• No results found

Familjen klagar

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 33-36)

4 Resultat och analys

4.2 Work-Life balance

4.2.2 Familjen klagar

Blir det en säsongsbetonad Work-Life balance?

Vid en närmare genomgång av flera respondenters egna svar, ställer vi oss frågan om tränarna har skapat en Work-Life balance utifrån den säsongsbetonade arbetsbördan de har. Ett flertal av kommentarerna från golftränarna handlar mycket om den lediga tiden på vintern, se nedanstående citat:

Har efter alla år skapat en omgivning där familj och vänner vet min situation och vi umgås därefter. Fester, middagar osv är sällan problem eftersom det är kvällstid. Mina barn och sambo vet också vad mitt jobb kräver. Vi får se till totalen hur många dagar/timmar vi umgås under ett år. Vi har många kvalitetsdagar under vintern via skidåkning och semestrar osv.

Det är svårt att hitta tid för gemensam semester under sommarhalvåret samtidigt som det är svårt för min fru att få ledigt under vinterhalvåret. På vintern funkar det bra, på sommaren inte alls. Det övriga livet ligger i träda över sommaren.

visst man jobbar väldigt mycket på sommaren men du har ju igen det på vintern när du kan vara ledig

Jag har valt det här livet. Det är ett sätt att leva. Får mycket tid att vara med familjen under höst och vinter och det värdesätter jag mycket.

Gemensamt för alla ovanstående citat är att respondenterna anger att de har mindre tid till det övriga livet under sommarhalvåret, samtidigt som det verkar finnas mycket tid på vinterhalvåret.

4.2.2 Familjen klagar

Hur påverkar denna säsongsbetonade arbetsbördan balansen som Friström menar skall finnas i livet? På vilket sätt påverkas de övriga familjemedlemmarna som verkar nedprioriteras av golftränarna varje sommar. För att ta reda på detta har vi ställd frågan:

Har någon i din familj beklagat sig över hur länge du arbetar?

Här har vi gett frågan fem svarsalternativ, som är Aldrig, Sällan, Ibland, Ofta eller Alltid. Där svarade 72 procent på Ibland, Ofta eller Alltid. Se tabell 4.3. Av de 209 deltagande

29

respondenterna är det enbart 12 procent som aldrig får klagomål från sin familj över hur länge de arbetar. Hur påverkars golftränaren över att det är så pass vanligt med klagande familjemedlemmar?

Tabell 4.3 Har någon i din familj beklagat sig över hur länge du arbetar? Per avtalsform procentuell fördelning Anställd Anställd+affärsavtal Affärsavtal Alla respondenter

Aldrig 12 11 12 12 Sällan 16 11 16 16 Ibland 37 43 34 34 Ofta 28 21 28 28 Alltid 6 14 10 10 Antal 68 28 113 209

Tabell 4.3 visar en liten skillnad mellan avtalsformerna. Respondenterna med kombinationen av anställning och affärsavtal skiljer sig från de övriga avtalsformerna. Den procentuella skillnaden kan vi tyvärr inte generalisera utifrån på grund det låga antalet med kombinationen anställning och affärsavtal. Anledningen till den omfattande klagan från familjen kopplar vi till de resultat som studien Mazerolle et al. (2008) har hittat. Konflikten mellan arbetet och familjen är ett resultat av stress och överbelastning från kraven som är relaterade till arbets- och familjerollen. Golftränarna begränsas på grund av långa arbetsdagar att kunna delta fullt i familjerollen under golfsäsongen.

I enkäten ställdes även frågan ”Vem är det som klagar? Där kunde respondenterna ge flera svarsalternativ. Alternativen är partner, hemmaboende barn, egna föräldrar, partnerns föräldrar och andra. Att alternativet partner fick överlägset flest svar är ingen överraskning. Det är nästan 9 utav 10 golftränare som har uppgett att partnern klagar över arbetsmängden, varav 96 procent av partnerna klagar ibland, ofta eller alltid. Hur fördelningen är per alternativ framgår av diagram 4.1. Eftersom det gick att ange flera svarsalternativ är den totala procentsatsen mer än 100,0 procent.

30

Diagram 4.1 Vem klagar?

Att omgivningen runt golftränaren märker av arbetsbördan observeras i studien. Det är inte enbart den närmaste familjekretsen som klagar. Det är sju procent som anger att partnerns föräldrar klagar och fjorton procent uppger att det kommer klagomål från andra. Enkäten gav respondenterna möjlighet att ge kommentar till ovanstående fråga. Här kommer några avpersonifierade citat:

Alla omkring mig säger att jag ska ta mer hand om mig själv. De tycker att jag är stressad och orolig 6 mån per år

man har funderat mer en en gång på att sluta jobba som pro! Familjen anser att jag försakar tid med dem!

dom säger att jag ser trött och sliten ut

Här kan studien på sjukvårdare/sjukgymnaster anställda på college i USA som Mazerolle med flera (2008) har gjort användas för att jämföra. Deras studie kommer fram till en konflikt mellan privatlivet och arbetet. Forskarna anger flera faktorer i den amerikanska studien som bidrar till konflikten. Faktorerna som anges är bland annat långa arbetsdagar, resor, begränsad kontroll över arbetsschema och överlappande ansvarsområden som naturligt följer med jobbet som idrottsanställd på ett amerikanskt college. Vi ser tydliga kopplingar till de långa arbetsdagarna som respondenterna i vår studie uppger och klagomålen från familjemedlemmarna runt de deltagande golftränarna.

Enkäten innehöll också en direkt fråga till respondenterna om hur ofta de upplevde en konflikt mellan arbetet och familjen. Det är enbart 12 procent av respondenterna som uppger att de aldrig upplever en konflikt mellan arbetet och familjen. Medan 58 procent av respondenterna

31

upplever en konflikt ibland, ofta eller alltid. Vi ville också undersöka i vilken omfattning respondenterna känner att arbetskraven hindrar familjelivet. Se tabell 4.4 och 4.5.

Tabell 4.4 Hur ofta upplever du att det blir en konflikt mellan arbetet och familjen? Frekvenstabell Procent

Aldrig + sällan 42

Ibland+ofta+alltid 58

Antal 209

Tabell 4.5 I vilken mån känner du att arbetskraven hindrar ditt familjeliv?Frekvenstabell Procent

Aldrig + sällan 31

Ibland+ofta+alltid 69

Antal 209

Igen kan vi se en del likheter mellan golftränarna i studien och de amerikanska studier av sjukvårdare/sjukgymnaster inom collegeidrotten som redovisas i kapitel 2.7. Alla de amerikanska studierna påvisar ett samband mellan långa arbetsdagar och konflikten mellan arbetet och familjelivet. Och samma samband kan ses i de deltagande golftränarnas svar.

4.2.3 Arbetssituationen för tränarna i största allmänhet

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 33-36)

Related documents