• No results found

Tillgänglighet

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 41-44)

4 Resultat och analys

4.3 Arbetstid i strid med avtal och lagar

4.4.1 Tillgänglighet

För få svar på vår frågeställning om det finns skillnader mellan de olika avtalen så har vi valt att behandla begreppet tillgänglighet. Ur ett arbetsgivare perspektiv ska arbetstagaren definieras som en individ som är tillgänglig när arbetsgivaren har behov av arbetstagaren (Bergman & Ivarsson 2010, s. 5). I vår studie väljer vi att gå på inriktningen att arbetstagaren kan ringas in och arbeta när verksamheten kräver det, men även att det ska vara lätt att nå arbetstagaren för diverse arbetsrelaterade frågor då arbetstagaren inte är på arbete.

Vi valde att konstruera ett antal frågor till enkäten utifrån begreppet tillgänglighet. För att kunna jämföra hur arbetssituationen ser ut mellan de olika avtalsformerna. Vi ställde frågan till respondenterna om de någon gång varit tvungen att ta med sig arbete hem. I detta fall då alla avtalsformer är inräknade går det att se att merparten har varit tvungen att ta med sig arbete hem och endast en utav tio inte har behövt ta arbetet med hem. För att se om det finns någon skillnad mellan de olika avtalsformerna så ser vi till tabell 4.7.

Tabell 4.7 Har du någon gång varit tvungen att ta arbetet med hem? Procentuell fördelning avtalsform Anställd Anställd+affärsavtal Affärsavtal Total

Ja 87 89 93 90

Nej 13 11 7 10

Antal 68 28 113 209

Skillnaden mellan de olika avtalsformerna i frågan om dem varit tvungna att ta med sig arbete hem var inte så hög som vi hade förväntade oss. Vi antog i denna fråga att de som var anställda inte skulle ta med sig arbete hem i samma utsträckning som de som har affärsavtal. Enligt tabell 4.7 så var det en jämn fördelning mellan avtalsformen anställd, anställd + affärsavtal och affärsavtal. De respondenterna med ett affärsavtal anger hela 93 procent att de någon gång under arbetsåret har fått tagit med sig arbetet hem. Den golftränare som går under ett affärsavtal är en egenföretagare och med detta medföljer alla arbetsuppgifter som inte går att göra på golfbanan. Vi ställde frågan vilka arbetsuppgifter respondenterna har varit tvungen att ta med hem. De svar vi fick på den frågan var att det ofta handlar just om de administrativa uppgifterna som egenföretagaren måste göra hemma, det handlar bland annat om bokförning, fakturering och planering av den egna verksamheten.

37

Vid närmare granskning i frågan hur ofta respondenten får ta med sig arbete hem kan vi konstatera att de golftränare som har ett affärsavtal eller kombinationsformen tar med jobbet mer frekvent än de som har en anställning. Vid en närmare granskning av de med affärsavtal och kombinationsavtal då vi ser till de kommentarer som respondenterna har lämnat kan vi konstatera att arbetet som sker i hemmet är arbetsuppgifter så som bokförning och planering av möten med kunder. Då golftränarna inte har ett eget kontor på golfklubben. De golftränare med anställning som tar med sig arbete hem har kommenterat att det ofta handlar om att svara på mail och telefonsamtal med kunder. De tre avtalsformerna har ett samband med varandra när det gäller vilka arbetsuppgifter som de tar med sig hem och det handlar ofta om träningsplanering och juniorträningarna.

Tabell 4.8 Åka till arbetet på lediga dagar? Procentuell fördelning per avtalsform Anställd Anställd+affärsavtal Affärsavtal Total

Ja 87 71 70 76

Nej 13 29 30 24

Antal 68 28 113 209

Att alltid vara tillgängligheten för arbetsgivaren är inte godtagbart i alla lägen som till exempel om arbetstagaren är ledig. Då kan inte arbetsgivaren ta för givet att arbetstagaren skall åka till arbetet och arbeta. Men en arbetstagare som är nästintill alltid tillgänglig för sitt arbete avspeglar enligt Bergman och Ivarsson i många fall att individen har en stark drivkraft och ambitioner till sitt arbete. En sådan arbetstagare brukar ofta ha en högre hierarkisk position inom verksamheten. Det innebär att tillgängligheten mot arbetet blir mer eller mindre frivillig och att det alltså inte enbart är arbetsgivarens krav på arbetstagaren (Bergman & Ivarsson 2010, s. 10). Tabell 4,8 visar en markant skillnad mellan avtalsformerna när det kommer till behovet att arbeta på lediga dagar. De med en anställning åker oftare in på lediga dagar jämförd med övriga respondenter i studien. En anledning tror vi är att golftränaren med en anställning har schemalagd ledighet i större utsträckning än de med ett affärsavtal. Det är svårt att åka in på lediga dagar om individen aldrig är ledig. Den starka drivkraften hos dessa golftränare som arbetar på sina lediga dagar har ett starkt förhållande till golfen. För att visa på den drivkraft som finns hos golftränarna har vi valt att ta ut ett par kommentarer från frågan vi ställde hur ofta de får åka in till arbete på sina lediga dagar.

