet för att se vem som hade det bästa erbjudandet för kunden. Så byggde vi ett regelverk kring detta, hur valet skulle ske då, för vi var ju konkurrenter. Upplägget köptes av Volvo Personvagnar så vi kom med på den där 40-listan. Det roliga var att vi inte ens hade ett bolag då, utan vi fick rusa iväg och köpa ett bolag....Vi körde igång och knöt till oss några partnerföretag...vi gick från 25 till 200 miljoner i omsättning. Det lyckosamma att arbeta på det sättet var att vi kunde knyta till oss små kompetenta bolag. Vi kunde både ha kakan och äta den. Vi slapp en stor koncern, men kom ändå åt dom stora intressanta jobben.


Resultatet blev således att Fordonsdesign tillsammans med fyra andra bolag bildade ”Relationsbolaget AB”, vars syfte var att samordna involverade aktörers insatser gentemot Volvo. Marknadsföringen kom därefter att ske primärt under Relationsbolagets paraply även om det egentliga värdebyggandet skedde i respektive bolag, som på så vis också fortsättningsvis kunde behålla småföretagets fördelar, något som var viktigt för Ulf.


Ulf: Jag har alltid varit allergisk mot nivåer, vill ha en platt organisation. Vi är idag 80 personer i bolaget, och vi är i princip två personer som har en funktion i bolaget: jag är VD med ansvar för marknadsfrågor och Tomas min kollega är personal- och kontorschef.

Vi är overheaden.


Strävan att undvika nivåer i Fordonsdesigns organisation visade sig också genom att verksamheten inte hade någon styrelse och ingen ledningsgrupp i traditionell bemärkelse. Istället använde man sig av ett supportteam med varierade interna deltagare, allt utifrån fråga och situation. 


Ulf: I supportteamet tar man alla beslut som rör driften, alla affärer, allting som görs. Vi jobbar tillsammans helt enkelt och ser vem som är bäst lämpad att göra det här. Det kan ju vara motsvarigheten till en ledningsgrupp...men här kan det kan komma och gå folk... det kan vara sådana som driver projekt, får en affär, eller behöver ha hjälp med mer folk som driver projekt här inne från kontoret eller som kan driva projekt ute hos kunden. Så dom som är lämpliga och behöver hjälpen och assistansen från företaget kommer med i teamet... Man går in och ut ur supportteamet beroende på vilken roll man har. Ett tag är du med för att du fyller en funktion då, behöver stöd eller kan ge stöd. Och i morgon så behöver du inget stöd eller kan inte ge något stöd och då är du inte med. Det är inget dramatiskt.... Min vision är egentligen att alla är med i teamet, hela företaget är supportteamet. 


Bakom detta sätt att organisera sig låg en tanke om att skapa engagemang genom att involvera. Ett engagemang som antogs framkalla ansvar för verksamhetens utveckling hos medarbetarna.

Ulf: Folk skall ta ansvar för bolaget. Om jag går in och är VD med hela handen, då får jag också ta mycket ansvar, som kanske inte är så bra. Folk lutar sig mot att ja det är sagt att det skall vara så här...Jag försöker locka fram att dom ska känna att de skall påverka situationen ihop med teamet, att det inte finns någon att gömma sig bakom...att det inte finns någon ledningsgrupp...Vill du vara med så har du både mandat och möjligheter att göra det.

Tack vare sättet att organisera det interna arbetet skapades mycket dialog med medarbetare. Men för att utveckla verksamheten tog Ulf också gärna in externa aktörer som kunde kompensera egna brister. 


Ulf: Jag tar in rätt mycket hjälp. Försöker ta in folk…coacher och...jag ser min begränsning. Jag tror det passar min stil också…jag är nog ingen person som kan styra upp det här själv, som kan göra det här. Det passar inte min personlighet. 


Som citatet andas värdesatte Ulf andra personers inspel i form av egna erfarenheter och tankar kring olika saker. Enligt egen utsago lade han ungefär 70% av sin tid i möten med andra människor...


Ulf: Jag bollar med väldigt många människor...Jag kan sitta på en flygplats och börja bolla idéer med någon där. Jag hittar folk som är intresserade... Jag bollar nog med väldigt många, medvetet och omedvetet. Så att jag kan sätta mig med vem som helst...försöker hitta processer eller steg som liknar det som är gjort, för att titta på hur dom har gjort...vad var deras problematik osv...Men jag bollar nog väldigt mycket idéer innan jag kommer fram till hur jag skall göra. Lyssnar rätt mycket på folk.

... i olika sammanhang med högst varierande typer av deltagare för att få ta del av olika infallsvinklar, för att vidga sina vyer.

Ulf: Jag försöker engagera mig i olika saker...jag är med på olika saker...är med i BRG, andra forum: Handelskammaren, Almega,... Och jag har väl vart sådan att jag är ute och hämtar mycket...ibland har jag undrat varför jag är här, men jag vet av erfarenhet att då blir det alltid, du plockar med något litet russin här, och så hittar man inspiration. Det är väl så jag har fått mina idéer...jag tror att jag hämtar in mycket signaler från olika forum...engagerar mig...försöker att inte välja bort så mycket...om jag är med någonstans, går någonstans, så kommer jag alltid att lära mig någonting...det finns alltid någonting som väcker en tanke.


Jag undrade hur dessa tankar omformades till interna diskussioner eller ett mer formellt arbete. Men Ulf svar signalerade ett intresse för själva dialogen mer än en intern process med olika arbetssteg.


Ulf: Det här med att göra strategier med ”gater” osv är nog mer för att jag måste för att få med mig övriga ägare. Själv tycker jag att det blir

bra ändå. Min strategi gentemot övriga ägare är att jag måste göra det annars får jag inte med dom. Eller risken finns att jag inte får med dom.


Det fanns således en strävan att hålla såväl företaget som arbetet enkelt. Dialogen med många olika personer och att upprätthålla medarbetarnas engagemang var det viktiga och man undvek organisatoriska uppdelningar i olika nivåer och avancerade strategiska processer. Att bevara enkelheten var viktigt, vilket också visade sig i Fordondesigns framtidsplaner som innehöll tankar om att inte växa sig för stora. 


Ulf: Vi har bestämt oss för att inte bli för stora. Max 100 personer, då tjänar vi som mest pengar...Vi har sagt att vi skall försöka hitta en modell som gör att vi kan stanna under 100. Sen hur det ska se ut när vi är 99, det har jag inte koll på. Men vi ska styra bolaget så att vi håller dom 100...Det har funkat bra hittills, vi har klarat oss bra genom alla lågkonjunkturer och...det blir ett brett engagemang bland dom som är med, de tar ansvar.

In document Företagsledares arbete och tillväxt (Page 127-131)