• No results found

Work-Life balance som säsongsbetonat fenomen

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 30-33)

4 Resultat och analys

4.2 Work-Life balance

4.2.1 Work-Life balance som säsongsbetonat fenomen

I detta avsnitt om Work-Life balance kommer vi i huvudsak att använda oss av de frågor, där respondenten själv fick ge ett eget och längre svar. Det finns även frågor i enkäten där det är förbestämda svarsalternativ som berör begreppet Work-Life balance. Svaren från de slutna

26

frågorna används till att hitta eventuella samband eller skillnader mellan exempelvis ålder, kön, avtalsform och ålder i yrket. Vi anser att de öppna frågorna där respondenten fick fylla i själv, har ett större värde för den djupare förståelsen av respondenternas situation i detta avsnitt om Work-Life balance.

I tabell 4.2 ser vi fördelningen utifrån avtalsform på frågan om hur respondenterna lyckas förena arbetet med övrigt liv. Tabellen visar att det finns en skillnad mellan avtalsformerna. Det är respondenterna med affärsavtal som lyckas bäst med att förena arbetet med det övriga livet. Vi anser att det beror på att de med affärsavtal är ansvariga för sin egen verksamhet och har därmed större möjlighet att vara tillgänglig och flexibel mot både familjen och arbetet. De med en anställning har inte samma frihet att kunna vara tillgänglig för familjen eftersom det finns en arbetsgivare som styr när individen skall arbeta. Här ser vi kopplingen till Friström 2001 s.13), Bergman och Ivarsson (2010 s 8), Bergman och Gustafson (2008 s 193) och Grönlund (2004 s. 35). De med någon form av anställning får svåra att få balans mellan de olika sfärerna som Friström behandlar. De med ett affärsavtal kan på ett tillfredställande sätt bestämma över sin tid och energi utifrån Bergman och Ivarssons synsätt. Bergman och Gustafson redogör för individens förmåga att vara disponibel i förhållande till familjen och arbetet. Grönlunds begrepp om servicekontrakt jämför vi med golftränarens anställningsavtal där golfklubben ser mer till sitt eget behov och därmed styr golftränarens tillgänglig i förhållande till arbetet.

Tabell 4.2 Hur lyckas du förena arbete med övrigt liv? Per avtalsform procentuell fördelning

Anställd Anställd+affärsavtal Affärsavtal Alla respondenter

Mycket bra 12 7 22 17

Ganska bra 62 57 55 57

Ganska dåligt 25 29 20 23

Mycket dåligt 2 7 4 3

Antal 68 28 113 209

Av de 209 respondenterna så valde 33 att ge en kommentar till frågan. Vi har valt att ta ut vissa av dessa kommentarer och använda dem i analysen. För att försöka få en djupare förståelse hur respondenterna förenar arbetsliv och privatlivet.

Work-Life balance innebär individens möjlighet att sträva efter en balans i förhållandet mellan arbets- och icke-arbetsliv utan en stressande inverkan från något av de två områden (Noon et al. 2013, s. 342 fritt översatt).

Har lärt mig av mina misstag i början av karriären. Och nu är jag bara anställd så jag behöver inte jobba dygnet runt för att få ihop pengarna. (respondent A).

27

min familj och vänner så är jag närvarande och njuter av det. (respondent B).

Genom två olika tillvägagångssätt i karriären så har anser dessa två respondenterer att de lyckas förena arbetslivet och privatlivet. A lärde sig av misstagen han gjorde i början av sin karriär. Vi tolkar det som att hen har gjort en del uppoffringar i början av sin karriär och att hen inte hade balansen mellan arbete och familj.

Golftränare B hade ett annat tillvägagångssätt för att få balans mellan arbetslivet och privatlivet. Hen använde sig av tydligheten där det stod klart från första dagen vad hen ville med sitt arbete och att när hen är med sin familj och vänner så är hen närvarande och njuter av det. I detta läge har hen funnit harmoni mellan arbete och familj och njuter även av det. B har uppnått den riktiga Work-Life balancen.

Det var ett par kommentarer om just familjen och hur de prioriteras i golftränarens liv: även fast jag jobbar mycket så har jag blivit bättre på att prioritera min familj och deras intressen, det var mycket värre tidigare. (respondent C).

C har också fått ändra sin syn på arbete då familjen har blivit lidande av att hen inte har haft balans mellan arbetet och privatlivet. Men det har skett en förändring och hen kan konstatera att det var mycket värre innan.

Som tidigare nämnts så visar figur 2.1 den att balansen uppnås när alla tre sfärerna prioriteras lika mycket. När uttalanden från golftränarna A, B och C jämförs, så har två av dem fått ändra om i sina sfärer då familjen i båda fallen har blivit mindre prioriterat av golftränare A och C. Friström (2001) redogör även för olika risker med en för stor arbetssfär som exempelvis arbestnarkomani, stress, utbrändhet, depressioner och sömnlöshet. Vi ser några kommentarer som visar tecken på en för stor arbetsbelastning vilket påverkar balansen mellan arbetssfären och övriga sfärer:

Är nöjd de dagar jag känner att jag hinner och kan jobba i ett normalt tempo (inte löpa mellan aktiviteter). Jobbar med mig själv nu efter att ha tuppat/svimmat vid ett par tillfällen fjol pga överbelastning. Golftränaryrket är ett kall mer än bara ett vanligt jobb. Sedan om det är en ursäkt vi använder för att försöka må bättre när vi jobbar de sjuka tider som vi gör kan jag ej avgöra.

Den fysiska stress att alltid dra in pengar

90-100 timmars arbetsvecka under 7 månader i sträck är väldigt påfrestande för kropp och själ.

28

Ovanstående citat tyder på att golftränaryrket är påfrestande på den fysiska och den psykiska hälsan. Här ser vi tydliga kopplingar till flera av de jämförbara studierna som redovisas i 2.7. Mazerolle et al. (2008) förklarar att det finns flera faktorer som kan påverka individens hälsa varav långa arbetsdagar är en. Naugle et al. (2013) påvisar orsak-verkan sambandet mellan risker för ohälsa och långa arbetsdagar.

Blir det en säsongsbetonad Work-Life balance?

Vid en närmare genomgång av flera respondenters egna svar, ställer vi oss frågan om tränarna har skapat en Work-Life balance utifrån den säsongsbetonade arbetsbördan de har. Ett flertal av kommentarerna från golftränarna handlar mycket om den lediga tiden på vintern, se nedanstående citat:

Har efter alla år skapat en omgivning där familj och vänner vet min situation och vi umgås därefter. Fester, middagar osv är sällan problem eftersom det är kvällstid. Mina barn och sambo vet också vad mitt jobb kräver. Vi får se till totalen hur många dagar/timmar vi umgås under ett år. Vi har många kvalitetsdagar under vintern via skidåkning och semestrar osv.

Det är svårt att hitta tid för gemensam semester under sommarhalvåret samtidigt som det är svårt för min fru att få ledigt under vinterhalvåret. På vintern funkar det bra, på sommaren inte alls. Det övriga livet ligger i träda över sommaren.

visst man jobbar väldigt mycket på sommaren men du har ju igen det på vintern när du kan vara ledig

Jag har valt det här livet. Det är ett sätt att leva. Får mycket tid att vara med familjen under höst och vinter och det värdesätter jag mycket.

Gemensamt för alla ovanstående citat är att respondenterna anger att de har mindre tid till det övriga livet under sommarhalvåret, samtidigt som det verkar finnas mycket tid på vinterhalvåret.

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 30-33)

Related documents