Det som krävs. Antal dagar kan jag inte svara på

Svår definierat vad som är ledig dag och inte i detta yrke

De två kommentarer reflekterar enligt oss drivkraften hos golftränaren, då de stack ut ur mängden. Vi gjorde en uträkning och fick ett medelantal hur många gånger en golftränare får åka till arbete under sin lediga tid och resultatet visar att de får åka in minst två till tre gånger under sin lediga tid från arbetet. Då handlar det inte om att åka till jobbet och svara på mail utan det är att hjälpa andra människor oftast i detta fall kunderna. Det kan handla om att kunden vill ha en lektion eller expertishjälp i golfshopen men även att annan personal inom verksamheten är sjuka då någon måste hoppa in och jobba. Några av respondenterna som har lämnat kommentar förklarar även att de får åka in och hjälpa sina spelare de tränar då det

38

kanske uppstår ett akut problem och spelaren behöver golftränarens hjälp för att fixa det. Drivkraften och passionen för golfen blir påtaglig ännu en gång då golftränaren sätter privata saker åt sidan för att hjälpa sina spelare.

4.4.2 Flexibilitet

Flexibilitetsbegreppet kan enligt Grönlund uppfattas både positivt och negativt av den berörda arbetstagaren. Grönlund förklarar flexibiliteten genom två perspektiv då den blir kopplad till verksamheten och även mot familjen. I denna studie antar vi att en eventuell möjlighet till flexibilitet i golftränarens arbetssituation uppfattas positivt av individen. Därför är enkätfrågorna som fångar upp begreppet formulerade utifrån individperspektivet. Enkäten ställer tre frågor angående individens möjlighet för att påverka sin egen arbetssituation. Alla tre frågor har de fasta svarsalternativen aldrig, sällan, ibland, ofta och alltid. Vi har valt att redovisa svarsfrekvensen i två grupper. Ena gruppen innehåller alternativen aldrig och sällan, och den andra gruppen är ibland, ofta och alltid. Detta gör vi för att minska omfånget på tabellen. Frågorna som redovisas i tabell 4.9 är I vilken mån kan du gå ifrån arbetet och jobba igen det senare (fråga 35)? Har du möjlighet att till exempel genom flextid själv bestämma när du skall börja och sluta din arbetsdag (fråga 36)? och Finns det möjlighet för dig att anpassa arbetstidens omfattning under olika perioder utifrån hur det passar dig (fråga 37)?

Tabell 4.9 Frågorna 35,36 och 37 sammanställd. Procentuell fördelning Aldrig + sällan Ibland + ofta + alltid

I vilken mån kan du gå ifrån arbetet och jobba igen det senare

46 54

Har du möjlighet att till exempel genom flextid själv bestämma när du skall börja och sluta din arbetsdag

20 80

Finns det möjlighet för dig att anpassa arbetstidens omfattning under olika perioder utifrån hur det passar dig

21 79

Golftränarna som har svarat på enkäten i denna studie har med andra ord en stor flexibilitet när det kommer till arbetsdagens start- och sluttidspunkt samt att anpassa artbetstidens omfattning under vissa perioder. I efterhand inser vi att perioden 1:a maj till 31:a augusti skulle ha nämnts i samtliga frågor för att mäta flexibiliteten under golfens högsäsong. Vi ser ändå att golftränarna har svårare att komma ifrån jobbet, när de väl har börjat arbeta (fråga

39

35). Delar man upp ovanstående frågor i respektive avtalsform är det enbart respondenterna med kombinationen anställning och affärsavtal som markant förändras jämförd med de övriga avtalsformerna. På fråga 36 svarade enbart 64 procent utav de 28 respondenter ibland, ofta eller alltid. På fråga 37 svarade 68 procent utav de 28 respondenter ibland, ofta eller alltid. När det kommer till de övriga respondenterna som har antingen en anställning eller ett affärsavtal var det mer än 80 procent som svarade ibland, ofta eller alltid på båda frågorna. Vad som ligger till grund för denna skillnad är svårt att veta utan en djupare insikt i innehållet av både anställningsavtalet och affärsavtalet för respektive respondent. Vi tror att den begränsade flexibiliteten för de med kombinationen anställning och affärsavtal beror på att respondenten har två olika avtal att följa, och att de två avtalen inte tar hänsyn till varandra. För att se det ur en positiv arbetssituation.

Av de resultat vi har fått in från enkäten så kan vi även se resultat för flexibilitet som är kopplad till verksamheten. Det är den funktionella flexibiliteten som är i fokus då. Att arbeta som golftränare innebär en rad olika arbetsuppgifter under arbetsgången. Vi ser golftränaren som ett allt i allo, som vi kunde läsa i tidigare kapitlet om tillgänglighet så förklarar många att de får ofta hoppa in och ta andra arbetsuppgifter när det saknas personal eller vid akuta problem på golfklubben. Om man ser till en vanlig dag utan akuta problem eller sjukdomar så har golftränaren fortfarande ett yrke med många olika varierade arbetsuppgifter. Det kan handla om att lära ut genom privata lektioner med kund eller att ha lektioner med klubbens juniorer. En annan arbetsuppgift är arbete med golfmaterialet så som klubbor, bollar, kläder och så vidare. Då försäljningen av golfmaterialet sker i en golfshop som golftränaren ofta också har hand om. Enligt Grönlund kopplas de varierande arbetsuppgifterna till arbetstagarens inflytande och utveckling samt en god arbetsmiljö och en trygg anställning. Vilket leder till att arbetstagaren har det goda arbete vilket i sin tur leder till en positiv inställning till arbete. Detta styrks av resultatet från diagram 4.2 att 88 procent av respondenterna är nöjda med sin arbetssituation som golftränare.

In document Från det 18:e hålet och hem (Page 41-44)

Related documents